Greška

Došlo je do greške.

Test: Dell UltraSharp UP3214Q 4K UltraHD

25.03.2014 19:31 | 1 Multimedija

Dragoljub Radovanović

U tehnološkoj evoluciji čiji smo svakodnevni svedoci UltraHD rezolucija je samo logičan naredni korak. Ne vidimo razlog zašto ne bi bio? Za razliku od smartfona čija će rezolucija u narednom periodu početi da izmiče kontroli, skok u broju piksela na uređajima kao što su monitori je savršeno opravdan. Ne možemo reći ni da se preterano bunimo protiv porasta broja piksela po inču na ekranima mobilnih telefona, ali moramo da istaknemo koliko je to povećanje rezolucije bitnije i korisnije kod ekrana veće dijagonale, odnosno kod uređaja kao što je PC monitor. Možda se neko u ovom trenutku pita "koje se to prednosti dobijaju ovako visokom rezolucijom?". Na to pitanje ćemo svakako pružiti adekvatan odgovor.

Da li je ovo godina kada će 4K rezolucija ušetati u nešto veći broj domova i napokon postati "mejnstrim"? Otkrićemo u narednim mesecima, ali čak i u ovom trenutku postoje naznake da cene polako ali sigurno padaju, i da uređaji sa UltraHD rezolucijom postaju pristipačniji široj populaciji. Ne treba ipak očekivati promenu preko noći - taj period u kome će većina korisnika moći da sebi priušti 4K monitor bližiće se postepeno. Konkretne cifre koje možemo videti u narednom periodu se kreću oko 700$ za predstojeći 28-inčni model kompanije Dell, mada sa nešto manje kvalitetnim TN panelom. Od nečega se mora početi, a što više 4K bude bio rasprostranjen, proporcinalno ćemo videti i sniženje cena uređaja koji imaju ovu rezoluciju.Kada je Benchmark u pitanju, ovo zapravo nije naš prvi susret sa ovako visokom oštrinom ekrana. Da budemo precizniji, imali smo prilike da u dva navrata testiramo UltraHD televizore kompanije Toshiba i Samsung. Mogli bismo reći da 4K televizori u ovom trenutku nisu preterano isplativi, što se ipak ne može reći i za 4K monitore. Kod njih je situacija dosta drugačija, s obzirom da je njihova namena različita. Na televizoru pre svega konzumiramo video sadržaj, koji je u 4K rezoluciji danas jako oskudan, dok je upotreba monitora ipak nešto poslovnije prirode i nije uslovljena dostupnošću UltraHD video materijala.

"DELL ULTRA SHARP UP3214Q 4K ULTRA HD JE PRVI 4K MONITOR KOJI SE NAŠAO NA NAŠEM TESTU, VEOMA NAS JE ZANIMALO ISKUSTVO UPOTREBE"


Kao ljubitelji piksela, mi svakako navijamo da i jedan i drugi tip uređaja sa 3840 x 2160 rezolucijom što pre pronađu put do naših domova, po ceni koja je donekle prihvatljiva za naše uslove. Možemo samo da spekulišemo kada će se to desiti, i da polemišemo o tome šta je uopšte "prihvatljiva cena", ali tim stvarima se nećemo baviti u ovom tekstu. Ključni deo naše priče je ipak Dell UltraSharp UP3214Q model, o kojem želimo da vam prenesemo više tehničkih informacija, rezultata testiranja, ali takođe i naših utisaka koje smo stekli tokom njegovog korišćenja.Tehnički deo priče

Pre svega, želimo da skrenemo pažnju da broj modela 4K monitora koji su dostupni na tržištu možemo nabrojati na prste jedne šake. Sa dijagonalom ekrana od 32 inča, tu imamo Asus sa svojim PQ321Q modelom, zatim Sharp PN-K321 i naravno model kojim se bavimo ovom prilikom - Dell UP3214Q. Od 4K monitora manjih dijagonala tu je jedino 24-inčni Dell U2414Q, koji se takođe nalazi u našem posedu i koji ćemo uskoro prikazati u odvojenom tekstu, iako je naša prvobitna ideja bila da ga spojimo sa njegovim velikim bratom. Koje to tehničke specifikacije prate ovaj model?

