Greška

Došlo je do greške.

Test: Dell U2421HE i U2721DE (Video)

31.08.2020 17:38 | 0 Multimedija
Test: Dell U2421HE i U2721DE (Video)

Ultrasharp seriju monitora je oduvek krasio kvalitet i dobra reputacija, ali je Dell novim modelima ove serije napravio nešto nesvakidašnje. Pogledajte zašto...

U protekla dva meseca imali smo prilike da vidimo nekoliko monitora iz Dell kuhinje, što onih pod sopstvenim, što pod Alienware brendom i uverimo se da kompanija i dalje itekako ume da napravi dobar monitor. Dell monitori su uvek imali neki specifičan šmek i dobru reputaciju, pa je svakako lepo videti ih na testu i biti u toku sa onim što kompanija ima da ponudi.
 
 
Ipak, kada smo nakon dva prelepa Alienware modela i jednog Dell gaming modela interesantnih karakteristika na test dobili dva naizgled, da tako kažemo “obična modela”, pomislili smo da oni nakon takve prethodnice ne mogu ostaviti neki snažan utisak.
 
I iskreno, puno smo pogrešili u proceni, jer su Dell U2421HE i U2721DE monitori itekako vredni pažnje.

Karakteristike

Oba modela pripadaju istoj seriji i dele najbitnije karakteristike i mogućnosti, što je i razlog zbog čega ih prikazujemo zajedno, ali sa razlikom u veličini ekrana i rezoluciji, potencijalni kupci imaju mogućnost izbora onog koji više odgovara njihovim potrebama.
 
dellz1s.jpg
 
Prvi utisak nakon što smo U2421HE izvadili iz kutije je neverovatna kompaktnost. Kako smo konstantno u prilici da testiramo aktuelne novitete, retko koji model može da značajno odskoči od ostalih po nekom parametru, ali je ovaj 24” model nešto potpuno neočekivano po pitanju dizajna i izrade. Minijaturna baza i postolje i neverovatno tanki panel čine da ovaj monitor deluje nestvarno kompaktno i lagano, kao da je u pitanju maketa nekog budućeg monitora, a ne pravi uređaj. Pritom, izrada ostavlja jednako dobar utisak, uz prepoznatljivu Dell kombinaciju sive i crne plastike, sa mehanizmom i bazom koji su ojačani metalnim delovima. Ako se baš potrudite, možete izazvati malo ulegnuće poleđine panela, ali to nikako ne oduzima od utiska da je u pitanju zaista dobro napravljen uređaj.
 
Inače, postolje omogućuje rotaciju za po 40 stepeni levo i desno, podešavanje visine za 130mm, nagiba za 5 stepeni ka dole i 21 stepen ka gore, kao i pivot panela u oba smera za po 90 stepeni. Sve ovo važi i za 27” model, koji je proporcionalno veći, ali jednako elegantan za svoji veličinu.
 
dellz2s.jpg
 
Panel 24” modela je okružen supertankim okvirima sa marginom od svega par milimetara, a posebno neobično deluje donji okvir, koji je obično izveden u vidu lajsne, a u ovom slučaju je potpuno identičan onima na bokovima i vrhu, u ravni sa ekranom i toliko malim dimenzijama da je i Dell logo morao da bude minijaturan, što deluje pomalo nestvarno, ali jako simpatično.  
 
Ovakav izgled prednje površine deluje zaista High-Tech i možemo slobodno reći da je Dell pomerio granice i napravio nešto što će ostali proizvođači morati da prate.
 
dellz4s.jpg
 
Iako smo se ponadali da će i 27” verzija imati jednake dimenzije okvira, oni su i u ovom slučaju proporcionalno širi, mada je opet donji okvir ono što ovaj model vizuelno potpuno izdvaja u odnosu na bilo koji drugi monitor. 
 
Iako bismo uz ovakav dizajn voleli da vidimo i jednako next-gen kontrole menija, one su izvedene putem standardnih tastera, uz doduše odlično organizovan meni i ikonice koje na ekranu jasno obeležavaju poziciju i funkciju svakog tastera, pa na ovaj sistem kontrole nemamo baš nikakvu zamerku.
 
dellz3s.jpg
 
Na donjem delu zadnje strane, na uobičajenom mestu, nalaze se konektori i to potpuno isti na oba modela. Tu su po jedan HDMI 1.4 i DisplayPort 1.2 ulaz, jedan DisplayPort izlaz za Daisy-Chain povezivanje drugog monitora, USB 3.1 Type-C konektor za povezivanje sa računarom, Lan port, 3.5mm audio izlaz i dva USB 3.0 porta za povezivanje uređaja, dok se još dva nalaze na levom boku monitora za lakši pristup. 
 
