Greška

Došlo je do greške.

Test: D-Link DIR-865L i DWA-182

21.05.2013 12:13 | 1 Hardver

Bojan Dančuo

Test: D-Link DIR-865L i DWA-182


Kako je za testiranje novog 802.11ac WiFi standarda neophodno imati barem dva mrežna uređaja koji ga podržavaju (trenutno još uvek nemamo ni jedan u redakciji predviđen za te svrhe), D-Link je bio dovoljno predusretljiv da nam ustupi u isto vreme DIR-865L ruter i DWA-182 USB WiFi adapter, pa će se ovaj tekst baviti oboma, kao i analizom toga kako se ponašaju u tandemu.

Kako je 802.11ac jako nov standard i trenutno je veoma teško naći uređaje koji ga podržavaju, pretpostavićemo da veliki broj naših čitaolaca niej imao priliku da se upozna sa njim. Zbog toga ćemo, pre nego što nastavimo dalje, morati prvo malo da se osvrnemo na stare i nove WiFi standarde i da vidimo šta nam to novo 802.11ac zapravo donosi?

U tabeli ispod možete videti trenutno aktuelne WiFi standarde i njihove osnovne karakteristike.
(Napomena: Ovom prilikom se nećemo udubljivati u detalje tehnologije, jer to izlazi iz okvira ovog teksta. Za čitaoce koji žele da saznaju više, na raspolaganju je Wikipedija i veliki broj članaka na Internetu)
 

802.11 protokol Frekvenca (Ghz) Širina frekventnog opsega (Mhz) Maksimalni broj tokova podataka Brzina protoka po jednom toku podataka (Mbit/s)
a 5 20 1 54
b 2,4 20 1 11
g 2,4 20 1 54
n 2,4 i 5 20 i 40 4 72 i 150
ac 5 20, 40, 80 i 160 8 87,6, 200, 433,3 i 866,7
ad (najavljen) 60 2000 1 (za sada) 7000


Kao što se može odmah videti, frekvence koje aktuelne WiFi mreže koriste za komunikaciju se nalaze na 2,4 i 5 GHz. Zašto baš te frekvence? Pa zato što su ih regulatorna tela na svetskom nivou proglasila za slobodne i predviđene za ovu vrstu uređaja. Osim osnovne frekvence, tu je i širina "kanala" koji WiFi mreža koristi ze komunikaciju. Što je taj frekventni opseg širi, to je moguće ostvariti veću brzinu protoka, ali tada postoji i veća verovatnoća za interferenciju sa nekom drugom bežičnom mrežom i blizini. Veći broj tokova podataka se pojavio kao mogućnost od 802.11n standarda, koji je prvi uveo simultani rad sa više antena, a brzina protoka po toku podataka zavisi od karakteristika hardvera i protokola i polako je rasla vremenom, kako su dolazili noviji standardi.

Najstariji WiFi standardi iz ovog spiska su 802.11a i 802.11b, koji su ustanovljeni otprilike u isto vreme (krajem 1999. god), a i dan danas je najveći broj postojećih WiFi adaptera još uvek kompatibilan sa njima. Standard 802.11a radi na frekvenci od 5 GHz i namenjen je i kreiranju lokalnih bežičnih mreža, kao i komuniciranju usmerenim antenama na većim razdaljinama. Njegova maksimalna teorijska brzina prenosa podataka iznosi 54 Mbit/s. Standard 802.11b je namenjen prvenstveno lokalnim mrežama i kao takav je u to vreme bio primarni WiFi standard koji se koristio u prenosnim uređajima. Radi na frekvenci od 2,4 GHz i ima maksimalnu teorijsku brzinu prenosa od 11 Mbit/s. Danas je vrlo teško naći u upotrebi neki uređaj koji koristi isključivo neki od ova dva, sada već zastarela standarda.

Još uvek veoma raširen WiFi standard, 802.11g, pojavio se tokom 2003. godine. Doneo je brzinu od 54 Mbps na frekvenci od 2,4 GHz i vrlo brzo se nametnuo kao dominantan. Praktično svi aktuelni WiFi uređaji mogu da rade po njemu, a i dan danas se u prodavnicama mogu pronaći 802.11g WiFi ruteri koji su zaostali na lagerima prodavnica ili dobavljača, ali to verovatno neće još dugo biti slučaj.


