Greška

Došlo je do greške.

Test: ECOFLOW Delta Pro Delta2 (Video)

11.01.2023 12:01 | 0 Hardver
Test: ECOFLOW Delta Pro Delta2 (Video)

Imati električnu energiju uvek i na svakom mestu, sigurno smo da nema osobe koja to makar jednom nije iskusila. Nestalo je struje u kući, na poslu, na putu...pa i tamo gde naponske mreže uopšte nema - rešenje postoji. Da ne govorimo o zabrinutosti u vezi restrikcija struje ove godine, jednostavno, postoji rešenje da uvek možete da izdržite nekoliko časova bez struje, pa čak i da koristite istovremeno nekoliko uređaja. EcoFlowTech nam je dostavio svoja dva uređaja na test, nismo odoleli da naša redakcija jedan takav uređaj uvrstimo u deo naše obavezne opreme. Sada i definitivno nema mesta na kome ne možemo da snimamo, bio dan ili bila noć...

Danas se bavimo jednom vrlo zanimljivom temom i konkretnim proizvodom – EcoFlow prenosnim rešenjima za napajanje električnom energijom. Šta ja zapravo to?
 
Portabl rešenje za napajanje je u suštini uređaj - baterija ali i mnogo više od toga, sposobna da istovremeno napaja nekoliko električnih uređaja za obavljanje raznih zadataka.
 
 
Iako su prenosivi izvori napajanja relativno novi na tržištu, tehnologija koju koriste nije potpuno nova. Tek, električna energija svakako u današnje vreme nije luksuz u našem svetu – ona je preka potreba, poput: vode, hrane, interneta, nešto bez čega danas ne možemo zamisliti život savremenog čoveka, a što je važnije sve nabrojane egzistencijalne potrebštine su međusobno uslovljene jer bez jedne nema one druge jedanko bitne. Bez struje neće raditi pumpa za vodu itd.
 
Zbog toga nas čak i kratkotrajne, iznenadne nestašice i prekidi u snadbevanju električnom energijom mogu uzrujati i pokvariti nam dan, jer nam ni jedan kućni ili kancelarijski uređaj neće raditi bez struje. I to je upravo ona situacija koja na najbolji način objašnjava ulogu naših današnjih ECO Flow uređaja. Oni nam obezbeđuju preko potrebnu električnu energiju za rad aparata u trenucima kada nam je to najpotrebnije!
 
Posebno se to odnosi na korisnike koji vole da planiraju svoj život i da zaobiđu situacije koje opisujemo izrazom “najgori scenario”. Uloga ovakvih uređaja postaje još važnija u današnje vreme kada cena energije vrtoglavo raste usled krize sa osnovnim energentima, kada se već ove zime u mnogim zemljama najavljuju restrikcije električne energije. Otuda ECO Flow stiže kao poručen.
 
Predstavićemo vam dva uređaja iz velike ECO Flow linije proizvoda u kojoj gotovo svako može pronaći ono što mu zapravo treba. Danas su to EcoFlow DELTA 2 portabl energetska stanica i jači, moćniji ECO Flow Delta Pro, koje smo imali prilike da zajedno testiramo i isprobamo tokom par sedmica korišćenja.

ECOFlow DELTA 2

Krenućemo od prvog, rekli bismo za većinu korisnika, zgodnijeg za upotrebu kako bi vam uopšte približili ulogu u svakodnevnom životu jednog ovakvog uređaja i demistifikovali zabludu mnogih kako je to zapravo varijacija na temu sličnih koji već postoje - poput recimo jednog UPS-a. Ovako na prvu, samo da vam spomenemo kako je ECO Flow uređaj sa neuporedivo širom upotrebnom vrednošću i primenom u stvarnom svakodnevnom životu.
 
ecoflow1s.jpg
 
Elem, ECOFlow DELTA 2 je relativno nov uređaj predstavljen ovog septembra i savršen dodatak u kombinaciji sa postojećim proizvodima iz ECO Flow programa, poput dodatnih baterija, pametnih uređaja, prenosivih solarnih panela, generatora na benzin i drugih.
 
