Greška

Došlo je do greške.

Test: D-Link DIR-505

26.09.2012 10:01 | 0 Hardver
Test: D-Link DIR-505

Iz D-Link-a nam je ovaj put stigao pravi mali švajcarski nožić među mrežnim uređajima. DIR-505 može biti ruter, access point, repeater, WiFi hotspot, a preko ugrađenog USB 2.0 porta možete deliti multimediju u lokalnoj mreži ili ga koristiti kao punjač za mobilni telefon. Bilo da vam je potrebno da povećate domet postojećoj kućnoj mreži ili iskoristite hotelski Ethernet kako biste omogućili pristup svim va&scaron

Test: D-Link DIR-505


Bojan Dančuo

D-Link DIR-505


D-Link ima već izuzetno široku ponudu mrežnih uređaja, kako za kućne, tako i za poslovne svrhe. Čovek bi prosto pomislio da više nema šta da se izmisli i doda na već postojeću paletu proizvoda. Ipak, D-Link nas je i ovaj put prijatno iznenadio ponudivši DIR-505 - hrabri mali ruter koji zaista ume svašta. Osim toga što može da radi kao klasičan WiFi ruter i access point, ovaj ruter ima i odlične repeater i WiFi hotspot modove, na koje ćemo se u ovom tekstu i posebno koncentrisati.
 

Wireless ruteri su već potpuno uobičajena stvar i sada postaje čudno kada neko pored osnovnog pristupa Internetu kod kuće nema barem neki vid bežične mreže. Pogotovo su pametni mobilni telefoni, tableti i laptopovi gladni takvog pristupa, a sve češće deo takve mreže postaju i televizori, NAS-ovi, pa čak i klima uređaji i frižideri. Ipak, zbog ograničenja tehnologije i potrebe da se stavi limit na jačinu bežičnog signala, često se u većim stanovima ili kućama javlja problem dometa. Ovo se može rešiti na više načina, od čega je jedan od efikasnijih dodavanje još jednog mrežnog uređaja u "repeater" modu. Nažalost, uređaji koji su se do skoro mogli naći na tržištu, a nudili su tu funkciju su obično bili preskupi ili samo delimično funkcionalni. Neki su radili samo sa ruterima iste serije istog proizvođača, dok su drugi imali prilično nezgodnu osobinu da rade kako treba samo u mrežama sa isključenom enkripcijom.

DIR-505 nudi potpuno funkcionalan repeater mod koji se može konfigurisati za par minuta uz pomoć WPS-a i radi bez ikakvih problema sa svim WiFi ruterima koje smo probali uz punu podršku za WPA2 enkripciju. Pored toga, moguće je podesiti i WiFi hotspot mod, gde je DIR-505 u isto vreme i WiFi klijent i WiFi ruter, pa i na taj način proširiti postojeću mrežu, u isto vreme kreirajući novu podmrežu u okviru koje je moguće deliti podatke među mrežnim uređajima.
 

Modovi rada koje DIR-505 podržava:


 


 


 


 

Pored toga što predstavlja četiri uređaja u jednom, DIR-505 ima još jednog keca u rukavu, a to je mogućnost deljenja multimedije koja se nalazi na USB dajvu sa uređajima u mreži. Postoje čak i iOS i Android aplikacije za lako podešavanje rutera i pristup multimediji.
 


 

Ispod možete videti specifikacije, a na sledećoj strani ćemo se pozabaviti izgledom uređaja.
 


 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: D-Link DCS-942L

Test: ASUS RT-AC66U 802.11ac Dual Band Wireless Router

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209