Greška

Došlo je do greške.

Test: Dell UltraSharp UP2414Q 4K UltraHD

29.03.2014 10:11 | 2 Multimedija

Dragoljub Radovanović

Odmah na početku želimo da vam skrenemo pažnju da ukoliko to već niste uradili, obavezno pročitate naš test Dell UltraSharp UP3214Q monitora koji smo pre nekoliko dana objavili na našem sajtu. U njemu ćete pronaći mnoštvo detalja i informacija koje su itekako primenjive i na ovaj manji model.  Reč je o veoma sličnim modelima monitora, ako izuzmemo dijagonalu ekrana. Razlog iza upućivanja na tekst većeg modela je kako ne bismo tražili od posetilaca koji su ga već pročitali, da ovde čitaju o praktično istim informacijama, a iskreni da budemo, i nas lišava obaveze da ponovo pišemo o brojnim stvarima koje su već napisane.

To naravno ne znači da ćemo vam uskratiti informacije koje su bitne, već da ćemo se u njemu prvenstveno fokusirati na upoređivanje ova dva modela. To je po našem mišljenju ipak bitnija stvar za čitaoce, a iako su monitori dosta slični, uvek postoji određena razlika u kvalitetu prikaza, tačnosti boja, njenoj temperaturi, kao i drugim testovima kojih ćemo se ovom prilikom dotaći. Takođe, pošto postoji razlika u dijagonali ekrana između 32 i 24 inča, drugačiji je i utisak rada na 4K rezoluciji. Sve ćemo to pokriti u narednim pasusima, ali pre svega par reči o dizajnu UP2414Q modela.

Dizajn, konekcije

Ukoliko ste već čitali ovaj deo testa UP3214Q modela, ponovo skrećemo pažnju da su sadržina kutije, dizajn, konekcija i ergonomija potpuno identični kod UP2414Q monitora - samo u manjem "pakovanju", a pod tim mislimo i na kutiiju i na sam monitor. Što se sadržine tiče, unutra zatičemo naponski kabl, DisplayPort na Mini-DisplayPort kabl, USB hub kabl, poklopac za deo sa konekcijama, a tu je i dokumentacija kao što je vodič za brzi početak, vodič sa informacijama i CD sa drajverima i uputstvima u elektronskom obliku.

Izgled monitora ne odstupa drastično od prethodnih modela ove kompanije. Trake oko ekrana su crne boje, a kao i obično koristi se mat plastika. Sa prednje imamo samo srebrni Dell logo, u ćošku okruglo power dugme i iznad njega pet senzora na dodir. Dugme za uključivanje svetli belom bojom, senzori takođe, mada lampica glavnog meni dugmeta se pali tek kada prinesete prst na razdaljinu od par santimetara u toj oblasti, jer poseduje senzor blizine. Nakon klika na meni uključuju se i lampice ostalih senzora.

Maska monitora, tačnije njegovi bokovi okruženi su srebrnom plastikom koja se vidi i kada monitor posmatrate direktno sa prednje strane, a na levom boku tu je i čitač SD kartica. Pozadina je kao i prednja strana izrađena od mat crne plastike, a nazad je smešten još jedan Dell logo, ovoga puta u sivom krugu. Postolje se izuzetno lako spaja sa ekranom - dovoljno je kvadratni deo sa metalnim žabicama prisloniti u odgovarajući prostor i otvore sa zadnje strane, nakon čega se čuje "klik" koji govori da je postolje leglo na svoje mesto. Baza postolja je kvadratnog oblika i izrađena je od aluminijuma, a isti materijal je korišćen i za rotirajući vrat postolja. Smatramo da monitor ima premium izgled i da je svakako u skladu sa svojom cenom.

Na vratu postolja nalazi se rupa kroz koju se provlače kablovi, kako bi oni bili uredniji i grupisani na jedno mesto. Postolje nudi jako dobru ergonomiju, jer poseduje sve moguće opcije promene uglova i visine. Ekran se može spustiti na samo 4cm od površine stola, ili podići čak do 18cm. Ekran se rotirati u jednu ili drugu stranu, kao i unapred ili unazad, a tu je i postavljanje ekrana u vertikalni položaj, takozvani pivot režim. Poseduje VESA kompatibilnost, tako da ekran možete montirati i na zidni nosač. 

