Greška

Došlo je do greške.

Test: EPoX 4BDA2+

06.05.2002 01:05 | 0 Hardver
Test: EPoX 4BDA2+

U proteklom periodu, EPoX je pokazao zavidan nivo napretka u pogledu performasi i karakteristika svojih matićnih ploća. Imidž proizvoda koje krase vrhunske karakteristike, EPoX je stekao pre svega modelima namenjenim AMD platformi. Ovoga puta na test je došla ploča namenjena Intel Pentium 4 procesorima, pogledajmo kako se EPoX snašao na tom polju...

Aleksandar Božovic

EpoX je kompanija koja u poslednje vreme sve više privlači pažnju krajnih korisnika zahvaljujući odličnim karakteristikama i performansama matičnih ploča. Posebno se može pohvaliti način na koji EPoX prilazi dizajniranju novih modela a koji po pravilu spadaju u grupu matičnih ploča beskompromisnih karakteristika. Radi se uglavnom o modelima koji poseduju sve karakteristike pomoću koga se EPoX matične ploče svrstavaju u sam vrh ponude.

karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce

Na test smo ovog puta dobili model 4BDA2+, namenjen Intel Pentium 4 procesorima. Ploča je bazirana na Intel 845D verziji čipseta koji obezbeđuje podršku DDR memorijskom standardu. Pakovanje ploče je po tradiciji EPoX-a vrlo neuobičajeno, pošto ploča dolazi u specijalno dizajniranom pakovanju tj. torbi koja je obojena u tradicionalno jarko zeleno - naradžaste boje koje su ujedno i znak raspoznavanja EPoX proizvoda. Moram priznati da je to za mene pomalo radikalna kombinacija boja, medjutim par izrazito pozitivnih komentra najbližih prijatelja i kolega me je nateralo da posumnjam u svoje krajnje negativne utiske po pitanju dizajna ambalaže 4BDA2+ modela.

karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce

U torbi se nalazi standardno pakovanje kada su u pitanju matične ploče. Tu su sva potrebna upustva, kablovi, drajveri i obavezni konektor sa dodatnim USB portovima. Dakle nema nikakvog razbacivanja kada je u pitanju dodatna oprema ali je istovremeno prisutno sve ono što je potrebno da bi se ploča pustila u rad i pravilno konfigurisao operativni sistem.
4BDA2+ je ploča velikih dimenzija na kojoj se prilikom izrade očigledno nije štedelo. Pločom dominira robusna jedinica za napajanje procesora koja broji čitavih 15 komada elektrolitičkih kondezatora koji u saradnji sa 3 para MOS FET tranzistora daju 3-phase konfiguraciju modula za napajanje procesora. Pravilan rad ove sekcije nalazi se pod kontrolom “HIP” multifaznog switch kontrolera. Ovde upućujemo i prvu zamerku koja se odnosi na blizinu kondezatora i Socket 478 podnozja što u značajnoj meri otežava demontiranje P4 kulera. Ukoliko niste korisnik koji često testira i menja matične ploče ova činjenica vas svakako neće mnogo zabrinuti. U neposrednoj blizini procesorskog podnožja i jedinice za napajanje procesora se nalazi kontrolni konketor za napon od 12V a koji je obavezno prisutan na pločama namenjenim Intel Pentium 4 generaciji procesora. Intel 845D sistemski kontroler je dodatno hlađen jednim aktivnim rešenjem koji pored aluminijumskog hladnjaka poseduje i “Cooler Master” ventilator i to “sleeve bearing” tipa. Zaista mi nikada neće biti jasno zašto se proizvođači odlučuju za ovakva rešenja i time se kockaju sa poverenjem krajnih korisnika. Ventilator svakako nije detalj na kome se mora uštedeti a itekako zna da iritira korisnika kada posle određenog perioda rada počne da ispušta škriputav zvuk koji još više dolazi do izražaja na tihim P4 sistemima. Ove reči pre svega treba shvatiti kao apel i sugestiju jer zaista nekada nepromišljeno učinjeni detalji mogu pokvariti užitak odličnih proizvoda.

karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce
karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce

EPoX 4BDA2+ poseduje dva DDR DIMM memorijska podnožja koja mogu da prime maximalnih 2GB RAM memorije. Pored memorijskih slotova zapažamo robusnu mini switch jedinicu koja obezbeđuje pravilan napon za rad DDR memorije kako u “normal” tako i u ekstremnim overkloking uslovima. Tik ispod ove jedinice se nalazi i jedna jumper sekcija koja vam omogucuje da napon zaduzen za rad sistemske memorije menjate ručno i to u rasponu od 2.5-2.8V u koracima od 0.1V. Takom rada nisam imao potrebe da koristim ovu opciju pošto je promena ovog parametra iz BIOS-a funkcionisala perfektno i time olakšala i ubrzala overkloking eksperimente. Pozicija floppy i IDE konektora je dobro odabrana i postavljeni su tako da neće praviti preteranu gužvu. IDE konektori su postavljeni pod pravim uglom i pošto ploča poseduje dodatni IDE Ultra 133 RAID kontroler, konektori su označeni različitim bojama kako bi se izvršila jasna identifikacija UDMA 100 i UDMA 133 IDE kanala. Kao što smo spomenuli pored standardnog Intel 82801 IDE kanala, koji podržava UDMA 100 protokol, EPoX 4BDA2+ poseduje i dodatni High Point 372 IDE RAID UDMA 133 kontroler. Ova opcija postaje sve više nezaobilazna stavka u sistemima zahtevnijih korisnika koji poseduju više IDE uređaja. Međutim lično nisam baš preterano zadovoljan performansama HPT 372 kontrolera koji se u nekim situacijama pokazao inferiornim u odnosu na sjajni i82801 southbridge.

karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce
karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce

Odmah pored IDE kontrolera primećujemo deo zadužen sa sistemsku dijagnostiku koji se sastoji od Winbond elektronike i dva LED displeja koji vam pomocu “hex-a” koda daju informaciju o eventualnim problemima u radu vašeg računara. Ploča poseduje 6 PCI, 1 AGP i 1CNR slot, što je čini vrlo korisnim izborom za dalju nadogradnju sistema. Tu je i integrisani zvuk u obliku AC’97 CODEC rešenja koji u slučaju EPOX 4BDA2+ modela čini Avance Logic ALC201A CODEC čip. Sasvim pristojno rešenje čiji će zvuk zadovoljiti većinu vlasnika ove ploče.

Utisci u radu, BIOS

BIOS je standardno, kada je EPoX u pitanju, potpisao AWARD i zaslužuje sve pohvale posebno kada su u pitanju overkloking mogućnosti. Veliki izbor brzinskih koraka na sistemskoj magistrali, kao i veliki korak u određivanju naponske vrednosti procesorskog jezgra čine ovu ploču perfektnim overkloking alatom.
Najbolji utisak EPoX 4BDA2+ je svakako ostavio tokom dvonedeljnog testiranja i ponašanja u realnom radu. Pogodilo se da je ploča stigla u trenutku kada sam sa Willamette jezgra prešao na P4 sa Northwood jezgrom tako da sam mogućnosti ove ploče mogao do detalja da poredim sa referentnim ABIT BD7-RAID modelom. Generalni zaključak jeste da EPoX jednostavno briljira u radu. U normal režimu je bila očekivano stabilna i brza, ali kada počnete da se igrate sa krajnim mogućnostima vašeg procesora EPoX počinje da pokazuje svoje pravo lice. Zahvaljujući tome što je omogućio opciju podizanja vrednosti napona procesorskog jezgra do extremnih vrednosti, a što se pokazalo od odlučujućeg značaja kada je u pitanju overkloking P4 procesora sa Northwood jezgrom, ploča je postigla fantastične rezultate bez uzimanja danka u pogledu smenjenja stabilnosti u radu.

karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce
karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce

Takođe posebnu pohvalu zaslužuju i odlično odabrani i izbalansirani memorijski parametri koji vam olakšavaju postizanje brzinskih rekorda u overklokingu. Po pitanju overklokinga, EPoX 4BDA2+ je jednostavno deklasirao sve do sada testirane modele P4 ploča i to pre svega zahvaljujući tome što je omogućio podizanje procesorskog napona iznad maximalno standardnih 1.7V, koliko većina drugih proizvođača dozvoljava.

karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce

EPoX je posebno briljirao u direktnom duelu sa ABIT BD7-RAID modelom. ABIT je bio i više nego ravnopravan u normal režimu, međutim u overkloking režimu je doživeo izuzetno težak knockdown. Toliko težak da ni sam nisam bio svestan koliko je ABIT BD7-RAID ograničen po pitanju overklokinga dok u ruke nisam uzeo 4BDA2+ model. Krajnje stabilan i upotrebljiv domet ABIT-a se završavao na 120MHz FSB i pri tome bio vrlo ćudljiv, na momente dozvoljavajući izlete do 130MHz da bi vas već sledećeg trenutka vratio na default memorijske parametre ili mračni ekran sa zloslutnim beep..beep..beep!!! EPoX je sasvim druga priča. Omogućivši napajanje procesora od 1.80V postigli smo super stabilnih 133MHz uz najoštrije setovanje memorijskih parametara. Pri takvim setovanjima i brzinom procesora od 1.6-2.1GHz, ploča jetnostavno rastura. Krajni domet je bio na 140MHz i naponu od 1.85V tj. 2.25GHz gde procesor počinje ozbiljno da posustaje ali i dalje je bio potpuno operativan i funkcionalan. Jedini nedostatak uočen u radu sa EPoX 4BDA2+ modelom se odnose na pojedine overkloking situacije kada se usled kombinovanja nekih nerealnih vrednosti parametara sistemske i memorijske magistrale ploča trajno zaglupi što se manifestuje totalnim otkazivanjem funkcije HPT 372 kontrolera. Sistem se tada ponaša kao da kontroler jednostavno ne postoji na ploči. U toj situaciji jedino “clear” CMOS operacija pomaže. Drugi nedostatak jeste da se u par navrata ploča prilikom procedure podizanja sistema u ranim fazama na nivou detekcije IDE uređaja na “southbridge-u” jednostavno zaledi usled prisustva USB miša (Logitech Wheel mouse optical). Uklanjanjem miša iz USB porta procedura podizanja je nastavljena bez ikakvih problema koji nisu primećeni ni posle ponovnog uključenja miša nakon pravilne detekcije IDE uređaja. Na ovakvu situaciju smo naišli tri puta u toku dvonedeljnog testiranja i nadamo se da će sa sledćom revizijom BIOS-a ovaj problem biti prevaziđen. Prednosti i zadovoljstvo koje nam je ova ploča priuštila tokom svih dana rada su svakako nemerljivo veće u odnosu na uočene probleme.

Pogledajmo specifikacije EPoX 4BDA2+ modela:

