Greška

Došlo je do greške.

Test: Dell Ultrasharp U2412M

27.10.2011 12:30 | 1 Multimedija
Test: Dell Ultrasharp U2412M

U prilici smo da testiramo još jedan model monitora sa e-IPS tipom panela - u pitanju je W-LED osvetljeni model U2412M, kompanije Dell. Pomenuti model poseduje 24-inčni ekran standardne rezolucije od 1920 x 1200 piksela, 300cd/m2 osvetljenost, 1000:1 citirani statični kontrast, horizontalna i vertikalna podešavanja ugla, podešavanje visine i pivot režim. Ova kompanija je dokazala kvalitet svojih monitora u dosta navrata u prošlosti, ali nam takođe i ovoga puta pokazuju svoje kvalitete i prednosti u odnosu na konkurenciju. Saznajte šta je to što izdvaja model Dell U2412M…

Dragoljub Radovanović

Dell je kompanija koja je na polju monitora svoju reputaciju stekla prvenstveno kvalitetom monitora koje isporučuju, ali sa omasovljavanjem e-IPS tipova panela, oni su uspeli da se probiju na prvo mesto i po pitanju cene - na našem tržištu ali i šire. Ovakvu izjavu potvrđuje popularnost Dell U2311H modela, koji je svojom veoma konkurentnom cenom, ali takođe i kvalitetom slike uveo veći broj ljudi u svet IPS tehnologije. Verovatno se pitate kako je to moguće - kako kompaniji Dell uspeva da ponudi e-IPS monitore po cenama nižim od konkurencije, dok u isto vreme pruža veoma dobar kvalitet slike? Odgovor na to pitanje samo Dell može da ponudi, ali bilo kako bilo, ova kompanija donosi proizvod koji predstavlja najmanji udar na vaš džep, barem što se tiče monitora sa e-IPS tipom panela.Dell-ov sledeći logični potez je bio da nastavi tradiciju izdavanja kvalitetnih i cenovno pristupačnih modela sa e-IPS panelima, ovoga puta sa naprednijim LED pozadinskim osvetljenjem , tako da je Dell U2311H dobio naslednika U2312HM (model koji ćemo takođe imati na testu), ali i veću alternativu u vidu U2412M modela kojim ćemo se baviti danas. Osim toga što je veći za jedan inč, ovaj model takođe poseduje i drugačiju razmeru ekrana, 16:10, koja podrazumeva veću rezoluciju od 1920 x 1200 piksela, u poređenju sa "standardnom" 1920 x 1080 rezolucijom. Ipak, mišljenja su donekle podeljena, jer neko više preferira 16:9 zbog filmova, a neko 16:10 zbog većeg vertikalnog prostora za surfovanje ili gledanje dokumenata.Kao što je to danas popularno kod većine proizvođača, Dell se takođe pobrinuo da ovaj model bude što više "zelen" - tačnije, da ima što manju potrošnju energije. Najveći udeo u tome je uzelo W-LED (White LED) pozadinsko osvetljenje, ali takođe i nekoliko opcija koje vode računa da uštede energiju kada niste za računarom. Konkretno, pričamo o PowerNap softveru koji dolazi na CD-u uz monitor, koji će vam nuditi opciju da priguši osvetljenje na minimum dok je screensaver aktivan, ili da ode u sleep režim. Takođe, u meniju monitora imate grafičku prezentaciju potrošnje, koja se menja u zavisnosti od nivoa osvetljenja i kontrasta kojI koristite. Na standardnim fabričkim podešavanjima u realnom radu, ovaj model troši minimum 38W, a maksimum od 72W. Kada je monitor kalibrisan ova cifra je svakako manja.

