Greška

Došlo je do greške.

Test: D-Link PowerLine Homeplug AV Mini Starter Kit (DHP-311AV)

22.03.2012 11:58 | 1 Hardver
Test: D-Link PowerLine Homeplug AV Mini Starter Kit (DHP-311AV)

Umrežavanje putem električnih instalacija više nije nova tehnologija, tako da je odavno preležala dečije bolesti i može ponuditi isti nivo pouzdanosti kao i konkurentske tehnologije povezivanja uređaja. Još uvek postoji veliki broj situacija gde je veoma nezgodno razvlačiti kablove, a ako wireless iz nekog razloga nije prihvatljivo rešenje, tu na snagu stupaju D-Link-ovi uređaji iz Powerline familije. Ovaj put smo na testu imali "Min

Bojan Dančuo

D-Link PowerLine Homeplug AV Mini Starter Kit (DHP-311AV)


Powerline uređaji se priključuju na električne instalacije i koristeći ih kao nosač signala kreiraju sopstvenu mrežu kroz koju se prepoznaju i komuniciraju. Za ostale mrežne uređaje su praktično transparentni i efektivno se mogu smatrati za još jedan "kabl", a vaše električne instalacije se onda zapravo ponašaju analogno jednom velikom ethernet hub-u. To znači da će vam ipak biti neophodan neki glavni ruter u okviru mreže koji će se baviti dodeljivanjem IP adresa i deljenjem Interneta, ali kada je taj osnovni zahtev zadovoljen, svi ostali uređaji se jednostavno dodaju prostim ubadanjem LAN kabla u utičnicu na PowerLine uređaju.
 


 

Ovo nije prvi put da imamo uređaje iz D-Link powerline porodice na testu, pa smo tako već imali dva puta prilike da isprobavamo Homeplug adaptere, kao i PowerLine Switch i PowerLine WiFi ruter hibride (test 1, test 2). Sama tehnologija se od tada nije mnogo promenila, kao ni brzine koje su još uvek u rangu 100 Mbit LAN-a.
 


 

Dobra stvar je to što su samim tim što se tehnologija komunikacije nije menjala, svi ovi uređaji međusobno potpuno kompatibilni. Tako možete bez problema povezati nove DHP adaptere na postojeću PowerLine mrežu i tako povećati broj klijenata, bez bojazni da će to možda uticati na stabilnost ili performanse sistema. Svi uređaji ove generacije ne zahtevaju da budu na istoj fazi (komuniciraju preko nule), a na obaranje brzine utiče dužina kablova, broj spojeva koji dodaju otpor, kao i nefiltrirani električni uređaji koji unose šum u mrežu (fenovi, usisivači itd.).

Ispod možete videti tehničke specifikacije novih D-Link DHP-ova sa testa, a na sledećoj strani ćemo detaljnije analizirati njihov hardver.
 


 

Hardver

Hardver

Kutija je standardna D-Link-ovska, sa osnovnim prednostima koje PowerLine uređaji donose istaknutim u prvi plan. Tu su naravno navedeni lakoća korišćenja, optimizovanost za multimediju, igranje ili audio/video pozive preko Interneta (brzina transfera podataka), kao i bezbednost (128-bitni AES protokol za enkripciju).
 


 

U kutiji se nalaze: DHP uređaji, dva LAN kabla i uputstvo sa pratećim CD-om koji sadrži detaljniju dokumentaciju i softver za upravljanje uređajima.
 


 

Sam uređaj je vrlo jednostavnog izgleda i ubada se direktno u utičnicu, bez produžnih kablova. To može biti malo nezgodno ako imate par utičnica kojima rupice su orijentisane horizontalno jednu do druge, jer uređaj onda pokriva dve utičnice. Naravno, uvek ga možete okrenuti naopako i ubosti ga u krajnju utičnicu, ali postoje situacije gde to nije moguće, pa treba to imati u vidu.
 


 


 

Sa prednje strane (ili zadnje, zavisi kako posmatrate) se nalaze tri LED-a za signalizaciju. Gornji služi da signalizira da je uređaj pod naponom, kao i da svetlucanjem da do znanja da je u toku proces konfigurisanja. Srednji LED služi da signalizira konekciju sa drugim PowerLine uređajima u mreži, a iz njegove boje (koja se kreće od zelene do crvene) se može zaključiti kojeg je kvaliteta signal, a samim tim i koju brzinu komunikacije možete da očekujete (jako zgodno prilikom testiranja utičnica, dok birate optimalan raspored).
 


 


 

Sa donje strane se nalazi 10/100 Mbit LAN konektor, kao i reset dugme.
 


 


 

Sa strane se nalazi zapravo jedini taster koji postoji na ovom uređaju, a u isto vreme i jedini koji vam je potreban. Pritiskom na njega pokrećete automatsko uparivanje PowerLine uređaja, pa zatim imate još dva minuta da pritisnete ekvivalentan taster na svim ostalim PowerLine-ovima u električnoj mreži, posle čega će oni razmeniti ključeve za enkripciju i postati deo jedne mreže. Za dva uređaja na testu to nije ni bilo potrebno, pošto dolaze već upareni i dovoljno je samo ubosti ih u utičnice.
 


