Greška

Došlo je do greške.

Test: Dell UltraSharp U2715H

25.05.2015 13:01 | 5 Multimedija
Test: Dell UltraSharp U2715H

Ultrasharp serija tokom prethodnih godina donela je pregršt odličnih modela, a Dell nastavlja da se trudi održavajući dobru tradiciju još jednim 27-inčnim 1440p monitorom. Svežiji član porodice donosi IPS tip ekrana uz W-LED tip osvetljenja, naprednu ergonomiju i konektivnost kakvu jedan moderan multimedijalno/poslovni QHD monitor treba da poseduje...


Dragoljub Radovanović

Sećate li se testa izuzetno popularnog U2713HM modela koji smo pisali početkom 2013. godine? Pomenuti je bio naš prvi 2560x1440 monitor na testu, i ujedno se pokazao kao sjajan monitor sa vrlo dobrom vrednošću za uloženi novac. Kakve on veze ima sa U2715H o kojem ćemo pisati danas? Može se reći da je konekcija između ova QHD monitora velika, jer je model sa današnjeg testa zapravo osvežena verzija i direktan naslednik UltraSharp U2713HM. U periodu od dve godine jasno se može videti gde leži napredak, dobrim delom po pitanju osveženog dizajna, ali svežina se takođe može osetiti i po modernijim konekcijama i još nekim unapređenjima koje donosi.

Pre nego što nastavimo dalje, želimo skrenuti pažnju na to koliko nam se dopao Dell UltraSharp U2713HM kada smo ga testirali, zapravo toliko da je autor teksta ubrzo zatim postao zadovoljni vlasnik istog. Nakon nešto više od dve godine korišćenja, utisci su i dalje jako pozitivni, pa imamo odličnu priliku da se zapitamo u čemu je sve to novi U2715H zapravo bolji? Po specifikacijama bi se moglo zaključiti da je reč o sličnim modelima, ali čim ga ugledate na stolu postaje jasno u kojim je sve oblastima U2715H jednostavno noviji i moderniji monitor. Trenutni vlasnici starijeg UltraSharp U2713HM verovatno se pitaju da li prelazak na svežiji model ima smisla? Do tog odgovora ćete najverovatnije doći i sami nakon završetka čitanja našeg testa...


dell_ultrasharp_u2715h_s.jpg


Odlike

U pitanju je 27-inčni QHD monitor, ili ukoliko vam je prepoznatljiviji 1440p način označavanja upotrebićemo i njega, ali šta god da vam je draže, radi se o 2560x1440 rezoluciji. Baš kao i pomenuti prethodnik, koristi W-LED tip pozadinskog osvetljenja i isti nivo maksimalne svetline od 350 cd/m2. Tip panela nije promenjen, pa i dalje imamo AH-IPS tehnologiju sa izuzetno širokim uglovima gledanja. Gamut ostaje standardni, tačnije panel je 8-bitni i spoban je za prikaz ~99% sRGB i ~72% NTSC spektra, zapravo nudi paletu od 16.78 miliona boja.


Naslednik Dell U2713HM modela ne donosi puno izmena, barem sa tehničke strane


Specifikacije
 • Proizvođač Dell
 • Model UltraSharp U2715H
 • Dijagonala 27
 • Tip panela IPS
 • Rezolucija 2560 x 1440
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 6ms (Fast), 8ms (Normal)
 • Maksimalno osvetljenje 350 cd/m2
 • Dimenzije 612.7 x 524.9 x 205.0 mm
 • Masa 4.91 kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Citirani dinamički kontrast 2.000.000:1
 • Konekcije DisplayPort x2, miniDisplayPort, HDMI x2, USB 3.0 x 5, 3.5mm audio
 • Mogućnosti promene ugla Tilt do 26 stepeni, swivel 90 stepeni levo/desno, visina od 50mm do 160mm, pivot režim
 • Ugao gledanja 178/178


Ono što je još bitno pomenuti je 6ms (Fast opcija) ili 8ms (Normal) vreme odziva, pa aktivacijom u meniju jeste za 2ms bolji od U2713HM modela, dok je citirani statični kontrast nepromenjen i iznosi 1000:1. Kao što vidite, sa tehničke strane oba monitora su skoro pa identična, tako da drastičnija promena ipak leži u dizajnu, konekcijama i sitnijim razlikama na koje ćemo se osvrnuti dalje u tekstu.