DELTA 2 nudi čak 15 konekcija za punjenje uređaja: 4x USB-A, 2x USB-C, 4x šuko AC utičnice, 2x DC i jedan automobilski priključak. USB-C portovi isporučuju do 100W električne energije. Najlepše od svega je što možete koristiti više njih istovremeno uz vođenje računa da ne premašite ukupnu potrošnju od 1800W. Pri tome možete u potpunosti kontrolisati svaku od sekcija za napajanje bilo da se radi o šuko utičnicama, USB konekcijama ili 12V jednosmernoj sekciji tako što svaka od njih ima poseban taster za aktiviranje navedene grupe utičnica.
 
Prema rečima proizvođača, 1800W je dovoljno da pokrije potrošačke zahteve 90% vaših uređaja tokom iznenadnog nestanka struje. Čak navode zanimljiv podatak kako može da obezbedi dovoljno struje za čitavu kuhinju, uključujući rad frižidera do 14 sati i to samo jednim punjenjem DELTA 2 uređaja. Takođe, LCD televizor može da radi do 7-8 sati što je sasvim dovoljno za informativne vesti u slučaju nekih elementarnih nepogoda koje uzrokuju nestanak struje ili ga koristite u kamp kućici na mestima gde nema strujnog priključka.
 
I zaista smo se u to uverili tokom testova. Prikačili smo jedan 65” LCD TV i uživali u fudbalu tokom 7 narednih sati. Gejming računar sa Ryzen 5 5600 procesorom i Radeon RX 6800 grafičkom kartom i prosekom potrošnje 320W uz dodatak gejming monitora, tokom intezivnog gejminga, drži tri sata.
15.6” laptop sa GeForce GTX 1650 grafičkom kartom i šestojezgarnim procesorom održava u radnom stanju tokom nekoliko dana kombinujući rad interne i ECO Flow baterije. Scenografiju sa tri svetla koja troše oko 270W zajedno drži približno 4 sata.
 
ecoflow2s.jpg
 
Kada govorimo o autonomiji uređaja bitno je pomenuti da povedete računa i ukoliko ne koristite određenu sekciju konektora u datom trenutku, obavezno ih isključite uz pomoć pripadajućeg tastera ili mobilne aplikacije, jer se time štedi energija i produžava rad ugrađene baterije.
 
ECOFlow DELTA 2 raspolaže X-Boost tehnologijom koja štiti bateriju od oštećenja ili kvara, ukoliko je preopteretite prekomernom potrošnjom. Ustvari dodatni “luft” ide do neke granice od 2400W što je gornji limit potrošnje koji još uvek neće oštetiti bateriju. Na sreću, prednji deo uređaja poseduje ekran sa jasno prikazanim svim bitnim elementima rada, kao što su predviđeno vreme napajanja pri datoj potrošnji, zatim koliko ukupno troše uređaji priključeni na ovaj portabilni energetski sistem, kao i sa koliko se struje puni – sve najvažnije informacije su jasno prikazane kako bi u potpunosti kontrolisali situaciju i držali je u svojim rukama.
 
Kapacitet i dodatno vreme napajnja možete obezbediti dodatkom eksterne baterije i to je funkcija po kojoj se ECO FLow DELTA 2 izdvaja od konkurencije jer ima port sa terminalima na koje se povezuje jedna DELTA 2 ili Delta MAX eksterna baterija. Na primer, sa dodatnom baterijom kapacitet uređaja može da poraste na 3 KWh. Ovde je bitno pomenuti da dodatna baterija ne obezbeđuje i dodatne portove za punjenje, one se koriste samo kako bi obezbedile dodatnu snagu i kapacitet rada. U tom slučaju treba samo da kupite odgovarajući model baterije za ECO Flow DELTA 2 i povežete je odgovarajućim kablom koje dobijate u pakovanju baterije.
 
ecoflow3s.jpg
 
Jedna od ključnih prednosti koncepta prenosivog sistema napajanja jeste njegova mobilnost i mogućnost da ga koristite napolju van kuće ili stana, praktično na bilo kom mestu i u bilo koje vreme. Kućište samog uređaja je prilično kompaktno i robusno, a upotrebljeni materijali za izradu kao i dizajn kućišta sa ručkama uz razumno malu masu (9 kg), dozvoljavaju da ga nosite i premeštate prema potrebi.
 
