Greška

Došlo je do greške.

Test: Eizo Foris FS2333 IPS

06.04.2013 20:56 | 1 Multimedija
Test: Eizo Foris FS2333 IPS

Većina nas zna koliko je Eizo veliko ime u svetu monitora i šta ovaj brend ima da ponudi, a danas, premijerno na našem sajtu imamo priliku da testiramo jedan od njihovih modela. Ovde nije reč o profesionalnom skupocenom monitoru za rad sa fotografijama, već o pristupačnijem gejming modelu. Eizo Foris FS2333 je IPS gejming monitor sa dijagonalom ekrana od 23 inča, i standarnom rezolucijom od 1920 x 1080 piksela...

Dragoljub Radovanović

Gejming monitor sa IPS panelom? Verovali ili ne, tako nešto postoji i dolazi nam od kompanije Eizo. Ako niste upoznati sa ovim brendom, evo par informacija koje će vam dočarati o kome se radi. Eizo je japanski proizvođač ekrana koji važi za jednog od boljih u high-end segmentu. Ovaj brend je najviše poznat po svojim ultrakvalitetnim monitorima za profesionalne grafičke poslove, tačnije poprilično skupocenom ColorEdge serijom. Pored toga, tu je i profesionalna FlexScan serija monitora za kućnu i poslovnu upotrebu.



Koliko su ovi monitori pouzdani dokazuje to da se koriste za kontrolu vazdušnog saobraćaja, u medicini, u raznim industrijama, a takođe još jedna zanimljivost je upotreba u arkadnim mašinama. Iz ovog brenda jednostavno zrači kvalitet i pouzdanost, a mi smo dobili priliku da se sretnemo sa modelom iz Foris serije. Reč je o monitoru iz gejming serije monitora, koji zapravo i nema toliko visoku cenu (u odnosu na modele koji koštaju i do par hiljada evra).



Eizo Foris FS2333 je IPS monitor prvenstveno namenjen gejmerima, ali se može koristiti i u druge svrhe, recimo za povremenu obradu fotografija, gledanje filmova, itd. Nismo se susretali sa gejming monitorima koji koriste IPS tip panela, jer je TN tip ipak više pogodan za ovu upotrebu, ali za sve postoji prvi put. Ovaj model poseduje takozvane Smart funkcije koje će biti korisne u gejming upotrebi, o kojima će me pričati nešto kasnije u tekstu.



Ukratko o specifikacijama ovog modela - Eizo Foris FS2333 poseduje IPS ekran dijagonale 23 inča, standardne rezolucije od 1920 x 1080 piksela. On koristi White LED tip pozadinskog osvetljenja, koji mu pruža maksimalnu osvetljenost od 250 cd/m2. Citirani statični kontrast iznosi 1000:1, dok je njegovo vreme odziva zapravo veoma dobro za IPS tip i iznosi 3.4ms. Više detalja u specifikacijama ispod.


Dizajn

Eizo Foris FS2333 dolazi u braon kutiji standardnih dimenzija za ovu dijagonalu. Na njoj nije odštampano puno detalja - logo firme, oznaka na japanskom i engleskom da ima lomljivih stvari unutra, i na prednjoj strani bela nalepnica sa oznakom modela i serijskim brojevima.



Otvaranjem kutije zatekli smo nešto bogatiji sadržaj nego inače. U šupljinama stiropora smeštena je prateća oprema, postolje, dokumentacija i slično, dok je ispod bezbedno ušuškan sam monitor.



Pružičemo i nešto detaljniji sadržaj kutije. Unutra zatičemo DVI kabl, audio kabl, kabl za napajanje, daljinski upravljač, CD sa drajverima, tračicu sa plavo, crvenom ili sivom bojom za personalizovanje monitora, crveni plastični deo za uređivanje kablova, razna uputstva i mere opreza, kao i garanciju monitora.



