Greška

Došlo je do greške.

Test: D-Link Le Petit 3.75G Router (DWR-510)

30.11.2011 15:18 | 1 Hardver
Test: D-Link Le Petit 3.75G Router (DWR-510)

Internet putem 3G mreže je danas već uobičajena stvar, što preko pametnog mobilnog telefona ili tableta, što preko 3G USB modema koji omogućavaju laptopovima tu vrstu pristupa. Mobilni hotspot na pametnom telefonu više nije nikakva egzotika, ali je često skupa alternativa ako vam je potrebno da povežete jedan ili više laptop uređaja na Internet zbog mnogo liberalnijeg trošenja protoka od telefona. D-Link je ovaj put odluBojan Dančuo


D-Link Le Petit 3.75G Router (DWR-510)

Samo ima ovog rutera sugeriše da je u pitanju trenutno jedan od najmanjih WiFi rutera na svetu. Malo većih dimenzija od USB fleš diska, a otprilike u rangu sa veličinom standardnih 3G modema, ovaj ruterčić je stvarno izuzetno prenosan i možete ga uvek nositi sa sobom.DWR-510 podržava HSUPA mobilne mreže, a unazad je kompatibilan i sa HSDPA, UMTS, EDGE i GPRS standardima. To mu omogućava da ostvari maksimalne brzine od 7,2 Mbps. WiFi je podržan u 802.11b, 802.11g i 802.11n (N150) standardima.DWR-510 može da radi u modem modu, gde se ponaša kao i bilo koji drugi 3G modem, a pomeranjem prekidača aktivira se WiFi ruter mod, gde ovaj ruter postaje pristupna tačka za sve uređaje opremljene WiFi-em kojima može da isporuči pristup Internetu putem mobilne mreže.U ruter modu, DWR-510 se napaja preko USB-a, ali mu veza sa računarom nije neophodna, pa ga možete priključiti na bilo koji USB izvor energije, kao što je USB konektor u kolima ili ispravljač za punjenje mobilnog telefona koji ima USB izlaz.D-Link DWR-510 dolazi u prilično maloj i tankoj kutijici, koja je zapravo mogla biti još manja i samo je zbog papirne dokumentacije zadržala ovu širinu.Sam ruter na sebi ima vrlo malo detalja, pa je osim "Le petit router" natpisa vidljiva samo LE dioda i sklopljeni USB priključak.
USB konektor se rotacijom dovodi u otvoreno stanje, a nije u potpunosti fiksiran u ravnom položaju, pa tako možete po vertikali štelovati kako želite da ruter stoju u odnosu na računar na koji ga povežete.

Sa zadnje strane se nalazi poklopac ispod kojeg je ležište za SIM karticu standardne veličine.
Sa strane se nalazi prekidač kojim birate da li želite da uređaj radi u modem ili ruter modu.


Utisci u radu

Utisci u raduKada prvi put ubodete ruter u računar, u spisku drajvova će vam se pojaviti novi D-Link drajv, sa kojeg se vrši instalacija softvera (interesantno je da se drajv prijavljuje kao CD uređaj).Instalacija softvera je izuzetno jednostavna i svodi se na par ekrana na kojima treba kliknuti na "Next". Kada se instalacija završi, na desktopu ćete dobiti D-link ikonicu kojom se softver pokreće.Kada je uređaj u modem modu, iz softvera možete videti trenutni status veze, kao i brzinu prenosa. Uz to, imate pristup funkcijama slanja i primanja SMS-ova (koji se čuvaju na SIM kartici), kao i podešavanja profila za konekciju (naša se automatski podesila kada je iščitao podatke sa SIM kartice).U podešavanjima je takođe moguće podesiti parametre ruter moda, pa tako možete birati SSID, vrstu enkripcije, IP adresu rutera i DHCP klijenata, MAC adrese za filtriranje, kao i podesiti korisničko ime i lozinku za pristup ruteru.Kada aktivirate ruter mod na uređaju, on postaje potpuno nezavistan od računara i čak i laptop na koji je povezan direktno USB-om mora da se konektuje preko WiFi-a na njega kako bi dobio pristup Internetu. To pak znači da ga možete priključiti na bilo koji USB konektor koji može da ga napaja, što uključuje i USB u kolima ili direktno povezivanje na ispravljač za punjenje pametnih telefona.

D-Link softver neće moći da pristupi nikakvim podešavanjima dok je ruter mod aktivan, samo će moći preko USB-a da detektuje da je uređaj u ruter modu. Svi uređaji koji podržavaju WiFi su se bez problema konektovali na ruter.Ruter smo testirali na teritoriji Banovog Brda u Beogradu, koristeći Telenor SIM karticu iz najskupljeg Surfuj paketa. Na toj lokaciji Telenor podržava HSPA+ brzine, što je čak i više nego što DWR-510 može da postigne. Izmerili smo brzine download-a od 5 do 5,5 Mbps, dok je upload išao od 1,8 do 2,4 Mbps (što je veći upload nego što ćete dobiti sa bilo kojim kućnim Internet paketom). Nismo imali nikakvih problema u radu, a HD YouTube klipovi i ostali sadržaji sa neta su stizali bez problema.Zaključak

Zaključak

DWR-510 je veoma zgodan prenosni uređaj koji vam može u potpunosti zameniti USB 3G modem, a u isto vreme pružiti fleksibilnost prenosnog rutera. Sa njim možete u bilo kom trenutku umrežiti prenosne uređaje, koji zatim mogu deliti mrežne resurse među sobom i pristupati Internetu. Tako praktično dobijate mobilnu kancelariju ili LAN igračku mrežu, gde god da se nalazite.Instalacija je izuzetno laka, a jednom podešen ruter ne zahteva više nikakvo održavanje, već prosto radi. Kako ruter mod ne zahteva vezu sa računarom, bilo koji izvor struje sa USB konektorom je dovoljan.

Ako ste u zoni koja ima dobru pokrivenost 3G signalom, imaćete realne brzine neta od 5 do 5,5 Mbps, a jedino je šteta što nije podržan i HSPA+ standard, za koji kod nas već postoji infrastruktura u urbanim zonama većih gradova.

Za korisnike kojima je potreban "Internet za poneti" sa mogućnošću povezivanja više mrežnih uređaja, ovaj D-Link mališa je vrlo interesantno rešenje.Uređaj na test ustupio D-Link.

Komentari

0 Dodaj komentar

How To: Povezivanje kućnih računara na Internet

Test: ASUS USB-N53 Dual-Band WiFi Adapter

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209