Svakako je reč o skupocenom i premium monitoru sa impresivnim tehničkim detaljima. Pre svega, ono što vam je već poznato je da je reč o modelu sa ekranom dijagonale 32 inča i UltraHD rezolucijom od 3840 x 2160 tačaka (140 ppi). Ono što nismo pomenuli je to da je reč o monitoru sa širokim gamutom boja, tačnije 99% pokrivenosti AdobeRGB i 100% pokrivenosti sRGB spektra. Pričamo o izuzetno širokoj paleti od 1.07 milijardi boja ili takoreći "pravom" 10-bitnom ekranu, bez upotrebe FRC-a (Frame Rate Control). Još jedna veoma interesantna stvar je njegov tip ekrana, koji ne pripada jednoj od uobičajnih IPS podgrupa, već je reč o revolucionarnom i dosta retkom IGZO ekranu proizvedenog od strane kompanije Sharp.IGZO je zapravo skraćenica za Indium Gallium Zinc Oxide, drugačiji proizvodni proces kada su LCD ekrani u pitanju. IGZO-TFT ima 20-50 puta višu pokretljivost od amorfnog silikona koji se koristi u trenutnim LCD-ovima, tako da on može da poboljša brzine operacija, rezolucije i veličine ekrana, a takođe je i dosta štedljiv. Ukratko, ovo je film-tranzistor budućnosti, koji će se sve više koristiti u predstojećim LED monitorima, ali takođe i OLED televizorima. Premaz preko ekrana je Anti Glare, tako-reći mat tip, koji za razliku od premaza kakve smo sretali na određenim Dell modelima nije previše agresivan i ne pruža "prljavu" ili zrnastu sliku sa šumom na beloj pozadini.

Ovaj tip panela najsličniji IPS-u može se smatrati kao njegova naprednija varijanta. IGZO se takođe odlikuje visokom tačnošću boja i jako širokim uglovima gledanja. Pozadinsko osvetljenje koje Dell UP3214Q koristi je LED tipa i ono mu dozvoljava maksimalni nivo osvetljenosti od 350 cd/m2. Citirani statični kontrast iznosi 1000:1, vreme odziva je 8ms (GTG), a maksimalna stopa osvežavanja ekrana je 60Hz-a. Pitanje konektivnosti, tačnije portove koje poseduje i mogućnosti ergonomije pokrivamo u predstojećim pasusima.

 

Dizajn, konekcije

Kada se u obzir uzmu poveće dimenzije ovog monitora, on stiže u proporcionalno velikoj kartonskoj kutiji na čijoj se prednjoj strani nalazi ilustracija dizajna. Pre svega moramo napomenuti da je u kutiji pored papirnog dela koji je nalepljen preko ekrana tu i čvršći kartonski deo koji ga štiti - ne bilo zgodno da se ovako skupocen model ošteti u transportu. Što se sadržine tiče, unutra zatičemo naponski kabl, DisplayPort na Mini-DisplayPort kabl, USB hub kabl, poklopac za deo sa konekcijama, a tu je i dokumentacija kao što je vodič za brzi početak, vodič sa informacijama i CD sa drajverima i uputstvima u elektronskom obliku.

Dell UP3214Q deluje masivno čak i na našem povećem stolu dužine 200 x 70 cm. Može se reći da Izgled monitora ne odstupa drastično od prethodnih modela ove kompanije. Trake oko ekrana su crne boje,  a kao obično koristi se mat plastika. Sa prednje imamo samo srebrni Dell logo, u ćošku okruglo power dugme i iznad njega pet senzora na dodir. Dugme za uključivanje svetli belom bojom, senzori takođe, mada lampica glavnog meni dugmeta se pali tek kada prinesete prst na razdaljinu od par santimetara u toj oblasti, jer poseduje senzor blizine. Nakon klika na meni uključuju se i lampice ostalih senzora.

Maska monitora, tačnije njegovi bokovi okruženi su srebrnom plastikom koja se vidi i kada monitor posmatrate direktno sa prednje strane, a na levom boku tu je i čitač SD kartica. Pozadina je kao i prednja strana izrađena od mat crne plastike, a nazad je smešten još jedan Dell logo, ovoga puta u sivom krugu. Postolje se izuzetno lako spaja sa ekranom - dovoljno je kvadratni deo sa metalnim žabicama prisloniti u odgovarajući prostor i otvore sa zadnje strane, nakon čega se čuje "klik" koji govori da je postolje leglo na svoje mesto. Baza postolja je kvadratnog oblika i izrađena je od aluminijuma, a isti materijal je korišćen i za rotirajući vrat postolja. Smatramo da monitor ima premium izgled i da je svakako u skladu sa svojom cenom.

Na vratu postolja nalazi se rupa kroz koju se provlače kablovi, kako bi oni bili uredniji i grupisani na jedno mesto. Postolje nudi jako dobru ergonomiju, jer poseduje sve moguće opcije promene uglova i visine. Ekran se može spustiti na samo 3.5cm od površine stola, ili podići čak do 12.5cm. Ekran se horizontalno može pomeriti do 30 stepeni u jednu ili drugu stranu, kao i do 5.5 stepeni unapred ili 22 stepena unazad. Poseduje VESA kompatibilnost, tako da ekran možete montirati i na zidni nosač. 

