Greška

Došlo je do greške.

Test: Epson 3LCD Full HD Projektor EB-U32

24.06.2016 12:46 | 2 Multimedija
Test: Epson 3LCD Full HD Projektor EB-U32

Čini se da smo video projektore nekako u potpunosti izbacili iz vida kada je reč o dnevnoj upotrebi u kućnom okruženju. Televizori velikih dijagonala drže apsolutni primat što je i sasvim logično: ali, nekako neprimetno, i tehnologija u projektorima napreduje značajnim koracima i sada možemo govoriti o vrlo kvalitetnom prikazu; Epson-ov model koji nam se našao na testu naterao nas je da se za početak, makar zapitamo...

Petar Gredelj

Odmah na početku ovog prikaza želimo da naglasimo: ne poredimo projektore i televizore, jer to jednostavno nije realno poređenje. Radi se o uređajima koji se ne porede, jer svaki od njih je najbolji izbor u različitim scenarijima i pri različitim potrebama korisnika. Fokus ovog testa je na video prilogu u kome smo praktično i na delu, prikazali sve ono što nova generacija Epson projektora može da ponudi u situacijama koje jesu namenjene projektorima: a to su potrebe prikaza većeg od onoga koje pružaju televizori koje smo u stanju sebi da priuštimo. 

Dakle, ukoliko vam velika dnevna soba ili dvorište u kome želite da zajedno provedete vreme sa svojim prijateljima gledajući prenos utakmice ili da pogledate dobar film, ili je u pitanju zajedničko praćenje prenosa u ambijentima poput kafića ili drugih većih prostora; to je polje na kome će se projektori nametnuti kao logičan odabir. Svi smo se makar jednom našli u ovakvim situacijama i neretko smo se pokajali zbog svoje odluke, iz razloga što prikaz koji nam je većina projektora do sada nudila, jednostavno nije bila na nivou koji smatramo elementarno dovoljnim da bi se moglo reći da u posmatranju ovakvih sadržaja uživamo. Međutim, ovakvo stanje se menja jer konačno dolazi generacija video projektora koji nude znatno bolji rezultat od onoga na šta smo navikli: sada u cenovnom rangu nižem od 100 hiljada dinara, konačno dobijamo rezultat kojim možemo biti više nego zadovoljni, jer projektor Full HD rezolucije predstavlja realnost...

epson_ub321_s.jpg

Dobro je poznat podatak da je Epson već nekih petnaestak godina svetski lider na ovom polju: ukoliko ste, a verujemo da jeste, primećivali modele projektora na različitim prezentacijama ili promocijama, velika je verovatnoć da je to bio upravo Epson koji nudi izuzetno široki portfolio ove vrste uređaja, od onih namenjenih kućnoj upotrebi, do onih profesionalnih modela. Ovog puta, na naš test pristigao je model EB-U32, projektor namenjen upotrebi u kućnom, odnosno manjem poslovnom okruženju - prikazu u manjim salama za sastanke i slično. No to ne znači da je ovaj projektor lišen kvalitativnog momenta, čak štaviše...već prvi put kada smo ga u našoj redakciji uključili ostali smo zatečeni prikazom na najobičnijem zidu - priznaćemo, nismo tako nešto očekivali.

epson_ub322_s.jpg

3LCD, CLO...

Smatramo da je forma video testa prava kada su u pitanju ovakve vrste testova: jer sva naša priča je uzaludna ukoliko posetioci sajta sve to ne mogu da vide na delu; stoga vas pozivamo da obavezno pogledate naš video prilog koji možete pronaći na početku i kraju ovog testa. Na taj način najbolje ćete se uveriti u vernost naših impresija.