 

Posle više godina vladavine 802.11g standarda, nakon određenih peripetija zbog neslaganja velikih kompanija oko detalja novog standarda, 802.11n je konačno finaliziran tokom 2009. godine. To ne znači da su se tek tada pojavili prvi uređaji bazirani na njemu, pošto je tzv. "draft" standard (neratifikovan, ali praktično kompletiran) već barem 4-5 godina pre toga počeo da se pojavljuje u nekim ruterima, laptopovima i u vidu WiFi adaptera. Donevši drastično veće brzine i veći domet zahvaljujući novoj tehnologiji koja omogućava rad sa više antena i širim frekventnim opsegom, 802.11n je vrlo brzo postao izbor korisnika kojima su primarne performanse. Relativno visoka cena osnovnih modela koja se držala dugo je dovela do toga da se praktično tek od prošle godine pojavio veliki broj lako priuštivih rutera i adaptera, koji su konačno potisnuli stare 802.11g uređaje sa polica.

Stižemo do današnjice i 802.11ac standarda, koji je sada u onom stadijumu u kojem je 802.11n bio pre nekoliko godina. Još uvek se čeka na finalnu ratifikaciju, ali su uređaji zasnovani na njemu već počeli da se pojavljuju. Sam standard donosi dalje unapređenje tehnologije i brzine koje u kućnim uslovima potencijalno mogu da se mere sa gigabitnim LAN-om. Trenutno je jako teško na tržištu pronaći neki WiFi adapter koji ga podržava, a tek je su najnoviji modeli najviše klase mobilnih telefona uveli podršku za njega.

Za budućnost je već u planu i 802.11ad standard, koji pak neće biti zamena za postojeće standarde, već više njihova dopuna. Uređaji zasnovani na njemu radiće na frekvenciji od 60 GHz i omogućavaće u startu brzinu od vrlo respektabilnih 7 Gbps, sa planom ubrzanja do 25 Gbps kako implementacija bude usavršavana. Ono što je glavna prednost 802.11ad standarda jeste mnogo viša frekvenca na kojoj se emituje i prima, koja omogućava drastično brži protok podataka. Nažalost, to mu je u isto vreme i najveća mana, pošto radio talasi na toj frekvenci neće moći da prolaze kroz zidove, pa će za njega biti neophodna optička vidljivost između uređaja. Zbog toga će svi ruteri koji koriste 802.11ad standard zadržati i podršku za starije 802.11ac i 802.11n standarde, kako bi zadržali pokrivenost i van multimedijalne dnevne sobe, za koju je ovaj standard primarno namenjen.

Ovime privodimo kraju priču o WiFi standardima. Ispod možete videti specifikacije uređaja na testu, a na sledećim stranama ćemo se pozabaviti njihovim hardverom.
 


 


 


 


 

Hardver - DIR-865L


 

Hardver - DIR-865L
 

Na kutiji su navedene sve osnovne karakteristike rutera, kako bi kupac mogao odmah da svestan svih mogućnosti, a posebno je naglašeno da podržava novi wireless standard koji je "tri puta brži od wireless N-a".
 


 

U kutiji se nalaze: ruter, strujni adapter, LAN kabl i uputstvo sa pratećim CD-om.
 


 

Sam ruter je monolitnog izgleda, predviđen da stoji uspravno i prilično je visok zbog internih antena. Na crnoj glossy plastici se lako vide otisci prstiju i prašina. Srećom, horizontalne površine na kojima prašina može da se skuplja nisu velike.
 


 

Sa prednje strane se nalaze dva LED-a, gornji za signalizaciju uključenosti i aktivnost WPS-a i donji za signalizaciju stanja veze sa Internetom. Ispod LED-ova je WPS taster. Ne postoje nikakvi LED-ovi za signalizaciju protoka podataka, što je izgleda postao trend kod kućnih D-Link rutera, jer se verovatno smatra da korisnicima više smeta treperenje lampica nego što im zapravo koristi (mi se ne slažemo sa time i ipak preferiramo transparentnost aktivnosti rutera koja se dobija signalnim LED-ovima, ali smo verovatno u manjini).
 


 

Sa zadnje strane rutera se nalaze (odozdo nagore): konektor za napajanje, prekidač za uključivanje, reset taster, jedan WAN i četiri LAN gigabitna porta i USB konektor.
 