Od konekcija na raspolaganju su:

- DisplayPort
- Mini DisplayPort
- HDMI 1.4
- USB hub priključak
- 3 x USB 3.0 porta


 

 

OSD

On screen display meni se poziva skroz donjim od pet dostupnih senzora u donjem-desnom uglu prednje strane. Tu su i pet kategorija koje odgovaraju svakom od njih, a sa vrha ka dnu to su - Preset Modes, Brightness/Contrast, Input Source, Menu i Exit. Unutar Preset Modes kategorije imamo osam podgrupa - Standard, Multimedia, Movie, Game, Paper, Color Temp, Color Space i Custom Color.


Color Temp sadži šest opcija temperatura boja, od najtopljije ka najhladnijoj -  5000K, 5700K, 6500K, 7500K, 9300K i 10000K. Color Space sadrži četiri opcije - Adobe RGB, sRGB, kao i Cal 1 i Cal2 opcije ostavljene za vaša kalibrisana podešavanja. Custom Color opcija nudi Gain, Offset, Hue i Saturation kontrolu za kontrolu nad bojama i kalibraciju ekrana.

Unutar Brightness/Contrast druge kategorije podešavate upravo ono što piše u njenom imenu, a njihove vrednosti se kreću u rasponu od 0 do 100, sa tim da fabrička vrednost kod obe opcije iznosi 50. Treća Input Source kategorija vam dozvoljava da menjate ulaze i tu su četiri opcije - Scan Sources, DisplayPort, Mini Display Port i HDMI. Mi smo monitor konkretno povezali MiniDisplayPort - DisplayPort kablom koji stiže u pakovanju.Četvrta kategorija Meni pruža uvid u detaljnija podešavanja opcija. Meni je podeljen u devet podkategorija - Brightness/Contrast, Input Source, Color Settings, Display Settings, PBP Settings, Energy Settings, Menu Settings, Other Settings, i Personalize. Prve dve opcije su objašnjive samo po sebi, dok se u trećoj nalazi solidan broj podešavanja boja/slike. Prva opcija Input Color format dozvoljava da birate između RGB i YPbPr režima boja.

Gamma podešavanje nudi PC i MAC opcije, a tu je i interesantna Zonal Color opcija. Ona zapravo nudi da na jednoj polovini ekrana imate drugačiji režim slike u odnosu na drugu polovinu. Recimo, sa leve strane možete odabrati AdobeRGB, sRGB, Cal1 ili Cal2, dok u drugoj dobijate režim koji ste odabrali unutar Preset Modes opcije. Dobijate čak i mogućnost podešavanja nivoa kontrasta leve polovine ekrana, a tu je i Border opcija sa kojom odlučujete da li želite da prikažete plavi graničnik između polovina ili ne. Na kraju, tu je opcija da resetujete sva podešavanja boja.Display Settings podkategorija sadrži podešavanja kao što je aspekt ekrana - 16:9, Auto Resize, 4:3 ili 1:1 pixel mapiranje. Ovde se takođe podešava oštrina, redukcija šuma ili uključuje dinamički kontrast. Jedna interesantna opcija je Uniformity Compensation koja bi trebalo da poveća uniformnost osvetljenja i boja kada je uključena, ali dok je aktivna zaključavate promenu nivoa svetline i kontrasta. Mislimo na zaključavanje u vidu da sa svakom promenom osvetljenja morate ponovo aktivirati opciju, ne i da gubite mogućnost promene ovih vrednosti dok je opcija aktivna. Nešto kasnije u tekstu ispitujemo da li ova opcija donosi poboljšanje uniformnosti.

DisplayPort 1.2 opcija je fabrički isključena, i ona je potrebna kako bi dobili 60Hz pri 4K rezoluciji, ali nešto više o tome pokrićemo dalje u tekstu. Display Info nudi informacije o trenutnom izboru, rezoluciji, hercaži, maksimalnoj rezoluciji, itd. PBP Settings podrazumeva Picture by Picture mogućnosti, zapravo deljenje ekrana na dva dela, kako bi na drugoj polovini dobili sliku sa jednog od dostupnih izvora. Ovde se može odabrati Fill opcija koja jednostavno "sabije" sliku u polovinu ekrana, što ne izgleda baš najbolje, ili Aspect Ratio opcija koja zadržava proporcije slike, ali ona postaje minijaturnija kako bi po širini ispunila polovinu površine ekrana.Energy Settings podkategorija poseduje opcije kao što je držanje LED svetla power dugmeta uključenim ili isključenim dok je monitor aktivan, ostavljanje USB-a portova aktivnim ili neaktivnim dok je monitor uključen i resetovanje energetskih podešavanja. Menu Settings podrazumeva podešavanje jezika, transparentnosti menija, period prikazivanja menija, zaključavanje opcija i resetovanje podešavanja. Other Settings ima opcije kao što je uključivanje zvuka dok pritiskate senzore, auto rotaciju, DDC/CI, LCD Conditioning, resetovanje podešavanja, kao i fabričko resetovanje svih podešavanja. Unutar Personalize kategorije nameštate željene prečice za tri senzora, a možete birati režime slike, svetlinu/kontrast, izvor, aspekt ekrana i PBP režim.