Eizo Foris FS2333 ima profesionalni izgled i njegov kvalitet izrade je jedan od boljih koje smo imali prilike da sretnemo na monitorima. Njegov ceo oklop je izrađen od mat crne plastike, koja se neće grebati ili privlačiti otiske prstiju kao što je to slučaj kod glossy varijanti. Okvir oko panela je relativno uzan sa širinom od 1.3cm, tako da uz zanimljive detalje sa linijama i krivinama, deluje jako profesionalno i pre svega zrači nekim posebnim šarmom. Ovaj model poseduje promenu visine koja se kreće između 8.6 i 14.6 santmetara od površine stola do donje ivice okvira.




Sa prednje strane monitora nalaze se otvori iza kojih se nalaze 0.5W stereo zvučnici, dok je na levom boku u dnu smešten 3.5mm ulaz za slušalice.



Eizo Foris FS2333 poseduje fizičke dugmiće za promenu izvora i jačine zvuka, ali odlična stvar je takođe i prisustvo daljinca sa svim važnim prečicama. On čini uključivanje isključivanje ili menjanje opcija, jačine zvuka i izvora mnogo jednostavnijim. Negativna stvar je to ako zagubite daljinski nećete moći da uđete ručno u meni monitora. Desno od power dugme nalazi se LED lampica koja svetli plavo dok je monitor uključen, narandžasto kada je u standby režimu i crveno kada je on isključen.




Promena nagiba ekrana je moguća i to od 2 stepena unapred, do čak 29 stepeni unazad. Postolje monitora je zanimljivog oblika, fiksno je, ali na sebi poseduje glatku površinu sa donje strane, tako da je rotiranje celokupnog monitora sa postoljem veoma jednostavno.





Pozadina monitora je posebno zanimljiva i takođe je izrađena od mat crne plastike. U vrhu zadnje strane imate i poseban rukohvat, tako da je nošenje monitora olakšano. Monitor takođe možete okačiti i na zid, jer poseduje VESA 100 standard za nosače. Ponovo ćemo ponoviti da je kvalitet izrade i plastike monitora na jako visokom nivou. Profil monitora nije baš ni tanak, ali kao takav deluje dosta zanimljivo.




Konektivnost monitora je veoma solidna, jer smo pozadi zatekli dva HDMI ulaza, DVI ulaz, VGA ulaz, 3.5mm audio ulaz i 3.5mm audio izlaz.


OSD i rezultati testiranja

Korisnički interfejs menija Eizo Foris FS2333 modela je veoma jednostavnog dizajna i poseduje monohromatsku temu. On je podeljen u šest kategorija - Color, Screen, Sound, PowerManager, Monitor Settings i Information.



Unutar Color menija nalazi se podešavanje boja, gde možete birate između sedam predefinisanih režima - Eco, User 1, User 2, sRGB, Paper, Game i Cinema. Ovde se takođe nalazi podešavanje osvetljenja, nivoa crne boje, kontrasta, saturacije, nijanse, temperature boja, a tu su takođe i napredna podešavanja.



Unutar naprednih podešavanja imamo podešavanje Gama vrednosti, RGB vrednosti, poboljšanje kontrasta, Smart funkcije i Overdrive podešavanja.



Rezultati testiranja

Od sedam predefinisanih režima boja - Eco, User 1, User 2, sRGB, Paper, Game i Cinema, najtačnije vrednosti su imali Game režim i User režimi. User režimi su bili tačniji po pitanju Gamma vrednosti i tačnosti boja, dok je Game režim posedovao bolju temperaturu boja, bližu 6500K granici. Gamma vrednost User režima je imala samo 1% odstupanja od idealne 2.2 granice, dok je temperatura iznosila 6743K, tačnije 4% ili 243K odstupanja od 6500K.

