Greška

Došlo je do greške.

Test: Dell UltraSharp UP3214Q 4K UltraHD

25.03.2014 19:31 | 0 Multimedija

4k korišćenje

Prva stvar na koju želimo da vam skrenemo pažnju je hardver koji sačinjava vašu PC konfiguraciju. Ukoliko kao autor ovog teksta niste osvežavali komponente duže od četiri godine, veoma lako se može desiti da nemate uslove da koristite ovaj monitor i njegovu visoku rezoluciju. Možemo reći da smo se malo više namučili oko zadovoljavanja zahteva kako bi sve funkcionalo kako treba. Ono na šta prvo morate da obratite pažnju je vaša grafička karta. U svoje vreme je bila odlična, ali AMD Radeon 4870 1GB koja se nalazi u konfiguraciji autora nije zadovoljavala uslove za pokretanje Dell UP3214Q modela u 4K rezoluciji, pre svega iz razloga što na njoj ne postoje ni DisplayPort 1.2a, niti HDMI 1.4a izlazi.


Iz tog razloga morali smo da nabavimo neku svežiju grafičku kartu sa potrebnim izlazima, tako da nam je AMD Radeon R9 290X sasvim lepo poslužio. Naravno, naše OCZ StealthXStream napajanje od 500W niti je imalo dovoljno snage da je opskrbi strujom, niti je imalo potrebne 8-pinske priključke. Morali smo da pribavimo novo, a konkretno to je modularno CoolerMaster G750M 750W napajanje koje nam je završilo posao. Zašto vam ovo uopšte pišemo? Čisto iz razloga da se ne nađete u situaciji da nemate potreban hardver da biste pravilno iskoristili 4K rezoluciju.Pošto je UltraHD rezolucija tek na svojim počecima, još uvek nije potpuno ispeglana za desktop upotrebu. Recimo, kako bi 3840 x 2160 tačaka bilo prikazano u 60Hz, potrebno je zaobići neke hardverske nedostatke današnjih monitora. Rešenje proizvođača je korišćenje MST metode (Multi Stream Transport). Šta MST opcija zapravo radi? Faktički, ona deli ekran monitora na dva dela - 1920 x 2160 na 30Hz na jednom i iste vrednosti na drugom, i spaja ih u jednu 3840 x 2160 sliku na 60Hz. Naravno, ne postoje nikakvi vidljivi detalji da je slika spojena, ali sada znate da je 4K@60Hz dobijen na taj način. DisplayPort je u ovom trenutku jedini način da dobijete 60Hz pri ovoj rezoluciji, dok će korišćenje HDMI veze doneti samo 30Hz i mnogo manje glatko iskustvo u korišćenju.

Dell kod UP3214Q modela MST opciju unutar Display podešavanja u meniju drži podrazumevano isključenom. To znači da ćete imati 4K@30Hz sve dok je ručno ne uključite u opcijama. Problem ovoga puta leži u grafičkim kartama, tačnije njihovim drajverima koji se ne snalaze idealno sa MST metodom. Recimo, uključivanjem MST opcije često nam se dešavalo da umesto dobijanja slike, monitor ode u sleep režim. Rešenje podrazumeva ili isključivanje/uključivanje monitora na power dugme, ili promene izvora i vraćanja na prvobitni, kako bi grafička "skapirala" šta smo uradili. Takođe, imali smo i više slučaja kada nismo dobijali sliku nakon ponovnog uključivanja monitora na početku radnog dana, pa smo morali da pribegavamo nekoj od ovih metoda, ili čupanjem/vraćanjem DisplayPort kabla. Na AMD grafičkoj karti smo imali manje problema, dok je NVIDIA malo više "tvrdoglava" po ovom pitanju.Sve ovo je naravno pitanje drajvera i pravilnog detektovanja MST-a, tako da verujemo da će sve to uskoro biti ispravljeno. Da pređemo na pozitivnu stranu, kako sve to izgleda kada funkcioniše, tačnije šta to 3840 x 2160 rezolucija nudi u poređenju recimo sa 1920 x 1080? Odgovor će nekom biti već jasan - četiri puta veći broj tačaka u odnosu na 1080p ekrane. Šta dobijate većim brojem tačaka? Pre svega, najbitniju stvar kod 4K rezolucije - drastično veću radnu površinu. To je nešto što nas najviše impresionira kod UltraHD monitora - na primer sposobnost da na ekranu prikažemo skoro četiri Benchmark stranice jednu do druge. Druge prednosti su takođe brojne.