Primetićete, obzirom na prisustvo LAN porta da tu ima nešto više, a stvar je u tome da Type-C konektor zapravo služi kao univerzalni Hub i Docking station, pa je u stanju da računaru na koji ga povežete da vezu sa mrežom i USB periferijama, a sa njega čak prima i sliku. Ukoliko posedujete neki od laptopova koji se i pune putem Type-C veze, a takvih je sve više, monitor može i puniti laptop sa do 65W, pa putem jednog jedinog kabla možete dobiti praktično sve što vam treba.
 
dellz5s.jpg
 
Ove mogućnosti otprilike ukazuju i na to kome su ovi monitori namenjeni. Pune mogućnosti će verovatno najbolje iskoristiti oni koji monitor koriste za posao, ili na poslu, u kombinaciji sa laptopom. 
 
No, nije baš neophodno da imate laptop, ili da vam je potreban Type-C docking station da biste imali razloga da razmišljate o njima i to najpre zbog kvaliteta slike koji ova dva modela pružaju.
 
dellz6s.jpg
 
Dell U2421HE dolazi sa panelom od 24” i Full HD rezolucijom, dok U2721DE ima 27” i WQHD rezoluciju, t.j. 2560x1440 piksela. Obe rezolucije su odlično odmerene za tu veličinu i nude vrlo dobru oštrinu prikaza, a monitori poseduju i anti glare premaz sa solidnim odbijanjem refleksija ukoliko radite u prostoriji sa prozorom iza vas ili jakim svetlom. 
 
U oba slučaja u pitanju su IPS paneli, sa osvežavanjem od 60Hz i maksimalnim deklarisanim osvetljenjem od 250 nita za manji i 350 nita za veći model, mada oba u fabričkim modovima slike isporučuju oko 70-ak nita manje od deklarisanog.  Što se tiče IPS Glow efekta, on je primetan u mraku, ne u nekoj preteranoj meri, i to ka uglovima na 27” i duž donje ivice na 24” modelu.
 
dellz7s.jpg
 
Da Dell ovo nije zamislio samo kao kancelarijske ili biznis modele, govori i činjenica da uz oba monitora u pakovanju dolazi i Calibration Report koji pokazuje prilično ambicioznu preciznost prikaza.
 
Kako ne verujemo papirima, već volimo da izmerimo sami, poterali smo naš kolorimetar i ustanovili da U2421HE poseduje vrlo impresivnu preciznost sa Delta E odstupanjem od svega 1.5, što je zaista ozbiljno dobra cifra i među najboljim koje smo viđali do sada na nekom testu.
 
dellz8s.jpg
 
Da stvar bude još bolja, U2721DE je na testu pokazao odstupanje od samo 1.1, što je apsolutno najbolji rezultat do sada, pa ukoliko tražite monitor za rad koji zahteva precizan prikaz u koji se možete pouzdati, ovo je apsolutno prava stvar. Doduše, u odnosu na baš profesionalne monitore namenjene toj svrsi, oba modela pružaju 8 bita po kanalu boje, pa je širina gamuta na 27” oko 70% DCI-P3 i blizu 100% sRGB spektra, tako da je ovo monitor upravo za one koji uglavnom rade u sRGB i rec.709 domenu. 24” verzija pruža nešto niži gamut koji pokriva tek 88% sRGB spektra, a na manjem modelu utisak donekle kvari i prilično nizak nivo kontrasta, najpre zbog dosta visokog nivoa crne. Ovo nam pre deluje kao loše podešena vrednost u firmware-u nego kao karakteristika samog panela, pa se nadamo da je ovo nešto što Dell može i da ispravi u nekoj narednoj reviziji softvera ili samog monitora. 
 
S druge strane, nivo crne na 27” modelu je vrlo dobar za IPS, pa samim tim i kontrast, koji smo izmerili na za ovaj tip panela sasvim korektnih 1096:1.
 
dellz9s.jpg
 
Iako nisu u pitanju gaming monitori, manji model nudi input lag od nešto ispod 10ms, dok veći ima čak vrlo nisko kašnjenje od svega 8.4ms. Odziv je na nivou onog što bismo i očekivali od 60Hz IPS monitora, pa ako vam je to bitna stavka, svakako vredi potražiti neki od modela namenjenih gejmingu.  
 
 

Zaključak

Ukupan utisak o ovim modelima je pozitivan, počev od zaista impresivnog dizajna, pa do preciznosti boja.
 
 
U2421HE, čija je cena na domaćem tržištu oko 370€, je model koji nudi sve pomenute prednosti USB Type-C povezivanja, briljira izgledom i preciznošću boja, ali sa čini se nešto lošijim panelom nižeg kontrasta i uže palete boja. 
 
U2721DE za oko 590€ na domaćem tržištu pruža vrhunski dizajn, praktično perfektnu preciznost prikaza, bez pomenutih mana manjeg modela, pa mu ovom prilikom dodeljujemo našu Highly Recommended nagradu kao monitoru koji nas je veoma prijatno iznenadio. 
 
Prednosti:
- Odlična kalibracija slike na oba modela
- Izuzetan dizajn sa najtanjim ivicama do sada
- USB Type-C Dock i Hub
 
Mane:
- Nizak kontrast na 24" modelu

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Philips 346B1C Ultrawide (Video)

Test: LG 32UN880-B (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309