Što se tiče dubine boja kod ovog modela, Dell U2412M poseduje 6-bit + AFRC tip e-IPS tip panela, koji je sposoban da prikaže 16.7 miliona boja. To znači da ovaj model pokriva 71% NTSC i 95.8% sRGB profila boja. Evo i par pasusa o e-IPS tipovima panela, kako bi bolje shvatili koje su njihove granice i kako su nastali.

e-IPS

Tokom 2009-e godine LG.Display je počeo da razvija novu generaciju e-IPS panela koja je pod kategorija H-IPS tipa. Oni su uprostili strukturu podpiksela u poređenju sa H-IPS (sličan slučaj sa cPVA vs S-PVA) i povećali prozirnost matrice. Čineći to, uspeli su značajno da smanje troškove produkcije, ciljajući da se takmiče sa niskom cenom TN Film panela i Samsung-ovom cPVA generacijom. Zbog toga što je prozirnost panela povećana, omogućeno je smanjivanje intenziteta pozadinskog osvetljenja, jer je manje svetlosti bilo potrebno da se postigne isti nivo osvetljenosti kao sad. Ovo pomaže u značajnom smanjenju cene u poređenju sa S-IPS tipom panela.

Glavna mana e-IPS-a u poređenju sa S-IPS panelima je to da su uglovi gledanja manji. Kada pogledate e-IPS matricu sa strane, slika će izgubiti svoj kontrast jer će se crna boja pretvoriti u sivu. Sa druge strane, nema pomeranja u tonu boja (kao sa TN i cPVA matricama) i uglovi gledanja, posebno vertikalni, su još uvek mnogo veći nego kod TN-a. Uzgred, opadanje kontrasta kada se ekran posmatra sa strane može biti kompenzovan ugrađivanjem specijalnog ispravljajućeg filma (A-TW polarizator) , ali uzimajući u obzir da su e-IPS matrice namenjene monitorima srednje klase, a ovaj film podiže cenu, većina proizvoda dolazi bez njega. Neki modeli panela su 6-bit + AFRC zapravo (umesto pravih 8-bitnih), što može objasniti kako su troškovi proizvodnje niski u nekim slučajevima.

Iako je nepoznato šta slovo "e" ovde predstavlja, najverovatnije je da znači "ekonomični" ili slično, jer se ovi paneli prave sa ciljem da zadrže troškove produkcije i maloprodajne cene niskim. Sa nižim maloprodajnim cenama, uvek postoji dodatni rizik od varijacije panela, što može dovesti do problema kontrole kvaliteta u nekim modelima.

Ovih nekoliko pasusa iznad vam mogu rešiti neke nedoumice o tome da li se opredeliti za e-IPS panel, ili ići na skuplje i kvalitetnije H-IPS ili S-IPS varijante. Znate i sami zašto postoje drugačije cenovne klase panela, tako da ispada da bi sa dosta nižom cenom e-IPS trebalo da ima i dosta niže performanse - ali da li je u realnosti tako? Mi vam za sada možemo reći da smo bili veoma prijatno iznenađeni kako se ovaj model pokazao u testovima. Pre svega, pogledajmo informacije o njegovom dizajnu i konekcijama.


Dizajn, specifikacija

Kao i kod svih modela iz Ultrasharp serije, Dell se uvek trudi da zadrži taj neki profesionalniji izgled i mogućnosti monitora. Što se tiče našeg konkretnog primerka, njegova prednja maska je sive boje, ali postoji i crna varijanta, koja je koliko saznajemo nešto manje zastupljena na našem tržištu trenutno. Pitanje je ukusa koju boju preferirate i koja vam se boja više slaže uz sto i ostalu tehniku. Gledajući prednju stranu monitora zaključujemo da je oblik monitora generalno pravougaon, sa blago zaobljenim ćoškovima. U donjem desnom uglu sa prednje strane monitora, nalaze se dugmići za navigaciju menijem, kao i power dugme na kojem se ujedno nalazi i indikator uključenosti monitora, koje svetli plavom bojom. Samo dugmence za uključivanje je crno i iznad njega se nalaze još četiri dugmeta sive boje, baš kao okvir monitora.
 


Što se tiče promene ugla gledanja, dostupne su vam sve opcije - promena horizontalnog i vertikalog ugla, visine, kao i pivot režim. Ekran se može nagnuti 4 stepenu u napred, ili čak 21 stepen u nazad. Možete rotirati monitor levo/desno za 45 stepeni, menjati mu visinu - može se podići na 162mm od ivice stole, ali se može spustiti skroz nisko na 47mm, ako vam tako odgovara. Pivot režim podrazumeva da rotirate ceo ekran za 90 stepeni u desnu stranu i tako da dobijete portrait režim, koji je odličan za surfovanje sa minimalnom upotrebom skrol točkića na mišu, jer vam je sve pregledno.

