Greška

Došlo je do greške.

Test: Dell UZ2315H

27.09.2014 22:45 | 1 Multimedija
Test: Dell UZ2315H

Osobama koje često koriste video komunikaciju u kancelariji ili svom domu, Dell je pripremio interesantno gotovo rešenje u samom monitoru. S obzirom da poseduje ugrađenu web kameru, stereo zvučnike i stereo mikrofon, UZ2315H nudi ceo paket potreban za video čet, bez potrebe za dodatnim elementima na stolu. Multimedijalni monitor dolazi sa IPS tipom panela, nudeći široke uglove gledanja i tačan prikaz, pa je pogodan i za povremenu obradu fotografija...


Dragoljub Radovanović

Za pojedince kojima je video četovanje bitnija aktivnost prilikom korišćenja računara bilo na poslu ili kod kuće, tu je monitor koji objedinjuje sve potrebne elemente u jedan proizvod. Kupovati posebne web kamerice koje se kače po ćoškovima monitora, imati odvojene zvučnike, poseban mikrofon ili slušalice sa mikrofonom, sve to ne deluje baš tako elegantno na stolu, zar ne? Da ne pričamo još ako je reč o skučenijim kompjuterskim stolovima, koji će tada delovati dosta natrpano sa svim ovim uređajima. Dell nudi odlično rešenje za korisnike koji žele da objedine video komunikaciju u jedan uređaj, tačnije monitor koji je jako pogodan za omanji sto u kancelariji ili radnoj sobi u vašem stanu.

Dijagonala ekrana od 23-inča je definitivno jedna od najviše rasprostranjenih kod korisnika računara, a dimenzije ovih monitora nisu tako velike, pa ne zauzima puno prostora na stolu. Ističe se IPS tipom ekrana sa širokim uglovima posmatranja od 178/178 stepeni i 1920 x 1080 rezolucijom koja je prisutna na većini današnjih monitora. Ono što svakako nije tipično kod monitora je da poseduje ugrađenu FullHD 2.0 MP kameru, stereo mikrofon i 3W prednje stereo zvučnike koji ne oduševljaju kvalitetom, ali itekako završavaju posao. Vreme odziva od 8 milisekundi ukazuje da UZ2315H nije prvi izbor za gejmere, ali svejedno bez problema može poslužiti i za tu svrhu. Ovaj poslovno orijentisani model deklarisan je na 300 cd/m2 svetline, koristi LED tip pozadinskog osvetljenja i nudi citirani statični kontrast od 1000:1...

Zanimljive odlike ovog FullHD IPS monitora su ugrađena web kamera, stereo zvučnici i mikrofon


dell_uz2315h_s.jpg


Specifikacije
 • Proizvođač Dell
 • Model UZ2315H
 • Dijagonala 23
 • Tip panela IPS
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 8 ms
 • Maksimalno osvetljenje 300 cd/m2
 • Dimenzije 361.0 mm x 563.8 mm x 44.6 mm
 • Masa 3.5 kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Citirani dinamički kontrast Mega
 • Konekcije DisplayPort, 2x HDMI (MHL), VGA, 2 x USB 3.0
 • Mogućnosti promene ugla Promena visine, horizontalni, vertikalni ugao, pivot režim
 • Ugao gledanja 178/178

Dizajn

Standardna Dell-ova kutija u kojoj UZ2315H dolazi napravljena je isključivo od recikliranog kartona, ali ne samo njena spoljašnjost već i unutrašnjost. Ne koristi se stiropor već konstrukcija od savijenog kartona koji drži monitor fiksnim i bezbednim tokom transporta. Što se tiče sadržaja pakovanja, od kablova smo zatekli DP na miniDP, HDMI, USB kabl za vezu sa računarom, naponski kabl i "ciglicu" strujni adapter kao kod laptopova. Tu je naravno i prateća dokumentacija i CD sa svim potrebnim drajverima za funkcionisanje video konferencije, IP telefoniranja i sličnog - Microsoftov Lync softver za koji je UZ2315H optimizovan.

