Greška

Došlo je do greške.

Test: D-Link DIR-505

26.09.2012 10:01 | 1 Hardver
Test: D-Link DIR-505

Iz D-Link-a nam je ovaj put stigao pravi mali švajcarski nožić među mrežnim uređajima. DIR-505 može biti ruter, access point, repeater, WiFi hotspot, a preko ugrađenog USB 2.0 porta možete deliti multimediju u lokalnoj mreži ili ga koristiti kao punjač za mobilni telefon. Bilo da vam je potrebno da povećate domet postojećoj kućnoj mreži ili iskoristite hotelski Ethernet kako biste omogućili pristup svim va&scaron


Bojan Dančuo

D-Link DIR-505


D-Link ima već izuzetno široku ponudu mrežnih uređaja, kako za kućne, tako i za poslovne svrhe. Čovek bi prosto pomislio da više nema šta da se izmisli i doda na već postojeću paletu proizvoda. Ipak, D-Link nas je i ovaj put prijatno iznenadio ponudivši DIR-505 - hrabri mali ruter koji zaista ume svašta. Osim toga što može da radi kao klasičan WiFi ruter i access point, ovaj ruter ima i odlične repeater i WiFi hotspot modove, na koje ćemo se u ovom tekstu i posebno koncentrisati.
 

Wireless ruteri su već potpuno uobičajena stvar i sada postaje čudno kada neko pored osnovnog pristupa Internetu kod kuće nema barem neki vid bežične mreže. Pogotovo su pametni mobilni telefoni, tableti i laptopovi gladni takvog pristupa, a sve češće deo takve mreže postaju i televizori, NAS-ovi, pa čak i klima uređaji i frižideri. Ipak, zbog ograničenja tehnologije i potrebe da se stavi limit na jačinu bežičnog signala, često se u većim stanovima ili kućama javlja problem dometa. Ovo se može rešiti na više načina, od čega je jedan od efikasnijih dodavanje još jednog mrežnog uređaja u "repeater" modu. Nažalost, uređaji koji su se do skoro mogli naći na tržištu, a nudili su tu funkciju su obično bili preskupi ili samo delimično funkcionalni. Neki su radili samo sa ruterima iste serije istog proizvođača, dok su drugi imali prilično nezgodnu osobinu da rade kako treba samo u mrežama sa isključenom enkripcijom.

DIR-505 nudi potpuno funkcionalan repeater mod koji se može konfigurisati za par minuta uz pomoć WPS-a i radi bez ikakvih problema sa svim WiFi ruterima koje smo probali uz punu podršku za WPA2 enkripciju. Pored toga, moguće je podesiti i WiFi hotspot mod, gde je DIR-505 u isto vreme i WiFi klijent i WiFi ruter, pa i na taj način proširiti postojeću mrežu, u isto vreme kreirajući novu podmrežu u okviru koje je moguće deliti podatke među mrežnim uređajima.
 

Modovi rada koje DIR-505 podržava:


 


 


 


 

Pored toga što predstavlja četiri uređaja u jednom, DIR-505 ima još jednog keca u rukavu, a to je mogućnost deljenja multimedije koja se nalazi na USB dajvu sa uređajima u mreži. Postoje čak i iOS i Android aplikacije za lako podešavanje rutera i pristup multimediji.
 


 

Ispod možete videti specifikacije, a na sledećoj strani ćemo se pozabaviti izgledom uređaja.
 


 

Hardver


 

Hardver

U pakovanju ćete pronaći ruter, papirno uputstvo i garantni list, CD sa opširnijim PDF uputstvom i Autorun programom koji će vas automatski provesti kroz podešavanja, kao i karticu sa podacima o podrazumevanom SSID-u i lozinki na koje će se uređaj uvek vratiti ako odradite reset na fabrička podešavanja.
 


 

Sam ruter je veličine malo većeg strujnog ispravljača i prilično je lagan. Ovo ga čini savršenim kandidatom za nošenje na put, pogotovo kada se uzme u obzir da može da vam zameni ispravljač koji biste inače nosili za punjenje mobilnog telefona.
 


 


 

Sa zadnje strane se nalazi samo jedan LED koji služi za signalizaciju statusa rutera. Dok ruter nema vezu sa Internetom, LED svetli crveno. Trepćuće zeleno svetlo označava da je WPS aktiviran, dok postojano zeleno svetlo znači da je sve podešeno i funkcioniše kako treba.
 


 

Sa donje strane se nalaze Ethernet konektor, USB 2.0 konektor i reset taster.
 


 

Sa gornje strane se nalazi preklopnik kojim birate mod u kojem će DIR-505 raditi.
 


