Greška

Došlo je do greške.

Test: Dell UltraSharp U2913WM

01.02.2013 22:38 | 1 Multimedija
Test: Dell UltraSharp U2913WM

Nakon nedavnog testa U2713HM modela, dobili smo priliku da se pozabavimo još jednim monitorom kompanije Dell. Ovoga puta se radi o 29-inčnom monitoru, koji nam je svojim nesvakidašnjim 21:9 odnosom stranica u početku delovao jako neobično. Ovaj ultra široki monitor poseduje IPS tip panela i rezoluciju od 2560 x 1080 tačaka, takoreći široki FullHD. Zbog svoje dodatne širine, on je veoma pogodan za izvršavanje više poslova u isto vreme, tačnije biće odličan za multitasking, i dobra je alternativa dual monitor postavkama. Prati ga profesionalni izgled i fabrički kalibrisane boje, a nešto više naših utisaka, merenja i testova možete pročitati u nastavku...

Dragoljub Radovanović

Verujemo da je broj naših čitalaca koji su imali prilike da se sretnu sa monitorima koji poseduju odnos stranica 21 prema 9 nešto manji. Iskreno rečeno, sa njima se do sada nije sretao ni autor teksta, tako da je Dell U2913WM prvi model koji nas uvodi u ovaj svet ultra širokih monitora. Možemo reći da smo tokom godina svakako navikli na 16:9 i 16:10 aspekt, tako nam je 21:9 isprva delovao dosta čudno. Jednostavno, ta dodatna širina nam je bila nešto novo, i bilo je potrebno malo vremena da se na nju naviknemo. Taj period navikavanja nije bio dugačak, jer nam je već nakon par dana korišćenja ovakav odnos stranica prestao da bude neobičan.
 


Ako vam se priča o dual monitor postavkama čini zanimljivom, onda će vam Dell U2913WM svakako biti interesantna tema. Sa dodatnom širinom koju ovaj monitor poseduje, izvršavanje više zadataka u isto vreme - takoreći multitasking - svakako će biti mnogo bolji u poređenju sa 16:9 i 16:10 monitorima. Naravno, ako imate dovoljno širok sto i sredstva za kupovinu dva ova modela, možete i sa njima napraviti dual monitor postavku, i tako dobiti jednu zaista ogromnu radnu površinu.Pružićemo vam nešto više informacija o samom uređaju. Dakle, reč je o 29-inčnom monitoru koji poseduje rezoluciju od 2560 x 1080 tačaka, dok je njegov tip panela AH-IPS. Pozadinsko osvetljenje ovog modela je W-LED tipa, i ono mu nudi vrednost osvetljenosti do 300 cd/m2. Citirani statični kontrast je 1000:1, koji smo proverili našim kolorimetrom i on se zaista kreće oko te vrednosti. Vreme odziva ovog modela je 8 milisekundi, što možda neće privući one najosetljive gejmere, koji će svakako više ciljati ka TN tipovima ekrana.Dell U2913WM poseduje 8-bitni panel i pokriva 99% sRGB spektra boja. On takođe dolazi i fabrički kalibrisan, sa Delta-E vrednostima ispod cifre od 5. On takođe poseduje i dosta dobre mogućnosti promene ugla panela, kao i dobru konektivnost, o čemu ćemo pričati nešto više na sledećoj stranici. U međuvremenu, pogledajte njegove detaljnije specifikacije.
 Specifikacije:


