Greška

Došlo je do greške.

Test: D-Link DNS-325

24.07.2011 09:21 | 1 Hardver
Test: D-Link DNS-325

Kućne mreže su danas sasvim uobičajene, a pre ili kasnije postane jako nezgodno držati kopije svih stvari koje su vam potrebne na više mesta i kopirati ih svaki čas sa računara na računar. Rešenje je naravno centralizovati skladište podataka, što je baš uloga NAS uređaja (Network-Attached Storage). Podacima na NAS uređaju zatim možete pristupiti sa kog god uređaja želite, bilo da je to desktop, lapto


Bojan Dančuo

D-Link DNS-325

U situaciji gde vam je potrebno centralno skladište podataka za multimediju kojem možete pristupiti sa kog god uređaja u lokalnoj mreži poželite, jedno od rešenja je naravno da u desktop računar dodate dovoljan broj diskova, podesite prava pristupa i koristite ga kao server. Ovo rešenje vuče sa sobom jednu vrlo nezgodnu komplikaciju, a to je da taj računar onda od tog trenutka nadalje mora biti sve vreme uključen. NAS uređaji taj problem eliminišu i dodaju u vašu mrežu centralizovano skladište podataka koje je tiho, zauzima malo prostora i pruža vam po automatizmu neke dodatne mogućnosti koje nije tako lako podesiti na računaru.Nove generacije NAS uređaja nisu više tu samo kao mrežna skladišta podataka, već poseduju sopstveni operativni sistem i mogu se često koristiti za deljenje mrežnog štampača, kao Web ili FTP server, za samostalni download preko HTTP, FTP ili P2P protokola, automatizovani backup i još mnogo toga drugog.DNS-325 poseduje procesor na 1,2 GHz i pokreće specijalizovanu verziju Linux-a. U njega možete smestiti do dva 3,5" diska kapaciteta do 2 GB, a oni po potrebi mogu da se upare u RAID 0 ili RAID 1 mod. Gigabitni LAN garantuje da brzina mreže neće biti usko grlo, a USB konektor vam omogućava da priključite na njega štampač ili da pritiskom na dugme iskopirate sadržaj USB diska.Pogledaćemo sada malo detaljnije hardver ovog NAS-a.
 

Hardver - nastavak


Hardver - nastavak

DNS-325 je prilično standardnog dizajna za ovaj tip uređaja. Sa prednje strane je maska sa signalnim diodama za aktivnost hard diskova i USB-a, koja se može potpuno skinuti i tako omogućiti pristup do dva slota za 3,5" hard diskove. Interesantno je to što se LED-ovi zapravo nalaze na unutrašnjem delu, a svetlost se "sprovodi" do prednje maske i svetlećih simbola zavojitim kanalom u kojem se verovatno nalazi kratak optički kabl.
Taster za power je zapravo cela limena površina oko power signalnog svetla, što je malo zbunjujuće u prvom trenutku, ali je zapravo lep dizajnerski potez. Sa strane proreza za hard diskove se nalaze metalni odbojnici koji osiguravaju da disk ulazi pravo i stoji čvrsto, mada su na našem primerku možda bili čak i malo previše kruti, jer su nam izgrebali nalepnicu na gornjoj površini diska dok smo ga ubacivali unutra.
Sa zadnje strane se nalaze konektor za napajanje, reset taster, gigabitni LAN port, USB 2.0 port i dugme za kopiranje sadržaja sa USB drajva na NAS. Iznad je ventilator za hlađenje unutrašnjosti kućišta, kao i dve ručkice za izbacivanje hard diskova.
Unutrašnjost je organizovana tako da su komponente smeštene u centralnom delu u koji i duva ventilator, pa se istovremeno hladi i elektronika i hard diskovi, između kojih ima sasvim dovoljno prostora da ne zagrevaju jedan drugog. Ventilator inače ima promenljivu brzinu rada i postiže maksimalan broj obrtaja tek ako unutrašnjost kućišta dostigne 49 stepeni celzijusa
Softver