 

Ispod baze je smeštena nalepnica sa svim osnovnim podacima o ruteru, koji uključuju i podrazumevanu lozinku za povezivanje na WiFi mrežu, kao i WPS PIN.
 


 

Hardver - DWA-182


 

Hardver - DWA-182

DWA-182 dolazi u kutiji skromnih dimenzija, u kojoj ćete naći USB WiFi adapter, produžni USB kabl sa postoljem i kratko uputstvo sa pratećim CD-om.
 


 

Sam uređaj je veličine prosečnog 3G modema, a dodatno postolje je jako zgodno i pomaže u lakšem pozicioniranju antene, kao i u eliminisanju problema "virenja" ne tako malog adaptera iz USB porta laptopa, ako ga koristite uz prenosni računar.
 


 


 

USB adapter na sebi ima samo WPS dugme, a pri dnu se nalazi signalni LED koji signalizira WiFi aktivnost.
 


 

Softver i utisci u radu - DIR-865L


 

Softver i utisci u radu - DIR-865L

Osnovno podešavanje rutera je izuzetno jednostavno, kao i kod svih rutera nove generacije. Moguće ga je uraditi putem web interfejsa ili korišćenjem QRS Mobile aplikacije, sa mobilnog telefona ili tableta. Naravno, najbitnija stvar koju treba podesiti jeste lozinka za WiFi mreže.
 


 

 


 

Osim podešavanja Internet parametara i postavljanja lozinke na WiFi, ovde možete odmah i povezati svoj mydlink nalog sa ruterom, ako ga već imate. Naravno, za korišćenje rutera u njegovoj osnovnoj funkciji, mydlink uopšte nije neophodan, pa ovaj korak možete u ovom trenutku i preskočiti i vratiti se na njega u nekom kasnijem trenutku.
 


 

Mydlink servis vam omogućava da preko mydlink sajta ili mobilne aplikacije kontrolišete neke od opcija vašeg rutera, gde god da se nalazite u tom trenutku (nephodan je pristup Internetu, naravno). Možete videti osnovne podatke koji uključuju IP adresu, trenutni protok i povezane klijente, pa možete veoma jednostavno blokirati nekog od klijenata, videti koji su poslednji web sajtovi koje je taj klijent otvorio, kao i restartovati ruter.
 


 

U drugom tabu imate i mogućnost podešavanja WiFi parametara, kao i uključivanje email obaveštavanja u slučaju da se na mrežu poveže neki novi klijent. Ovako možete zaista u svakom trenutku znati šta se sa vašom kućnom mrežom događa i eventualno intervenisati ako se neko neželjen povezao na nju.
 


 

Web interfejs je organizovan na standardni D-Link-ov način, pa su tu Setup, Advanced, Tools, Status i Support tabovi na vrhu, od kojih svaki sadrži određeni broj podopcija.
 


 

U Setup delu možete podesiti osnovne parametre vezane za Internet konekciju, Wireless i lokalnu mrežu, kao i SharePort opcije servera za sadržaj priključenog USB diska (server podržava DLNA), podesiti IPv6 opcije i promeniti podešavanja mydlink naloga.
 


 

Advanced deo interfejsa vam pruža razna podešavanja vezana za firewall, propuštanje portova, filtriranje pristupa u lokalnoj mreži i prema web sajtovima, QoS, omogućavanje "guest" WiFi mreže, itd..
 


 

Status tab vam daje detaljne podatke o funkcionisanju rutera, a Support tab je prilično detaljan help, ako niste sigurni koja opcija u web interfejsu čemu služi.
 


 

Ako priključite neki USB disk i podesite DLNA pristup, moći ćete da vidite sadržaj diska iz web pretraživača, kao i iz bilo kog uređaja i softvera koji ume da koristi DLNA protokol (Windows Media Player npr.). Zahvaljujući SharePort Mobile aplikaciji, to je isto moguće uraditi i sa mobilnog telefona ili tableta (multimedijalne fajlove možete reprodukovati u streaming varijanti ili ih prvo snimiti na mobilni uređaj, pa onda pustiti).
 