Od konekcija na raspolaganju su:

- DisplayPort
- Mini DisplayPort
- HDMI 1.4
- USB hub priključak
- 3 x USB 3.0 portaEvo još malo fotografija mogućnosti ergonomije monitora:
 

 

OSD

Identičan OSD kao i na UP3214Q modelu, tako da ukoliko ste pročitali ovaj deo teksta u testu većeg modela, slobodno možete preskočiti naredne redove. On screen display meni se poziva skroz donjim od pet dostupnih senzora u donjem-desnom uglu prednje strane. Tu su i pet kategorija koje odgovaraju svakom od njih, a sa vrha ka dnu to su - Preset Modes, Brightness/Contrast, Input Source, Menu i Exit. Unutar Preset Modes kategorije imamo osam podgrupa - Standard, Multimedia, Movie, Game, Paper, Color Temp, Color Space i Custom Color.


Color Temp sadži šest opcija temperatura boja, od najtopljije ka najhladnijoj -  5000K, 5700K, 6500K, 7500K, 9300K i 10000K. Color Space sadrži četiri opcije - Adobe RGB, sRGB, kao i Cal 1 i Cal2 opcije ostavljene za vaša kalibrisana podešavanja. Custom Color opcija nudi Gain, Offset, Hue i Saturation kontrolu za kontrolu nad bojama i kalibraciju ekrana.

Unutar Brightness/Contrast druge kategorije podešavate upravo ono što piše u njenom imenu, a njihove vrednosti se kreću u rasponu od 0 do 100, sa tim da fabrička vrednost kod obe opcije iznosi 50. Treća Input Source kategorija vam dozvoljava da menjate ulaze i tu su četiri opcije - Scan Sources, DisplayPort, Mini Display Port i HDMI. Mi smo monitor konkretno povezali MiniDisplayPort - DisplayPort kablom koji stiže u pakovanju.Četvrta kategorija Meni pruža uvid u detaljnija podešavanja opcija. Meni je podeljen u devet podkategorija - Brightness/Contrast, Input Source, Color Settings, Display Settings, PBP Settings, Energy Settings, Menu Settings, Other Settings, i Personalize. Prve dve opcije su objašnjive samo po sebi, dok se u trećoj nalazi solidan broj podešavanja boja/slike. Prva opcija Input Color format dozvoljava da birate između RGB i YPbPr režima boja.

Gamma podešavanje nudi PC i MAC opcije, a tu je i interesantna Zonal Color opcija. Ona zapravo nudi da na jednoj polovini ekrana imate drugačiji režim slike u odnosu na drugu polovinu. Recimo, sa leve strane možete odabrati AdobeRGB, sRGB, Cal1 ili Cal2, dok u drugoj dobijate režim koji ste odabrali unutar Preset Modes opcije. Dobijate čak i mogućnost podešavanja nivoa kontrasta leve polovine ekrana, a tu je i Border opcija sa kojom odlučujete da li želite da prikažete plavi graničnik između polovina ili ne. Na kraju, tu je opcija da resetujete sva podešavanja boja.Display Settings podkategorija sadrži podešavanja kao što je aspekt ekrana - 16:9, Auto Resize, 4:3 ili 1:1 pixel mapiranje. Ovde se takođe podešava oštrina, redukcija šuma ili uključuje dinamički kontrast. Jedna interesantna opcija je Uniformity Compensation koja bi trebalo da poveća uniformnost osvetljenja i boja kada je uključena, ali dok je aktivna zaključavate promenu nivoa svetline i kontrasta. Mislimo na zaključavanje u vidu da sa svakom promenom osvetljenja morate ponovo aktivirati opciju, ne i da gubite mogućnost promene ovih vrednosti dok je opcija aktivna. Nešto kasnije u tekstu ispitujemo da li ova opcija donosi poboljšanje uniformnosti.