Ukoliko ste od onih koji često borave u prirodi i pri tome koriste kamper vozilo, kao stvoren je za vas jer daje neophodnu energiju u situacijama kada se zaustavite na nekom prelepom mestu na dan dva, a nemate predviđeni kamping parking sa obezbeđenim strujnim priključkom. Ili recimo kao mi, da nam je slučajno ovakav uređaj bio dostupan tokom snimanja naših priloga na Kamenoj gori ili nekom drugom mestu gde nemamo mogućnost korišćenja struje razvlačenjem produžnih kablova ili smo ograničeni cajtnot situacijom zbog korišćenja baterija značajno manjeg kapaciteta – u tim situacijama ECO Flow je pravi spas ili što bi u žargonu rekli dar sa neba.  Ko je bar jednom bio u ovakvim situacijama znaće o čemu pričamo.
 
ecoflow4s.jpg
 
Ukoliko povlačimo određenu paralelu sa radom jednog UPS uređaja slične cene, kapaciteta 1500VA, mada se radi o uređaju zaista potpuno drugačijeg delokruga rada, ali većinu zapravo asocira na istu potrebu da u slučaju nestanka struje obezbedi što duži rad računara, UPS 1500VA pri potrošnji od prosečno 300W daje autonomiju od 35 minuta. Pri tome zna da bude neuporedivo glasniji proizvodeći 50 dB buke i treba mu oko 3 sata da napuni bateriju. Dakle, ukoliko vam je na umu isključivo potreba napajanje električnom energijom, a što je asocijacija mnogih kada govore o UPS uređaju, jasno je kao dan koliku prednost ima portabl napajanje poput ECO Flow DELTA 2 modela. Sa druge strane UPS se kupuje zbog nekih pametnih funkcija zaštite podataka, pomoću naprednog softvera za upravljanje radom računara u slučaju nestanka struje itd.

Različiti načini za punjenje baterije i to istovremeno

Okej, šta se dešava kada potrošite bateriju? Do tada je sve bilo gotovo savršeno, ali kako se ovaj uređaj puni? ECO Flow DELTA 2 se puni na tri načina: klasično, preko šuko utičnice iz električne mreže. Zatim, pomoću namenskog ECO Flow solarnog panela i preko automobilskog kabla sa priključkom za upaljač kako to volimo da kažemo. Kada je u pitanju potpuna autonomija snadbevanjem energijom, onda je svakako najzanimljivija opcija solarnih panela pomoću kojih u režimu punjenja može da povuče i do 500W električne energije u zavisnosti od modela i broja solarnih panela.
 
ecoflow5s.jpg
 
Zgodan detalj u vezi solarnih panela je da se oni mogu preklapati radi lakšeg transporta i skladištenja. Praktičnost upotrebe ECO Flow uređaja je vrlo bitna osobina koja definitivno ima posebnu vrednost u realnim životnim situacijama. Trenutno imate na raspolaganju sklopive ECO Flow panele od 110, 160W, 220W i 400W. Najjači košta tek nešto preko 1000€. Ukoliko želite da smanjite na najmanji mogući nivo zavisnost od električne mreže, pored ECO Flow solarnih panela na raspolaganju vam je ECO Flow Smart Generator na bezolovni benzin snage 1800W.
 
Možete takođe istovremeno koristiti sva tri izvora da bi ste brže napunili DELTA 2 uređaj. Ove činjenica vam govore koliko je zapravo autonoman ovakav vid rezervnog napajanja energijom, gde god da krenete nosite i svoju malu “elektranu” i potpuno ste nezavisni od klasične električne mreže. Komfor koji do sada skoro da nije bio zamisliv za običnog korisnika. 
 
