Greška

Došlo je do greške.

Test: D-Link DIR-626L Cloud Router

01.04.2013 20:00 | 1 Hardver


Bojan Dančuo

Test: D-Link DIR-626L Cloud Router


Već smo imali prilike da testiramo jedan D-Link-ov ruter iz Cloud serije, koja je specifična po tome što dozvoljava određeni nivo kontrole kroz mydlink servis, a DIR-626L je još jedan član te rastuće Cloud familije. Dizajna koji odskače od onoga što smo navikli da vidimo kod prosečnog kućnog rutera, DIR-626L predstavlja trenutno aktuelnu srednju klasu, sa solidnim karakteristikama i umerenom cenom za ono što pruža.
 


 

Suština mydlink-a je da pored osnovih funkcija uređaja, korisnicima omogući veoma jednostavnu kontrolu uređaja preko Interneta i to iz web pretraživača ili preko mobilne aplikacije koja postoji u verziji za Android i iOS operativne sisteme. Tako možete u bilo kom trenutku da vidite da li vaša kućna mreža radi, da proverite trenutni protok, koji su sve klijenti povezani na ruter (kao i da eventualno nekome od njih zabranite dalji pristup), kao i koji su poslednji web sajtovi kojima je pristupano iz lokalne mreže (ovo je korisno za kontrolu dece npr.).
 


 

Ako pogledamo klasične ruter funkcije, DIR-626L donosi sve što očekujemo od rutera njegove klase, a to je podrška za 802.11n WiFi sa maksimalnom brzinom bežičnog prenosa podataka od 300 Mbps, IPv6 podrška, napredni firewall sa QoS-om i USB port preko kojeg je moguće deliti priključene USB uređaje u lokalnoj mreži. LAN i WAN konektori su 100 Mbit-ni i to je možda jedini deo ovog rutera koji pomalo kaska za aktuelnim trendovima.

Ispod možete videti specifikacije, a na sledećoj strani ćemo se detaljnije pozabaviti hardverom rutera.
 


 

Hardver


 

Hardver

DIR-626L dolazi u kutiji relativno skromnih dimenzija koja je u plavom tonu, za razliku od narandžaste note na koju smo do sada bili navikli kada je D-Link u pitanju.
 


 

Unutra ćete naći sam ruter, ispravljač za struju, uputstvo sa pratećim CD-om i jedan LAN kabl.
 


 

Ruter nije velikih dimenzija i mada mu je baza istog prečnika kao kod DIR-645 modela koji je ranije bio kod nas na testu, nešto je niži.
 


 

Sa prednje strane se nalaze dva LED-a za signalizaciju. Gornji, Power LED, svetli zeleno kada je ruter u funkciji, treperi zeleno dok je aktivan WPS, a narandžasto svetli dok se sistem rutera podiže. Donji, Internet LED, svetli zeleno ako postoji aktivna Internet konekcija, a narandžasto, ako je ruter povezan kablom, ali nema izlaz na Internet.
 


 

Zadnja strana je interesantnija i na njoj zatičemo (odozgo na dole) USB port, WPS taster, četiri 100 Mbit LAN porta, WAN port, Power taster i konektor za napajanje. Reset taster se nalazi sa donje strane rutera u vidu rupice na samoj bazi, koju treba ubosti nekim oštrim predmetom kako bi se ruter vratio na fabrička podešavanja.
 

Softver i utisci u radu


 

Softver i utisci u radu

Osnovno podešavanje rutera je izuzetno jednostavno, kao i kod svih rutera nove generacije. Moguće ga je uraditi putem web interfejsa ili korišćenjem QRS Mobile aplikacije, sa mobilnog telefona ili tableta. Naravno, najbitnija stvar koju treba podesiti jeste lozinka za WiFi mrežu.
 


 


 

Osim podešavanja Internet parametara i postavljanja lozinke na WiFi, ovde možete odmah i povezati svoj mydlink nalog sa ruterom, ako ga već imate. Naravno, za korišćenje rutera u njegovoj osnovnoj funkciji, mydlink uopšte nije neophodan, pa ovaj korak možete u ovom trenutku i preskočiti i vratiti se na njega u nekom kasnijem trenutku.
 


 

Web interfejs je organizovan na standardni D-Link-ov način, pa su tu Setup, Advanced, Tools, Status i Support tabovi na vrhu, od kojih svaki sadrži određeni broj podopcija.
 


 

U Setup delu možete podesiti osnovne parametre vezane za Internet konekciju, Wireless i lokalnu mrežu, kao i SharePort opcije servera za sadržaj priključenog USB diska (server podržava DLNA), podesiti IPv6 opcije i promeniti podešavanja mydlink naloga.
 