Tu je i softver koji je moguće preuzeti sa Dell stranice koji nosi naziv Dell Display Monitor. Iz ovog programa možete menjati rezoluciju ekrana ili podešavati svetlinu i kontrast upotrebom slajdera, bez potrebe da ulazite u meni monitora. Odlična stvar je to što odavde možete za svaku aplikaciju postaviti drugačiji režim slike, tako da kada recimo uđete u Photoshop, automatski bude primenjen AdobeRGB režim ili bilo koji drugi koji odaberete. Easy arrange opcija je korisna stvar jer dozvoljava da ekran podelite u zone, koje automatski prilagođavaju prozor tom prostoru kada ga prevučete u određenu zonu ekrana. Izuzetno korisna stvar za multitasking, kada želite da imate veći broj otvorenih prozora na ekranu.


 

 

4k korišćenje

Prva stvar na koju želimo da vam skrenemo pažnju je hardver koji sačinjava vašu PC konfiguraciju. Ukoliko kao autor ovog teksta niste osvežavali komponente duže od četiri godine, veoma lako se može desiti da nemate uslove da koristite ovaj monitor i njegovu visoku rezoluciju. Možemo reći da smo se malo više namučili oko zadovoljavanja zahteva kako bi sve funkcionalo kako treba. Ono na šta prvo morate da obratite pažnju je vaša grafička karta. U svoje vreme je bila odlična, ali AMD Radeon 4870 1GB koja se nalazi u konfiguraciji autora nije zadovoljavala uslove za pokretanje Dell UP3214Q modela u 4K rezoluciji, pre svega iz razloga što na njoj ne postoje ni DisplayPort 1.2a, niti HDMI 1.4a izlazi.


Iz tog razloga morali smo da nabavimo neku svežiju grafičku kartu sa potrebnim izlazima, tako da nam je AMD Radeon R9 290X sasvim lepo poslužio. Naravno, naše OCZ StealthXStream napajanje od 500W niti je imalo dovoljno snage da je opskrbi strujom, niti je imalo potrebne 8-pinske priključke. Morali smo da pribavimo novo, a konkretno to je modularno CoolerMaster G750M 750W napajanje koje nam je završilo posao. Zašto vam ovo uopšte pišemo? Čisto iz razloga da se ne nađete u situaciji da nemate potreban hardver da biste pravilno iskoristili 4K rezoluciju.Pošto je UltraHD rezolucija tek na svojim počecima, još uvek nije potpuno ispeglana za desktop upotrebu. Recimo, kako bi 3840 x 2160 tačaka bilo prikazano u 60Hz, potrebno je zaobići neke hardverske nedostatke današnjih monitora. Rešenje proizvođača je korišćenje MST metode (Multi Stream Transport). Šta MST opcija zapravo radi? Faktički, ona deli ekran monitora na dva dela - 1920 x 2160 na 30Hz na jednom i iste vrednosti na drugom, i spaja ih u jednu 3840 x 2160 sliku na 60Hz. Naravno, ne postoje nikakvi vidljivi detalji da je slika spojena, ali sada znate da je [email protected] dobijen na taj način. DisplayPort je u ovom trenutku jedini način da dobijete 60Hz pri ovoj rezoluciji, dok će korišćenje HDMI veze doneti samo 30Hz i mnogo manje glatko iskustvo u korišćenju.

Dell kod UP3214Q modela MST opciju unutar Display podešavanja u meniju drži podrazumevano isključenom. To znači da ćete imati [email protected] sve dok je ručno ne uključite u opcijama. Problem ovoga puta leži u grafičkim kartama, tačnije njihovim drajverima koji se ne snalaze idealno sa MST metodom. Recimo, uključivanjem MST opcije često nam se dešavalo da umesto dobijanja slike, monitor ode u sleep režim. Rešenje podrazumeva ili isključivanje/uključivanje monitora na power dugme, ili promene izvora i vraćanja na prvobitni, kako bi grafička "skapirala" šta smo uradili. Takođe, imali smo i više slučaja kada nismo dobijali sliku nakon ponovnog uključivanja monitora na početku radnog dana, pa smo morali da pribegavamo nekoj od ovih metoda, ili čupanjem/vraćanjem DisplayPort kabla. Na AMD grafičkoj karti smo imali manje problema, dok je NVIDIA malo više "tvrdoglava" po ovom pitanju.Sve ovo je naravno pitanje drajvera i pravilnog detektovanja MST-a, tako da verujemo da će sve to uskoro biti ispravljeno. Da pređemo na pozitivnu stranu, kako sve to izgleda kada funkcioniše, tačnije šta to 3840 x 2160 rezolucija nudi u poređenju recimo sa 1920 x 1080? Odgovor će nekom biti već jasan - četiri puta veći broj tačaka u odnosu na 1080p ekrane. Šta dobijate većim brojem tačaka? Pre svega, najbitniju stvar kod 4K rezolucije - drastično veću radnu površinu. To je nešto što nas najviše impresionira kod UltraHD monitora - na primer sposobnost da na ekranu prikažemo skoro četiri Benchmark stranice jednu do druge. Druge prednosti su takođe brojne.