Dizajn

Dell UltraSharp U2912WM stiže u plavo beloj povećoj kutiji, na čijoj se prednjoj i zadnjoj strani nalazi velika slika monitora, dijagonala u santimetrima i inčima, zatim njegove ključne specikacije i mogućnosti predstavljene slikovito u kvadratićima iznad. Na drugoj strani imamo isto to, ali i dodatak u vidu spiska stvari koje se nalaze u kutiji.Otvaranjem gornje stranice ove kutije zatičemo da se u njoj nalazi karton koji drži panel monitora na mestu, kako se on ne bi oštetio prilikom transporta. U šupljinama između ova dva dela kartona zatekli smo sledeće kablove - kabl za napajanje, mini DisplayPort - DisplayPort kabl, Dual-Link DVI kabl, kabl koji povezujete na računar kako bi osposobili USB 3.0 čvorište, CD sa drajverima i dokumentacijom, kao i papir na kome se nalazi izveštaj fabričke kalibracije monitora. HDMI, VGA i DisplayPort na DisplayPort kablova nažalost nema u pakovanju.Dell se drži nekog svog unificiranog dizajna za svoje modele monitora, tako da recimo između testiranog U2713HM i ovog modela razlika u dizajnu nije velika, osim toga što je on svakako širi. Opet se radi o mat crnom monitoru sa antirefleksivnim panelom. Kao što smo imali prilike da to vidimo recimo kod LG Flatron IPS277L i HP Pavilion 23xi IPS LED modela, ovde je takođe prisutan taj dizajn "bez ivica". Ivice su zapravo tu, ali one su dosta uzane i imaju tamno crnu boju, tako da kada je monitor ugašen deluje da ivice nisu prisutne. Moramo priznati da je ovo zanimljiva "varka", koja čini monitor jako privlačnim.Dell UltraSharp U2913WM poseduje dosta mogućnosti promene ugla panela, baš kao i kod U2713HM, ili prethodno testiranih U2412M i U2312HM modela, sa jednim izuzetkom, a to je izostavljanje Pivot režima, tačnije mogućnosti da se ekran postavi u uspravni (vertikalni) položaj. Ovde imamo horizontalnu promenu ugla (tilt) od 21 stepen unazad i 4 stepena unapred, kao i mogućnost rotiranja panela u levu ili desnu stranu.
Takođe je prisutna i mogućnost promene visine panela, koja vam omogućava da ga spustite na jako niskih 3.5 santimetara od površine stola, pa i do dosta visokih 16.5 santimetara. Ovo je stvarno korisna stvar jer omogućava prilagođavanje različitim visinama korisnika.
Na prednjoj strani monitora osim srebrnog Dell logoa, u donjem desnom uglu zatičemo četiri bele tačke i Power indikator. Ovde je reč zapravo o senzorima osetljivim na dodir, koji svetle belom bojom kada ih pritisnemo, dok Power senzor uvek svetli belo dok je monitor u upotrebi. 

Jednostavnost i brzina kačenja postolja na panel je takođe prisutna kao i kod na kod Dell U2713HM, U2412M i U2312HM modela. Dovoljno je položiti panel horizontalno na ravnu površinu i na zadnju stranu prosto nasloniti predviđeni deo postolja u kvadratni deo iza i jednostavnim pokretom ka dole škljocnuti ga na mesto. Jednostavno i efikasno. Na vratu postolja postoji rupa, kroz koju možete provući kablove, kako bi oni izgledali urednije, a u pakovanju takođe dobijate plastičnu tračicu kojim možete svezati sve kablove u jednu celinu. Baza postolja ima veću površinu, tako da se monitor nećete preterano klackati na vašem stolu, štaviše može se reći da je stabilnost veoma pristojna.
Zadnja strana monitora je ovalna, tačnije postoji zadebljanje monitora koje je najveće u njegovom centru. U vrhu monitora u srebrnom krugu smešten je još jedan Dell logo, a ispod njega možete videti da je zadnji deo vrata postolja takođe srebrne boje. Kao i kod pomenutih testiranih modela, i dalje smartramo da kombinacija mat crne i mat srebrne boje izgleda dosta privlačno.Konekcije koje se nalaze na ovom modelu vam pružaju dosta velik izbor kačenja na razne izvore. Ako gledamo sa zadnje strane monitora, posmatrajući sa leva na desno, pre svega zatičemo ulaz za napajanje koje se nalazi unutar monitora, zatim ulaz za Dell SoundBar, DisplayPort, miniDisplayPort, Dual-Link DVI, HDMI, DisplayPort izlaz za vezivanje više monitora u niz, 3.5mm audio izlaz, USB veza za USB 3.0 čvorište, dva USB 3.0 porta, kao i još dva USB 3.0 na levom boku monitora. Profil monitora je nešto deblji u poređenju sa monitorima koji imaju eksterno napajanje u vidu adaptera, ali ne može se reći ni da je nešto preterano debeo.

