Greška

Došlo je do greške.

Test: D-Link DIR-506L Pocket Cloud Router

28.04.2013 22:14 | 1 Hardver
Test: D-Link DIR-506L Pocket Cloud Router

Već smo imali prilike da se susretnemo sa D-Link-ovim konceptom "rutera za poneti" u vidu DIR-505 uređaja, a sada DIR-506L podiže taj koncept na sledeći nivo i nameće se kao vrlo interesantno rešenje za poslovne korisnike ili one koji prosto često putuju. DIR-506L može biti ruter, access point, repeater i hotspot, a omogućava vam i da delite multimediju u lokalnoj WiFi mreži preko USB konektora ili da dopunite mobilni telefon preko njega. Mal

Bojan Dančuo

D-Link DIR-506L Pocket Cloud Router

Kao što smo već imali prilike da vidimo kod DIR-505 modela, D-Link je odlučio da ponudi proizvode namenjene pomalo zapostavljenoj klasi uređaja - nazovimo je "putni ruteri". Kako u modernom svetu uvek imamo potrebu da povežemo sve naše gedžete sa Internetom i među sobom, normalno je da ćemo to očekivati i kada se nađemo u nekom hotelu. Kako je još uvek vrlo česta situacija da nas u hotelskoj sobi sačeka samo LAN kabl ili WiFi koji nije ni dovoljno bezbedan, niti konfigurisan za razmenu podataka između povezanih uređaja, posedovanje sopstvenog rutera bi umnogome olakšalo stvari. Tu na scenu stupa DIR-506L.
 


 

Umerenih dimenzija, sa svim mogućnostima koje očekujemo od kućnog rutera, DIR-506L je odličan saputnik bilo kog tehnofila ili poslovnog čoveka. Osim toga što može da radi kao klasičan WiFi ruter ili access point, DIR-506L ima i sasvim funkcionalne repeater i hotspot modove.
 


 

Osim toga što predstavlja četiri uređaja u jednom, DIR-605L ima i mogućnost deljenja multimedije koja se nalazi na USB drajvu sa uređajima u mreži. Postoje iOS i Android aplikacije za lako podešavanje rutera i pristup multimediji, a po specifikacijama ruter podržava i korišćenjenje 3G modema u USB portu, što dodatno povećava fleksibilnost i omogućava vam pristup Internetu čak i ako nemate klasičnu WAN ili WiFi konekciju. USB se takođe može koristiti za dopunjavanje vaših mobilnih telefona, čak i ako ruter nije povezan u struju, zahvaljujući integrisanoj bateriji od 1700 mAh.
 


Mobilna aplikacija može da sa povezanog USB drajva (kapaciteta do 500 GB) otvori sve standardne vrste slika, muzike, video fajlova i dokumenata.
 


 

Ispod možete videti specifikacije, a na sledećoj strani ćemo se detaljnije pozabaviti izgledom uređaja.
 


 

Hardver


 

Hardver

U pakovanju ćete pronaći ruter, USB kabl za napajanje, bateriju, papirno uputstvo i garantni list, CD sa opširnijim PDF uputstvom i Autorun programom koji će vas automatski provesti kroz podešavanja, kao i karticu sa podacima o podrazumevanoj lozinki na koju će se uređaj uvek vratiti ako odradite reset na fabrička podešavanja.
 


 


 

Ruter je mali i lagan, a najviše nas podseća na 3G rutere koje smo ranije imali na testu.

 


 

Sa donje strane se nalazi stalak koji se rotira za 90 stepeni i tako pravi stabilnu bazu. Očigledno je da je predviđeno da ruter radi u vertikalnom položaju, mada vi naravno ne morate da se povinujete tome.
 


 

Ruter ima četiri signalna LED-a, od kojih su tri prednja zadužena za signalizaciju statusa USB konektora, LAN-a i Wi-Fi-a, dok je četvrti LED tu da signalizira uključeno napajanje i status punjenja/napunjenosti baterije. Sa gornje strane se nalazi USB konektor, rupica za resetovanje rutera i WPS dugme.
 


 

Sa zadnje strane se nalaze: WAN konektor, On/Off prekidač i miniUSB priključak za napajanje/punjenje.
 


 


Podešavanje i utisci u radu


 

Podešavanje i utisci u radu

Kako DIR-605L nema mogućnost LAN konekcije, morate se povezati na njega preko WiFi-a. Podešavanje se vrši preko klasičnog web interfejsa i kao što je uobičajeno kod današnjih mrežnih uređaja, čarobnjak će vas u par koraka provesti kroz osnovne opcije, posle čega će ruter već biti u potpunosti funkcionalan.
 


 

Web interfejs je standardnog D-Link dizajna, sa Setup, Advanced, Tools, Status i Support tab-ovima. Opcije su malo oskudnije u odnosu na ozbiljnije rutere, ali sve što je bitno za ono čemu je ruter namenjen je tu.
 