Uzmimo na primer Photoshop, u kojem ćete moći da prikažete ogroman broj alatki, lii ostaviti još prostora za otvaranje većeg broja fotografija na istom ekranu. Rad sa tabelama je takođe izuzetno prijatan - količina informacija koju možete da prikažete na ekranu je veoma velika. 3D modeliranje, projektovanje, dizajn - bilo kakav profesionalniji posao, pri kojem će 4K monitor biti odlična investicija. Nekome ovaj model može delovati skupo, ali ukoliko znate da će vam mnogo veća radna površina pomoći u poslu, onda vredi investirati i rano usvojiti ovu novu visoku rezoluciju.

Ipak, postoji nedostatak - sa toliko velikom rezolucijom elementi interfejsa na ekranu vam se mogu učiniti previše sitnim. Sa jedne strane, to je tačno, jer smo mi imali problema da se prvog dana naviknemo, ali kako smo ga duže koristili, naše oči su se prilagodile. Naravno, ukoliko ste Windows 8 korisnik postoje opcije skaliranja koje će UI elemente učiniti većim. Standardno skaliranje je 100%, ali vi recimo možete upotrebiti i 250% (čako do 500%) koje povećava elemente na ekranu, i stvari čini veoma oštrim i glatkim. Ipak, primetili smo da pri 250% skaliranju tekst unutar Chrome pretraživača deluje dosta krzavo, a to se može reći i za još poneki detalj. Jednostavno, skaliranje nije idealno i potpuno u baš svakom pogledu. Pogledajte kako izgleda desktop u 4K rezoluciji pri 100% i 250% skaliranju ispod ovog pasusa.
 

250% Scaling:


100% Scaling:


Pošto autor na istom računaru koristi i Hackintosh, tačnije Mavericks OS X, hteli smo da vam prikažemo kako sve to izgleda i na tom operativnom sistemu. Prvi problem na koji smo naišli je nedostatak podrške za AMD Radeon R9 290X, tako da smo imali sreće i nabavili Asus Nvidia GTX 780Ti Matrix Platinum. Nakon malo dužeg nameštanja i mučenja sa drajverima, uspeli da ga osposimo unutar OS X-a i dobili 4K rezoluciju.

Tu smo se i pomalo razočarali, a evo i zašto. Preuzeli smo novu 10.9.3 Beta 1 developers verziju, koja obećava MST 60Hz podršku i Retina opcije skaliranja, ali nažalost, ni jednu ni drugu stvar nismo dobili, jer su ove dve privilegije u ovom trenutku rezervisane za Mac Pro i MacBook Pro Retina uređaje. Stvarno smo želeli da isprobamo kako sve to OSX skalira i prenesemo vam utiske, ali nažalost, u ovom trenutku nismo imali uslove za tako nešto. To znači da smo 4K rezoluciju ovde koristili u nižih 30Hz i imali nešto sitnije grafičke elemente. Kako sve to izgleda možete pogledati  u primeru ispod. Naizgled deluje sitno, a iako smo se brzo privikli, Retina skaliranje nam je svakako nedostajalo.
Šta je sa gejmingom u 4K rezoluciji? Moramo vam skrenuti pažnju da za ovakav poduhvat morate imati nešto jaču konfiguraciju, možda i najbitnije - snažnu grafičku kartu. Mi smo igrom slučaja imali jednu od najboljih na tržištu - GTX 780 Ti Matrix Platinum, što je bila olakšavajuća okolnost. Ipak, autor nije baš veliki gejmer, tako da jedina igra koju smo isprobali je Portal 2, koji nam je bio instaliran na računaru. Ova igra nije toliko zahtevna, tako da smo postavili video podešavanja na maksimum, i naravno dobijali preko dve stotine FPS-a i veoma tečan gejmplej. Možemo reći da je gejming na ovolikom monitoru i u 4K rezoluciji jako lepo iskustvo. Opet skrećemo pažnju da će noviji naslovi za igranje u 4K rezoluciji zahtevati izuzetno jaku konfiguraciju, tako da ukoliko planirate kupovinu 4K monitora za gejming, ponovo razmislite šta će vam sve biti potrebno za ovako visoku rezoluciju. Ne mislimo da će vam biti potrebna toliko skupa karta kao što je GTX 780TI Matrix Platinum, ali neka od karata iz višeg ranga je svakako preporučljiva.