DisplayPort 1.2 opcija je fabrički isključena, i ona je potrebna kako bi dobili 60Hz pri 4K rezoluciji, ali nešto više o tome pokrićemo dalje u tekstu. Display Info nudi informacije o trenutnom izboru, rezoluciji, hercaži, maksimalnoj rezoluciji, itd. PBP Settings podrazumeva Picture by Picture mogućnosti, zapravo deljenje ekrana na dva dela, kako bi na drugoj polovini dobili sliku sa jednog od dostupnih izvora. Ovde se može odabrati Fill opcija koja jednostavno "sabije" sliku u polovinu ekrana, što ne izgleda baš najbolje, ili Aspect Ratio opcija koja zadržava proporcije slike, ali ona postaje minijaturnija kako bi po širini ispunila polovinu površine ekrana.Energy Settings potkategorija poseduje opcije kao što je držanje LED svetla power dugmeta uključenim ili isključenim dok je monitor aktivan, ostavljanje USB-a portova aktivnim ili neaktivnim dok je monitor uključen i resetovanje energetskih podešavanja. Menu Settings podrazumeva podešavanje jezika, transparentnosti menija, period prikazivanja menija, zaključavanje opcija i resetovanje podešavanja. Other Settings ima opcije kao što je uključivanje zvuka dok pritiskate senzore, auto rotaciju, DDC/CI, LCD Conditioning, resetovanje podešavanja, kao i fabričko resetovanje svih podešavanja. Unutar Personalize kategorije nameštate željene prečice za tri senzora, a možete birati režime slike, svetlinu/kontrast, izvor, aspekt ekrana i PBP režim.

Tu je i softver koji je moguće preuzeti sa Dell stranice koji nosi naziv Dell Display Monitor. Iz ovog programa možete menjati rezoluciju ekrana ili podešavati svetlinu i kontrast upotrebom slajdera, bez potrebe da ulazite u meni monitora. Odlična stvar je to što odavde možete za svaku aplikaciju postaviti drugačiji režim slike, tako da kada recimo uđete u Photoshop, automatski bude primenjen AdobeRGB režim ili bilo koji drugi koji odaberete. Easy arrange opcija je korisna stvar jer dozvoljava da ekran podelite u zone, koje automatski prilagođavaju prozor tom prostoru kada ga prevučete u određenu zonu ekrana. Izuzetno korisna stvar za multitasking, kada želite da imate veći broj otvorenih prozora na ekranu.


 

 

 

4K prikaz- Dell UP3214Q vs UP2414Q

Mnogo više detalja o našem utisku korišćenja monitora sa 4K rezolucijom možete pronaći na ovoj stranici, a ovde ćete naći naše utiske o razlici između korišćenja 3840 x 2160 rezolucije na 32-inčnom i 24-inčnom ekranu. Krenimo od samog početka - dijagonale.

32 inča vs 24 inčaKao što se jasno vidi sa slike, površina 32-inčnog ekrana je znatno veća od 24-inčnog. Ukoliko vas zanimaju i konkretne vrednosti koliko je jedan ekran veći ili manji od drugog, evo i mera u centimetrima. Širina 32-inčnog ekrana iznosi 70.84cm, nasuprot širini od 53.13cm kod 24 inčnog ekrana. Što se visine tiče, tu je 39.85cm naspram 29.89cm. Kada je reč o površini, imamo 0.282 kvadratnih metara kod 32-inčnog ekrana, dok kod 24-inčnog imamo 0.158. Kada sve to stavimo pretvorimo u procente, 32-inčni Dell UP3214Q ima 33.33% veću dijagonalu i 77.78% veću površinu u odnosu na 24-inčni UP2414Q. Kako to izgleda u realnosti, možete da vidite sa fotografije ispod ovog pasusa.Dijagonala i površina za rad jeste dosta manja, ali treba uzeti u obzir i da je cena 24-inčnog modela dvostruko niža. Ukoliko ste zaiteresovani za jedan od ovih modela, ne morate još uvek da donosete odluku, jer slede utisci korišćenja 4K rezolucije na jednom i drugom monitoru. Šta treba da znate od UltraHD rezoluciji? Pre svega da donosi ogroman broj tačaka, ali i sitne grafičke elemente i tekst, ukoliko ne želite da koristite skaliranje.