Dizajn

Kako bi išao u korak sa vremenom i aktuelnim trendovima, Dell je napravio nekoliko izmena kada je u pitanju izgled monitora u poređenju sa U2713HM modelom iz 2013. godine. Pre nego što otkrijemo o kojim se konkretno izmenama radi, osvrnimo se na pakovanje. Kutija je sačinjena od recikliranog klasičnog braon kartona, a u odnosu na prethodnika promenila je orijentaciju sa položenog horizontalnog oblika na uspravni horizontalni. Sadržina uz postolje i ekran uključuje i stvari kao što su DisplayPort na miniDisplayPort kabl, uputstvo i vodič u papirnom obliku kao i na CD-u, zatim rezultate fabričke kalibracije, USB hub kabl, strujni kabl, i plastični deo koji se kači na pozadinu monitora kako bi prikrio portove i na taj način ih učinio urednijim.


dell_u2715h_1_s.jpg


dell_u2715h_2_s.jpg


dell_u2715h_3_s.jpg


Glavna razlika nakon izuzetno lakog načina pripajanja postolja sa pozadinom monitora i uspravljanja na stolu može se primetiti na okviru. Ovde je u pitanju takozvani "nevidljivi" okvir, takođe poznat i kao "okvir bez ivica" koji je postao dosta popularan i sretali smo ga kod modela kao što je Dell U2913WM ili kod nekoliko monitora firmi LG i Asus. Dok je ekran isključen, okvir je vrlo neupadljiv jer je u ravni sa panelom, crne je boje i tako se prosto stapa sa ekranom. Ukoliko se bliže zagledate ili uključite monitor vidite da je reč o veoma uzanim crnim trakama širine oko polovine santimetra. Kao poređenje, stari U2713HM ima plastičan okvir širine oko 2cm, pa je novi monitor svakako moderniji i prijatniji na oko.


Svakako osvežen i moderan dizajn uz jako uzan okvir i senzore na dodir


dell_u2715h_4_s.jpg


dell_u2715h_5_s.jpg


dell_u2715h_6_s.jpg


Još jedno osveženje tiče se tastera na prednjem delu monitora, tačnije sada ovde više nemamo fizičke dugmiće već kapacitivne senzore osetljive na dodir - za navigaciju, kao prečicu za režime slike, promenu izvora, ulazak u meni, četvrti kao povratak unazad/gašenje menija i peti za uključivanje/isključivanje monitora. Baza postolja ima novi kvadratni oblik i nije više crne nego mat srebrne boje. Bok je takođe nešto tanji, a kao opcije ergonomije dostupna je promena visine od 50 do 160mm od površine stola, zatim rotacija 90 stepeni po vertikalnoj osi, promena nagiba u rangu od 26 stepeni, pa čak i rotaciju i postavljanje u uspravni položaj ekrana, takozvani pivot režim.


dell_u2715h_7_s.jpg

 

Pomenuli smo da se po konekcijama primećuje modernizacija ovog modela, pa je izbačen DVI-D port, ima dodatnih portova, više USB-ova novijeg standarda, itd. Sa leva na desno:

- Naponski priključak
- 2 x HDMI
- 2 x DisplayPort
- miniDisplayPort
- 3.5mm audio port
- 4 x USB 3.0
- Dodatni izdvojeni USB 3.0


dell_u2715h_8_s.jpg

OSD i testiranje

Pomenuli smo da se upravljanje opcijama vrši uz pomoć pet kapacitivnih senzora u donjem desnom uglu prednje strane, a voleli bismo da isti poseduju pozadinsko osvetljenje jer bi tad bili malo lakši za pronalaženje u mraku. Pritiskom na bilo koji od njih poziva se traka sa četiri opcije, tako da je potrebno pritisnuti željeni senzor još jednom da bi željena opcija bila otvorena. Prva dva senzora su fabrički podešeni da pružaju brz pristup režimima slike i promeni izvora, ali se mogu promeniti da izvršavaju drugačije akcije, na primer brzo podešavanje svetline/kontrasta, promeni aspekta ili recimo rotaciji ekrana.


