Greška

Došlo je do greške.

Test: Dell UltraSharp UP3214Q 4K UltraHD

25.03.2014 19:31 | 0 Multimedija

OSD

On screen display meni se poziva skroz donjim od pet dostupnih senzora u donjem-desnom uglu prednje strane. Tu su i pet kategorija koje odgovaraju svakom od njih, a sa vrha ka dnu to su - Preset Modes, Brightness/Contrast, Input Source, Menu i Exit. Unutar Preset Modes kategorije imamo osam podgrupa - Standard, Multimedia, Movie, Game, Paper, Color Temp, Color Space i Custom Color.


Color Temp sadži šest opcija temperatura boja, od najtopljije ka najhladnijoj -  5000K, 5700K, 6500K, 7500K, 9300K i 10000K. Color Space sadrži četiri opcije - Adobe RGB, sRGB, kao i Cal 1 i Cal2 opcije ostavljene za vaša kalibrisana podešavanja. Custom Color opcija nudi Gain, Offset, Hue i Saturation kontrolu za kontrolu nad bojama i kalibraciju ekrana.

Unutar Brightness/Contrast druge kategorije podešavate upravo ono što piše u njenom imenu, a njihove vrednosti se kreću u rasponu od 0 do 100, sa tim da fabrička vrednost kod obe opcije iznosi 50. Treća Input Source kategorija vam dozvoljava da menjate ulaze i tu su četiri opcije - Scan Sources, DisplayPort, Mini Display Port i HDMI. Mi smo monitor konkretno povezali MiniDisplayPort - DisplayPort kablom koji stiže u pakovanju.Četvrta kategorija Meni pruža uvid u detaljnija podešavanja opcija. Meni je podeljen u devet podkategorija - Brightness/Contrast, Input Source, Color Settings, Display Settings, PBP Settings, Energy Settings, Menu Settings, Other Settings, i Personalize. Prve dve opcije su objašnjive samo po sebi, dok se u trećoj nalazi solidan broj podešavanja boja/slike. Prva opcija Input Color format dozvoljava da birate između RGB i YPbPr režima boja.

Gamma podešavanje nudi PC i MAC opcije, a tu je i interesantna Zonal Color opcija. Ona zapravo nudi da na jednoj polovini ekrana imate drugačiji režim slike u odnosu na drugu polovinu. Recimo, sa leve strane možete odabrati AdobeRGB, sRGB, Cal1 ili Cal2, dok u drugoj dobijate režim koji ste odabrali unutar Preset Modes opcije. Dobijate čak i mogućnost podešavanja nivoa kontrasta leve polovine ekrana, a tu je i Border opcija sa kojom odlučujete da li želite da prikažete plavi graničnik između polovina ili ne. Na kraju, tu je opcija da resetujete sva podešavanja boja.Display Settings podkategorija sadrži podešavanja kao što je aspekt ekrana - 16:9, Auto Resize, 4:3 ili 1:1 pixel mapiranje. Ovde se takođe podešava oštrina, redukcija šuma ili uključuje dinamički kontrast. Jedna interesantna opcija je Uniformity Compensation koja bi trebalo da poveća uniformnost osvetljenja i boja kada je uključena, ali dok je aktivna zaključavate promenu nivoa svetline i kontrasta. Mislimo na zaključavanje u vidu da sa svakom promenom osvetljenja morate ponovo aktivirati opciju, ne i da gubite mogućnost promene ovih vrednosti dok je opcija aktivna. Nešto kasnije u tekstu ispitujemo da li ova opcija donosi poboljšanje uniformnosti.

DisplayPort 1.2 opcija je fabrički isključena, i ona je potrebna kako bi dobili 60Hz pri 4K rezoluciji, ali nešto više o tome pokrićemo dalje u tekstu. Display Info nudi informacije o trenutnom izboru, rezoluciji, hercaži, maksimalnoj rezoluciji, itd. PBP Settings podrazumeva Picture by Picture mogućnosti, zapravo deljenje ekrana na dva dela, kako bi na drugoj polovini dobili sliku sa jednog od dostupnih izvora. Ovde se može odabrati Fill opcija koja jednostavno "sabije" sliku u polovinu ekrana, što ne izgleda baš najbolje, ili Aspect Ratio opcija koja zadržava proporcije slike, ali ona postaje minijaturnija kako bi po širini ispunila polovinu površine ekrana.Energy Settings podkategorija poseduje opcije kao što je držanje LED svetla power dugmeta uključenim ili isključenim dok je monitor aktivan, ostavljanje USB-a portova aktivnim ili neaktivnim dok je monitor uključen i resetovanje energetskih podešavanja. Menu Settings podrazumeva podešavanje jezika, transparentnosti menija, period prikazivanja menija, zaključavanje opcija i resetovanje podešavanja. Other Settings ima opcije kao što je uključivanje zvuka dok pritiskate senzore, auto rotaciju, DDC/CI, LCD Conditioning, resetovanje podešavanja, kao i fabričko resetovanje svih podešavanja. Unutar Personalize kategorije nameštate željene prečice za tri senzora, a možete birati režime slike, svetlinu/kontrast, izvor, aspekt ekrana i PBP režim.

Tu je i softver koji je moguće preuzeti sa Dell stranice koji nosi naziv Dell Display Monitor. Iz ovog programa možete menjati rezoluciju ekrana ili podešavati svetlinu i kontrast upotrebom slajdera, bez potrebe da ulazite u meni monitora. Odlična stvar je to što odavde možete za svaku aplikaciju postaviti drugačiji režim slike, tako da kada recimo uđete u Photoshop, automatski bude primenjen AdobeRGB režim ili bilo koji drugi koji odaberete. Easy arrange opcija je korisna stvar jer dozvoljava da ekran podelite u zone, koje automatski prilagođavaju prozor tom prostoru kada ga prevučete u određenu zonu ekrana. Izuzetno korisna stvar za multitasking, kada želite da imate veći broj otvorenih prozora na ekranu.


 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus PA248Q, VX279Q i VE228TL monitori

Test: Dell UltraSharp UP2414Q 4K UltraHD

10304
10305
10306
10307
10308
10309