Možda je samo po sebi već logično, ali svejedno ćemo istaći da će pri istoj rezoluciji a manjoj dijagonali elementi na UP2414Q ekranu biti još sitniji u poređenju sa UP3214Q. Koliko sitniji? Pa može se reći toliko sitniji da smo na istoj udaljenosti oba ekrana ipak imali više problema da pročitamo tekst i naprezali oči. Sa druge strane, 4K rezolucija na manjoj dijagonali donosi i veću oštrinu, konkretno 187 naspram 140 tačaka po inču (ppi).
Postoje dva rešenja ugodnog korišćenja 4K rezolucije na 24-inčnom monitoru. Prvi je da ćete morati da ga držite bliže očima, recimo u odnosu na 24-inčni 1080p monitor, kako bi nadomestili problem sitnijih elemenata i teksta. Drugo rešenje je korišćenje opcija skaliranja. Kao što smo pomenuli u testu UP3214Q modela, ukoliko koristite Hackintosh u ovom trenutku skaliranje neće biti moguće, jer je ovde potreban Mac Pro desktop, ili MacBook Pro Retina laptop kojima su ove opcije omogućene.

Sa druge strane, Windows korisnici nemaju ovo ograničenje, i mogu da podese skaliranje unutar Control Panela, u rangu od 100, pa čak do 500%. Iz našeg iskustva, smatramo da je 200% i više nego dovoljno da povećate elemente i tekst, kako bi oni bez ikakvog problema postali vidljivi na 24-inčnom 4K monitoru. Razliku između standardnog 100% skaliranja, i 200% opcije koju možete da izaberete, možete videti u našim primerima ispod.

100% skaliranje pri 3840 x 2160 rezoluciji:200% skaliranje pri 3840 x 2160 rezoluciji:Kakav je naš zaključak po pitanju korišćenja 4K rezolucije na 32-inča u odnosu na 24-inča? Pošto nismo preterani ljubitelji skaliranja, koje inače nije u svakom slučaju baš idealno, smatramo da 32-inčna dijagonala mnogo bolje iskorišćava ovako visoku rezoluciju. Iako su elementi na većem monitoru i dalje donekle sitni, dovoljno su krupniji da bismo mogli da im se prilagodimo bez smanjivanja razdaljine između ekrana i naših očiju, mada tu faktor igra i velika 32-inčna dijagonala koju svejedno ne možete da držite previše blizu kako bi bila pregledna.

Sa druge strane, kod 24-inčnog modela, morali smo da ga držimo nešto bliže na stolu - rešenje koje nam se ipak učinilo boljim od korišćenja skaliranja. Na kraju treba uzeti u obzir i drastično nižu cenu 24-inčnog modela i nešto veću oštrinu koju poseduje. Odluka nije baš toliko laka mnogima, ali nama pošto smo imali prilike da isprobamo oba, više nam je odgovarao 32-inčni model, ali u većini slučajeva ako želite 4K u ovom trenutku, vaš novčanik će sasvim sigurno odlučiti umesto vas. Za kraj ovog dela, evo još par fotografija kako 4K izgleda na UP2414Q modelu.

Primeri prednosti 4K rezolucije:
 

 

 

Testiranje i kalibracija

Baš kao i Dell UP3214Q, manji 24-inčni monitor kojim se danas bavimo takođe dolazi fabrički kalibrisan, tačnije dolazi sa AdobeRGB i sRGB režimima čije su DeltaE vrednosti < 2. U pakovanju stiže i papir, koji je zapravo izveštaj fabričke kalibracije, na kojem se tvrdi da je poboljšana uniformnost i svetlina boja kako bi se postigao DeltaE < 2 prag. Siva skala i Gamma vrednost su takođe adresirani. Mi smo takođe proverili ove tvrdnje korišćenjem našeg EyeOne Display 2 kolorimetra, i uglavnom se slažu sa našim vrednostima. Dell ipak ističe da je određeno odstupanje normalno zbog korišćenja drugačije opreme za merenje u njihovom i našem slučaju.Unutar BlueEye softvera za merenje koji koristimo, dijagram za Adobe RGB kalibrisani režim jasno pokazuje trougao koji potvrđuje da je ovo zaista monitor sa širokim gamutom boja. Izmerena Gamma ima vrednost od 2.2 sa niskih 2% odstupanja, tako da je Gamma relativno tačna i bez kalibracije. Temperatura boja je zabeležena na vrednosti od 6306K, što je odstupanje od 194K, ili 3 procenata.

