Greška

Došlo je do greške.

Test: Dell Latitude 10

04.06.2013 22:20 | 1 Mobile
Test: Dell Latitude 10

Na test nam je stigao čistokrvni (ne hibridni) Windows 8 tablet kompanije Dell. Iza imena Latitude 10, koji je inače kompanijin prvi tablet ovog tipa, krije se 10-inčni IPS ekran, ne naročito snažna Intel Atom Z platforma i u našem primerku - SSD kapaciteta 64GB-a. Dell ističe da je ovaj tablet usmeren ka poslovnom krugu korisnika koji svoj posao nose van kancelarije, ali takođe i ka svima koji žele Windows 8 u prenosivom uređaju. U teoriji zvuči dobro, ali pogledajmo šta to Latitude 10 nudi u praksi...

Dragoljub Radovanović

Kroz naše ruke je do sada već prošla solidna cifra Windows 8 pokretanih uređaja od kojih su neki dolazili u vidu laptopa ili ultrabuka, drugi su bili hibridnog tipa i kombinovali laptop i tablet rešenje u jednom uređaju, dok ovoga puta imamo priliku da testiramo jedan čistokrvni tablet. To znači da ovaj model u startu ne kombinuje dock tastaturu kako bi se transformisao u laptop, ali se može učiniti više kancelarijski orijentisanim kupovinom nekoliko postojećih dodataka, recimo kombinovanjem Productivity dock-a i Bluetooth tastature.

Gledano sa hardverske strane, Dell Latitude 10 poseduje Intel Atom Z platformu, sa kojom smo se sretali u nekoliko prethodno testiranih uređaja, kao što su Samsung Ativ Smart PC ili HP Envy X2, gde u oba slučaja nismo bili preterano zadovoljni performansama uređaja, tačnije smatrali da je hardver slabašan za ozbiljniji posao. Konkretan procesor koji se nalazi unutar ovog modela je štedljivi 32-bitni dvojezgarni Intel Atom Z2760 na 1.8 GHz sa 1MB keš memorije i podrškom za HyperThreading. Ekran je dijagonale 10 inča i poseduje IPS tip panela rezolucije 1366 x 768 tačaka.

Grafika je integrisana u sam procesor, tačnije imamo PowerVR SGX545 GPU po kojem vidimo da Dell Latitude 10 nije najpogodniji za izvršavanje ozbiljnijih grafičkih poslova kao što je 3D rendering, video obrada ili pokretanje bilo kakvih ozbiljnijih 3D igara. Kada bismo ovaj uređaj poredili direktno sa desktop ili ultrabuk varijantama, njihova prednost bi bila velika, ali želimo da ostanemo realni i da istaknemo da je ovo ipak tablet sa hardverom koji priliči tabletima. U prevodu, fer poredba ovog modela bi bila sa ARM baziranim Android tabletima.

U ovom modelu zatičemo 2GB DDR2 radne memorije sa frekvencijom rada od 800 MHz-a, koja će biti dovoljna za obavljanje jednostavnijih poslova unutar Windows 8 okruženja. Što se tiče skladišta, naš primerak poseduje 64GB SSD, mada postoji i jeftinija, tačnije osnovna verzija sa 32GB skladištem. Dell Latitude 10 je opremljen SD slotom za kartice kojim skladište možete proširiti, ali takođe imate i USB 2.0 port na koji je moguće kačiti eksterne hard diskove. Na ovom modelu imamo dve kamere - prednju rezolucije 2 megapiksela i zadnju sa senzorom od 8 megapiksela. Kako bi obogatili iskustvo korišćenja ovog uređaja, za njega postoji dodatna oprema u vidu Productivity dock-a sa dodatnim USB portovima i HDMI izlazom, Bluetooth tastatura i miš, razne futrole, itd. 

 

Specifikacije
 • Model Latitude 10 64GB
 • Tip ekrana IPS, kapacitivni touchscreen
 • Gustina ekrana 155 ppi
 • Kamera 8 MP
 • Video [email protected]
 • Prednja kamera 2 MP
 • Blic Ne
 • Ostali senzori i konekcije Accelerometer, Gyroscope, Compass
 • CPU Dual core Atom 1.8 GHz
 • RAM 2 GB
 • GPU PowerVR SGX545
 • Chipset Intel Atom Z2760
 • Dimenzije 274 x 176.6 x 10.5 mm
 • Masa 658 g
 • Baterija 3850 mAh

Dizajn

Dell Latitude 10 nam je stigao u povećoj braon kartonskoj kutiji, u kojoj bi bez problema stao i netbook veće dijagonale, što znači da je prostora za 10 inčni tablet čak i previše. Od opreme koju smo zatekli unutra imamo adapter za punjenje, CD sa drajverima i programima, knjižicu za bezbednost i kratko uputstvo za brz početak. Sam tablet je lepo zaštićen u mekanoj kesici unutar manje kutije koja na svojim ćoškovima ima kartonske delove koji je čine da ne šeta unutar veće kutije, i kako bi bio bezbedan tokom transporta.

Namenjen pre svega poslovnoj klijanteli, Dell se potrudio da ovaj uređaj dizajnira u skladu sa tim. U njegovoj dizajnu nema ničeg što se preterano ističe ili deluje lepo na oko - tablet nekako odiše jednostavnošću. Sa prednje strane imamo široke crne trake oko ekrana, koje opkružuje i tanka plastična ivica, što po nama okvir čini nešto debljim nego što je potrebno. Stvar koja je karakteristična za sve tablete sa ovim operativnim sistemom je Home dugme sa Windows 8 logoom koji je smešten ispod ekrana. Iznad ekrana nalazi se 2MP kamera i njen LED indikator, kao i senzor ambijentalnog osvetljenja. 