Maksimalna osvetljenost je čak i nešto viša od citirane, i iznosila je 269 cd/m2. Tačnost boja je veoma solidna sa 2.6 Delta-E kao prosekom, ali plava boja je netačna i povećava maksimalnu vrednost Delta-E na 8.2. Kontrast je nešto niži od citiranog sa 832:1 vrednosti, dok dubina crne boje iznosi 0.32 cd/m2 na maksimalnom osvetljenju.


User Mode

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
100
Contrast
50
Režim slike
User Mode

 



 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
269
Black Point (cd/m2)
0.32
Temperatura boja
6743K
Gamma
2.5
Contrast Ratio
832:1
Delta E prosek
2.6
Delta E maksimum
8.2



 sRGB

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
100
Contrast
-
Režim slike
sRGB

 

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
267
Black Point (cd/m2)
0.32
Temperatura boja
6401K
Gamma
2.4
Contrast Ratio
824:1
Delta E prosek
3.3
Delta E maksimum
7.9


Game

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
100
Contrast
50
Režim slike
Game

 

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
267
Black Point (cd/m2)
0.32
Temperatura boja
6428K
Gamma
2.1
Contrast Ratio
828:1
Delta E prosek
3.6
Delta E maksimum
7.5

 

Kalibrisan rezultat

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
78
Contrast
54
Režim slike
User Mode, 93R, 81G, 88B

 

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
120
Black Point (cd/m2)
0.16
Temperatura boja
6489K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
765:1
Delta E prosek
0.3
Delta E maksimum
0.6

 

Smart opcije, uglovi, lag

Smart opcije za gejming

Pošto je ovo pre svega monitor koji je namenjen gejmerima kao ciljnoj grupi, Foris FS2333 poseduje neke opcije koje bi trebalo da vam budu korisne tokom igranja. Treba napomenuti da se nad ovim opcijama puna kontrola dobija dok je aktivan Game ili User režim slike, sa napomenom da je Game režim već podešen kako bi izvukli najbolji odnos između kvaliteta slike i odzivnosti. Glavna stvar kod ovog modela, kako Eizo navodi su njegove Smart Resolution i Smart Insight gejming opcije.

Počećemo od Smart Resolution-a. Ova opcija je zapravo nešto malo više od regulatora oštrine, s obzirom da utiče i na poboljšanje kontura objekata u igrama. Ovo podešavanje poseduje pet nivoa, a ova opcija u Game režimu je podešena na vrednost tri. Postavljanje ove opcije na vrednost od pet nije preporučljivo, barem po nama, jer od dobre grafike u igrama pravi gotovo pixel shader varijantu, nešto kao strip. Takođe ovako visoka podešavanja nisu dobra za tekst, jer on postaje previše oštar i iskrzan, tako da u klasičnom korišćenju u Windows-u ovu opciju ili treba držati na minimalnoj vrednostil ili je isključiti potpuno.



Druga opcija koja je po nama dosta korisnija je Smart Insight. Ukratko, ona čini da svetliji delovi u igrama postanu svetliji i samim tim vidljiviji, što vam pruža prednost, da bolje uočite protivnika u igrama, ili da vam jednostavno olakša kretanje kroz nešto tamnije igre. Postoji pet nivoa podešavanja ove opcije - RTS (Low), RTS (Medium), RTS (High) / FPS (Low), FPS (Medium) and FPS (High). U zavisnosti od toga koje je podešavanje, toliko će i tamni delovi slike biti svetliji. Kod maksimalnog podešavanja sve je savršeno vidljivo, ali će uticati na kvalitet slike, tako da preporučujemo neke od nižih podešavanja.



Uglovi gledanja



 

PixPerAn


Možemo bez ikakve sumnje reći da je u polju vremena odziva ovo najbolji IPS monitor koji smo do sada testirali. Sa vremenom odziva od 3.4ms pojava duhova se kreće od skoro nepostojeće pa do minimalne, što znači da ćete imati veoma dobro iskustvo u igrama koje imaju brži tempo. Ono što je nas iznenadilo je da IPS tip može da ima ovakve rezultate. Očigledno je da je Eizo ovde poprilično poradio na svojoj Overdrive opciji. Ko i dalje misli da IPS nije dobar za gejming - prevariće se, barem u ovom slučaju.