 

Advanced deo interfejsa vam pruža razna podešavanja vezana za firewall, propuštanje portova, filtriranje pristupa u lokalnoj mreži i prema web sajtovima, QoS, omogućavanje "guest" WiFi mreže, itd..
 


 

Tools deo se bavi opcijama vezanim za funkcionisanje rutera, pa tu možete uraditi update firmware-a, podesiti lozinku administratora, aktivirati Dynamic DNS sistem (koji vam omogućava da imate stalnu spoljnu adresu rutera, ako vam treba da mu pristupate sa Interneta) itd..
 


 

Status tab vam daje detaljne podatke o funkcionisanju rutera, a Support tab je prilično detaljan help, ako niste sigurni koja opcija u web interfejsu čemu služi.
 


 

Ako priključite neki USB disk i podesite DLNA pristup, moći ćete da vidite sadržaj diska iz web pretraživača, kao i iz bilo kog uređaja i softvera koji ume da koristi DLNA protokol (Windows Media Player npr.). Zahvaljujući SharePort Mobile aplikaciji, to je isto moguće uraditi i sa mobilnog telefona ili tableta (multimedijalne fajlove možete reprodukovati u streaming varijanti ili ih prvo snimiti na mobilni uređaj, pa onda pustiti).
 


 


 

Mydlink servis vam omogućava da preko mydlink sajta ili mobilne aplikacije kontrolišete neke od opcija vašeg rutera, gde god da se nalazite u tom trenutku (nephodan je pristup Internetu, naravno). Možete videti osnovne podatke koji uključuju IP adresu, trenutni protok i povezane klijente, pa možete veoma jednostavno blokirati nekog od klijenata, videti koji su poslednji web sajtovi koje je taj klijent otvorio, kao i restartovati ruter.
 


 

U drugom tabu imate i mogućnost podešavanja WiFi parametara, kao i uključivanje email obaveštavanja u slučaju da se na mrežu poveže neki novi klijent. Ovako možete zaista u svakom trenutku znati šta se sa vašom kućnom mrežom događa i eventualno intervenisati ako se neko neželjen povezao na nju.
 


 

Naravno, daljinska kontrola kućnih rutera je već odavno moguća putem web interfejsa, ali to zahteva dodatna podešavanja i često deluje komplikovano prosečnim korisnicima, koji onda prosto odustanu od cele priče. Ipak, čak i naprednim korisnicima ovaj sistem olakšava život, pogotovo kada se uzme u obzir mobilna aplikacija.
 

Zaključak


 

Zaključak

D-Link DIR-626L je veoma funkcionalan 300 Mbps 802.11n WiFi kućni ruter, umerene cene, sa USB konektorom koji poseduje SharePort podršku. Cloud dodatak koji omogućava daljinsku kontrolu rutera putem mydlink web sajta ili mobilne aplikacije, dodatna je vrednost koja će nekim korisnicima značiti, a nekima možda ne, ali svakako ne škodi svojim prisustvom. Uz to, IPv6 protokol je u potpunosti podžan, pa će vas tako ovaj ruter služiti i u nekoj doglednoj budućnosti, kada prelazak na novu verziju Internet Prokola postane neophodnost.
 


 

Tokom testiranja ovog rutera nismo imali nikakvih problema i brzina i domet WiFi-a su bili na zadovoljavajućem nivou. Podešavanje je zaista izuzetno jednostavno i čak će se i potpuni laik vrlo lako snaći u "čarobnjacima" koji ga sve vreme vode za ruku kroz neophodne korake. Tu je naravno i pregršt naprednih opcija, za one koji žele da se pozabave detaljnijim podešavanjima.

Nedostatak gigabitnog LAN-a je jedina prava zamerka koju mu možemo uputiti, pošto je brzina 100 Mbit-nog LAN-a na granici da postane usko grlo za 300 Mbit WiFi, dok je izostanak podrške za 5 GHz WiFi nešto što je ipak potpuno očekivano u ovoj cenovnoj klasi. Ako vam te dve stavke nisu presudne, ne postoji ni jedan razlog da ne preporučimo D-Link DIR-626L ruter, a ako vam je gigabitni LAN potreban, tu je i njegov "stariji" i malo skuplji brat, DIR-636L.
 

Prednosti:

- Cloud kontrola rutera putem mydlink web sajta ili mobilne aplikacije (Android ili iOS)
- Dobar kvalitet WiFi signala i podrška za 300 Mbps 802.11n
- IPv6 podrška
- USB 2.0 port sa SharePort podrškom i DLNA serverom


Mane:

- Nema gigabitni LAN


Uređaj na test ustupila firma D-Link.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS RT-AC66U 802.11ac Dual Band Wireless Router

Test: D-Link DIR-506L Pocket Cloud Router

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209