dell_u2715h_9_s.jpg


dell_u2715h_10_s.jpg


dell_u2715h_11_s.jpg


Glavni meni se poziva pritiskom na treći senzor, a interfejs je vrlo blago izmenjen u odnosu na U2713HM model. Podeljen je u devet kategorija - Brightness/Contrast, Input Source, Color, Display, Energy, Menu, Personalize i Others. Prve dve kategorije govore same za sebe, u trećoj se podešava ulazni format boja, Gamma i režimi slike. Display nudi opcije za promenu aspekta, oštrine slike, uključivanje dinamičkog kontrasta, vremena odziva i omogućavanje DP 1.2 standarda. U Energy sekciji se može odabrati da li LED dugmeta za uključivanje svetli dok je monitor aktivan ili ne i da li su USB portovi aktivni dok je monitor ugašen.


dell_u2715h_12_s.jpg


dell_u2715h_13_s.jpg


dell_u2715h_14_s.jpg


U Menu sekciji može se odabrati jezik, rotacija ekrana, prozirnost menija, vreme ostajanja menija na ekrana i zaključavanje. U Personalize se dodaju brze prečice za prva dva senzora o kojima smo pričali, a u Other su opcije kao što je reprodukcija zvuka pri pritisku na senzor, DDC/CI opcija, LCD conditioning, resetovanje Other opcija i fabričko resetovanje monitora. Unutar Color sekcije nalazi se sedam različitih režima slike - Standard, Multimedia, Movie, Game, Paper, Color Temp i Custom Color. Među ovim režimima Standard je pružao najbolje rezultate pri merenju kolorimetrom, pa je ujedno i režim sa najpreciznijim bojama.


dell_u2715h_15_s.jpg


dell_u2715h_16_s.jpg


Drugi režimi kao recimo Paper su najtačniji po pitanju Gamma vrednosti, ali imaju dosta netačnije boje i slabiju temperaturu boja. Multimedia režim recimo ima još malo tačniju temperaturu boja u odnosu na Standard, ali zauzvrati ima lošiju tačnost boja i manje tačnu Gamma vrednost. Sveukupno, Standard je po našem mišljenju najbolji izbor, a evo i koje su konkretne vrednosti koje smo izmerili. Odstupanje od idealne Gamma vrednosti je 5% sa cifrom od 2.3, temperatura boja je 6635K i odstupa 2%, svetlina na fabričkim podešavanjima iznosi 226 cd/m2, prosečna Delta E vrednost je sasvim dobra sa brojkom od 2.6, dok plava, crvena i zelena su nešto manje tačne i podižu maksimalnu Delta E vrednost na 7.7. Dubina crne boje je 0.28 cd/m2 a kontrast je ipak malo niži od citiranog uz vrednost od 809:1.

Fabrička podešavanja pružaju dosta slične i ujedno dobre rezultate baš kao U2713HM prethodni model


Slične rezultate je postizao i Dell U2713HM, tako da po pitanju fabričke kalibracije ne možemo reći da je kvalitet slike išta bolji na U2715H modelu, štaviše stariji monitor ima i blago tačnija podešavanja. Hardverska kalibracija kolorimetrom je prošla veoma uspešno i sliku smo doveli do savršenih parametara. Ispravili smo Gamma vrednost na idealnih 2.2 bez odstupanja, temperaturu boja na 6491K, svetlinu redukovali na mnogo prijatnijih 122 cd/m2, a najdrastičniji napredak učinili smo na polju tačnosti boja, gde je ostvaren fantastičan rezultat od 0.2 za prosečnu Delta E vrednost i samo 0.4 za maksimalnu, što znači da je U2715H sposoban za izuzetno tačne boje. Dubina crne boje je 0.21 cd/m2, a kontrast je nakon kalibracije ipak malo opao na 576:1. Opet, vrlo slični rezultati kalibracije u odnosu na stari U2713HM model, možda za dlaku bolji kod U2715H modela...