 


 


 

Utisci u radu

Utisci u radu

D-Link DHP adapteri su zaista dostigli vrhunac u plug & play implementaciji. Prosto ih ubodete u struju i... oni rade. Bez ikakve potrebe za dodatnim intervencijama, onog momenta kada se oba uređaja nađu na istoj električnoj instalaciji, oni će se prepoznati i automatski uspostaviti mrežnu konekciju među sobom.
 


 

Naravno, potrebno je ubosti i LAN kablove koji zapravo vode do odvojenih delova računarske mreže, da bi zapravo mogli da ih iskoristite za ono za šta su namenjeni. Računari ili mrežni uređaji (switch-evi, ruteri) koji se nalaze na dva kraja PowerLine veze, neće ni biti svesni da komuniciraju preko nje i njihovo postojanje je za njih potpuno transparentno.

Ako vam to zatreba, sa pratećeg CD-a možete instalirati softver kojim možete nadgledati status PowerLine uređaja u mreži, instalirati novu verziju firmware-a i promeniti ključ za kriptovanje komunikacije.
 


 


 


 

Tokom testa nije bilo nikakvih problema ili anomalija. Veza je bila stabilna i nije bilo propuštenih paketa podataka. Naravno, brzina komunikacije zavisi od toga koliko su uređaji udaljeni, pri čemu ne mislimo na udaljenost vazdušnom linijom, već dužinom provodnika u električnim instalacijama.

Kada su uređaji jedan do drugog, izmerili smo brzinu prenosa podataka od oko 10,4 MB/s, što je ekvivalentno 100 Mbit LAN-u i svakako je bolje od 802.11g WiFi-a i 802.11n WiFi-a u 150N varijanti. Treba imati u vidu i to da je ovo brzina u jednom smeru, a PowerLine radi u full duplex modu (zato je deklarisana brzina 200Mbps, što se odnosi na up+down zbir, po ugledu na brzinsku nomenklaturu WiFi-a). U situaciji kada su uređaji bili u različitim prostorijama i jedan je bio na kraju niza od dva produžna kabla, izmerili smo brzinu prenosa podataka od oko 6,6 MB/s. Brzina je naravno varirala i uspeli smo još da je oborimo ubacivanje dodatnih produžnih kablova u seriji, ali nismo uspeli da nađemo ni jedno mesto u okviru stambenog prostora gde uređaji nisu uspeli da ostvare komunikaciju.
 


 


 

Zaključak

Zaključak

Ako niste u situaciji da možete da provučete LAN kablove ili prosto ne želite da bušite zidove ili postavljate kanalice po sobama, Powerline uređaji su interesantna alternativa klasičnom LAN-u. Pošto strujne utikače svakako već imate u svakoj sobi, nikakvi dodatni zahvati neće biti potrebni. Jedini problem je u tome što je taj utikač onda zauzet, a povezivanje preko produžnog kabla, iako moguće, potencijalno može da vam obori brzinu mreže, pa nije preporučljivo.
 


 

Što se brzine tiče, PowerLine omogućava brzine ekvivalentne 100 Mbit LAN-u, što je uglavnom dovoljno za streaming čak i najzahtevnije multimedije, pa je sasvim upotrebljivo za vezu sa nekim NAS-om. Jedino drastično brže rešenje jeste gigabitni LAN, koji opet zahteva dodatna ulaganja, a možda vam tolika brzina i nije potrebna. Bezbednost je u potpunosti zadovoljena jer postoji 128-bitno AES kriptovanje na nivou komunikacije putem električnih instalacija. Korišćenje je izuzetno jednostavno i praktično ne zahteva nikakve dodatne zahvate osim povezivanja LAN kablova i ubadanja u struju.

D-Link PowerLine DHP serija je veoma zgodno rešenje za poslovno ili kućno okruženje u kojem postoji potreba za jednostavnim povezivanjem delova računarske mreže bez neophodnosti razvlačenja dodatnih kablova. Mini Starter kit koji smo imali na testu je savršen komplet za početak implementacije PowerLine mreže, koja je zatim lako proširiva jednostavnim dodavanjem uređaja na postojeće instalacije. Tehnologija je zrela i efikasna, pa svakako možete bez bojazni uzeti ovaj način umrežavanja u razmatranje, ako se uklapa u vaše potrebe.


prednosti:

- Izuzetno lako podešavanje i puštanje u rad
- Eliminiše potrebu za razvlačenjem kablova
- Brzina ekvivalentna 100Mbit Ethernet-u

mane:

- Zauzimaju strujni utikač
- Brzinski već posustaju kada se uporede sa gigabitnim LAN-om


Uređaje na test ustupio D-Link.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: D-Link DIR-657 - HD Media Router

Gigabyte Bluetooth 4.0/WiFi Expansion Card (GC-WB300D)

10203
10205
10206
10207
10208
10209