Što se tiče samog postolja, ono je plastično, crne je boje sa sivim krugom u kome se vrši rotacija ekrana. Solidne je površine, nije ni preveliko ni premalo, a stabilnost monitora je zadovoljavajuća, osim ako želite da skačete po svom stolu, tu će već biti klackanja. Vrat koji povezuje postolje monitora sa ekranom ima na sebi rupu, koja služi da kroz nju provučete kablove koji se uključuju u monitor, što je dosta urednije nego da vise slobodno. Samo povezivanje ekrana i postolja je neverovatno lako i traje par sekundi. Dovoljno je da se kvadratni deo ubaci u predviđeni prostor na pozadini ekrana, gde ćete čuti klik, što znači da je postolje lepo prikačeno. Osim postolja, ovaj model monitora poseduje i mogućnost kačenja na zid, pomoću VESA 100 x 100mm nosača.

 Konekcije se nalaze sa zadnje strane monitora većinom kao i obično, ali par ulaza se nalazi i sa strane, tako da ukupno uključuje solidan broj ulaza:

- Ulaz za napajanje
- Ulaz za Dell Soundbar
- DisplayPort ulaz
- DVI-D (HDCP) ulaz
- VGA (D-Sub) ulaz
- Ulaz za vezu sa računarom
- Četiri USB ulaza (dva pozadi i dva sa leve bočne strane)

Osobe koje poseduju konzole će biti pomalo razočarane usled nedostatka HDMI ulaza, jer je umesto njega prisutan DisplayPort.
 

 

Specifikacija:
 

Rezultati testiranja

Pre početka testiranja, kao i uvek se pobrinemo da je profil boja postavljen na standardni i da je monitor na fabričkim podešavanjima. Model Dell U2412M poseduje sledeće režime slike, u kojima smo odmah izmerili i njihovu temperaturu boja, kako bi vam dali predstavu da li da očekujete tople ili hladne boje od određenog režima:
 - Standard (6486k)
- Multimedia (6503k)
- Movie (10743k)
- Game (6589k)
- Text (6521k)
- Color Temp.
- Custom Color (100r, 100b, 100b) - 6493k


U okviru Color Temp. opcije nalaze se različite postavke temperatura boja i one uključuju:- 5000k (5746k)
- 5700k (6509k)
- 6500k (6526k)
- 7500k (9118k)
- 9300k (11928k)
- 10000k (13274k)

Ispostavilo se da ne možemo verovati ovakvim režimima temperatura boja, pošto temperature boja nisu onakve kakvim se predstavljaju, izuzev 6500k režima koji je bio prilično tačan, a on će vam verovatno najviše i odgovarati. Što se tiče nivoa osvetljenja i kontrasta, obe vrednosti su fabrički podešene na cifru od 75. Monitor smo zatekli na Standard podešavanju slike koje je pružalo osvetljenost od 236 cd/m2, i približno 6500k temperaturu boja, a ovo podešavanje smo uzeli i kao glavno i kalibracijom se kretali ka njegovom poboljšavanju. Kako smo kasnije saznali, ovaj monitor može da bude dosta svetao na maksimalnim podešavanjima osvetljenja, gde ide čak do 338 cd/m2. Naravno, nikako ne savetujemo da držite maksimalne vrednosti zbog uticaja na kvalitet slike, ali i zbog zamora očiju ukoliko radite u mračnoj prostoriji.