Kablove za punjenje preko električne mreže i automobilski adapter dobijate u pakovanju uređaja. U uslovima kućnog okruženja kada DELTA 2 uređaj punite iz električne mreže, on povlači 1200W i treba mu oko 80 minuta do sat i po, da potpuno napuni bateriju. U isto vreme možete povezati neke manje potrošače poput telefona ili tablet uređaja i uporedo ih puniti, bez značajnijih posledica po vreme punjenja baterije ECO Flow DELTA 2 uređaja.
 
ecoflow6s.jpg
 
Jedini uslovni problem je buka tokom rada koja zbog brzog punjenja i činjenice da povlači skoro 1.2 kW iz mreže dovodi do povećanog zagrevanja baterije i elektronike ugrađenog punjača tokom ciklusa punjenja. Zbog toga su ugrađeni 6 cm veliki ventilatori koji forsirano hlade bateriju i elektroniku uređaja. 
U početku su primetno bučni sa nekih 33-35dB buke dok povlači 500W prilikom punjenja i tako je do nekih 3%, a posle toga kreće u turbo “charging mode”, kada povlači 1200W iz mreže i ventilatori dodatno ubrzavaju, a buka postaje još jača, 45dB. Ako vam buka smeta možete uticati tako što ćete odrediti intezitet punjenja, do 500W ona je tek nešto veća od 30 dB, sve preko toga postaje osetno glasnije i bučnije skoro do 50 dB pa u krajnjem odlučite sami. 
 
Proizvođač navodi podatak da je ciklus trajanja baterije 3000 punjenja i pražnjenja do 80% maksimalnog kapaciteta baterije, što je zapravo neki petogodišnji projektovani period upotrebe.

Kontrola preko mobilne aplikacije

To nije sve. ECO Flow portabl napajanja su zapravo pametni uređaji koje možete nadgledati tokom rada i upravljati njihovim funkcionalnostima uz pomoć odgovarajuće Android ili iOS aplikacije.
 
ecoflow7s.jpg
 
To je omogućeno činjenicom da DELTA 2 ima ugrađenu Wi-Fi opciju bežične mrežne komunikacije na 2.4 GHz talasnoj dužini. Za svaki slučaj tu je i Bluetooth bežična veza. Tako se uspostavlja komunikacija sa mobilnim telefonom na kome startujete ECO FLow aplikaciju u kojoj pratite osnovne parametre potrošnje i punjenja, kojima je dodat još jasniji grafički prikaz preostalog kapaciteta baterije. Takođe, preko ove aplikacije možete uključiti neke napredne funkcije poput X-Boost zaštite, podesiti brzinu punjenja baterije određivanjem maksimalne potrošnje koju uređaj može da povuče iz mreže, isto kao i jačine struje tokom punjenja iz automobila. 
 
Ovo je itekako bitno ukoliko ste na terenu i van kućnog okruženja gde obično kvalitet dostupne električne mreže i instalacije ne dozvoljavaju ovoliku potrošnju i kada možete lako preopteretiti mrežu tj. izvor.
 
Uglavnom aplikacija vam omogućuje daleko lakši uvid u preostalo vreme napajanja i funkcionisanje na daljinu što je još jedan bitan element komfora tokom upotrebe. Isto tako aplikacija je sposobna da u isto vreme uspostavi vezu i prikaže status rada više ECO Flow uređaja.
 
ecoflow8s.jpg
 
Sve ove informacije koje se prikazuju preko ECO Flow aplikacije su dostupne i na ekranu samog uređaja, mada tokom samog procesa upotrebe je daleko lakše pratiti na ekranu telefona, nego na samom uređaju zbog njegove radne pozicije.
 
Kao što vidite ECO Flow DELTA 2 je mnogo više od puke baterije… u pitanju je zapravo jedan iznenađujuće svestran uređaj kome to nije izgovor za obavljanje one najvažnije uloge a to je da obezbedi energiju u slučaju nestanka ili tamo gde je zapravo nema ili je nemoguće dobiti. Ovako nešto je pre bilo gotovo nezamislivo, a danas vam ECO Flow daje slodu da dobijete struju bukvalno na mestu i u vreme kada zamislite i poželite. 
 