Input Lag

Gledanjem različitih izvora koji tvrde da je ulazno kašnjenje kod ovog modela samo 0.8ms, možemo reći da smo mi dobili različite rezultate. Naši rezultati testiranja su pokazali da Eizo Foris FS2333 kasni između 16 i 17ms u poređenju sa CRT monitorom. Ovo su i dalje veoma dobre vrednosti, ali tvrdnja da ovaj monitor nema lag - barem po nama, nije istinita.



Semplovi, uniformnost











Uniformnost osvetljenja

Eizo Foris FS2333 ima dosta dobru uniformnost osvetljenja, ali ona ipak nije idealna. Postavljenjem nivoa osvetljenja na minimalne, srednje i maksimalne vrednosti, zaključili smo da osvetljenje ipak malo probija na par mesta. Situacija svakako nije strašna, ali ipak je treba pomenuti. Na minimalnom osvetljenju ekran je potpuno crn, na polovini se pojavljuje blago probijanje u donjem levom ćošku, malo desno od gornjeg levog ugla i blago probijanje u gornjem desnom uglu. Postavljenjem osvetljenja na maksimum situacija postaje malo izraženija.




Uglovi gledanja, lag

Naš prvi susret sa Eizo monitorima je imao jako pozitivan ishod. Iako nismo još uvek testirali njihove najskuplje modele, čak i iz ovog pristupačnijeg gejming monitora vidimo zašto je ova firma na dobrom glasu. Gejming monitor sa IPS panelom? Svako bi bio skeptičan, ali Eizo je pokazao da je ovo itekako izvodljivo. Pre svega, ključna prednost ovog monitora su njegove Smart gejming funkcije, jedna koja pooštrava sliku i druga korisnija koja posvetljava tamne oblasti, dok one svetle ostavlja kako trebaju da budu.


Izrada monitora je na jako visokom nivou - monitor deluje profesionalno i jako je kvalitetan. Pohvalili bismo i uključivanje daljinskog u pakovanje, koji svakako olakšava promenu opcija i kretanje menijem. Fabrička podešavanja su tačna, ali hardverska kalibracija je i dalje poželjna.



Ergonomija monitora je dobra, jer vam je dostupna promena visine i nagiba ekrana. Što se tiče rotacije, postolje jeste fiksno, ali pomeranje celog monitora je veoma jednostavno zbog glatke donje površine postolja. Konektivnost je veoma dobra, mada prisustvo DisplayPort-a pored postojećih konekcija takođe ne bi bilo na odmet. Vreme odziva je odlično za IPS monitor, tačnije ovo je jedan od najboljih IPS monitora po tom pitanju.

Uglovi gledanja su svakako prednost nad TN alternativama. Uniformnost ekrana je takođe dosta dobra. Jedina stvar koja nam je zasmetala je cifra od 16ms ulaznog kašnjenja, što i dalje nije nimalo loša vrednost, ali nije 0.8ms koji se pominju na drugim izvorima. Bez obzira na to neslaganje, smatramo da je Eizo Foris FS2333 jako dobar gejming monitor, a i više, te svakako zaslužuje našu visoku preporuku...

Prednost

- Veoma kvalitetna izrada
- Smart gejming funkcije
- Tačna fabrička podešavanja
- Koristan daljinski
- Dobra ergonomija
- Veoma solidna konektivnost
- Dobri uglovi gledanja
- Odlično vreme odziva

Mane

- Citirano ulazno kašnjenje (input lag) od 0.8ms je u praksi dosta veće

Cena: 357 evra

Monitor na test ustupio Gigatron.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG UltraWide 29EA93

Test: Samsung S24C450B

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309