Ono što nas je iznenadilo je dubina crne boje koju ovaj e-IPS model može da postigne, a između ostalog i statični kontrast, koji u nekim slučajevima ide preko 1100:1, ali neka realnija vrednost sa kalibrisanom slikom se približava cifri od 900:1. Ovo svakako nije cifra koja je ogromna za u LCD tehnologiji, ali je ipak veća od proseka koji nude monitori sa IPS tipom panela. Moramo vam odmah skrenuti pažnju da fabrička podešavanja slike nisu previše tačna - Gamma vrednost u dosta slučajeva odstupa za 0.2 od 2.2 očekivane vrednosti i  prosek delta-E vrednosti je možda nešto veći nego što smo očekivali. Kalibracija je uspela da popravi sve ove navedene nedostatke. Kalibracijom smo bili itekako zadovoljni, iako smo morali da se pomučimo oko nje, kako bi bili sigurni da izvlačimo najviše što možemo iz ovog modela. Da ne bismo dužili previše, pustićemo brojke da govore same za sebe.
Dell_U2412m_standard_75b_75c
 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 75
Contrast 75
Režim slike Standard 

  Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2) 236
Black Point (cd/m2) 0.22
Contrast Ratio 1055:1
Gamma 2.0
Temperatura boje 6486
Delta-E prosek 3.7
Delta-E maksimum 9.0

 


Dell_U2412m_Multimedia_75b_75c
 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 75
Contrast 75
Mod slike Multimedia

  

  Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2) 212
Black Point (cd/m2) 0.20
Contrast Ratio 1056:1
Gamma 2.0
Temperatura boje 6503
Delta-E prosek 3.1
Delta-E maksimum 7.9Dell_U2412m_Movie_75b_75c

 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 75
Contrast 75
Mod slike Movie

 


 

  Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2) 200
Black Point (cd/m2) 0.18
Contrast Ratio 1127:1
Gamma 2.1
Temperatura boje 10743
Delta-E prosek 4.1
Delta-E maksimum 13.4Dell_U2412m_Game_75b_75c

 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 75
Contrast 75
Mod slike Game

 


 

  Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2) 332
Black Point (cd/m2) 0.32
Contrast Ratio 1062:1
Gamma 2.0
Temperatura boje 6589
Delta-E prosek 3.0
Delta-E maksimum 8.6


 
2Dell_U2412m_Text_75b_75c

 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 75
Contrast 75
Mod slike Text

 


 

  Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2) 178
Black Point (cd/m2) 0.17
Contrast Ratio 1031:1
Gamma 2.0
Temperatura boje 6521
Delta-E prosek 3.7
Delta-E maksimum 8.8

 


6500k

 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 75
Contrast 75
Mod slike Color Temp 6500k

 


 

  Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2) 231
Black Point (cd/m2) 0.22
Contrast Ratio 1030:1
Gamma 2.0
Temperatura boje 6526
Delta-E prosek 3.6
Delta-E maksimum 8.8

 

 


KALIBRISANI REZULTATI

Prvo kalibrisanje smo započeli u Standard režimu slike, menjajući samo parametre osvetljenosti na nižu cifru, pošto je 75 davalo prejako osvetljenje. Posle toga smo uradili LUT kalibraciju i dobili fenomenalan rezultat. Nakon rezultata koje je kalibrisano Standard podešavanje pružilo, znali smo da može i bolje, tako da smo korigovali RGB vrednosti u Custom Color režimu slike. Dobili smo još nešto tačnije boje, ali nešto niži kontrast, nižu dubinu crne boje i pomerenu Gamma vrednost.


Dell_U2412m_standard_38b_75c

 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 38
Contrast 75
Mod slike Standard

 


 

  Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2) 120
Black Point (cd/m2) 0.13
Contrast Ratio 873:1
Gamma 2.2
Temperatura boje 6500
Delta-E prosek 0.4
Delta-E maksimum 0.8Dell_u2412M_custom_color_35b_83c_97_84_91

 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 35
Contrast 83
Mod slike User Color: 97R 84G 91B

 


 

  Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2) 120
Black Point (cd/m2) 0.14
Contrast Ratio 854:1
Gamma 2.2
Temperatura boje 6493
Delta-E prosek 0.3
Delta-E maksimum 0.7

 

 


Stabilnost kontrasta

Stabilnost kontrasta smo testirali tako što smo vratili monitor na fabrička podešavanja i standardni profil boja u Windows-u, pa zatim polako povećavali vrednost od 0 osvetljenosti, penjujući se u stopama po 10 do vrednosti od 100. Možemo zaključiti da je stabilnost kontrasta bila jako dobra, sa varijacijom od samo 33, kao razlika maksimalne i minimalne dobijene vrednosti.
 