 

Rezultati testiranja i OSD

Za razliku od Dell U2713HM modela koji poseduje hardverske dugmiće, U2913WM koristi senzore osetljive na dodir, kako bi vam pružio pristup opcijama i navigaciji kroz menije monitora. Oni dolaze u vidu četiri tačkice (peti senzor je Power dugme), svaka od kojih poziva drugačiju opcija. Prva tačkica poziva Preset Modes meni, druga Brightness/Contrast meni, treća nudi ulazak u "pun" meni monitor, dok je četvrta opcija za izlazak ili vraćanje u prethodni pod-meni.<text-align: left;"="">Unutar Preset Modes opcije zatičemo osam različitih predefinisanih režima, koji uključuju Standard, Multimedia, Movie, Game, Paper, Color Temperature, sRGB i Custom Color izbore. Unutar Brightness/Contrast prozora imate dva slajdera sa vrednostima od 0 do 100, dok je njihova fabrička vrednost postavljena na 75. Takođe, tu je i koristan pregled potrošnje energije u vrhu prozora, koji se menja kako smanjujete ili povećavate vrednosti.
U Color Temp opciji pruža vam se širok izbor temperatura boja. Mi smo pomoću našeg EyeOne Pro kolorimetra izmerili sledeće temperature, tako da možete videti koliko one odstupaju od postavljenih meta.


- 5000K - 5099K
- 5700K - 5710K
- 6500K - 6511K
- 7500K - 7649K
- 9300K - 9139K
- 10000K - 9771K


Ulaskom u pun meni takođe dobijate pristup Brightness i Contrast vrednostima, zatim meni odakle kontrolišete izvore ulaza, meni u kojem takođe pristup predefinisanim režimima boja, meni sa podešavanjem aspekta, položaja i veličine slike, oštrini, kao i pristup opciji dinamičkog kontrasta. Dell je kod U2913WM uključio opciju kompenzacije uniformnosti slike, koja podešava različite oblasti ekrana u odnosu na centar, kako bi se postigle ujednačene boje i svetlina celom površinom ekrana.

Tu je takođe i Smart Video Enhance opcija kojom monitor automatski prepoznava kretanje u video prozoru ili celom ekranu, i automatski primenjuje Movie postavke, tačnije različita podešavanja slike. U praksi to i nije radilo baš najbolje, prvo što Movie režim pruža dosta plavičastu sliku, i drugo što se dešava da nekad opcija ne uspe da prepozna video, tako da se standardni režim često vraća tokom scena. Ova podrazumeva konstantno smenjivanje toplih i hladnih boja, što ume prilično da nervira, tako da smo ovu opciju ipak držali na Off podešavanju.

PBP meni podrazumeva Picture by Picture opciju, tačnije mogućnost postavljanja dve slike sa različitih izvora na ekran monitora. Na primer, na DVI ulaz možete prikačiti jedan računar, a na VGA prikačiti drugi i tako podeliti ekran na dve polovine, što je dosta korisna stvar.
Other Setting meni nudi promenu jezika, prozirnosti menija, tajmer menija, podešavanju efikasnosti energije, itd. Na kraju, u Personalize meniju možete menjati brze prečice Brighness/Contrast i Preset Modes koje smo pominjali na početku i staviti ono što vama više odgovara.
Uprkos većem izboru predefinisanih režima, baš kao što je to slučaj i kod U2713HM modela, samo dva režima su nam odgovarala po pitanju tačnosti i temperature boja. Reč je o Standard i sRGB režimima, svaki sa svojim prednostima i manama. Recimo, Standard režim je imao 2.3 Gamma vrednost sa 5% odstupanja, dok je odstupanje kod sRGB režima bilo 3%. Temperatura boja je bila tačnija u Standard režimu, sa vrednošću od 6453K dok je sRGB pružao nešto hladnijih 6627K. Tačnost boja je ipak bila na strani sRGB režima, gde je Delta-E prosek bio 1.8 i maksimalni prosek zbog netačne plave i zelene boje 4.8 (ispod obećane <5 Delta-E granice), dok je kod standard režima prosek iznosio 2.3 i maksimalnih 5.3 Delta-E vrednosti.