Izmerena svetlina na standardnoj 50 Brightness vrednosti donela je rezultat od 260 cd/m2. Prosečna DeltaE vrednost je niska i blizu citiranom pragu od < 2, a tačna cifra u našem slučaju je 2.4. Maksimalna DeltaE vrednost se penje na 8.1, zahvaljujući netačnoj plavoj boji. Izmerena dubina crne boje je 0.35 cd/m2, dok je kontrast nešto niži od citiranog 1000:1 i iznosi 741:1.

AdobeRGB

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
50
Contrast
50
Režim slike
AdobeRGB

 


 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
260
Black Point (cd/m2)
0.35
Temperatura boja
6306K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
741:1
Delta E prosek
2.4
Delta E maksimum
8.1

 

Adobe RGB - Dell UP2414Q vs UP3214Q
Parametri slike
Rezultati UP2414Q
Rezultati UP3214Q
Luminance (cd/m2)
260
224
Black Point (cd/m2)
0.35
0.29
Temperatura boja
6306K
6544K
Gamma
2.2, 2% odstupanje
2.2, 2% odstupanje
Contrast Ratio
741:1
778:1
Delta E prosek
2.4
2.3
Delta E maksimum
8.1
7.4

 

sRGB režim je zapravo tačniji kada je Gamma vrednost u pitanju, jer pruža 2.2 vrednost sa 1% odstupanja. Temperatura boja je nešto tačnija nego kod AdobeRGB režima, bliže je idealnoj 6500K granici sa odstupanje od samo 2%. Svetlina je gotovo identična kao kod AdobeRGB režima i iznosi 258 cd/m2. Prosečna DeltaE vrednost je ovde čak i nešto bolja sa 1.4, dok se isto može reći i za dosta bolja sa maksimalnom vrednosti od samo 4.8. U ovom slučaju sRGB režim je dosta tačniji po pitanju DeltaE vrednosti u poređenju sa UP3214Q modelom. Izmereni kontrast je blago niži nego u AdobeRGB režimu i iznosi 727:1, dok je dubina crne boje identična sa 0.35 cd/m2.


sRGB

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
50
Contrast
50
Režim slike
sRGB

 


 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
258
Black Point (cd/m2)
0.35
Temperatura boja
6399K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
727:1
Delta E prosek
1.4
Delta E maksimum
4.8

 

sRGB - Dell UP2414Q vs UP3214Q
Parametri slike
Rezultati UP2414Q
Rezultati UP3214Q
Luminance (cd/m2)
258
223
Black Point (cd/m2)
0.35
0.26
Temperatura boja
6399K
6555K
Gamma
2.2, 1% odstupanja
2.2, 0% odstupanja
Contrast Ratio
727:1
865:1
Delta E prosek
1.4
5.3
Delta E maksimum
4.8
16.4


Kod UP2414Q modela, Standard režim takođe pruža jako dobre vrednosti u poređenju sa AdobeRGB i sRGB režimima. Gamma vrednost koja je izmerena od strane našeg kolorimetra se pokazala kao idealna - 2.2 sa 0% odstupanja. Temperatura boja je takođe tačna kao kod prethodno pomenutih režima, i dalje ostaje relativno blizu 6500K granici, konkretno 6656K uz 2% odstupanja.

Svetlina je kod njega nešto veća i iznosi 258 cd/m2, takođe na uobičajnoj 50 Brightness vrednosti, baš kao i kod sRGB režima. Prosečna DeltaE vrednost je nešto veća od sRGB, ali manja (bolja) od AdobeRGB i iznosi 1.9, dok maksimalna DeltaE vrednost isto je nešto lošija od sRGB ali opet bolja od AdobeRGB režima. Vrednosti kontrasta su zapravo najbolje - solidna cifra od 779:1, koja i dalje nije previše blizu citiranoj 1000:1 vrednosti. Dubina crne boje je ovde nešto niža nego kod prethodnih režima i i iznosi 0.33 cd/m2.