Na prvi pogled, ovaj monitor ne odstupa od Dell-ovog uobičajnog dizajna viđenim na raznim modelima, mada se svakako primećuje jedna stvar - dosta široke ivice oko ekrana. Plastika prednjeg rama crne je boje i mat je tipa, tako da ne pruža odsjaj ili ostavlja vidljive otiske prstiju. Panel je takođe mat tipa, pa nema problema sa refleksijom kada u prostoriji postoji veći izvor svetlosti. Najveći element koji nećete sresti na većini monitora je široka rupičasta rešetka ispod ekrana, iza koje se nalaze prednji stereo zvučnici. Kod monitora koji poseduju zvučnike, oni su obično sakriveni dole u boku i reprodukuju zvuk usmeren ka stolu, dok se ovde zvuk prostire direktno ka korisniku. U vrhu je smeštena kamera, dok su mikrofoni smešteni sa njene leve i desne strane.

Napredna ergonomija uz bogatu konektivnost i nešto šire trake oko ekrana


dell_uz2315h_img_9218_s.jpg


dell_uz2315h_img_9222_s.jpg


dell_uz2315h_img_9227_s.jpg


dell_uz2315h_img_9224_s.jpg


U donjem desnom uglu nalaze se kontrole monitora, zapravo senzori osetljivi na dodir među kojima je i taster za prihvatanje nadolazećeg poziva ili isključivanja mikrofona, što je vrlo korisno za video konferencije.Bok monitora sadrži srebrni traku koja opkružuje kućište, a na njoj sa leve strane monitora u dnu nalazi se koristan 3.5mm priključak za slušalice, u slučaju da ne želite da uznemiravate okolinu ili kada vodite privatne razgovore. Bok je lučno zaobljen, pa je najtanja tačka na vrhu i dnu (2.6cm) dok je u najdebljoj tački na sredini širok 4.5cm. Dell često koristi ovaj izuzetno lak način spajanja postolja sa ekranom, bez šrafova, kvadratnim elementom sa "jezicima" koji ide u odgovarajuću prazninu sa zadnje strane.

Postolje sa srebrnim vratom i bazom kvadratnog oblika nudi izuzetnu ergonomiju. Pre svega omogućava promenu visine od 15 pa do 135mm od površine stola. Ekran se može pomerati levo-desno do ugla od 45 stepeni, ali takođe i po horizontalnoj osi od -5 pa unazad do 21 stepen. Povrh svega toga, dozvoljeno je i postavljanje ekrana u uspravni (vertiklani) položaj, takođe poznat kao Pivot režim. Konektivnost je sasvim na nivou, jer pozadi srećemo dobar broj portova. Tu je DisplayPort, zatim HDMI 1 i 2, oba sa MHL podrškom, stari VGA ulaz, USB veza, i dva USB 3.0 porta.


dell_uz2315h_img_9248_s.jpg


dell_uz2315h_img_9249_s.jpg


dell_uz2315h_img_9229_s.jpg


dell_uz2315h_img_9230_s.jpg


dell_uz2315h_img_9233_s.jpg

OSD, Rezultati testiranja

Kako biste pristupili meniju u kojem se nalaze opcije ovog monitora potrebno je pritisnuti senzor levo od tastera za gašenje. Svaki senzor ima svoju prateću belu lampicu, kako bi se bolje snašli u mraku. Dizajn menija je sličan kao i kod većina Dell modela. Pravougaoni prozor sa svetlijim i tamnijim sivim elementima sa prozirnom pozadinom i belim slovima. Podeljen je u osam kategorija, u kojem menjamo vrednosti osvetljenja i kontrasta, izbor od četiri izvora i sedam režima slike. Među opcijama je i odabir odnosa stranica, nameštanje oštrine, vremena odziva, uštede energije isključivanjem lampica i USB-a, odabir jezika, podešavanje tajmera isključivanja menija, stepena providnosti, resetovanja opcija i vraćanja na fabrička podešavanja...