Osvetljenost na fabričkim podešavanjima je iznosila 238 cd/m2 u standard režimu, dok je sRGB imao nešto nižih i prijatnijih 225 cd/m2. Dell je pružio citirani vrednosti statičnog kontrasta od 1000:1, koje su ispoštovane jer je naš kolorimetar prijavio kontrast od 1056:1 u Standard režimu. Dubina crne boje na fabričkoj vrednosti osvetljenja od 75 je bila 0.23 cd/m2, a nakon kalibracije smo uspeli da spustimo ovu vrednost na boljih 0.15 cd/m2. Takođe smo poboljšali Gamma vrednost, temperaturu boja, osvetljenost spustili na 120 cd/m2 i dobili prilično niske Delta-E vrednosti.


Standard

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
75
Contrast
75
Režim slike
Standard

  

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
238
Black Point (cd/m2)
0.23
Temperatura boja
6453K
Gamma
2.3
Contrast Ratio
1056:1
Delta E prosek
2.3
Delta E maksimum
5.3 sRGB

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
75
Contrast
75
Režim slike
sRGB

 

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
225
Black Point (cd/m2)
0.23
Temperatura boja
6627K
Gamma
2.3
Contrast Ratio
999:1
Delta E prosek
1.8
Delta E maksimum
4.8

 

Color Temp 6500K

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
75
Contrast
75
Režim slike
Color Temp 6500K

 

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
237
Black Point (cd/m2)
0.23
Temperatura boja
6511K
Gamma
2.3
Contrast Ratio
1047:1
Delta E prosek
2.3
Delta E maksimum
5.4

 

Custom Color kalibrisan rezultat

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
43
Contrast
83
Režim slike
Custom Color

 

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
121
Black Point (cd/m2)
0.15
Temperatura boja
6462K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
790:1
Delta E prosek
0.3
Delta E maksimum
0.6

 

 

Uglovi gledanja, lag

IPS generalno ima dosta dobre uglove gledanja, ali unutar IPS tipa takođe postoji podela po kvalitetu između različitih verzija panela. Recimo, e-IPS paneli koji se nalaze u nešto pristupačnijim monitorima imaju dobre uglove gledanja, ali oni opet nisu na nivou koji nude skuplji tipovi IPS panela, kao što je AH-IPS panel U2913WM modela. Možemo reći da su uglovi gledanja zaista odlični kod ovog monitora, ali ni oni nisu potpuno idealni. Dok horizontalni uglovi zaista imaju neznatno malu promenu kontrasta, gledanjem monitora odozgo - situacije gde ćete ga posmatrati tako su retke - boje postaju malo svetlije.PixPerAn

Dell UltraSharp U2913WM na papiru poseduje odziv od 8 milisekundi (G2G), što je cifra koja ne obećava previše osobama koje planiraju neki oblik gejminga na ovom monitoru. Dok u teoriji IPS paneli nisu baš pogodni za gejming, u praksi zapravo nije toliko loše koliko se naizgled čini. Ovaj model će biti itekako pogodan za bilo koju vrstu gejminga, sa izuzetkom profesionalnog, u kome se praktikuju pucačine iz prvog lica. Dakle, ghosting postoji u maloj meri na ovom modelu, u programu PixPerAn koji upotrebljava najgori scenario, dok ga u realnom korišćenju prosečan korisnik verovatno i neće previše registrovati.
Input lag

Ulazno kašnjenje u poređenju sa Dell U2713HM modelom je bilo malo bolje. Umesto vrednosti od 33ms i 50ms koje smo zatekli kod pomenutog modela, ovde smo zabeležili vrednosti koje su oscilovale između 17ms i 33ms. U prethodnim testovima monitora obično postoji i vrednost od 0 milisekundi, ali ona se jednostavno nije pojavljivala u našoj seriji napravljenih fotografija. Napominjemo da ovakvo kašnjenje može smetati samo u profesionalnom gejmingu, dok prosečan gejmer neće imati preteranih zamerki na lag kod ovog modela.