Standard

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
50
Contrast
50
Režim slike
Standard

 


 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
258
Black Point (cd/m2)
0.33
Temperatura boja
6656K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
779:1
Delta E prosek
1.9
Delta E maksimum
6.1

 

Standard - Dell UP2414Q vs UP3214Q
Parametri slike
Rezultati UP2414Q
Rezultati UP3214Q
Luminance (cd/m2)
258
256
Black Point (cd/m2)
0.33
0.28
Temperatura boja
6656K
6368K
Gamma
2.2, 0% odstupanja
2.2, 0% odstupanja
Contrast Ratio
779:1
929:1
Delta E prosek
1.9
1.7
Delta E maksimum
6.1
4.4

 

Kalibrisan rezultat

U odnosu na kalibraciju UP3214Q modela koja je protekla veoma glatko, UP2414Q nam je zadavao više problema, najviše u polju pogađanja temperature boja i spuštanja njenih DeltaE vrednosti. Gamma vrednost nismo uspeli da dovedemo da idealnih 2.2 sa 0%, već smo dobiijali 1% odstupanja.

Temperatura boja je izuzetno blizu 6500K granici i sa 0% odstupanja, a ono što je takođe bitno za duži rad - dovođenje svetline ekrana do blizu preporučljive vrednosti od 120 cd/m2, koja sprečava zamor očiju pri dužem gledanju u ekran. Nismo uspeli da dobijemo tačno 120cd/m2, jer podešanje svetline na monitoru nudi ili nekoliko cifara veću vrednost ili za jednu cifru manju vrednost od tražene, za koju smo se mi odlučili.

Korišćenjem Custom Color režima i njegovih detaljnijih podešavanja boja, uspeli smo da dovedemo prosečnu DeltaE vrednost na izuzetno niskih 0.4, ali i takođe veoma dobru vrednost za DeltaE maksimum, koja iznosi samo 0.8. Smanjenjem vrednosti svetline postigli smo i mnogo bolje vrednosti dubine crne boje - 0.20 cd/m2, dok je vrednost kontrasta u procesu opala na ne tako dobrih 606:1. Skuplji 32-inčni UP3214Q model je ipak blago bolji, kako u predefinisanim režimima, tako i po rezultatima kalibracije. Takođe, želimo da skrenemo pažnju da UP2414Q ima sveukupno topliji prikaz, i da je kod njega bela boja žućkastija, dok je kod većeg modela ona vernije bela, čak i nakon kalibracije...

Custom Color

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
25
Contrast
67
Režim slike
Custom Color - R91, G80, B92

 


 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
120
Black Point (cd/m2)
0.20
Temperatura boja
6475K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
606:1
Delta E prosek
0.4
Delta E maksimum
0.8

 

Custom Color - Dell UP2414Q vs UP3214Q
Parametri slike
Rezultati UP2414Q
Rezultati UP3214Q
Luminance (cd/m2)
119
120
Black Point (cd/m2)
0.20
0.14
Temperatura boja
6475K
6484K
Gamma
2.2, 1% odstupanja
2.2, 0% odstupanja
Contrast Ratio
606:1
872:1
Delta E prosek
0.4
0.2
Delta E maksimum
0.8
0.6

 

 

Testiranje, deo 2

Temperatura boja

Hteli da proverimo koliko su zapravo tačne vrednosti unutar Color Temp. režima slike. Ovde imamo šest različitih temperatura, od veoma toplih boja, ka veoma hladnim. Nijedan monitor zapravo ne nudi baš te cifre temperature boje koje možete da odaberete u meniju, ali poenta je da barem okvirno budu blizu tih vrednosti, tačnije da ne odstupa previše od njih. Dobra vest je da je odstupanje kod Dell UP2414Q u jako razumnim granicama, tačnije nije veliko i u nekim slučajevima čak i niže od Dell UP3214Q modela. Odstupanje je najniže na 5700K vrednosti, dok i ostale vrednosti imaju relativno nisko odstupanje od vrednosti koje stoje u meniju.


Temperatura boja UP2414Q:

Vrednost u meniju
Dobijena vrednost
Odstupanje
5000K
5073K
73K
5700K
5707K
7K
6500K
6642K
142K
7500K
7579K
79K
9300K
9273K
27K
10000K
9505K
495K

 

Temperatura boja UP3214Q:

Vrednost u meniju
Dobijena vrednost
Odstupanje
5000K
5007K
7K
5700K
5707K
7K
6500K
6368K
123K
7500K
7787K
287K
9300K
8922K
378K
10000K
9581K
419K

 