 

Izbor moda rada se vrši u Setup/Internet delu (za razliku od DIR-505 modela, koji je imao fizički prekidač za to), pa možete recimo veoma lako podesiti WiFi HotSpot mod, u kome se ruter povezuje na postojeću WiFi mrežu i zatim deli konekciju svojim klijentima (što je moguće zato što DIR-506L ima dve WiFi antene). Ovaj mod može biti koristan ako želite da pored veze sa Internetom imate i lokalni WiFi za razmenu multimedije, a uz to će i mobilni uređaji manje trošiti baterije, jer će se povezivati na vaš ruter koji je mnogo bliži od nekog zajedničkog, koji se nalazi ko zna gde.
 


 

U naprednim opcijama postoje standardne opcije za prosleđivanje portova, filtriranje aplikacija i klijenata (po MAC adresama), itd.
 


 

U Tools sekciji možete promeniti lozinku administratora, podesiti vreme na ruteru, uključiti slanje automatski generisanih email poruka o statusu rutera, uraditi update firmware-a, uključiti DynamicDNS servis, itd. 

Status deo vam daje podatke o funkcionisanju rutera i izlistava log-ove, a Support tab sadrži hiperlinkovani tekst koji objašnjava sve opcije rutera.
 


 


Ako priključite neki USB disk i podesite DLNA pristup, moći ćete da vidite sadržaj diska iz web pretraživača, kao i iz bilo kog uređaja i softvera koji ume da koristi DLNA protokol (Windows Media Player npr.). Za DLNA, kao i za SharePort Mobile, neophodno je da uređaj radi u Router ili WiFi hotspot modu.
 

 


 

SharePort Mobile mobilna aplikacija vam omogućava da pristupite sadržaju USB diska direktno iz iOS ili Android uređaja, a QRS Mobile aplikacija vam omogućava da jednostavno podesite sve parametre rutera sa mobilnog telefona ili tableta.
    

DIR-506L podržava 802.11n standard na 2,4 GHz sa maksimalnog brzinom transfera od 150 Mbps. Tokom testiranja nismo imali nikakvih problema i brzina prenosa podataka je bila u očekivanim okvirima. Maksimalni domet rutera je nešto manji nego kod punokrvnih rutera većih dimenzija, ali je to očekivano s obzirom na dimenzije uređaja i njegovu namenu.

Trajanje baterije je deklarisano na četiri sata aktivnog korišćenja, a iz našeg iskustva, ta procena je sasvim realna. Naravno, ako je ruter veliki deo vremena u stanju mirovanja, baterija će trajati i mnogo duže.

Zaključak

Zaključak

Kada smo testirali DIR-505, nazvali smo ga "švajcarskim nožićem među ruterima", a isto to možemo reći i u slučaju DIR-506L. Mali, lagan, sa mogućnošću rada u WiFi ruter, access point, repeater i WiFi hotspot modu, sa USB konektorom, DLNA podrškom i opcijom korišćenja bez dodatnog napajanja zahvaljujući ugrađenoj bateriji, teško je pronaći nešto što ovaj mali ruter ne može.

Treba vam dodatni prostor za skladištenje multimedije za vaše mobilne uređaje? DIR-506L je tu. Treba da dopunite mobilni telefon, a nemate u blizini šteker za struju? DIR-506L vam može i tu pomoći i odraditi posao dodatne eksterne baterije. Nešto manji domet u odnosu na "punokrvne" rutere je očekivan, pa mu to ne možemo zameriti, a jedina prava zamerka se odnosi na nedostatak podrške za IPv6 protokol, mada s obzirom na brzinu kojom se trenutno implementira na Internetu, verovatno vam neće još više godina biti neophodan.

Vrlo lako možemo da vidimo DIR-506L u gedžet torbi svakog putnika koji ima potrebu da ne zavisi od često ograničene mrežne infrastrukture u hotelima. Mi bismo svakako voleli da posedujemo jedan.
 


Prednosti:

- Izuzetna fleksibilnost i lako podešavanje, kao i potpuno funkcionalni Repeater i WiFi Hotspot modovi
- Male dimenzije i težina, praktičan za nošenje na put, interna baterija za rad bez dodatnog napajanja
- DLNA i SharePort Media server funkcionalnost preko ugrađenog USB-a
- SharePort Mobile Android i iOS aplikacija za pristup sadržaju USB-a
- USB konektor može da posluži za punjenje mobilnih uređaja

Mane:

- Ograničen domet kada se koristi kao osnovni ruter
- Nedostatak IPv6 podrške


Uređaj na test ustupio D-Link.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: D-Link DIR-626L Cloud Router

Test: D-Link DIR-865L i DWA-182

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209