OSD Brightness Luminance Blackpoint Contrast
0 45 0.04 1047:1
10 72 0.07 1047:1
20 98 0.09 1046:1
30 123 0.11 1076:1
40 148 0.14 1076:1
50 174 0.16 1059:1
60 198 0.19 1058:1
70 222 0.21 1058:1
80 258 0.24 1063:1
90 301 0.28 1058:1
100 338 0.32 1054:1

 

Nastavak testova

Uglovi gledanja

Uglovi gledanja su kao bili dobri kao i kod većine IPS panela, ali imajući u vidu da je ovo e-IPS panel tehnologija, blago posvetljivanje slike i gubljenje kontrasta je primećeno kada je tačka gledišta pomerena iz centra ekrana. Ovo je jedna od mana e-IPS panela, ali može se reći da je zanemarljiva.
PixPerAn

Iako smo smatrali da ćemo dobiti lošije performanse zbog 8ms odziva, jer je ovo ipak IPS tip panela, rezultat nas je veoma prijatno iznenadio. Izgleda da Ovedrive koji ovaj panel poseduje čini čuda za ovaj model, tako da smo uhvatili rezultate koji su tek nešto lošiji u odnosu na TN tip panela sa 5ms odzivom. Sve čestitke idu Dell-u na ovakvom rezultatu, a smatramo da će prosečnim gejmerima ovaj monitor i više nego završavati posao, dok će onaj nešto profesionalniji procenat gejmera i dalje juriti TN tip monitora sa 2ms odzivom i 120hz modele. Ove rezultate smo proverili u Call of Duty : Black Ops i Modern Warfare 2 igrama, ali koliko smo mi mogli da primetimo, očiglednih duhova nije bilo.
 


 


Input lag

Ulazno kašnjenje kod ovog modela kretalo se između 0ms, 17ms i 34ms. Najviše se pojavljivao rezultat od 17ms u našim fotografijama, tako da će ovaj model monitora neće praviti nikakvih problema u igrama ili filmovima.
 
 

Filmovi


Moramo reći da smo bili prilično zadovoljni kvalitetom slike koje smo dobili u našim FullHD filmovima. Iako ova rezolucija od 1920 x 1200 ostavlja dodatne crne štrafte sa gornje i donje strane, one ne smetaju previše, mada to je subjektivan utisak jer neko voli da mu je ekran potpuno ispunjen kao kod 16:9 monitora. Kalibrisana dubina crne boje od 0.13cd/m2 je prikazivala mračne scene dosta dobro, ali ne baš toliko dobro kao prethodni model na testu Viewsonic VP2765-LED sa A-MVA tipom panela. To je donekle razumljivo, jer pomenuti model ima skoro duplo veći statični kontrast i duplo veću dubinu crne boje (ali i skoro duplu cenu). Bilo kako bilo, ekran je ostajao prilično uniforman, iako je primećeno veoma suptilno probijanje pozadinskog osvetljenja po ćoškovima. Boje su bile stvarno fenomenalne, uzevši u obzir da smo ih kalibrisali do veoma visoke tačnosti, što čini ovaj model dosta poželjnim i za multimedijalnu upotrebu. Ipak, po pitanju kvalitetu slike ne može u potpunosti menjati HD televizor, ali svejedno prilazi dosta blizu. Jedina zamerka ide zapravo na nivo detalja u mračnim scenama, što bi smo pripisali ograničenosti IPS tehnologije, jer je statični kontrast dosta manji u poređenju sa S-PVA ili A-MVA tipom panela, koje bi smo preferirali za ovu ulogu.