epson_ub323_s.jpg

Istaći ćemo najvažnije karakteristike Epson EB-U32 projektora: u prvom redu, to je Full HD prikaz rezolucije 1920x1200 piksela i odnosa stranica 16:10 koji zahvaljujući nadmoćnoj Epson 3LCD tehnologiji nudi znatno bolji kvalitet prikaza od tradicionalne DLP tehnologije koju koristi većina drugih proizvođača. Naravno, ono što nas je posebno impresioniralo jeste kvalitet prikaza u dnevnim uslovima: nekako smo navikli da projektor povezujemo sa uslovima potpunog mraka; naravno, to jeste neki preduslov da bi dobili maksimum kvaliteta prikaza, ali ono što EB-U32 prikazuje u uslovima dnevne svetlosti jeste izvanredno i na nivou nekih, mnogo skupljih modela. Nije ni čudo što kompanija Epson održava svoje prezentacije upravo u uslovima sa dnevnim osvetljenjem: upravo da bi javnosti pokazala koliko ovaj projektor može.

epson_ub324_s.jpg

U našem videu smo predstavili razlike po pitanju kvaliteta prikaza 3LCD i DLP tehnologije da bi na najbolji način razumeli materiju: uobičajeni prikaz "varanja" oka posmatrača je u slučaju 3LCD tehnologije potpuno prenebregnut a kao rezultat dobijemo jasniji i čistiji prikaz, naročito kada je u pitanju video prikaz sa velikim brojem frejmova u sekundi - tada je 3LCD superioran a DLP tehnologija - neupotrebljiva. Epson jasno ističe prednost svoje tehnologije definisanjem CLO standarda kao parametra za određivanje kvaliteta prikaza: za razliku od svima dobro poznate terminologije koja prikaz definiše kao broj ANSI lumena a koji označava isključivo svelinu prikaza a to znači prikaz bele boje, CLO nam omogućava da dobijemo taj podatak o svakoj boji iz RGB spektra ponaosob! Taj podatak upravo na najbolji način oslikava prednosti 3LCD-a nad DLP-om jer u svakoj od te tri boje daje trostruko bolji rezultat!

Epson je takođe uspeo da produži radni vek lampe: u pitanju je parametar koji je svakom korisniku veoma bitan: do sada je Epson garantovao radni vek lampe od 6000 radnih sati; nova generacija međutim obećava čitavih 10.000 radnih sati što je respektabilno unapređenje od nekih 70 procenata. Uz neko svakodnevno, uobičajeno korišćenje projektora to znači da će vas on u mint kondiciji služiti oko tri godine. I kada taj period istekne, zamena lampe ne znači da vaš projektor ne može biti kao nov: po ceni od 80-90 evra, zamena lampe projektora vaš projekto vraća u igru...

Ne treba zanemariti nikako ni mogućnost WiFi povezivanja projektora sa laptopom, mobilnim telefonom ili bilo kojim uređajem koji podržava bežični prenos podataka. Uz pomoć iProjector aplikacije kompatibilne sa iOS ili Android telefonima, prezenteri dolaze u poziciju da na jednostavan i brz način prikažu svoju prezentaciju što je svakako za svaku pohvalu a lišava nas i nepotrebnih kablova

Sve u svemu, da rezmiramo: lepo je videti da je tehnologija projektora u ovakvoj meri napredovala. Sa ovom vrstom uređaja se retko srećemo, pomalo i neopravdano: ovaj test dokazuje da nabavku projektora svakako treba najozbiljnije uzeti u obzir kada je potrebno da određene sadržaje prikažete većem broju gledalaca i projektori će u tom smislu zbog veličine prikaza uvek imati jasnu prednsot nad televizorima.

 2.jpg

S druge strane, i upotreba u kućnim uslovima itekako može biti interesantna, naročito ako vam je na raspolaganju dovoljno veliki i komforan ambijent; ukoliko obezbedite dovoljno dobre uslove gde svakako mislimo na zatamnjenost prostorija, ulaganje u ovakav jedan projektor biće apsolutno opravdano i bićete nagrađeni praćenjem sadržaja visoke rezolucije, odličnog kvaliteta i ono što je najvažnije - velike dijagonala prikaza.

Cena Epson EB-U32 projektora kada se pojavi u prodavnicama, trebala bi da se kreće u rasponu od 750-800e 

Komentari

0 Dodaj komentar

Na prvi pogled: Sony VPL-VW500ES 4K projektor

Test: Epson EB-1795F (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309