  

Semplovi, osvetljenjeUniformnost osvetljenja

U poređenju sa Dell U2713HM modelom, možemo reći da je ekran U2913WM imao veću uniformnost, mada ni kod njega situacija nije idealna. Na minimalnom nivou osvetljenosti ne možete primetiti nikakvo probijanje ili neregularnosti, ali povećavanjem osvetljenja na polovinu primetili smo žute oblake u donjem levom i gornjem levom ćošku. Povećavanjem osvetljenosti na maksimum, ovi oblaci svakako postaju očigledniji, a pored toga, gornji i donji desni uglovi su pokazivali znakove pojave malih oblaka. U realnom korišćenju ih svakako nećete primetiti, osim možda u potpuno zamračenoj sobi kod gledanja filmova sa crnim trakama. Nešto bolja uniformnost u poređenju sa Dell U2713HM modelom, ali opet kao što smo rekli, situacija je mogla biti i bolja.
Zaključak

Dell UltraSharp U2913WM se pokazao kao jako zanimljiv monitor za korišćenje. Iako nam je odnos stranica od 21:9 u početku bio čudan, navikavanje na njega je trajalo svega par dana. Ovaj model vam se može učiniti jako zanimljivim ako hoćete da izbegnete dual monitor postavku, a i dalje vam je potrebna nešto veća površina za rad. Pre svega, fokus ovog monitora je stavljen na poslovnu upotrebu jer mu dodatna širina pruža više prostora za rad i čini ga dobrim izborom tamo gde je potreban multitasking. To naravno nikako ne znači da ga prosečan korisnik ne može koristiti za surfovanje i poneku igru. Ono što Dell U2913WM takođe pruža su dosta tačne boje jer dolazi fabrički kalibrisan. IPS panel nudi široke uglove gledanja i veoma solidan statični kontrast za ovaj tip monitora.Nama se takođe dopao i njegov dizajn sa takozvanim "bez ivica" dizajnom, kakav smo sreli u par prethodno testiranih modela drugih proizvođača. On se jako lepo prilagođava korisniku jer nudi dosta dobre mogućnosti promene ugla, položaja i visine panela. Uz to, konektivnost ovog modela je na dosta dobrom nivou. Pored VGA, DVI, HDMI, miniDisplayPort i DisplayPort ulaza, ovde dobijate čak četiri USB 3.0 porta.  Najzad, u svakoj dual-monitor postavci morate računati sa tim da ćete između monitora imati određeni okvir, ma kako blizu oni bili postavljeni, što ovde nije slučaj.

Nedostataka ovog modela nema puno, i jedino što bismo mogli da istaknemo kao manu je clouding u donjem levom i gornjem levom uglu. Smatramo da je ovaj monitor jako dobar i toplo ga preporučujemo svima koji bi hteli da isprobaju nesvakidašnji 21:9 aspekt, a uz da dobiju odličan kvalitet slike i bogate mogućnosti. Iz tih razloga, smartramo da je Dell UltraSharp U2913WM modelu prikladno dodeliti našu Highly Recommended nagradu.


Prednosti

- Široki 21:9 odnos stranica
- Veoma dobar kvalitet slike AH-IPS panela
- Prilično tačna fabrička podešavanja
- Odlične mogućnosti promene ugla panela
- Odlična konektivnost
- USB 3.0 portovi


Mane

- Clouding u donjem levom i gornjem levom uglu


Cena: 55.990 RSD - 507 evra


Monitor na test ustupio Gigatron.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Dell UltraSharp U2713HM

Test: Viewsonic VSD220 - Android AiO/monitor

10304
10305
10306
10307
10308
10309