 

Testiranje i kalibracija

Treba napomenuti da je Dell UP3214Q fabrički kalibrisan, tačnije dolazi sa AdobeRGB i sRGB režimima čije su DeltaE vrednosti < 2. U pakovanju stiže i papir, koji je zapravo izveštaj fabričke kalibracije, na kojem se tvrdi da je poboljšana uniformnost i svetlina boja kako bi se postigao DeltaE < 2 prag. Siva skala i Gamma vrednost su takođe adresirani. Mi smo proverili ove tvrdnje korišćenjem našeg EyeOne Display 2 kolorimetra, i uglavnom se slažu sa našim vrednostima. Dell ipak ističe da je određeno odstupanje normalno zbog korišćenja drugačije opreme za merenje u njihovom i našem slučaju.

Unutar BlueEye softvera za merenje koji koristimo, dijagram za Adobe RGB kalibrisani režim jasno pokazuje trougao koji potvrđuje da je ovo zaista monitor sa širokim gamutom boja. Izmerena Gamma ima vrednost od 2.2 sa niskih 2% odstupanja, tako da je Gamma relativno tačna i bez kalibracije. Temperatura boja je zabeležena na vrednosti od 6544K, što je jako blizu idealnoj 6500K granici i odstupa samo 1%.

Izmerena svetlina na standardnoj 50 Brightness vrednosti donela je rezultat od 224 cd/m2. Prosečna DeltaE vrednost je niska i blizu citiranom pragu od < 2, a tačna cifra u našem slučaju je 2.3. Maksimalna DeltaE vrednost se penje na 7.4, zahvaljujući netačnoj plavoj, ali takođe i zelenoj boji. Izmerena dubina crne boje je 0.29 cd/m2, dok je kontrast nešto niži od citiranog 1000:1 i iznosi 778:1.

AdobeRGB

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
50
Contrast
50
Režim slike
AdobeRGB

 


 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
224
Black Point (cd/m2)
0.29
Temperatura boja
6544K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
778:1
Delta E prosek
2.3
Delta E maksimum
7.4

 

sRGB režim je zapravo tačniji kada je Gamma vrednost u pitanju, jer pruža idealnu 2.2 vrednost sa 0% odstupanja. Temperatura boja je slična kao kod AdobeRGB režima, takođe je blizu idealnoj 6500K granici i odstupanje je samo 1%. Svetlina je gotovo identična kao kod AdobeRGB režima i iznosi 223 cd/m2. Prosečna DeltaE vrednost je ovde nešto viša sa vrednošću od 5.3, a maksimalna vrednost ide čak do 16.4, tako da su boje ukupno manje tačne u poređenju sa AdobeRGB režimom. Ipak, sRGB ima bolje vrednosti kontrasta i dubine crne boje. Izmereni kontrast je u ovom slučaju 865:1, dok je dubina crne boje 0.26 cd/m2.


sRGB

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
50
Contrast
50
Režim slike
sRGB

 


 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
223
Black Point (cd/m2)
0.26
Temperatura boja
6555K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
865:1
Delta E prosek
5.3
Delta E maksimum
16.4

 

Neretko je standardni režim koji dolazi kao podrazumevani često i najtačniji, u našem slučaju čak i nešto bolji od fabrički kalibrisanih AdobeRGB i sRGB režima. Gamma vrednost koja je izmerena od strane našeg kolorimetra se pokazala kao idealna - 2.2 sa 0% odstupanja. Temperatura boja iako nije toliko tačna kao kod prethodno pomenutih režima, i dalje ostaje relativno blizu 6500K granici, konkretno 6368K uz 2% odstupanja.

Svetlina je kod njega nešto veća i iznosi 256 cd/m2, takođe na uobičajnoj 50 Brightness vrednosti. Iznenađujuće je to da je prosečna DeltaE vrednost zapravo najniža od svih režima, čak i onih fabrički kalibrisanih i iznosi 1.7, dok maksimalna DeltaE vrednost nije toliko visoka sa 4.4, isto sa netačnijom plavom i zelenom bojom kao kod AdobeRGB režima. Vrednosti kontrasta su takođe najbolje - sasvim dobra cifra od 929:1, što je već nešto bliže citiranoj 1000:1 vrednosti. Dubina crne boje je solidna i iznosi 0.28 cd/m2. Ispostavilo se da je Standard režim zapravo i najbolji, tako da će korisnici koji kupe ovaj monitor imati prilično tačno sliku, bez potrebe da menjaju bilo kakva podešavanja.


Standard

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
50
Contrast
50
Režim slike
Standard

 


 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
256
Black Point (cd/m2)
0.28
Temperatura boja
6368K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
929:1
Delta E prosek
1.7
Delta E maksimum
4.4

 

Kalibrisan rezultat

Iako dolazi sa tačnim vrednostima takoreći iz kutije, šteta je ovakav monitor ne dovesti do ivice savršenstva. Naravno, za tako nešto vam je potreban kolorimetar, kojim smo mi konkretno uspeli da postignemo još tačniji prikaz. Gamma vrednost je dovedena do idealne cifre od 2.2 sa 0% odstupanja, temperatura boja je sada izuzetno blizu 6500K granici i sa 0% odstupanja, a ono što je takođe bitno za duži rad - dovođenje svetline ekrana do preporučljive vrednosti od 120 cd/m2, koja sprečava zamor očiju pri dužem gledanju u ekran.

