Greška

Došlo je do greške.

Test: D-Link DIR-657 - HD Media Router

06.02.2012 09:39 | 1 Hardver

Bojan Dančuo

Test: D-Link DIR-657 - HD Media Router

D-Link je već dugo prisutan na našem tržištu i poznat je po širokoj ponudi mrežnih uređaja za kućnu i profesionalnu upotrebu. U slučaju DIR-657 modela koji se ovaj put našao kod nas na testu, očigledna ciljna publika su kućni korisnici koji žele da kreiraju novu multimedijalnu kućnu mrežu ili unaprede postojeću podrškom za noviji i brži 802.11n WiFi standard i gigabitnim LAN-om.
 


 

Spisak mogućnosti i podržanih tehnologija je svakako impresivan, a posebno je naglašen ugrađeni automatizovani QoS (Quality of Service) servis koji bi trebalo da garantuje prioritetizaciju mrežnog saobraćaja i omogući maksimalne performanse prilikom prenosa multimedije i igranja na mreži.
 


 

DIR-657 ruter poseduje 4 gigabitna LAN porta, 1 gigabitni WAN port, USB 2.0 port, SD card slot, a podržava bežični rad po 802.11g i 802.11n standardima na frekvenciji od 2,4 GHz. Unutar rutera su integrisane dve antene, pa je teoretska maksimalna brzina protoka koju sa njim možete ostvariti bežičnim putem 300 Mbps.
 


 

Osim toga, ruter podržava najnovije trenutno aktuelne standarde za enkripciju podataka, UPnP, WPS, deljenje USB porta sa računarom, kao i serviranje multimedijalnog sadržaja sa USB diska i SD kartice preko DLNA protokola ili u vidu mrežnog diska. Naravno, u skladu sa modernim trendovima, podržano je rutiranje IPv6 protokola, kao i funkcija IPv6 firewall-a.
 


 

Pogledajmo sada malo detaljnije sam hardver...
 

Hardver


Hardver

Kutija u kojoj dolazi DIR-657 je jednostavna, sa slikom rutera na prednjoj strani i istaknutim osnovnim karakteristima modela.
 


 

Unutra ćete naći sam ruter, Ethernet kabl, ispravljač i uputstvo sa pratećim CD-om sa softverom.
 


 

Ruter je prilično minimalistički dizajniran, sa glatko-crnom površinom koja pokriva oko dve trećine površine gornje strane i ponavljajućom geometrijskom matricom izlivenom u plastici na gornjoj trećini, na kojoj se nalazi i D-Link logo. DIR-657 je očigledno predviđen da stoji horizontalno, na šta ukazuje njegov oblik, kao i nedostatak stalka za montiranje u uspravni položaj. Ne postoje ni rupice za zidne držače, pa tako i taj način montaže otpada, mada on i nije mnogo popularan u tipičnim kućnim uslovima.
 


 


 

U skladu sa minimalističnim pristupom, sa prednje strane se nalaze samo dva LED-a: Power LED koji je upaljen dok je ruter pod naponom i Internet LED koji je plave boje kada Internet konekcija postoji i treperenjem daje do znanja da postoji protok podataka.
 


 


Sakrivene ispod zakrivljene prednje ivice, naćićete WPS dugme za automatsko uparivanje rutera sa drugim WiFi uređajima koji taj standard podržavaju, kao i SD card slot.
 


 


 

Sa zadnje strane se nalaze svi ostali konektori i prekidači, pa ćete tu zateći četiri gigabitna LAN porta, WAN/Internet port, USB 2.0 port, reset taster, power prekidač i konektor za ispravljač.
 


 


 

Ruter je prilično lagan, a sa donje strane se nalaze prorezi za hlađenje komponenti koje je pasivnog tipa, tako da ruter ne proizvodi nikakvu buku.

