Greška

Došlo je do greške.

Test: D-Link DIR-605L Cloud Router

18.07.2012 13:24 | 2 Hardver


Bojan Dančuo

Test: D-Link DIR-605L Cloud Router

D-Link je jedna od vodećih kompanija u svetu mrežnih uređaja, gde inače vlada prilično jaka konkurencija. Ovo neizbežno vuče za sobom potrebu za stalnom inovacijom i izbacivanjem novih modela koji donose više funkcija po istoj ili nižoj ceni u odnosu na uređaje prethodne generacije. Kako je osnovna tehnologija neophodna za konstruisanje rutera u potpunosti sazrela, bazični modeli raznih proizvođača se sve manje i manje razlikuju, pa je neophodno ponuditi nešto što je više od samog dizajna uređaja ili poneke nove funkcije u softveru. Ovde na scenu stupa onaj Cloud deo koji smo već pomenuli u uvodnom delu teksta, tj. konkretno mydlink servis koji D-Link od skoro vezuje za svoje uređaje i nudi korisnicima kao dodatnu mogućnost.
 


 

Sa mydlink servisom smo se već susreli kada smo testirali novije D-Link IP kamere, ali je DIR-605L prvi ruter koji ga podržava.
 


 

Suština mydlink-a je da pored osnovih funkcija uređaja, korisnicima omogući veoma jednostavnu kontrolu uređaja preko Interneta i to iz web pretraživača ili preko mobilne aplikacije koja postoji u verziji za Android i iOS operativne sisteme. Tako možete u bilo kom trenutku da vidite da li vaša kućna mreža radi, da proverite trenutni protok, koji su sve klijenti povezani na ruter (kao i da eventualno nekome od njih zabranite dalji pristup), kao i koji su poslendnji web sajtovi kojima je pristupano iz lokalne mreže (ovo je korisno za kontrolu dece npr.).
 


 

Naravno, cela ta ujdurma oko mydlink-a ne bi imala smisla ako ruter ne ispunjava svoju osnovnu funkciju kako treba. Srećom, D-Link je tu standardno dobar, pa ovaj ruterčić podržava 802.11n wireless brzine do 300 Mbps i ima sasvim pristojan spisak funkcija podržanih softverom. Šteta je što LAN switch nije gigabitni već samo sto-megabitni, ali to ipak ne treba da iznenađuje u cenovnoj kategoriji u koju DIR-605L spada.

Ispod možete videti specifikacije, a na sledećoj strani ćemo se detaljnije pozabaviti hardverom rutera.
 


 

Hardver


 

Hardver

DIR-605L dolazi u standardnoj D-Link ambalaži, sa slikom uređaja i osnovnim karakteristikama istaknutim na prednjoj strani kutije.
 


 

Unutra ćete pored samog rutera pronaći i strujni adapter, LAN kabl i uputstvo sa pratećim CD-om.
 


 


 

Ruter ima dve prilično velike 5dbi antene koje se mogu rotirati, ali su fiksirane za uređaj i ne mogu se menjati. Sama baza rutera nije velika i zauzima relativno malo mesta na stolu.
 


 

Sa prednje strane se nalaze D-Link i mydlink logoi, kao i signalni LED-ovi.
 


 

Sa leve strane nalazimo WPS dugme.
 


 

Sa zadnje strane se nalaze LAN i WAN portovi, konektor za napajanje i reset taster.
 


 


 

Signalni LED-ovi su zelene boje, što je po našem mišljenju dobra stvar. Plavi LED-ovi koji su u poslednje vreme popularni prilično zamaraju vid, pošto ljudsko oko ima problem da fokusira talasnu dužinu plave svetlosti.
 


 

Softver i utisci u radu


 

Softver i utisci u radu

Podešavanje rutera se vrši preko web interfejsa koji je dizajniran u standardnom D-Link maniru. Kada se prvi put nađete na početnoj strani web interfejsa, sačekaće vas setup wizard koji će vas provesti kroz osnovna podešavanja.
 


 

Osim podešavanja Internet parametara i postavljanja lozinke na WiFi, ovde možete odmah i povezati svoj mydlink nalog sa ruterom, ako ga već imate. Naravno, za korišćenje rutera u njegovoj osnovnoj funkciji, mydlink uopšte nije neophodan, pa ovaj korak možete u ovom trenutku i preskočiti i vratiti se na njega u nekom kasnijem trenutku.
 


 


 

Napredna wireless podešavanja su prilično detaljna, a ono što treba posebno naglasiti je da ovaj ruter podržava WDS standard (Wireless Distribution System). WDS mu omogućava da se na lak način poveže sa drugim ruterima koji ga podržavaju i proširi domet postojeće WiFi mreže tako što će raditi u repeater modu.
 


 


 

U DHCP server podešavanjima je moguće dodati do 24 rezervacije IP adresa za mrežne uređaje.
 


 

Tu su i osnovne "parental control" funkcije, gde možete podesiti određeni broj web sajtova kojima je blokiran pristup (ili dozvoliti pristup samo određenom broju sajtova) i povezati to sa scheadule-om. Tako možete recimo podesiti da je nemoguće otvoriti Facebook u periodu kada bi dete trebalo da uči i sl.
 