Bokovi uređaja su natrpani raznim dugmićima, slotovima i portovima. Krenimo od levog boka na kome se nalazi dvodelno dugme za kontrolisanje nivoa zvuka i ispod njega Kensington bezbednosna bravica, zatim na donjem boku konektor za napajanje ili dock i statusna lampica baterije. Prelazimo na desni bok na kome se nalazi 3.5mm ulaz za slušalice i ispod njega USB 2.0 port, dok na gornjem boku imamo nešto što je nazvano Label door čija nam je uloga nepoznata, zatim dve rupice mikrofona ka sredini, slot za SD karticu pune veličine, Power dugme i LED indikator, i na kraju dugme za zaključavanje rotacije ekrana. Pozadina je izrađena od gumirane crne plastike i na njoj se nalazi 8MP kamera u vrhu, Dell logo u sredini i u dnu sa leve i desne strane stereo zvučnici.
Utisci

Pre svega, dizajn uređaja nas nije preterano oduševio, ali Latitude 10 ima nekoliko elemanata koji su nam se dopali. Neki od njih su recimo da je na prednjoj strani ostavljena blago izbačen deo okvira koji služi da ne grebete staklo kada položite tablet ekranom na dole. Druga stvar koja nam se dopala je gumirana plastika zadnje strane koja ne ostavlja otiske i prijatna je na dodir a iako nije izrađen od aluminijuma, tablet deluje dosta čvrsto u rukama. Sa 10.5 mm bokom ovo nije najtanji Windows 8 tablet koji smo imali priliku da koristimo, dok je težina od 650 grama sasvim prihvatljiva.

Kao što smo u više od nekoliko navrati istakli na našem sajtu - Windows 8 dobija pravi smisao na uređajima sa ekranima osetljivim na dodir - kriterijum koji tablet itekako zadovoljava. Verzija koja dolazi uz Latitude 10 model je zapravo 32-bitni Windows 8 Pro. Sa jedne strane, to je mnogo bolja varijanta od Windows RT verzije koja pokreće samo tablet aplikacije, ali sa druge strane, opet ograničena slabijim hardverom koji se nalazi unutar tableta.


Zaključak

Intel Atom Z platforma i PowerVR SGX545 GPU jednostavno ne mogu da ponude tu snagu koja je potrebna za izvršavanje ozbiljnih grafičkih poslova, tako da je ovaj tablet ipak više usmeren ka Microsoft Office upotrebi, surfovanju, e-mail ili drugom vidu komunikacije. Igranje sa ovim tabletom je ograničeno na jednostavnije igre koje možete naći unutar Store-a ili na Facebook-u, dok o ozbiljnijim PC igrama nema govora. U realnom korišćenju ovaj procesor je itekako dovoljan da učini Windows 8 korišćenje glatkim i bez većih zastoja, ali za ozbiljnije korišćenje mnogima se može učiniti nedovoljnim. 

PC Mark 7

1302

Cinebench 11.5 Rendering

0,56 pts

Nuclear MC

2947

wPrime 32M (sec)

59,082

HD Tune Transfer (MB/s)

50,7

 

Ekranom koji se nalazi na Dell Latitude 10 ekranu smo zadovoljni. Ovde je reč o 10-inčnom IPS panelu rezolucije 1366 x 768 tačaka, koji nudi 156 piksela po inču, tako da prikaz nije preterano oštar, mada kada uzmemo u obzir da postoje laptopovi sa dijagonalom ekrana od 15 inča sa ovom rezolucijom može se reći da je oštrina prikaza prihvatljiva. IPS ekran nudi veoma široke uglove gledanja, što je uvek korisno kod prenosivih uređaja kao što je tablet, dok nam se prikaz boja nam se činio relativno tačnim, što je rezultovalo ukupno prijatnim iskustvom u korišćenju. Ekran bi svakako ostavljao još bolji utisak sa višom 1920 x 1080 ili 1920 x 1200 rezolucijom.

Baterijom Dell Latitude 10 modela smo bili sasvim zadovoljni, jer nam je pružio nešto više od sedam sati neprekidnog korišćenja sa intenzitetom ekrana postavljenim na maksimum. Ovakva autonomija će svakako biti dovoljna u slučajevima kada tablet nosite van kancelarije ili stana.

Zaključak

Dell sa svojim Latitude 10 modelom pruža još jednu solidnu alternativu pri kupovini Windows 8 tableta. Moramo istaći da je tablet sa ovakvim hardverom namenjen pre svega poslovnim korisnicima koji ne izvršavaju procesorski i grafički zahtevne poslove. To znači da sa njim možete raditi u Office-u, vršiti mail komunikaciju i slične tipove nezahtevnog korišćenja. Ako tražite tablet za video obradu i 3D rendering, ovo nije tablet koji će biti pogodan za takvu vrstu posla. Windows 8 Pro verzija će vam ponuditi sve ono bi radili na PC-u, ali pošto u tabletu imate touchscreen, operativni sistem prilagođen za unos dodirom će svakako biti bolje iskorišćen. Ako ste nezahtevni poslovni korisnik i od tableta tražite dobru autonomiju, Windows okruženje i kvalitetan IPS tip ekrana, Latitude 10 ispunjava sve te uslove.Prednosti

- Solidna izrada
- Kvalitetan IPS ekran
- Dobra autonomija
- Windows 8 Pro

Nedostaci

- Slabašan hardver
- Namenjen isključivo nezahtevnom tipu poslova
- Spor SSD

Uređaj na test ustupio Dell.

Komentari

0 Dodaj komentar

Na prvi pogled: HP Slate 7

Test: Sony Xperia Z tablet

10104
10105
10106
10107
10108
10109