 


 

Brzinu WiFi-a smo testirali u kombinaciji sa laptop računarom koji u sebi ima 802.11n bežični adapter koji radi i na 2,4 i na 5 GHz. Naravno, izmerene brzine treba uzeti sa rezervom, pošto je testiranje obavljeno u standardnim kućnim uslovima, gde je prisutno dosta drugih bežičnih mreža i ostalih izvora smetnji. Doduše, to možda i jesu najrelevantniji podaci, jer će korisnici ruter i koristiti u takvim uslovima.
 


 

Na frekvenciji od 2,4 GHz koristeći 802.11n standard, izmerili smo brzine koje su se kretale od 5,4 MB/s do 10 MB/s.
 


 

Kada smo prešli na 5 GHz, bio je očigledan skok u brzini, pa smo tako izmerili protok koji se kretao od 12 MB/s do 21 MB/s (ovo ponovo važi za 802.11n).
 

Inače, tokom testiranja nismo imali nikakvih problema, osim jednog izuzetka koji treba napomenuti zbog korisnika koji će možda kupiti ovaj ruter i susresti se sa istim problemom. Naime, DIR-865L u radu na 2,4 GHz podržava svih 13 kanala, što ne važi za sve WiFi uređaje koji koriste taj frekventni opseg, jer nije u svim zemljama dozvoljeno koristiti najviše kanale definisane 2,4 GHz WiFi standardom. Kako prilikom automatskog određivanja kanala na kojem će raditi, ruter bira naslobodniji, vrlo često je završavao na trinaestom kanalu, što je imalo za posledicu da određeni broj laptopova, telefona i drugih WiFi uređaja nije detektovalo mrežu uopšte. Rešenje ovog problema je da se 2,4 GHz WiFi mreža fiksira na nekom od nižih kanala (ne preko 11), a posle toga će svi 2,4 GHz WiFi uređaji moći normalno da vide mrežu i da se povežu sa njom.
 

Softver i utisci u radu - DWA-182


 

Softver i utisci u radu - DWA-182

Drajveri i softver za DWA-182 se moraju instalirati sa CD-a koji se dobija uz uređaj ili ih je potrebno skinuti sa Interneta. Ovo je malo nespretno rešenje, jer u situaciji kada imate laptop bez optičkog drajva (što je u današnje vreme sve češća pojava), primorani ste da tražite softver na D-Link-ovom sajtu ili eventualno da kopirate sadržaj CD-a na USB drajv na nekom drugom računaru koji poseduje optiku. Elegantnija solucija bi bila dodavanje određene količine interne memorije u sam WiFI adapter, koja bi se onda prijavljivala kao prenosivi disk i sadržala bi neophodan softver (ovo rešenje koriste 3G modemi).
 


 

Sama instalacija softvera je krajnje jednostavna i svodi se na par next, next, next klikova. Kada pokrenete softver, on će vas provesti kroz čarobnjaka za povezivanje, gde možete izabrati jednu od detektovanih WiFi mreža i povezati se na nju.
 


 


 

Softver praktično čini jedan prozor u kome imate osnovne informacije o tome na koju ste mrežu povezani i preko kog kanala, a možete videti spisak svih detektovanih WiFi mreža, pregledati spisak vaših zapamćenih WiFi mreža, kao i pročitati pomoć za opcije iz softvera, koja se pojavljuje sa strane kada kliknete na "support" dugme.
 


 

Tokom testiranja nismo imali nikakvih problema sa ovim adapterom, a bez problema se povezivao na sve WiFi mreže, bilo da su na 2,4 GHz ili 5 GHz. Kada smo ga zakačili na DIR-865L ruter na frekvenciji od 5 GHz po 802.11ac standardu, dobili smo izmerene brzine prenosa podataka od 15 MB/s do 30 MB/s, što je u proseku već dobrano brže od 100 Mbit LAN-a.
 


 

Opet, očekivali smo malo veći skok protoka u odnosu na 802.11n standard, a potencijalna prepreka za postizanje još većih brzina je činjenica da DWA-182 ima samo USB 2.0 interfejs, za koji pretpostavljamo da u ovom slučaju predstavlja ograničavajući faktor.
 

Zaključak


 

Zaključak - DIR-865L

DIR-865L je jedan od pionira 802.11ac standarda i nadamo se da će u budućnosti biti sve više rutera koji taj standard podržavaju. To će umnogome olakšati konačno masovnije korišćenje frekvencije od 5 GHz i malo bolje rasporediti zauzetost WiFi opsega, pošto danas većina 802.11n uređaja i dalje radi na 2,4 GHz. U pitanju je ruter visoke klase koji ima sve funkcije koje bi prosečnom kućnom korisniku mogle da zatrebaju, plus Cloud mogućnosti i podršku za SharePort preko ugrađenog USB-a.
 