DELTA 2 je jedan od kompaktnijih modela mahom za mobilne uređaje kada ste na boravku u prirodi te će poslužiti da vam obezbedi rad osnovnih uređaja potrepština u domaćinstvu, da ispečete nešto na električnom roštilju, osušite kosu fenom, rashladite prostoriju uz pomoć klima uređaja, napunite vaše gedžete, od tablet i laptop računara do mobilnog telefona. 
 
Ili… zamislite samo, počinje svetsko prvenstvo u fudbalu i neko vam prigovara zbog toga kako ne može od vas na miru da pogleda tursku seriju. TV pod mišku i pravac terasa ili park i sa lokalnom ekipom uživate u prenosu. Čak tri, četiri utakmice u nizu su previše čak i za one ekstremne ljubitelje fudbala, a toliko vam ECO FLow DELTA 2 omogućava.
 
ecoflow9s.jpg
 
Zapravo on je rođen za izlazak napolje, u prirodu ili na terensko poslovanje. Dok u kući pre svega služi kao rezervno napajanje jer suviše bi bio skup na vam služi kao prenaponska zaštita, ali ko voli da igra na siguricu, DELTA 2 je zapravo nezamenjiv u takvim situacijama. I sve to za ceno od oko 1000€.

ECOFlow DELTA Pro

Drugi uređaj na testu je mnogo većeg kapaciteta i ozbiljniji, mahom namenjen snadbevanju strujom manjih kancelarija, ekstremno jak i izdržljiv, a može se sistemom spajanja po principu više ovakvih istih pretvoriti u pravi mali energetski sistem za autonomno snadbevanje energijom čitave kuće sa kapacitetom od čak 25kWh. Samo jedan ovakav je spreman da isporučI 3600W električne energije.
 
ecoflow10s.jpg
 
Sa ovolikom snagom koja u pikovima može da napaja uređaje koji povlače čak 4.5kW uz pomoć X-Boost funkcije, ovo je uređaj koji može da napaja gotovo bio šta, u bilo koje vreme i na bilo kom mestu. Od kućnog prostora u slučaju slučajnog nestanka struje do napajanja omanjeg data centra…
 
Za sve one koji još sumnjičavo vrte glavom na ovu konstataciju o sposobnostima DELTA PRO uređaja za napajanje, neodumicu rešava proizvođač, koji tvrdi da ovaj ECO Flow može da napaja 99.9% uređaja od kućnih aparata i spoljnih građevinskih uređaja, pumpi za etažno grejanje i naravno vaših IT spravica bez kojih se ne može ni zamisliti svakodnevni život. 
 
Jedna od svakako najbitnijih osobina DELTA PRO napajanja osim onog da podrži istovremeni rad više jakih potrošača je svakako i višestruka opcija punjenja, koja je od presudnog značaja za uređaj ovakve prirode i namene. Isporuka velike količine električne energije uslovljava potrebu za prisustvom višestrukih načina punjenja sa opcijom da to radi i iz više izvora istovremeno. To je ona ključna razlika jer DELTA PRO se takođe može puniti preko šuko utičnice iz standardne električne mreže, preko automobilskog adaptera i pomoću mobilnih solarnih panela.
 
Kada to čini iz električne mreže povlači maksimalno 2.9 kW i puni se za nešto manje od dva sata. Takav proces intezivnog punjenja prati jednako velika buka ventilatora od 50-ak dB. Na sreću možete uticati i podešavati buku u skladu sa smanjenjem inteziteta punjenja od 200-2900W u koracima od 100W uz pomoć ECO Flow mobilne aplikacije. Kao i kod slabijeg DELTA 2 modela tu su i opcije punjenja preko mobilnih sklopivih solarnih panela, opcija koja postoji na ovom tipu uređaja od vremena njihove pojave.
 
ecoflow11s.jpg
 
Ipak, jedna stvar se ističe u vezi ovako jake baterije, a tiče se mogućnosti njenog punjenja pomoću punjača električnih automobila (EV). Možete se zaustaviti na EV stanici i za sat i 45 minuta napuniti DELTA Pro do maksimalnog kapaciteta. I kada iskombinujete sve moguće načine punjenja jer možete više njih koristiti u isto vreme, kada u isto vreme ECO Flow može da povuče i do 6500W električne energije u cilju što bržeg punjenja i vraćanja u operativno stanje.
 