Korišćenjem Custom Color režima i njegovih detaljnijih podešavanja boja, uspeli smo da dovedemo prosečnu DeltaE vrednost na izuzetno niskih 0.2, ali i takođe veoma dobru vrednost za DeltaE maksimum, koja iznosi samo 0.6. Smanjenjem vrednosti svetline postigli smo i mnogo bolje vrednosti dubine crne boje - 0.14 cd/m2, dok smo uspeli da zadržimo kontrast na visokoj vrednosti od 872:1. Možemo reći da nam Dell UP3214Q nije oduzeo previše vremena za kalibraciju, malo je stvari bilo potrebno korigovati da bismo dobili odlične vrednosti, što je stvarno pohvalno.

Custom Color

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
22
Contrast
63
Režim slike
Custom Color - R94, G92, B96

 


 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
120
Black Point (cd/m2)
0.14
Temperatura boja
6484K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
872:1
Delta E prosek
0.2
Delta E maksimum
0.6

 

Testiranje, deo 2

Temperatura boja

Hteli da proverimo je koliko su zapravo tačne vrednosti unutar Color Temp. režima slike. Ovde imamo šest različitih temperatura boja od veoma toplih boja, ka veoma hladnim. Nijedan monitor zapravo ne nudi baš te cifre temperature boje koje možete da odaberete u meniju, ali poenta je da barem okvirno bude blizu tih vrednosti, tačnije da ne odstupa previše od njih. Dobra vest je da je odstupanje kod Dell U3214Q u razumnim granicama, tačnije nije veliko. Štaviše, u toplim temperaturama kao što je 5000K i 5700K odstupanje je izuzetno nisko, i dalje veoma prihvatljivo kod 6500K, ali kako se krećemo ka hladnijim bojama, odstupanje postaje izraženije.

 

Vrednost u meniju
Dobijena vrednost
Odstupanje
5000K
5007K
7K
5700K
5707K
7K
6500K
6368K
123K
7500K
7787K
287K
9300K
8922K
378K
10000K
9581K
419K

 

Stabilnost kontrasta

Stabilnost kontrasta je zapravo sposobnost monitora da zadrži približno isti kontrast bez obzira na podešavanje svetline. U teoriji svetlina ne bi trebalo uopšte da utiče na vrednost kontrasta, ali u praksi određena varijacija ipak postoji kod svakog monitora. Ono što je bitno da ta varijacija bude što niža. Kako bi testirali da li je kontrast stabilan, monitor smo postavili na fabrički Standard režim i kretali se od minimalne (0) vrednosti u meniju, povećavajući vrednost u svakom koraku za deset, do maksimalne (100) vrednosti. Došli smo do rezultata da je najveće odstupanje zapravo između vrednosti 10 i 20, i da u najgorem slučaju kontrast varira za cifru od 28, što je sasvim dobar rezultat i znači da je kontrast stabilan.
 

Brigtness podešavanje
Dobijena svetlina
Dubina crne
Kontrast
0
37
0.04
936:1
10
83
0.09
955:1
20
129
0.14
927:1
30
179
0.19
944:1
40
224
0.24
942:1
50
272
0.29
933:1
60
287
0.30
943:1
70
302
0.32
942:1
80
321
0.34
934:1
90
336
0.36
933:1
100
353
0.38
932:1

 

Ulazno kašnjenje

Fokus 4K monitora uopšte nije na gejmingu, već na poslovnoj upotrebi i radnom prostoru koji se dobija, ali ako vas zanima koliko Dell UP3214Q laguje za klasičnim CRT monitorom, evo i rezultata. Izmerili smo vrednosti koje su se kretale između 50 i 51ms, što nije idealno za gejming, ali i dalje ostaje kao pristojna vrednost koja neće uticati na iskustvo pri igranju.
 

Uglovi gledanja

Pomenuli smo da je IGZO panel dosta sličan IPS tipu, pa su samim tim i uglovi gledanja kod Dell UP3214Q modela dosta široki. Ovde zaista nema iznenađenja, i nismo imali razloga da očekujemo lošije rezultate. Posmatranje sa leve ili desne strane rezultuje u veoma blagom potamnjivanju slike, kao što je i običaj kod svih ekrana, tako da boje zadržavaju svoje nijanse, sa manjim promenama kako ekran počinjete da gledate iz oštrijeg ugla. IGZO panel baš kao i IPS ima karakteristični beli sjaj, tačnije pri gledanju crne pozadine, javlja se beličasto sijanje kada se ekran ne posmatra direktno, već pod uglom. Vertikalni uglovi su dobri, možda sa malo izraženijim zatamnjivanjem/posvetljivanjem u poređenju sa horizontalnim. Sve u svemu, rezultat je uporediv sa visoko kvalitetnim IPS panelima, pa smo uglovima gledanja i više nego zadovoljni.