Softver

Kada uključite DNS-325 i ubacite prateći CD, pred vama će se naći početna strana Setup Wizard-a.NAS će dobiti automatski IP adresu od DHCP servera, ako isti postoji na mreži, ili će dobiti podrazumevanu statičku IP adresu. Već u ovom trenutku možete pristupiti njegovom web interfejsu, mada D-Link preporučuje korišćenje svog Storage Utility-a za inicijalnu detekciju uređaja, jer će on automatski pronaći NAS na mreži.Storage Utility prikazuje sve ShareCenter uređaje koje detektuje na mreži i iz njega možete podesiti njihove IP adrese, kao i mapirati diskove iz NAS uređaja na lokalno disk slovo. Ipak, najbolje je ta podešavanja uraditi iz Wizard-a koji će vas provesti korak po korak kroz instalaciju i podešavanje NAS-a.
Kada dođete do odgovarajućeg koraka u Wizard-u, možete i izabrati RAID mod za diskove (ako imate dva ista diska u NAS-u), formatirati ih, mapirati ih kao mrežne diskove, kao i instalirati dodatne plugin-ove koji omogućavaju razne dodatne mogućnosti kao što je audio streaming, centralni repozitorijum za fotografije, blog na integrisanom web serveru itd.

Web interfejs je izuzetno moćan, pa vam omogućava zaista detaljna podešavanja, kao i uvid u SMART parametre diskova i sisteme za dijagnostiku. U njemu možete i definisati korisnike koji imaju prava pristupa diskovima, kvote za svakog korisnika, inicirati HTTP, FTP ili P2P download, pokrenuti Backup na lokalni ili udaljeni disk, pokrenuti lokalni FTP ili HTTP server, UPnP i iTunes server... generalno mnogo više stvari nego što mi možemo da pokrijemo u ovom tekstu.

Ako vas interesuje kako ovaj web interfejs izgleda u praksi, možete probati odličan emulator na D-Link sajtu.

Utisci u radu, Zaključak


Utisci u radu

DNS-325 je bio izuzetno jednostavan za podešavanje, a inicijalizacija i formatiranje diska su protekli bez ikakvih problema. Morate biti svesni da ćete ubacivanjem hard diska u ovaj NAS izgubiti sve podatke sa njega, pa nabavite ili nove diskove ili uradite potpuni backup pre toga.NAS kreira glavnu EXT3 particiju, a uz nju i dve male dodatne particije od po 500 MB gde verovatno smešta sistemske podatke. Te male particije su inače nevidljive dok je hard disk u NAS-u, a mi smo ih detektovali tek kada smo disk izvadili iz uređaja i priključili ga direktno na računar.Kada jednom mapirate NAS kao mrežni disk, on će se ponašati kao i bilo koji drugi disk u sistemu i možete mu pristupati normalno preko Explorer-a, Total Commander-a ili na bilo koji drugi način koji inače koristite prilikom baratanja fajlovima.

Pošto nažalost nismo imali dva ista diska na raspolaganju da uradimo test RAID konfiguracije, NAS smo testirali jednim WD Green diskom od 2 TB. Rezultate testa brzine transfera možete videti na slici ispod.Očigledno je da brzina LAN-a nije u ovom slučaju ograničavajući faktor, a RAID 0 konfiguracija bi sigurno primetno povećala brzine. Naravno, ako vam je bitnija sigurnost podataka od kapaciteta i brzine, tu je RAID 1 mod.
 

Zaključak

Glavno skladište podataka u kućnoj mreži odavno više nije praktično držati na desktop računaru. DNS-325 nudi vrlo fleksibilno rešenje koje vam može ponuditi do 4 TB skladišnog prostora sa mogućnostima pristupa iz lokala ili sa Interneta (uz odgovarajuća podešavanja rutera), kao i deljenje štampača u mreži i omogućavanje pristupa podacima svim DLNA, UPnP ili iTunes kompatibilnim uređajima u mreži. Web i FTP server, kao i mogućnost samostalnog download-a putem HTTP, FTP i P2P protokola još više proširuju paletu potencijalnih uloga ovog NAS-a.Iako na prvi pogled primarno namenjen kućnim korisnicima, DNS-325 ima dosta toga da ponudi i u poslovnom okruženju, pogotovo u RAID 1 konfiguraciji gde bi garantovao bezbednost bitnih podataka u slučaju otkaza jednog od diskova. Automatizovani sistem za backup podataka sa računara je takođe vrlo poželjna opcija za poslovni sistem.

Ako ste razmatrali neko NAS rešenje, DNS-325 svakako zaslužuje da ga uzmete ozbiljno u razmatranje.


Prednosti:

- Sistem baziran na 1,2 GHz procesoru odličnih performansi
- Podrška za RAID 0 i RAID 1 modove
- Multimedijalni server po DLNA, UPnP i iTunes standardima
- Mogućnost samostalnog P2P download-aMane:

- Bez bitnih nedostataka

Uređaj na test ustupio D-Link.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: D-Link DCS-930L

Test: HP ProCurve 1810G-8

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209