 

Podešavanje je zaista izuzetno jednostavno i čak će se i potpuni laik vrlo lako snaći u "čarobnjacima" koji ga sve vreme vode za ruku kroz neophodne korake. Tu je naravno i pregršt naprednih opcija, za one koji žele da se pozabave detaljnijim podešavanjima. Kada bismo taksativno krenuli da navodimo sve mogućnosti rutera, otišao bi nam ceo zaključak samo na to, pa ćemo samo pomenuti da su podržani: QoS, Dynamic DNS, DLNA i iTunes deljenje multimedije, roditeljska kontrola pristupa sajtovima, sistem vremenski tempiranih profila, VPN, guest mreže, itd.

Naravno, veliki bonus je podrška za novi 802.11ac WiFi standard, koji omogućava teoretske maksimalne brzine prenosa od čak 1300Mbps i uz potpuno funkcionalno IPv6 rutiranje i firewall čini DIR-865L maksimalno "future proof" uređajem. Sa tehničke strane nemamo nikakve zamerke na ovaj ruter, pa nam (ako tražimo dlaku u jajetu) ostaje samo da konstatujemo kako nam se baš i ne sviđa "piano finiš" plastika, na kojoj vrlo lako ostaju otisci prstiju i vidi se svaka trunka prašine. Ako vam treba WiFi ruter visoke klase, defitinitivno nećete pogrešiti ako odaberete DIR-865L.


Prednosti:

- Podrška za novi 802.11ac standard
- Istovremeni rad na 2,4 GHz i 5 GHz frekventnim opsezima i podrška za sve aktuelne WiFi standarde
- Cloud kontrola rutera putem mydlink web sajta ili mobilne aplikacije (Android ili iOS)
- Gigabitni LAN
- USB 2.0 port sa SharePort podrškom i DLNA serverom
- IPv6 podrška

Mane:

- Glatka crna plastika na kojoj ostaju otisci prstijuZaključak - DWA-182

Uz novi ruter koji podržava 802.11ac standard, potreban vam je i odgovarajući WiFi mrežni adapter. Kako su standardni laptopovi, pa čak i ultrabook računari sa podrškom za ovaj standard još uvek retki, DWA-182 je vrlo dobar način da ubrzate bežičnu komunikaciju, ako vam je takva mogućnost potrebna.
 


 

Pored podrške za novi standard, ovaj WiFi adapter podržava i sve prethodne, pa može biti vrlo koristan i kod korišćenja punog potencijala 802.11n rutera koji mogu da rade u 5 GHz frekventnom opsegu. USB produžni kabl sa stalkom koji se dobija uz njega je vrlo koristan dodatak, a softver je jednostavan za instalaciju i korišćenje, mada smatramo da bi bilo bolje da je sadržan u internoj memoriji adaptera, umesto na pratećem CD-u, jer to može predstavljati problem ako imate prenosni računar bez optičkog drajva.

Brzina prenosa podataka preko bilo koje WiFi mreže će sa ovim adapterom u svakom slučaju biti veoma visoka (dok god ruteri na koje je povezan DWA-182 te brzine podržavaju), a DWA-182 vam uz to i garantuje da ne postoji aktuelna WiFi mreža na koju nećete moći uz pomoć njega da se povežete. Svakako zgodna stvar za posedovati, pa ako cena ovog adaptera ne bude previsoka kada stigne na naše tržište, definitivno će zaslužiti našu preporuku.


Prednosti:

- Podrška za 802.11ac standard
- Rad na 2,4 i 5 GHz, što mu omogućava da se poveže na bilo koju aktuelnu WiFi mrežu
- Velika brzina prenosa podataka kada radi na 5 GHz

Mane:

- Softver dolazi na CD-u, što može biti problem za prenosne računare bez optičkog drajva
- USB konekcija je 2.0, što potencijalno ograničava maksimalnu brzinu prenosa


Uređaj na test ustupio D-Link.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: D-Link DIR-506L Pocket Cloud Router

Test: ASUS RT-N14U, DSL-N66U i PCE-AC66

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209