Stabilnost kontrasta

Stabilnost kontrasta je zapravo sposobnost monitora da zadrži približno isti kontrast bez obzira na podešavanje svetline. U teoriji svetlina ne bi trebalo uopšte da utiče na vrednost kontrasta, ali u praksi određena varijacija ipak postoji kod svakog monitora. Ono što je bitno da ta varijacija bude što niža. Kako bi testirali da li je kontrast stabilan, monitor smo postavili na fabrički Standard režim i kretali se od minimalne (0) vrednosti u meniju, povećavajući vrednost u svakom koraku za deset, do maksimalne (100) vrednosti. Došli smo do rezultata da je najveće odstupanje zapravo između vrednosti 0 i 10 i da u najgorem slučaju kontrast varira za vrednost od 25, što je sasvim dobar rezultat i znači da je kontrast stabilan.


Stabilnost kontrasta UP2414Q:

Brigtness podešavanje
Dobijena svetlina
Dubina crne
Kontrast
0
48
0.06
816:1
10
98
0.12
837:1
20
142
0.17
823:1
30
182
0.22
819:1
40
225
0.27
821:1
50
269
0.33
813:1
60
294
0.36
813:1
70
319
0.39
812:1
80
343
0.42
812:1
90
367
0.45
814:1
100
390
0.48
806:1


Stabilnost kontrasta UP3214Q:

Brigtness podešavanje
Dobijena svetlina
Dubina crne
Kontrast
0
37
0.04
936:1
10
83
0.09
955:1
20
129
0.14
927:1
30
179
0.19
944:1
40
224
0.24
942:1
50
272
0.29
933:1
60
287
0.30
943:1
70
302
0.32
942:1
80
321
0.34
934:1
90
336
0.36
933:1
100
353
0.38
932:1

 

Ulazno kašnjenje

Fokus 4K monitora uopšte nije na gejmingu, već na poslovnoj upotrebi i radnom prostoru koji se dobija, ali ako vas zanima koliko Dell UP2414Q laguje za klasičnim CRT monitorom, evo i rezultata. Izmerili smo vrednosti koje su se kretale između 33 i 34ms, što je zapravo i bolje od izmernih 50 i 51ms koje smo zatekli na UP3214Q modelu, što su vrednosti koje su sasvim pogodne za gejming.
 

Uglovi gledanja

Pošto UP2414Q takođe poseduje IGZO panel, situacija je jako slična kao i kod UP3214Q modela, tako da su uglovi gledanja i ovde dosta široki. Posmatranje sa leve ili desne strane rezultuje u veoma blagom potamnjivanju slike, kao što je i običaj kod svih ekrana, tako da boje zadržavaju svoje nijanse, sa manjim promenama kako ekran počinjete da gledate iz oštrijeg ugla. IGZO panel baš kao i IPS ima karakteristični beli sjaj, tačnije pri gledanju crne pozadine, javlja se beličasto sijanje kada se ekran ne posmatra direktno, već pod uglom. Vertikalni uglovi su dobri, možda sa malo izraženijim zatamnjivanjem/posvetljivanjem u poređenju sa horizontalnim. Sve u svemu, rezultat je uporediv sa visoko kvalitetnim IPS panelima, pa smo uglovima gledanja i više nego zadovoljni.


UP2414Q uglovi:


 

UP3214Q uglovi:


 

Uniformnost ekrana

Uniformnost ekrana je njegova sposobnost da zadrži isti nivo osvetljenja i temperature boja preko cele površine ekrana. Takođe, ovde ispitujemo da li postoji i u kojoj meri je izraženo probijanje pozadinskog osvetljenja ili njegova neravnomernost. Ekran smo podelili u 16 zona i u svakoj od njih ispitali kolika je svetlina ekrana.

Uniformity compensation - Off

258 cd/m2
260 cd/m2
261 cd/m2
258 cd/m2
257 cd/m2
276 cd/m2
273 cd/m2
257 cd/m2
257 cd/m2
274 cd/m2
277 cd/m2
261 cd/m2
262 cd/m2
262 cd/m2
267 cd/m2
271 cd/m2


U OSD delu teksta, pomenuli smo da u opcijama menija postoji i Uniformity compensation opcija. Ona bi trebalo da poveća ravnomernost osvetljenja i temperaturu boja ekrana, ali da li zapravo funkcioniše? Odgovor je potvrdan. Njenim uključivanjem primetili smo nešto ravnomernije osvetljenje, a iako poboljšanje nije drastično, postignuta je bolja ravnomernost osvetljenja i temperatura boja u centralnom delu.