Softver i Utisci u radu, Deo 1


Softver i Utisci u radu, deo 1

Čim uključite DIR-657 i povežete ga na mrežu, dobićete pristup Internetu na LAN portovima, a u isto vreme će se podići WiFi pristupna tačka sa podrazumevanim "dlink" SSID-om koja nije zaštićena nikakvom lozinkom. Ovaj nedostatak bilo kakve inicijalne zaštite pristupa bežičnim putem može biti potencijalno opasan, jer korisnici koji su početnici će često samo povezati ruter i videti da sve radi, pa zadovoljni ostaviti sve tako kako jeste i neće ni biti svesni da im je mreža potpuno otvorena za pristup za bilo koga ko je u dometu signala.

Još gore je to što taj neko ko bi potencijalno pristupio nekonfigurisanom ruteru spolja, može bez ikakvih problema da pristupi i svim podešavanjima rutera, jer je i admin panel u startu potpuno nezaštićen. Tako je apsolutno NEOPHODNO da odmah po uključivanju u mrežu prođete barem kroz osnovi "wizard" za podešavanje parametara rutera. To ćete učiniti tako što otvorite browser i ukucate u adress bar "http://192.168.0.1/", što je podrazumevana IP adresa rutera ili tako što ubacite u optički drajv CD koji je došao sa njim i pokrenete Wizard koji se tamo nalazi.
 


 

Samo prvo podešavanje je prilično jednostavno i obuhvata sve bitne korake: konfigurisanje Internet pristupa koje će uglavnom pronaći automatski parametre; sigurnosna podešavanja WiFi mreže (bitno!), gde ćete definisati SSID (naziv) bežične mreže i lozinku za pristup; podešavanje lozinke za pristup interfejsu rutera; izbor vremenske zone.
 


 

Što se bezbednosti tiče, pozitivno je to što se može podesiti da ruter prilikom logovanja zahteva i captcha proveru prepoznavanja teksta, tako da je mnogo teže koristiti neki sistem za automatsko "nabadanje" lozinki.
 


 

Web interfejs je prilično standardan i već mnogo puta viđen na D-Link mrežnim uređajima. Tu su sva podešavanja na koja smo već navikli kod WiFi rutera ove klase, uz neke malo egzotičnije stvari, kao što je napredniji QoS i njegov WiFi pandan "WISH", IPv6 podešavanja i roditeljska kontrola koja može da se realizuje preko nekoliko automatizovanih sistema za DNS filtriranje.
 


 


 


 


 


 


 


 


Softver i Utisci u radu, Deo 2


Softver i Utisci u radu, deo 2

Pored osnovne funkcije rutera, DIR-657 može da posluži kao veoma zgodan mrežni server za deljenje fajlova sa USB diska ili SD kartice. U tom slučaju je moguće pristupiti sadržaju direktno iz Explorer-a, tako što ćete upisati "\\dlinkrouter" u adress bar.
 


 

Pored toga, ruter je vidljiv na mreži kao multimedijalni uređaj kojem može da pristupi bilo koji klijent koji podržava DLNA protokol (što podrazumeva i bilo koji računar sa Windows-om 7 npr.). Sva multimedija sa USB diska i SD kartice će automatski biti skenirana i pojaviće se u spisku.
 


 


 

Pored toga, moguće je na PC računaru pokrenuti i SharePort Plus softver koji vam omogućava da Windows vidi USB port na ruteru kao lokalni USB port, što mu omogućava da potpuno transparentno koristi bilo koji USB uređaj kao da je priključen direktno na njega (štampač, skener, USB disk...). Naravno, tu postoji primetan pad brzine u odnosu na korišćenje direktno sa USB porta na matičnoj ploči, ali je i pored toga u pitanju korisna opcija.

Onih teoretskih 300 Mbps zvuči jako lepo, ali koliku brzinu WiFi-a zaista možete očekivati u realnim uslovima?