Standard

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
50
Contrast
50
Režim slike
Standardgame_50b_50c_blu.jpg

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
226
Black Point (cd/m2)
0.28
Temperatura boja
6635K
Gamma
2.3
Contrast Ratio
809:1
Delta E prosek
2.6
Delta E maksimum
7.7Multimedia

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
50
Contrast
50
Režim slike
Multimedia

 

 

 multimedia_50b_50c.jpg

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
208
Black Point (cd/m2)
0.26
Temperatura boja
6413K
Gamma
2.4
Contrast Ratio
811:1
Delta E prosek
3.4
Delta E maksimum
6.9


Movie

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
50
Contrast
50
Režim slike
Movie

 

 

 movie_50b_50c_blu.jpg

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
173
Black Point (cd/m2)
0.28
Temperatura boja
9677K
Gamma
2.5
Contrast Ratio
607:1
Delta E prosek
5.1
Delta E maksimum
11.6

 


Game

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
50
Contrast
50
Režim slike
Game

 

 

 game_50b_50c_blu.jpg

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
234
Black Point (cd/m2)
0.28
Temperatura boja
6447K
Gamma
2.5
Contrast Ratio
824:1
Delta E prosek
3.8
Delta E maksimum
7.6

 

Paper

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
50
Contrast
50
Režim slike
Paper

 

 

 paper_50b_50c_blu.jpg

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
99
Black Point (cd/m2)
0.11
Temperatura boja
5276K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
886:1
Delta E prosek
7.5
Delta E maksimum
23.3

 

Color Temp 6500K

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
50
Contrast
50
Režim slike
Color Temp 6500K

 

 

 color_temp_6500k_50b_50c_blu.jpg

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
236
Black Point (cd/m2)
0.27
Temperatura boja
6376K
Gamma
2.5
Contrast Ratio
842:1
Delta E prosek
3.7
Delta E maksimum
7.4

 

 

Custom Color fabrički

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
50
Contrast
50
Režim slike
Custom Color - R100, G100, B100

 

 

 custom_color_r100_g100_b100_50b_50c_blu.jpg

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
253
Black Point (cd/m2)
0.27
Temperatura boja
6638K
Gamma
2.5
Contrast Ratio
911:1
Delta E prosek
4.2
Delta E maksimum
8.1

 

 

Custom Color kalibracija

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
35
Contrast
68
Režim slike
Custom Color kalibrisan R88 G79 B87

 

 

 dell_u2715h_blueye_35b_68c_r88_g79_b87.jpg

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
122
Black Point (cd/m2)
0.21
Temperatura boja
6491K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
576:1
Delta E prosek
0.4
Delta E maksimum
0.8

 

 

Nastavak testiranja

Uglovi gledanja

S obzirom da je u pitanju kvalitetniji AH-IPS tip panela, uglovi gledanja su očekivano odlični. Zaista nema ozbiljnije promene u prikazu boja kada se ekran posmatra sa leve ili desne strane čak ni pod oštrijim uglovima, mada što se više pomeramo u stranu primećuje se blago opadanje svetline prikaza, što je zapravo u sasvim normalnim granicama. Kada se ekran posmatra odozgo/odozdo, efekat zatamnjivanja slike je nešto izraženiji, ali je i dalje sasvim normalan, štaviše može se reći da je rezultat i vrlo dobar za jedan IPS panel i drastično bolji po ovom pitanju u odnosu na TN tipove panela.


dell_u2715h_uglovi_s.jpg

Vreme odziva

U suštini, noviji U2715H u odnosu na U2713HM nije doneo nižu vrednost vremena odziva prirodnim putem, jer je u oba slučaja nativna vrednost 8ms jer su i sami paneli vrlo slični. S druge strane, Dell je uspeo da "skreše" dve milisekunde softverskim putem, tako da sada umesto 8ms možete imati odziv od 6ms. U praksi je U2715H je tek malo bolji po pitanju zamućivanja slike pri brzim pokretima - u pitanju je suptilno poboljšanje. Dell U2713HM je relativno dobar za jedan IPS panel po ovom pitanju, pa je novi model doneo blago unapređenje, što znači da je U2715H takođe dovoljno dobar za gejming. Možda ne za gejming na profesionalnom nivou kao kod TN tipa, ali svakako prihvatljiv da većina neobaveznih igrača ne može naći zamerku, tačnije primetiti duhove u igrama.


