Greška

Došlo je do greške.

Test: Dell UltraSharp UP3214Q 4K UltraHD

25.03.2014 19:31 | 0 Multimedija
Test: Dell UltraSharp UP3214Q 4K UltraHD

4K priča se širi poput šumskog požara, a Benchmark je u prilici da vas izvesti o najnovijim dešavanjima na ovom polju. Predviđa se da će 2014. godina proteći u znaku UltraHD rezolucije - možemo reći da se apsolutno slažemo sa tom teorijom. Kada su u pitanju monitori, jedan od vesnika koji nas upoznaju sa ogromnom cifrom od 3840 x 2160 tačaka je high-end i visoko profesionalno orijentisani model kompanije Dell.

Test: Dell UltraSharp UP3214Q 4K UltraHD

Dragoljub Radovanović

U tehnološkoj evoluciji čiji smo svakodnevni svedoci UltraHD rezolucija je samo logičan naredni korak. Ne vidimo razlog zašto ne bi bio? Za razliku od smartfona čija će rezolucija u narednom periodu početi da izmiče kontroli, skok u broju piksela na uređajima kao što su monitori je savršeno opravdan. Ne možemo reći ni da se preterano bunimo protiv porasta broja piksela po inču na ekranima mobilnih telefona, ali moramo da istaknemo koliko je to povećanje rezolucije bitnije i korisnije kod ekrana veće dijagonale, odnosno kod uređaja kao što je PC monitor. Možda se neko u ovom trenutku pita "koje se to prednosti dobijaju ovako visokom rezolucijom?". Na to pitanje ćemo svakako pružiti adekvatan odgovor.

Da li je ovo godina kada će 4K rezolucija ušetati u nešto veći broj domova i napokon postati "mejnstrim"? Otkrićemo u narednim mesecima, ali čak i u ovom trenutku postoje naznake da cene polako ali sigurno padaju, i da uređaji sa UltraHD rezolucijom postaju pristipačniji široj populaciji. Ne treba ipak očekivati promenu preko noći - taj period u kome će većina korisnika moći da sebi priušti 4K monitor bližiće se postepeno. Konkretne cifre koje možemo videti u narednom periodu se kreću oko 700$ za predstojeći 28-inčni model kompanije Dell, mada sa nešto manje kvalitetnim TN panelom. Od nečega se mora početi, a što više 4K bude bio rasprostranjen, proporcinalno ćemo videti i sniženje cena uređaja koji imaju ovu rezoluciju.Kada je Benchmark u pitanju, ovo zapravo nije naš prvi susret sa ovako visokom oštrinom ekrana. Da budemo precizniji, imali smo prilike da u dva navrata testiramo UltraHD televizore kompanije Toshiba i Samsung. Mogli bismo reći da 4K televizori u ovom trenutku nisu preterano isplativi, što se ipak ne može reći i za 4K monitore. Kod njih je situacija dosta drugačija, s obzirom da je njihova namena različita. Na televizoru pre svega konzumiramo video sadržaj, koji je u 4K rezoluciji danas jako oskudan, dok je upotreba monitora ipak nešto poslovnije prirode i nije uslovljena dostupnošću UltraHD video materijala.

"DELL ULTRA SHARP UP3214Q 4K ULTRA HD JE PRVI 4K MONITOR KOJI SE NAŠAO NA NAŠEM TESTU, VEOMA NAS JE ZANIMALO ISKUSTVO UPOTREBE"


Kao ljubitelji piksela, mi svakako navijamo da i jedan i drugi tip uređaja sa 3840 x 2160 rezolucijom što pre pronađu put do naših domova, po ceni koja je donekle prihvatljiva za naše uslove. Možemo samo da spekulišemo kada će se to desiti, i da polemišemo o tome šta je uopšte "prihvatljiva cena", ali tim stvarima se nećemo baviti u ovom tekstu. Ključni deo naše priče je ipak Dell UltraSharp UP3214Q model, o kojem želimo da vam prenesemo više tehničkih informacija, rezultata testiranja, ali takođe i naših utisaka koje smo stekli tokom njegovog korišćenja.Tehnički deo priče

Pre svega, želimo da skrenemo pažnju da broj modela 4K monitora koji su dostupni na tržištu možemo nabrojati na prste jedne šake. Sa dijagonalom ekrana od 32 inča, tu imamo Asus sa svojim PQ321Q modelom, zatim Sharp PN-K321 i naravno model kojim se bavimo ovom prilikom - Dell UP3214Q. Od 4K monitora manjih dijagonala tu je jedino 24-inčni Dell U2414Q, koji se takođe nalazi u našem posedu i koji ćemo uskoro prikazati u odvojenom tekstu, iako je naša prvobitna ideja bila da ga spojimo sa njegovim velikim bratom. Koje to tehničke specifikacije prate ovaj model?

Svakako je reč o skupocenom i premium monitoru sa impresivnim tehničkim detaljima. Pre svega, ono što vam je već poznato je da je reč o modelu sa ekranom dijagonale 32 inča i UltraHD rezolucijom od 3840 x 2160 tačaka (140 ppi). Ono što nismo pomenuli je to da je reč o monitoru sa širokim gamutom boja, tačnije 99% pokrivenosti AdobeRGB i 100% pokrivenosti sRGB spektra. Pričamo o izuzetno širokoj paleti od 1.07 milijardi boja ili takoreći "pravom" 10-bitnom ekranu, bez upotrebe FRC-a (Frame Rate Control). Još jedna veoma interesantna stvar je njegov tip ekrana, koji ne pripada jednoj od uobičajnih IPS podgrupa, već je reč o revolucionarnom i dosta retkom IGZO ekranu proizvedenog od strane kompanije Sharp.IGZO je zapravo skraćenica za Indium Gallium Zinc Oxide, drugačiji proizvodni proces kada su LCD ekrani u pitanju. IGZO-TFT ima 20-50 puta višu pokretljivost od amorfnog silikona koji se koristi u trenutnim LCD-ovima, tako da on može da poboljša brzine operacija, rezolucije i veličine ekrana, a takođe je i dosta štedljiv. Ukratko, ovo je film-tranzistor budućnosti, koji će se sve više koristiti u predstojećim LED monitorima, ali takođe i OLED televizorima. Premaz preko ekrana je Anti Glare, tako-reći mat tip, koji za razliku od premaza kakve smo sretali na određenim Dell modelima nije previše agresivan i ne pruža "prljavu" ili zrnastu sliku sa šumom na beloj pozadini.

Ovaj tip panela najsličniji IPS-u može se smatrati kao njegova naprednija varijanta. IGZO se takođe odlikuje visokom tačnošću boja i jako širokim uglovima gledanja. Pozadinsko osvetljenje koje Dell UP3214Q koristi je LED tipa i ono mu dozvoljava maksimalni nivo osvetljenosti od 350 cd/m2. Citirani statični kontrast iznosi 1000:1, vreme odziva je 8ms (GTG), a maksimalna stopa osvežavanja ekrana je 60Hz-a. Pitanje konektivnosti, tačnije portove koje poseduje i mogućnosti ergonomije pokrivamo u predstojećim pasusima.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus PA248Q, VX279Q i VE228TL monitori

Test: Dell UltraSharp UP2414Q 4K UltraHD

10304
10305
10306
10307
10308
10309