 

Uniformnost ekrana

Uniformnost ekrana je njegova sposobnost da zadrži isti nivo osvetljenja i temperature boja preko cele površine ekrana. Takođe, ovde ispitujemo da li postoji i u kojoj meri je izraženo probijanje pozadinskog osvetljenja. Ekran smo podelili u 16 zona i u svakoj od njih ispitali kolika je svetlina ekrana.

Uniformity compensation - Off

239 cd/m2
254 cd/m2
252 cd/m2
242 cd/m2
245 cd/m2
260 cd/m2
264 cd/m2
248 cd/m2
251 cd/m2
260 cd/m2
259 cd/m2
248 cd/m2
248 cd/m2
251 cd/m2
248 cd/m2
248 cd/m2


Pomenili smo da u opcijama menija postoji i Uniformity compensation opcija. Ona bi trebalo da poveća ravnomernost osvetljenja i temperaturu boja ekrana, ali da li zapravo funkcioniše? Odgovor je potvrdan. Njenim uključivanjem primetili smo nešto ravnomernije osvetljenje, ali poboljšanje nije drastično.

Uniformity compensation - On

250 cd/m2
245 cd/m2
244 cd/m2
243 cd/m2
248 cd/m2
241 cd/m2
238 cd/m2
243 cd/m2
250 cd/m2
239 cd/m2
237 cd/m2
241 cd/m2
250 cd/m2
238 cd/m2
236 cd/m2
240 cd/m2


Svaki ekran ima određenih problema sa probijanjem ili neravnomernim osvetljenjem, pogotovo kada je u pitanju ovako velika dijagonala. Uniformnost nije idealna, ali je veoma prihvatljiva u realnom korišćenju. Tek kada postavite crnu pozadinu, možete primetiti isijavanje po ćoškovima, koje fotoaparat možda i dodatno ističe.

0, 50, 100 Brigtness - Uniformity compensation - Off:
0, 50, 100 Brigtness - Uniformity compensation - On: 

Zaključak

Sasvim je jasno da nas je Dell UP3214Q u svet 4K rezolucije na desktopu uveo na velika vrata. Da, ovo je profesionalan i nimalo jeftin monitor. Da li ga vredi kupiti? Apsolutno, oko toga se ne bismo premišljali ni sekund, pošto smo uživali u svakom njegovom aspektu. Da li ga svako može priuštiti? Ne bismo rekli ni da može ni da treba u ovom trenutku, ali ukoliko vidite da bi vam 4K monitor pomogao u poslu koji radite, onda je svakako vredna investicija. Ko ne bi želeo da ima 32-inčni UltraHD monitor na svom stolu? Širok gamut, veoma tačne boje, jako visoka rezolucija - sveukupno izuzetno dobar prikaz. Površina za rad koju 3840 x 2160 tačaka nudi je ogromna i može se iskoristiti za razne namene - količina informacija koju možete prikazati na ekranu je fantastična.Tu su ipak i neke stvari o kojima trebate razmisliti pre kupovine. Ovako visoka rezolucija zahteva nešto svežiji, odnosno snažniji hardver, kako bi pravilno bila iskorišćena. Takođe, 60Hz upotreba je ograničena isključivo na DisplayPort i MST metodu, koja sa trenutnim drajverima ne radi baš savršeno. Takođe, tu je i pitanje sitnih elemenata, koje se donekle mogu ispraviti opcijama skaliranja u Windowsu, ali ukoliko koristite OS X na Hackintoshu, u ovom trenutku ste osuđeni na 30Hz i veoma sitne elemente interfejsa. To ne važi za Mac Pro i MacBook Pro Retina korisnike, kojima su dostupne Retina opcije skaliranja i [email protected] podrška.

Era 4K rezolucije je tek pred nama, vremenom će pomenuti nedostaci doći na svoje mesto, a cena će ići dole. Moramo priznati da se radujemo tom vremenu, kada će dobar procenat korisnka moći da priušti sebi 4K monitor...


Prednosti

- Jako visoka 3840 x 2160 rezolucija
- Širok Gamut boja
- Odličan IGZO panel
- Fabrički kalibrisan
- Tačan prikaz u režimima
- Izuzetno velika radna površina

Mane

- MST problemi sa drajverima
- Sitni elementi ako ne koristite skaliranje
- Zahteva svežiji hardver

Cena: 3000$ u Americi ili 2300 evra u Evropi

Uređaj na test ustupio Dell.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus PA248Q, VX279Q i VE228TL monitori

Test: Dell UltraSharp UP2414Q 4K UltraHD

10304
10305
10306
10307
10308
10309