Kada je u pitanju odabir režima slike, Dell nudi sedam izbora - Standard, Multimedia, Movie, Game, Paper, Color.temp u kojem se bira određena temperatura boja i na kraju Custom Color sa RGB Gain slajderima za ručno podešavanje. Fabrička vrednost osvetljenja i kontrasta postavljenja je na 75, pri kojima smo pomoću našeg kolorimetra merili u Standard režimu, koji je neretko najtačniji. Dobijenim vrednostima u pomenutom režimu smo bili veoma prijatno iznenađeni. Iako ovo nije neki skup profesionalni IPS monitor, prikaz koji nudi bez kalibracije je dosta tačan.

Poznat korisnički interfejs uz sedam režima slike, od kojih se Standard pokazao kao prilično tačan pri merenju


dell_uz2315h_img_9246_s.jpg


dell_uz2315h_img_9236_s.jpg


dell_uz2315h_img_9240_s.jpg


Gamma vrednost je vrlo tačna, 2.2 sa samo jednim procentom odstupanja od idealne vrednosti. Isti procenat je i za temperaturu boja, konkretno 6590K, dok je referentna cifra 6500K, pa je odstupanje izuzetno nisko. Tačnost boja je stvarno dobra za jedan nekalibrisan monitor, prosečna vrednost Delta E iznosi samo 2.4, dok se maksimalna prostire do 7.2 zahvaljujući manje tačnoj plavoj i zelenoj boji. Kalibracija je prošla izuzetno glatko, a ona je uključivala korigovanje osvetljenja sa 176 na 120 cd/m2 smanjivanjem Brightness vrednosti na 68, ali takođe i korigovanje RGB vrednosti unutar Custom Color opcije. Kao krajnji rezultat dobili smo idealnu Gamma vrednost, temperaturu boja, svetlinu, dok je kalibrisana Delta E vrednost jedna od najnižih koje smo dobili, a tu uključujemo i drastično skuplje IPS modele. UZ2315H nudi sasvim tačan prikaz i bez kalibracije, a kad se kalibriše prikaz postaje izutetno tačan i prosto sjajan za jedan multimedijalni poslovni monitor.


Standard

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
75
Contrast
75
Režim slike
Standard

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
176
Black Point (cd/m2)
0.23
Temperatura boja
6590K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
833:1
Delta E prosek
2.4
Delta E maksimum
7.2


Kalibrisan

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
68
Contrast
90
Režim slike
Custom Color

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
120
Black Point (cd/m2)
0.21
Temperatura boja
6504K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
573:1
Delta E prosek
0.2
Delta E maksimum
0.5
dell_uz2315h_img_9253_s.jpg

dell_uz2315h_img_9255_s.jpg

Nastavak testova

Uglovi gledanja

S obzirom na prisustvo IPS panela, ovde nema nekih većih iznenađenja. Uglovi gledanja su široki, pogotovo vertikalni koji su drastično bolji u odnosu na TN matricu. Većih promena u prikazu nema, prikaz je iz ekstremnijih uglova odozgo nešto tamniji, odozdo nešto svetliji, sve u granicama normale. Nijanse ostaju dosta približne, postoji blaža promena iz oštrijih uglova, ali opet, prilično uobičajno za monitor sa cenovno pristupačnijom e-IPS matricom.

dell_uz2315h_uglovi_s.jpg

Odziv

IPS nije poznat kao tip panela koji je idealan za gejming, ali bez obzira na to mnogi ne tako zagriženi igrači ga svejedno koriste pri igranju bez većih primedbi. UZ2315H uopšte nije usmeren ka bilo kakvom ozbiljnijem gejmingu s obzirom na 8ms vreme odziva. U testu UFO koji je specifično namenjen primećivanju efekta pojave duhova i zamućivanja, ovaj monitor pokazuje pristojne rezultate. U određenoj meri ghosting postoji u ovakvim uslovima, mada ga mnogi pri konkretnom igranju verovatno i neće primetiti, barem ne u meri koja bi privukla pažnju.