Uzmimo na primer Photoshop, u kojem ćete moći da prikažete ogroman broj alatki, lii ostaviti još prostora za otvaranje većeg broja fotografija na istom ekranu. Rad sa tabelama je takođe izuzetno prijatan - količina informacija koju možete da prikažete na ekranu je veoma velika. 3D modeliranje, projektovanje, dizajn - bilo kakav profesionalniji posao, pri kojem će 4K monitor biti odlična investicija. Nekome ovaj model može delovati skupo, ali ukoliko znate da će vam mnogo veća radna površina pomoći u poslu, onda vredi investirati i rano usvojiti ovu novu visoku rezoluciju.

Ipak, postoji nedostatak - sa toliko velikom rezolucijom elementi interfejsa na ekranu vam se mogu učiniti previše sitnim. Sa jedne strane, to je tačno, jer smo mi imali problema da se prvog dana naviknemo, ali kako smo ga duže koristili, naše oči su se prilagodile. Naravno, ukoliko ste Windows 8 korisnik postoje opcije skaliranja koje će UI elemente učiniti većim. Standardno skaliranje je 100%, ali vi recimo možete upotrebiti i 250% (čako do 500%) koje povećava elemente na ekranu, i stvari čini veoma oštrim i glatkim. Ipak, primetili smo da pri 250% skaliranju tekst unutar Chrome pretraživača deluje dosta krzavo, a to se može reći i za još poneki detalj. Jednostavno, skaliranje nije idealno i potpuno u baš svakom pogledu. Pogledajte kako izgleda desktop u 4K rezoluciji pri 100% i 250% skaliranju ispod ovog pasusa.
 

250% Scaling:


100% Scaling:


Pošto autor na istom računaru koristi i Hackintosh, tačnije Mavericks OS X, hteli smo da vam prikažemo kako sve to izgleda i na tom operativnom sistemu. Prvi problem na koji smo naišli je nedostatak podrške za AMD Radeon R9 290X, tako da smo imali sreće i nabavili Asus Nvidia GTX 780Ti Matrix Platinum. Nakon malo dužeg nameštanja i mučenja sa drajverima, uspeli da ga osposimo unutar OS X-a i dobili 4K rezoluciju.

Tu smo se i pomalo razočarali, a evo i zašto. Preuzeli smo novu 10.9.3 Beta 1 developers verziju, koja obećava MST 60Hz podršku i Retina opcije skaliranja, ali nažalost, ni jednu ni drugu stvar nismo dobili, jer su ove dve privilegije u ovom trenutku rezervisane za Mac Pro i MacBook Pro Retina uređaje. Stvarno smo želeli da isprobamo kako sve to OSX skalira i prenesemo vam utiske, ali nažalost, u ovom trenutku nismo imali uslove za tako nešto. To znači da smo 4K rezoluciju ovde koristili u nižih 30Hz i imali nešto sitnije grafičke elemente. Kako sve to izgleda možete pogledati  u primeru ispod. Naizgled deluje sitno, a iako smo se brzo privikli, Retina skaliranje nam je svakako nedostajalo.
Šta je sa gejmingom u 4K rezoluciji? Moramo vam skrenuti pažnju da za ovakav poduhvat morate imati nešto jaču konfiguraciju, možda i najbitnije - snažnu grafičku kartu. Mi smo igrom slučaja imali jednu od najboljih na tržištu - GTX 780 Ti Matrix Platinum, što je bila olakšavajuća okolnost. Ipak, autor nije baš veliki gejmer, tako da jedina igra koju smo isprobali je Portal 2, koji nam je bio instaliran na računaru. Ova igra nije toliko zahtevna, tako da smo postavili video podešavanja na maksimum, i naravno dobijali preko dve stotine FPS-a i veoma tečan gejmplej. Možemo reći da je gejming na ovolikom monitoru i u 4K rezoluciji jako lepo iskustvo. Opet skrećemo pažnju da će noviji naslovi za igranje u 4K rezoluciji zahtevati izuzetno jaku konfiguraciju, tako da ukoliko planirate kupovinu 4K monitora za gejming, ponovo razmislite šta će vam sve biti potrebno za ovako visoku rezoluciju. Ne mislimo da će vam biti potrebna toliko skupa karta kao što je GTX 780TI Matrix Platinum, ali neka od karata iz višeg ranga je svakako preporučljiva.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus PA248Q, VX279Q i VE228TL monitori

Test: Dell UltraSharp UP2414Q 4K UltraHD

10304
10305
10306
10307
10308
10309