 

 

Takođe pogledajte i ovaj klip, sa kojim smo imali embedding problem, tako da ćete morati da posetite YouTube sajt direktno http://youtu.be/U4WbTzacCuA?hd=1
 

Imali smo prilike i da postavimo prethodno testirani Viewsonic VP2765-LED model pored Dell U2412M modela, kako bi vam pokušali da uvidimo neke razlike u bojama IPS tehnologije u poređenju sa MVA tehnologijom. Oba monitora su prethodno kalibrisana i postavljena na Extended podešavanje u Windows-u, umesto Clone režima, jer je ovako bilo moguće izabrati odvojen profil boja za oba modela. U pitanju je automatsko smenjivanje pozadina desktop-a, koje smo snimili 1080p kamkorderom. Kamera utiče na prikazivanje nijansi boja i one su često drugačije nego u realnosti, ali svejedno pogledajte ovaj video, može vam se učiniti zanimljivim.
Završetak testova, Zaključak

CheckeMon

CheckeMon je na skroz crnoj pozadini prikazao jako blago, skoro neprimetno probijanje pozadinskog osvetljenja, ali osim toga boje su prikazivane ravnomerno i bez problema. Što se tiče bele pozadine, na njoj se može  primetiti blagi glitter i sparkle efekat, koji je prisutan zbog Anti reflektivnog premaza, ali ne verujemo da će on uticati previše na upotrebu monitora.

 


 Zaključak

Očigledno je da smo jako zadovoljni ovim modelom, pošto pruža ogroman broj prednosti, uz mali broj mana. Pre svega -  24-inčni e-IPS panel 1920 x 1200 rezolucije (16:10), koji će vam ponuditi odlične uglove gledanja u poređenju sa TN Film panelom. Zahvaljujući W-LED pozadinskom osvetljenju koje pruža svetlu sliku kada je to potrebno uz minimalnu potrošnju, prilično dobar statični kontrast za IPS tehnologiju, odličnu kalibrisanu tačnost boja i odlična dubina crne boje za IPS panel čine ovaj model dosta primamljivom kupovinom. Pored svega toga, omogućena vam je promena svakog mogućeg položaja monitora - horizontalnog, vertikalnog, menjanje visine monitora i pivot režim - sve ovo ukazuje na to da je Dell  UltraSharp U2412M takoreći poluprofesionalni model monitora. Dodajte na ovo skoro neprimetno pozadinsko probijanje, nisko ulazno kašnjenje i Overdrive tehnologiju koja poboljšava vreme odziva i koja omogućava igranje sa minimalnom pojavom duhova, tako da ovaj model može zadovoljiti potrebe većine gejmera, ali i osoba koje vole multimediju. Kada saberemo šta sve dobijamo, po veoma konkurentnoj ceni, teško je reći da u ovom cenovnom rangu postoji bolja alternativa, tako da ćemo iskoristiti priliku da ovom modelu dodelimo Best Buy nagradu.
Što se tiče nedostataka ovog modela, može se reći da ih nema previše. Glavni nedostatak je možda manjak HDMI ulaza, koji bi omogućio korišćenje ovog monitora umesto HDTV-a, osobama koje imaju neku konzolu ili drugi uređaj koji koristi HDMI. Pored toga, treba pomenuti i veoma blagi efekat koji stvara Anti refleksivni premaz, a to je zapravo efekat blagog presijavanja na beloj pozadini, takozvani glitter ili sparkle. Ovaj efekat nije izražen kao na nekim drugim Dell modelima, tako da neće biti problema sa korišćenjem. Osim toga možemo pomenuti da su standardna podešavanja režima slike mogla biti malo tačnija, tako da je potrebno manje korigovanje.

Prednosti

- Uglovi gledanja u poređenju sa TN panelima
- Dobra dubina crne boje i statični kontrast za IPS tehnologiju
- Odlična tačnost boja posle kalibracije
- Odziv dovoljan za nesmetan gejming
- Postolje koje nudi dosta podešavanja i Pivot režim

- Konkurentna cena

Mane

- Nedostatak HDMI ulaza
- Out-of-the-box podešavanja su mogla biti tačnija

Cena: oko 250 evra

Uređaj na test ustupio: Gigatron .

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Viewsonic VP2765-LED

Test: Dell UltraSharp U2312HM

10304
10305
10306
10307
10308
10309