Procesor Socket 478 for FC-PGA2 Pentium® 4 (Willamette/Northwood) 1.4GHz to 2.4GHz+
Chipset North Bridge: Intel® 82845D Memory Controller Hub (Brookdale)
South Bridge: Intel® 82801BA I/O Controller Hub 2 (ICH2)
FSB 400 MHz
Memory 3 x DDR DIMM Sockets, Max. 2GB unbuffered PC2100/PC1600 ECC/non-ECC DDR SDRAM Memory
Expansion 1 x AGP Pro/AGP 4X; 6 x PCI; 1 x CNR (Advanced Communications Riser)
IDE Ports 2 x UltraDMA/100 + 2 x UltraDMA/133
Audio AC`97 Avance Logic
Special Feat. Supports Hardware Monitoring Function by W83627HF-AW
Supports exclusive KBPO (Keyboard Power ON)
Supports STR (Suspend To RAM) power saving Function
Supports CPU Vcore and Clock Settings via BIOS
Supports AGP Vcore Setting via BIOS
Supports Memory Vcore Setting via jumper
Supports Magic Health and easy Boot
Supports Asynchronous Transfer Mode between PCI & FSB
Supports Wake-On-LAN Function
Post port onboard design with LED display
ATX I/O Ports 2 x Serial Ports, 1 x Parallel Port, PS/2 Keyboard and Mouse Connector, Game/Mic-in/Line-in/Line-out Ports (option), 2 USB 1.1 Ports, Onboard I/O CD Audio-In Connector (Optional), AUX Audio-In Connector (Optional), USB 1.1 connector to Support optional 2 USB Ports
CPU/SPS/Chassis FAN connectors
ATX Power Connector
IDE LED Connector
BIOS 2Mb Flash ROM, Award BIOS, PnP
Industrial Standard PCI ver. 2.2; USB ver. 1.1
Accessories User's Manual, Support CD, UltraDMA/66/100 Cable, IDE Cable, Floppy Cable, 4-Ports USB Bracket, SPDIF bracket, ASUS Sticker
Board Size ATX Form Factor: 30.5cm x 24.5cm

Test setup, rezultati...

Test sistem - Windows Millenium Edition

CPU
- Intel Pentium 4 Northwood core 1,6GHz
Maticne ploce
- EPoX 4BDA2+
- ABIT BD7-RAID
Memorija
- 256MB DDR PC2100 Crucial Technology
Video-karta
- Chaintech RI-321 GeForce3 Ti200 128MB
Hard-disk
- HDD 40GB MAXTOR DX740 UATA 133
Hladjenje
- SANYO Denki box cooler
Power Supply
- 350W ENERMAX EG365P-VE

Evo i brzinskih rezultata:

karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce

karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce

karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce

U svim testovima (CPU, HDD, VGA), EPoX je ostvario minimalnu ali značajnu prednost nad konkurentom iz ABIT tabora. Potvrdu ovih činjenica je trebalo očekivati i u sledećim serijama benchmarking programa. Pogledajmo da li je tako bilo...

karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce

karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce

Ovog puta ABIT se nije dao iznenaditi i odneo je ubedljivu pobedu u grupi office aplikacija dok je EPoX dominirao u delu korisnički zahtevinh aplikacija.

Rezultati II deo, konačni utisci

karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce

Ono što smo i pretpostavili tokom overkloking eksperimenta, potvrdila je i Sandra. EPoX je znatno bolje usaglasio i podesio memorijski podsistem i njegov rad sa ostalim delovima sistema. Osim što je postigao za nijansu bolje performanse, još važnija činjenica je da je EPoX značajno elastičniji u radu sa sistemskom memorijom i poseduje znatno veću dozu rezervne snage koju možete iskoristiti oštrijim setovanjima sistemskih parametara.

karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce

... i još jedna potvrda EPoX-ove prednosti u brzini komunikacije sa grafičkim podsistemom...

karakteristike, statistike, epox 4bda2+ maticne ploce

Jedan od retkih ali bolnih poraza EPoX-a jer je ovo test koji napreže osnovne komunikacione podsisteme ploče do maksimuma.

Završni komentar

Na kraju ostajemo sa vrlo pozitivnim iskustvima i ubeđenjem da je EPoX 4BDA2+ definitivno jedna od najboljih ploča baziranih na Intel 845D čipsetu. Ukoliko imate i overkloking ambicije onda EPoX 4BDA2+ postaje jedini i najbolji izbor.


Zahvaljujemo se domaćem distributeru EPOX proizvoda, firmi "Necline" na ustupljenom hardveru za potrebe testa

Test: Soltek SL-75DRV5

Test: SiS 745 - Microstar 745 Ultra

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209