Kako imamo ograničene uslove za testiranje WiFi-a, koji na žalost ne uključuju neki izolovani lokalitet ili sobu okruženu faradejevim kavezom, snalazili smo se sa onime što smo imali na raspolaganju. To znači da rezultate ovog testa treba uzeti sa rezervom, pogotovo kada se uzme u obzir velika "zagađenost" 2,4 GHz frekventnog opsega zbog velikog broja predajnika koji postoje na relativno malom rastojanju u svakoj urbanoj sredini i smetaju jedni drugima. Ipak, kako smo test ponovili više puta, na kraju smo izvukli neke rezultate koje smatramo prilično merodavnim, pogotovo što su ovde u pitanju uslovi slični onima u kojima će se ruter verovatno i koristiti.

Za testiranje smo koristili NASTester v1.3 koji smo pokrenuli na našem Toshiba P200-1I6 laptopu, kojem smo zadali da proveri brzinu čitanja i pisanja na mapirani mrežni disk sa desktop računara, povezanog LAN kablom sa ruterom preko gigabitnog mrežnog adaptera. Rezultati su dosta varirali i umeli su da opadnu i na 50% od maksimalne izmerene brzine u određenom vremenskom periodu, ali kada je transfer bio stabilan, izmerena prosečna brzina se kretala oko 9 MB/s u oba smera.
 


 

Nismo bili u prilici da detaljno testiramo domet rutera, ali po komentarima sa Interneta, nešto je slabiji od modela sa eksternim antenama. Kod nas je radio sasvim korektno u susednih par prostorija gde smo ga koristili bežičnim putem i gde je između nas i njega bilo do dva pregradna zida.
 Zaključak


Zaključak

DIR-657 je zanimljivo rešenje za kućnu mrežu koje će vam omogućiti da desktop računare povežete u veoma brz gigabitni LAN, dok 802.11n WiFi u 300 Mbps varijanti na 2,4 GHz garantuje da će praktično svi aktuelni prenosni računari i gedžeti imati maksimalno brzu vezu sa ostatkom mreže. Šteta je možda što ovaj ruter ne podržava rad na frekvenciji od 5 GHz, ali bi mu to sigurno podiglo cenu, a trenutno jako mali broj mobilnih uređaja može to da iskoristi.
 


 

Pored osnovne uloge rutiranja lokalnog i Internet mrežnog saobraćaja, DIR-657 ima integrisani automatizovani QoS sistem koji garantuje prioritet multimedijalnom mrežnom protoku, što uz mogućnost deljenja sadržaja sa USB memorija i SD kartica putem DLNA i standardnog mrežnog protokola pruža korisniku više od većine drugih rutera ove klase.

Sada već standardna štedljivost D-Link Green familije uređaja važi i u slučaju ovog rutera, a puna podrška za IPv6 osigurava da se nećete naći u nebranom grožđu kada konačno dođe trenutak za masovni prelazak na novu verziju Internet Prokola. Tu su i standardne opcije propuštanja portova, posebne WiFi zone za goste, roditeljske kontrole pristupa i mnogo toga drugog, pa vam količina broj koje možete podešavati verovatno neće nedostajati.

Konačna Benchmark presuda u slučaju DIR-657 rutera je da je u pitanju korektan kućni ruter više srednje klase sa nekim detaljima koji ga ipak izdvajaju od konkurencije, tako da nećete pogrešiti ako za svoj multimedijalni dom izaberete baš njega kao osnovu.


Prednosti:

- Gigabitni LAN
- USB port sa SharePort Plus tehnologijom i SD card slot koji omogućavaju deljenje sadržaja u mreži
- Automatizovani QoS za multimediju
- IPv6 podrška


Mane:

- Nešto manji domet od sličnih uređaja sa eksternim antenama
- Nedostatak LED-ova za signalizaciju aktivnosti LAN portova i wireless-a (da, staromodni smo i nedostaju nam)


Uređaj na test ustupio D-Link.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS RT-N66U Double 450Mbps N Router

Test: D-Link PowerLine Homeplug AV Mini Starter Kit (DHP-311AV)

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209