 

Sa desne strane se nalazi D-Link logo i oznaka modela, dok se sa leve nalazi WPS taster.
 


 

Podešavanje i utisci u radu


 

Podešavanje i utisci u radu
 

Bilo koji mod rada da odaberete, DIR-505 se podešava izuzetno lako. U slučaju Router/AP moda, kada se prvi put povežete na njega i pokušate da otvorite neku stranu, bićete preusmereni na web interfejs rutera, gde će vam wizard pomoći da podesite osnove parametre. U slučaju da vam se ne otvori odmah web interfejs, dovoljno je samo da otkucate http://dlinkrouter u liniji za adresu.
 


 


 

Repeater mod je još jednostavniji, pa ga možete pokrenuti i bez ikakvog čačkanja po web interfejsu. Dovoljno je samo pomeriti prekidač na Repeater mod i odraditi uparivanje sa glavnim ruterom putem WPS-a. Za WiFi hotspot mod morate odabrati osnovnu mrežu, a zatim izabrati naziv nove mreže i lozinku za nju. Moguće je izabrati čak i isti SSID kao kod osnovne mreže, ali vam to ne preporučujemo, jer može biti zbunjujuće.
 


 

Web interfejs je standardni D-Link-ov, na koji smo već navikli kod njihovih rutera. Tu ćete naći sva standarna podešavanja vezana za WiFi i firewall (u ruter modu tu su i propuštanje portova, DMZ, DDNS...), kao i mogućnost filtriranja pristupa po MAC adresama.
 


 

Tu su i DLNA podešavanja, kao i podešavanja za SharePort pristup.
 


 

Ako priključite neki USB disk i podesite DLNA pristup, moći ćete da vidite sadržaj diska iz web pretraživača, kao i iz bilo kog uređaja i softvera koji ume da koristi DLNA protokol (Windows Media Player npr.). Za DLNA, kao i za SharePort Mobile, neophodno je da uređaj radi u Router ili WiFi hotspot modu.
 


 


 

SharePort Mobile vam omogućava da pristupite sadržaju USB diska direktno iz iOS ili Android uređaja, zahvaljujući besplatnim aplikacijama koje je moguće pronaći na marketu.
 


 


 

DIR-505 je u repeater modu primetno povećavao domet bežične mreže, mada zbog retransmisije i činjenice da radi po 150M 802.11n standardu, brzina prenosa podataka nije bila maksimalna. Za pristup Internetu je to naravno i više nego dovoljno.
 


 

Sve u svemu, sa radom i podešavanjem ovog rutera nismo imali apsolutno nikakvih problema i izuzetno smo zadovoljni njegovim mogućnostima i prilagodljivošću.
 

Zaključak


 

Zaključak
 

DIR-505 je iznenađujuće fleksibilan uređaj, kojim je D-Link uspeo da ponudi nešto novo i korisno. U veoma malom pakovanju dobijate WiFi ruter, access point, repeater i WiFi hotspot, zajedno sa podrškom za DLNA i D-Link-ovu SharePort Mobile tehnologiju.
 


 

DIR-505 je malih dimenzija, pa će lako stati u bilo koju putnu torbu, a kako poseduje USB konektor, može u potpunosti zameniti ispravljač za punjenje mobilnog telefona ili tableta. Podržava 802.11n protokol do brzine od 150 Mbps i unazad je kompatibilan sa svim 802.11g uređajima. Zbog relativno male interne antene, sam po sebi ne nudi veliki domet, ali treba uzeti u obzir da nije ni predviđen da bude glavni ruter i da mu je glavna namena da poveća domet postojeće mreže ili da pokrije prostor veličine hotelske sobe, što odlično radi.

D-Link je ovim modelom odlično popunio svoju ponudu mrežnih uređaja i sigurno će veliki broj korisnika pronaći u njemu nešto što će im biti od velike koristi. Bilo da je u pitanju proširenje postojeće kućne mreže ili potreba za lakim umrežavanjem vaših uređaja dok ste na putu, DIR-505 će spremno odgovoriti na postavljene izazove.


Prednosti:

- Izuzetna fleksibilnost i lako podešavanje, kao i potpuno funkcionalan Repeater mod
- Male dimenzije i težina, praktičan za nošenje na put
- DLNA i SharePort Media server funkcionalnost preko ugrađenog USB-a
- SharePort Mobile Android i iOS aplikacija za pristup sadržaju USB-a
- USB konektor može da posluži za punjenje mobilnih uređaja

Mane:

- Ograničen domet kada se koristi kao osnovni ruter
- Nedostatak IPv6 podrške


Uređaj na test ustupio D-Link.

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: D-Link DCS-942L

Test: ASUS RT-AC66U 802.11ac Dual Band Wireless Router

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209