img_9277_s.jpg


Nije baš idealan za gejming, mada ima jako nisko ulazno kašnjenje i standardne široke uglove koji prate IPS


Ulazno kašnjenje

Dok nije idealan za gejming u smislu apsolutnog eliminisanja duhova i zamućivanja, UZ2315H je veoma dobar kada je u pitanju kašnjenje u odnosu na CRT monitor. Vrednosti su poprilično niske i kreću se između 0ms i 17ms, tako da zadate akcije pri korišćenju odigraće se gotovo pa trenutno na ekranu, što je recimo od izuzetne važnosti igračima FPS naslova.

dell_uz2315h_img_9304_s.jpg


dell_uz2315h_img_9305_s.jpg


Uniformnost osvetljenja

Oblast u kojoj je tek nešto manji broj monitora ima dobre rezultate. Svetlost koju dolazi od strane pozadinskog osvetljenja teško je blokirati u potpunosti, tako da svaki model u određenoj meri probija na nekom mestu. Probijanje u slučaju našeg konkretnog primerka UZ2315H nije veliko. Isijavanje po ćoškovima se često sreće kod monitora, a dobra stvar je da ono nije preterano izraženo kod ovog modela. Postoji blaže probijanje sa donje ivice, bliže desnoj strani, ali najbitnije je da su centrali delovi bez oblaka, probijanja i isijavanja. Može biti bolje, ali probijanje je u ovom slučaju sasvim prihvatljivo.


dell_uz2315h_img_9266_s.jpg


dell_uz2315h_img_9267_s.jpg


dell_uz2315h_img_9268_s.jpg

Zaključak

Korisnicima kojima je video komunikacija jedan od prioriteta, UZ2315H se svakako može učiniti interesantnim rešenjem. Objedinjavanjem web kamere, zvučnika i mikrofona u jedan monitor, izbegava se zakrčenost na stolu i dobija jedno elegantno i uredno rešenje. To svakako nije jedina prednost ovog Dell-ovog modela. Kvalitet prikaza je dosta tačan, a pošto je reč o IPS ekranu, osim multimedije se bez problema može koristiti za polu-profesionalnu obradu fotografija.


dell_uz2315h_nagrada.jpg


Ergonomija je stvarno dobra, jer se dobijaju sve dostupne promene uglova, visine, pa čak i Pivot režim - odlike koje se sreću na skupljim monitorima. Nismo oduševljeni širokim trakama oko ekrana, ali je dizajn sveukupno pristojan. Profi gejmerima neće biti visoko na listi željenih monitora, ali je savršeno pogodan za neobavezno igranje. Konektivnost je na visokom nivou, a tu je i MHL podrška tako da možete povezati kompatibilne smartfone/tablete na monitor. Dell je zaista napravio dobar multimedijalni monitor koji bez pogovora dobija naš blagoslov, svima koji traže pristupačni monitor, bilo za poslovnu ili ličnu upotrebu...

Za sve one koji žele video komunikaciju u jednom paketu, uz dobru ergonomiju i precizan prikaz, UZ2315H predstavlja dobar izbor


Prednosti

- Web kamera, zvučnici i stereo mikrofoni
- Sasvim tačan out-of-box prikaz
- Odlična ergonomija
- Bogata konektivnost i MHL podrška
- Vrlo nisko ulazno kašnjenje

Mane

- Široke trake oko ekrana nisu najprivlačnije
- 8ms odziv nije idealan za gejming

Cena: 250 evra

Monitor na test ustupio Dell.

Komentari

0 Dodaj komentar

Dell UltraSharp 32 Ultra HD monitor - UP3214Q

Test: Asus PG278Q ROG Swift

10304
10305
10306
10307
10308
10309