Što se tiče samog dizajna uređaja on prati liniju kao i ostali modeli iz ECO Flow serije sa razlikom da je veći i ozbiljno teži . Zbog toga poseduje dva točkića i specijalnu teleskopsku ručku koja mu dozvoljava da ga “vozite” kao avionski kofer. Mnogo lakše nego da ga povlačite za klasične ručeke jer sa masom od 45 kg predstavlja izazov čak i za one dobro uvežbane. Sa druge strane, robusna tamno siva plastika od koje je napravljeno telo je prilično izdrživa tako da oni koji često kampuju ili koriste DELTA PRO na terenu, neće imati većih problema prilikom korišćenja i habanja DELTA PRO uređaja.
 
Napred mu se nalazi ekran sa statusnim informacijama o radu uređaja baš kao i na prethodnom, manjem Delta 2 uređaju, a identična je i ponuda portova kao na manjem modelu.  Ispod ekrana je panel sa USB utičnicima za punjenje uređaja. Dalje nailazimo na deo sa četiri klasične šuko utičnice sposobne da isporuče 3.6 kW električne enerije. Svaki od ovih funkcionalnih delova za napajanje se može pojedinačno isključiti ili uključiti u skladu sa načinom na koji koristite DELTA PRO uređaj, a što u krajnjem štedi energiju i produžava rad baterije. 
 
Pored pomenutog ekrana, informacije su dostupne i na mobilnom telefonu u kombinaciji sa ECO Flow aplikacijom na kojoj pratite potrošnju, punjenje i podešavate radne parametre rada vašeg portable elektro centrale. Sve to pomoću Wi-Fi bežične mreže koje je kod jačeg modela dobila i podršku za brzu 5 GHz vezu pored one standardne na 2.4GHz i naravno Bluetooth podrške. Preko internet veze se obavlja i proces ažuriranja upravljačkog softvera.
 
ecoflow12s.jpg
 
Ovo svakako nisu sve nabrojane konekcije obzirom da se sa bočne strane ispod skrivenih pozicija se nalaze Anderson port, auto utičnica, zatim DC5221 izlazni port, RJ45 port za daljinsku kontrolu, IoT reset taster, taster za upravljanje uređaja bežičnom komunikacijom i standby prekidač.
 
Na panelu zadnje strane uređaja se nalaze dva velika priključka za eksterne baterije sa konektorima poput onih koje koriste električni automobili (EV), a ispod posebno označenog dela i poklopca se nalazi terminal sa konektorima za punjenje i prekidač kojim određujute brzinu tj. intezitet (slow ili fast) punjenja prilikom priključivanja na mrežu i prekidač za zaštitu od preopterećenja. Konektor za solarni panel prima onaj maksimalne snage od čak 1600W.
 
Bojazni po kvalitet ugrađene baterije nema mestu, obzirom da proizvođač garantuje 6500 ciklusa punjenja do 50% kapaciteta, tj. 3500 ciklusa punjenja do kapaciteta od 80% i više.
 
ecoflow13s.jpg
 
Nema sumnje da je ova baterija spremna da pruži podršku za rad u najzahtevnijim situacijama. Mi smo ga probali u našem studiju kao rešenje za napajanje kompletne scenografije kada ponestane struje jer radimo u kraju gde su redovna isključenja zarad unapređenja električne infrastrukture, dešavaju sa vremena na vreme. Uglavnom scenografiju sa kompletnom konfiguracijom tri velika LED panela na maksimalnom intezitetu, plus jedan LED top, procesor zvuka i punjač sa dve pozicije za baterije kamere, ECO Flow DELTA PRO drži oko 6 sati neprekidnog rada, pri ukupnoj potrošnji od skoro 1 kW.
 