dell_u2715h_22_s.jpg


dell_u2715h_23_s.jpg


Korišćenje

U praksi, ovo je jedan veoma prijatan monitor za korišćenje. Iz iskustva znamo koliko je 2560x1440 rezolucija bolja od klasične 1920x1080, tačnije u kojoj meri je prikaz oštriji i koliko se više radnog prostora dobija. Svakako ne toliko kao kod 4K monitora, mada treba uzeti u obzir i da je 3840x2160 dosta zahtevnija za gejming u odnosu na 2560x1440 rezoluciju. Konkretno sa AMD Radeon 280X Vapor-X Tri X grafikom, Core i5-4670K 3.4 GHz procesorom i 8GB DDR3 1600 MHz memorijom na ovoj rezoluciji moguće je igrati GTA V na Very High podešavanjima, što svakako ne bi bilo izvodljivo u 3840x2160 rezoluciji sa ovakvom konfiguracijom. Dakle, iako ne donosi taj nivo oštrine i ogromnu radnu površinu kao neki od Dell 4K monitora koji smo testirali, U2715H je po tom pitanju znatno bolji od 1080p monitora, dok u isto vreme ne zahteva monstruozan hardver u odnosu na 4K monitore.

Odličan u praksi, uz visoku 2560x1440 rezoluciju, široke uglove gledanja i dovoljno dobar odziv za gejming


dell_u2715h_17_s.jpg


dell_u2715h_18_s.jpg


dell_u2715h_19_s.jpg


dell_u2715h_20_s.jpg


dell_u2715h_21_s.jpgZaključak

Dell je ove godine doneo unapređenu varijantu već dobrog i dosta popularnog modela U2713HM. Jasno je iz teksta da je reč o sličnim monitorima, da tu nema nekih drastičnih promena po pitanju kvaliteta slike i performansi, štaviše, po tom pitanju su U2715H i U2713HM sasvim bliski. Sa druge strane, osvežen je dizajn, sveukupno je monitor modernizovan, pa su i konekcije korigovane da idu u korak sa današnjim standardima grafičkih karti.

Izvanredan QHD monitor kompanije Dell, baš kao i njegov prethodnik

Postojeći korisnici U2713HM modela verovatno neće videti dovoljan broj razloga da svoj monitor zamene ovim monitorom, osim ako im dizajn monitora nije jedna od bitnijih stvari. Nama bi realnija opcija bila prelazak na neki od Dell modela sa 4K rezolucijom, ukoliko baš želite da zamenite svoj U2713HM. Kvalitet prikaza je ovde i dalje odličan, fabrička kalibracija ostaje relativno tačna, a ličnom kalibracijom se postižu izuzetne vrednosti.


dell_ultrasharp_u2715h_nagrada.jpg

Portova ima pregršt, korisnicima novijih grafičkih karti neće ništa zafaliti po tom pitanju. Ergonomija je odlična, monitor se veoma dobro prilagođava potrebama korisnika, i uz osveženi dizajn zaista izgleda predivno na stolu. Benefit 2560x1440 je veliki ukoliko dolazite sa 1080p monitora, uglovi gledanja kod AH-IPS panela su veoma, boje su precizne i prikaz će zadiviti većinu korisnika, jer je savršeno pogodan i za rad sa bojama, tačnije obradu fotografija ili dizajn. Cena od 550 evra nije previsoka za ovakav monitor, model je sveukupno sjajan, pa dobija naše visoke preporuke...


Prednosti

- Odličan kvalitet prikaza
- 2560x1440 rezolucija
- Bogata konektivnost
- Vrlo dobra ergomija
- Privlačan dizajn
- Široki uglovi gledanja

Mane

- Odziv nije idealan za profesionalni gejming
- Korisnicima sa starijim grafikama može nedostajati DVI port

Cena: oko 550 evra

Monitor na test ustupio Ewe Computers.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG 34UC97 UltraWide zakrivljeni monitor

Test: Acer Predator XG270HU

10304
10305
10306
10307
10308
10309