Uniformity compensation - On

270 cd/m2
266 cd/m2
270 cd/m2
265 cd/m2
264 cd/m2
265 cd/m2
264 cd/m2
264 cd/m2
267 cd/m2
263 cd/m2
261 cd/m2
264 cd/m2
269 cd/m2
269 cd/m2
267 cd/m2
266 cd/m2


Svaki ekran ima određenih problema sa probijanjem ili neravnomernim osvetljenjem, koji se ispoljavaju i kod jednog i kod drugog Dell-ovog 4K monitora. Uniformnost nije idealna kod UP2414Q modela, i isijavanje je nešto izraženije pošto poprima čudan crvenkasti izgled, dok je većeg monitora ono uobičajno beličaste boje. Mada, moramo da istaknemo da fotoaparat dodatno ističe ovu crvenu tintu u fotografijama, tako da nije baš toliko drastična kao što se čini na fotografijama koje možete videti ispod.


Levo UP2414Q - Desno UP3214Q - Uniformity Compensation OFFLevo UP2414Q - Desno UP3214Q - Uniformity Compensation ON


 

 

Zaključak

U ovom tekstu smo se fokusirali na poređenje dva 4K monitora kompanije Dell, koji su u suštini slični ako izuzmemo njihovu razliku u dijagonalama. Pošto smo imali prilike da koristimo oba u isto vreme, većina utisaka i rezultata testiranja ide u korist UP3214Q modela. On ima nešto tačnije režime slike, a pod tim podrazumevamo bolje nivoe kontrasta, dubine crne boje, i tačnosti boja, mada je UP2414Q takođe sasvim dobar po ovom pitanju. Dobar svakako jeste, u određenim segmentima i veoma dobar, ali sveukupno nije bolji od svog većeg brata.

4K iskustvo na 24 inča je sa jedne strane jako zanimljivo i nudi izuzetno oštar prikaz, a sa druge strane pomalo može biti i nelagodno. Nelagodno čisto iz razloga što će bez upotrebe opcija skaliranja sve izgledati dosta sitno, tako da ćete morati da se više približite monitoru ukoliko odlučite da skaliranje nije stvar koju želite da koristite. Pod OS X-om skaliranje zapravo i ne možete koristiti ukoliko nemate MacBook Pro Retinu ili Mac Pro deskop, tako da su Hackinotish korisnici u ovom trenutnku osuđeni na sitan prikaz ukoliko žele da kupe UP2414Q model.Ipak, treba razmisliti o prednostima koje ovde dobijate, kao što je širok gamut boja, fabrička kalibracija, tačne boje, i možda najbitnije od svega - ogromna površina za rad koju dobijate sa 3840 x 2160 rezolucijom. Takođe, tu su isti oni nedostaci koje prate veći UP3214Q, kao što su MST komplikacije, zahtev u vidu svežijeg i moćnijeg hardvera ili sitniji prikaz bez skaliranja.

Veoma bitna razlika stvar između ova dva monitora dijagonala - 24 inča je dosta manje od 32 inča, ali sa tom razlikom dobijate dvostruko nižu cenu, i za UP2414Q na našem tržištu treba izdvojiti oko 900 umesto 1900 evra koliko u ovom trenutku košta veći i bolji 32-inčni UP3214Q model... Bilo kako bilo, kako bi ušli u svet 4K rezolucije potrebno je imati nešto veći budžet, tako da oba monitora i dalje neće biti pristupačna većem delu naše populacije...


Prednosti

- Jako visoka 3840 x 2160 rezolucija
- Širok Gamut boja
- Odličan IGZO panel
- Fabrički kalibrisan
- Tačan prikaz u režimima
- Izuzetno velika radna površina

Mane

- MST problemi sa drajverima
- Sitni elementi ako ne koristite skaliranje
- Zahteva svežiji hardver
- Ne tako dobra dubina crne boje i kontrast

Cena: 103.990 RSD - oko 900 evra

Uređaj na test ustupio Dell.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Dell UltraSharp UP3214Q 4K UltraHD

Editorijal: Tehnologije i tipovi LCD panela

10304
10305
10306
10307
10308
10309