Zakačili smo i naš teškaš Threadriper video editing stanicu sa par velikih monitora od 27” i 34”. Tokom takvog vida upotrebe DELTA PRO sa jednim punjenjem u proseku izdržava do 9 sati rada ili efektivno ceo radni dan.
 
Ukoliko vam je i to malo, možete povezati eksterne baterije u tzv. “Daisy Chain” konfiguraciji i time praktično zadovoljiti maksimalističke potrebe za nezavisnim izvorom napajanja.
 
ecoflow14s.jpg
 
I na kraju, čim vidite ECO Flow DELTA PRO jasno je da sa ovim uređajem nema šale jer je u pitanju definitivno najveći portabl uređaj za napajanje koji možete pomerati unaokolo pre nego što slični postanu previše glomazni za tako nešto. Zato bez obzira da li ste poslovni ili individualni korisnik koji radi u kritično osetljivim uslovima kada je u pitanju raspoloživa energija i malo duži nestanak struje, ECO Flow DELTA PRO je svakako razumno rešenje uprkos ceni od skoro 4000 evra. Kakvi zahtevi, takva je i cena… ali morate znati da u ekstremnim uslovima u kojima služi ovaj uređaj, ona postaje manje važna od primarne potrebe za dovoljnom količinom energije!

Finalni utisci

Bili su ovo ECO Flow portabl energetski uređaji, nešto što će svakome zatrebati barem jednom u životu i obično u sitaciji od posebne važnosti jer je u pitanju napajanje strujom. Verujem da vam je prilog bio zanimljiv jersmo vam pokrenuli hiljadu ideja gde bi sve mogao da vam koristi jedan ovakav uređaj. 
 
 
Prenosivi sistem napajanja je idealan u mnogim situacijama kao što su:
 
U kancelariji – gde može da napaja računare, štampače, mobilne i bžične fiksne telefone, fotokopir mašine i ostalu, sličnu kancelarijsku opremu koja za rad zahteva električnu energiju.
 
U proizvodnom pogonu ili distributivnom centru - Može da napaja računare za daljinski unos i preuzimanje podataka poput uređaja kao što su barkod skeneri i štampači etiketa za kontrolu kvaliteta, skladištenje, porudžbine, otpremu, prijem itd.
 
U prodavnici - Prenosivi sistem napajanja može napajati računare i druge uređaje kako bi olakšao upravljanje zalihama i označavanje robe, pomoći radu LED signalizacije i elektronskih kasa sa procesorima kreditnih kartica kao i za prodaju na trotoarima, “garden” centrima itd.
 
Posebno je korisna upotreba ovih uređaja na otvorenom prostoru gde ne možete razvući i koristiti produžne kablove, u situacijam kao što su: venčanja, okupljanja, koncerti, sajmamske mnaifestacije, maturska okupljanja, i druga okupljanja gde napaja pojačala, svetla, LED signalizaciju itd.
 
Kod kuće - tokom nestanka struje portabl uređaji za struju, mogu da daju neophodnu struju za rad svetla, alarm sistema, garažna vrata, kompjutere, štampače, mogu da napjaju televizore radio aparate, CD/DVD plejere, medicinske uređaje, mobilne i bežične telefone, fenove za kosu, pumpe za grejanje, akvarijumske pumpe i svetla, itd.
 
U transportu – daje napajanje za rad mobilnih kioska za štampanje tiketa, proveru prtljaga, pregledu putnika, itd.
U obrazovnim ustanovama se može koristiti: u učionicima classrooms, amfiteatrima za rad i napajanje audiovizuelne opreme.
 
Lična rekreacija: kada pođete u prirodu za rad električnog roštilja, svetla, muzike za žurku na plaži, kampovanje itd.

Zašto je hlađenje bitno za dobre performanse računara?

10203
10205
10206
10207
10208
10209