 

Jedna od vrlo korisnih fukncija je i prilično detaljna kontrola dodele protoka povezanim mrežnim uređajima. Tako možete recimo jednom računaru dozvoliti maksimalni bandwith u toku noći, a preko dana ga smanjiti na neku nižu vrednost, kako ne bi zagušio mrežu. Kako se podešavanje vrši po opsezima IP adresa, moguće je čak i definisati dozvoljeni bandwith po segmentima mreže, ne po pojedinačnim uređajima.
 


 

DIR-605L naravno podržava i sve sada već standardne opcije rutera, kao što su UPnP, Dynamic DNS i port forwarding, a u MAINTENANCE i STATUS delovima interfejsa možete uvek videti detaljne statistike i trenutno stanje rutera.
 


 


 

Domet rutera je tokom testa bio sasvim zadovoljavajući, što ne treba da čudi s obzirom na to da ima dve velike 5dbi antene. Brzine transfera koje smo ostvarili tokom testa su se uglavnom kretale oko 10 MB/s, što je blizu maksimalne brzine 100 Mbps LAN-a.
 


 

Cloud


 

Cloud

Naravno, sada dolazimo i do onog "Cloud" dela u celoj priči, zbog kojega se ovaj ruter i razlikuje od svih prethodnih koje smo testirali.
 


 

D-Link je započeo celu Cloud priču ponudivši korisnicima mogućnost daljinskog gledanja njihovih IP kamera, što može biti izuzetno korisno i jednostavno rešenje za nadgledanje kuće, kućnih ljubimaca ili male dece. Već tada je bilo omogućeno pristupiti kameri putem mydlink web sajta ili mobilne aplikacije (Android i iOS), tako da su bile neophodne samo minimalne dorade kako bi ceo sistem mogao da profunkcioniše i za rutere.
 


 

Kada prođete kroz proces povezivanja vašeg rutera sa mydlink servisom, od tog momenta ćete ga imati u spisku uređaja na vašem mydlink nalogu. Ako je ruter u tom momentu online, prostim klikom na njega možete videti osnovne podatke koji uključuju IP adresu, trenutni protok i povezane klijente.

Odavde možete veoma jednostavno blokirati nekog od klijenata, videti koji su poslednji web sajtovi koje je taj klijent otvorio, kao i restartovati ruter.
 


 

U drugom tabu imate i mogućnost podešavanja WiFi parametara, kao i uključivanje email obaveštavanja u slučaju da se na mrežu poveže neki novi klijent. Ovako možete zaista u svakom trenutku znati šta se sa vašom kućnom mrežom događa i eventualno intervenisati ako se neko neželjen povezao na nju.
 iOS aplikacija
 

Sve ovo je moguće obaviti i iz mobilne aplikacije, što još više olakšava ceo sistem daljinske kontrole i zaista i potpunom laiku omogućava da bude efikasan mrežni administrator. Naravno, daljinska kontrola kućnih rutera je već odavno moguća putem web interfejsa, ali to zahteva dodatna podešavanja i često deluje komplikovano prosečnim korisnicima, koji onda prosto odustanu od cele priče. Ipak, čak i naprednim korisnicima ovaj sistem olakšava život, pogotovo kada se uzme u obzir mobilna aplikacija.
 

Zaključak


 

Zaključak

D-Link DIR-605L je pre svega veoma funkcionalan i jeftin kućni ruter sa dobrim dometom, podrškom za 300 Mbps 802.11n WiFi i funkcionalnim sistemom kontrole protoka. Cloud dodatak koji omogućava daljinsku kontrolu rutera putem mydlink web sajta ili mobilne aplikacije, dodatna je vrednost koja će nekim korisnicima značiti, a nekima možda ne, ali svakako ne škodi svojim prisustvom. Imamo doduše utisak da ovaj segment još uvek nije dovoljno razvijen i da nedostaje veći broj opcija, ali prednost Cloud koncepta i jeste u modularnosti i lakom nadograđivanju, tako da nas ne bi čudilo da D-Link uskoro ponudi neke nove funkcionalnosti vezane za mydlink servis.
 


 

Nedostatak gigabitnog LAN-a, USB konektora i 5 GHz WiFi-a je nešto sasvim očekivano u ovoj cenovnoj klasi, ali moramo da zamerimo to što ovaj ruter nema podršku za IPv6, što smatramo da je u današnje vreme neoprostivo, čak i u nižoj kategoriji mrežnih uređaja.

U svakom slučaju, DIR-605L je solidan WiFi ruter ekonomske klase, koji će veoma dobro podržati kućnu mrežu i omogućiti daleko veće brzine od klasičnih 802.11g WiFi rutera, kao i superiornu brzinu u odnosu na sada popularne "150N" rutere koji su počeli da preovlađuju u nižim cenovnim kategorijama. Dobra pokrivenost WiFi signalom, kvalitetno i bezbedno rutiranje, kao i integrisani mydlink servis koji će omogućiti svakom korisniku da bude napredni mrežni administrator, dovoljna su preporuka za korisnike kojima treba solidan uređaj po umerenoj ceni.Prednosti:

- Cloud kontrola rutera putem mydlink web sajta ili mobilne aplikacije (Android ili iOS)
- Dobar kvalitet WiFi signala i podrška za 300 Mbps 802.11n


Mane:

- Nema podršku za IPv6
- Nema gigabitni LAN


Uređaj na test ustupila firma D-Link.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS DSL-N10E i DSL-N12E

Test: D-Link DCS-942L

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209