Greška

Došlo je do greške.

Test: D-Link DCS-942L

21.08.2012 15:28 | 1 Hardver

Bojan Dančuo

D-Link DCS-942L


IP kamere iz D-Link-a nisu nov gost u redakciji Benchmark-a, pa smo ranije već imali test DCS-930, DCS-932 i DCS-930L kamera, gde ovo "L" na kraju označava podršku za mydlink cloud servis. DCS-942L IP kamera o kojoj sada pričamo je najnoviji i najjači model iz ove porodice, pa poseduje sve mogućnosti koje smo videli u prethodnim kamerama, a naravno dodaje i neke nove funkcionalnosti. Za početak je potrebno reći nešto malo o samoj tehnologiji IP kamera, za one čitaoce koji se do sada nisu susretali sa ovom vrstom uređaja, kao i naglasiti da IP kamere nisu web kamere, niti se mogu koristiti umesto njih u aplikacijama koje ih traže.
 

D-Link DCS-942L
 

Za razliku od klasičnih kamera za video nadzor koje šalju samo sirovi audio/video signal u analognom ili digitalnom obliku, IP (Internet Protocol) kamere sadrže integrisan procesor, neki vid internog operativnog sistema, kao i mrežni interfejs koji im omogućava da budu ravnopravni članovi bilo koje računarske mreže koja koristi IP protokol. To zauzvrat znači da svi računari u mreži imaju pristup funkcijama nadgledanja bez potrebe za dodatnim hardverom, već samo iz softvera koji može biti običan web pretraživač ili neki vid specijalizovanog softvera. Taj specijalizivani softver pravi i održava proizvođač kamere ili neka firma sa kojom proizvođač kamere sklopi ugovor i skoro uvek omogućava više funkcija u odnosu na interfejs u pretraživaču koji je ograničen tehničkim limitima web okruženja.

Ono što je relativna novost u svetu IP kamera je cloud sistem pristupa koji čak i potpunim laicima omogućava da sa bilo koje tačke na svetu (sa barem osnovnom Internet konekcijom) vide ono što i kamera vidi i čak pristupe svim podešavanjima kamere, kao da se nalaze u lokalnoj mreži. Ovo je zapravo "džoker" na koji D-Link igra sa aktuelnom generacijom IP kamera i nešto što ih zaista izdvaja i čini primamljivijim kućnim korisnicima. Kada se na to doda i podrška za mobilne telefone u vidu Android i iOS aplikacija, ceo koncept je pun pogodak za današnje vreme kada je normalno da stalno imamo potrebu za informacijama u pokretu.
 


 

Povezivanje kamere na mrežu je moguće putem LAN kabla, kao i bežičnim putem. Podržani su WiFi 802.11n, g i b standardi na 2,4 GHz, do brzine od 150 Mbps, a zbog lakšeg dodavanja na mrežu, kamera podržava WPS protokol za uparivanje sa ruterom i razmenu ključeva za enkripciju.

Sve ovo naravno ne bi imalo mnogo smisla da kamra ne obavlja dobro svoju osnovnu funkciju, što je naravno snimanje prostora. D-Link je u ovom slučaju kameru opremio CMOS senzorom VGA rezolucije, što omogućava video snimanje u 30 frejmova u sekundi u 640x480 piksela, a tu su i četiri infracrvene diode koje daju mogućnost snimanja u potpunom mraku do razdaljine od pet metara. Osim toga, postoji i zaseban senzor za detekciju pokreta, kao i microSD slot koji prima kartice do 32 GB (uz kameru dolazi kartica od 16 GB, što je dovoljno za oko nedelju dana snimanja).

Ispod možete pogledati pune specifikacije, a na sledećoj strani ćemo se malo detaljnije pozabaviti hardverom kamere.
 


 

Uređaj na testu

Uređaj na testu

U kutiji skromnih dimenzija naći ćete kameru, prilično dugačak kabl za napajanje sa ispravljačem (tri metra), LAN kabl i uputstvo sa pratećim CD-om sa softverom.
 


 


 

Prednjom stranom kamere dominira kružni prsten u čijem centru se nalazi sočivo, dok su po njegovom rubu dijagonalno raspoređene infracrvene diode koje omogućavaju snimanje u mraku. U prstenu se takođe nalaze i infracrveni senzor i mikrofon, a ispupčenje iznad prstena je još jedan infracrveni senzor koji služi za detekciju pokreta.
 


 


 


 

"Vrat" kamere je napravljen tako da je moguće rotiranje u svim pravcima, sa prilično velikim maksimalnim otklonom. Plastični prsten koji se nalazi odmah ispod zgloba, služi da se kamera olabavi kako bi se lako postavila u odgovarajući položaj (odvrtanjem prstena) i da se zatim učvrsti u željenom položaju (zavrtanjem prstena). Sa leve strane kamere se nalazi microSD slot u kojem je kartica na koju kamera može samostalno da snima video materijal ili fotografije i u kojem smo zatekli karticu od 16 GB koja dolazi uz kameru, što bi trebalo da bude dovoljno za oko nedelju dana neprekidnog snimanja u podrazumevanom kvalitetu videa (640x480).
 


 


 


 

Sa zadnje strane se nalaze: LAN konektor, konektor za napajanje, priključak za slušalice/zvučnike, WPS taster, reset taster, kao i dve signalne diode.
 


 


 


 

Kamera je inače prilično lagana i ne dolazi ni sa kakvom dodatnom opremom za eventualnu montažu na zid/plafon, pa se očigledno očekuje da ćete je koristiti u kombinaciji sa ovim osnovnim postoljem na kojem se već nalazi. Mala masa kamere ume da bude problem ako ćete je na mrežu povezivati LAN kablom, a ne preko WiFi-a, pošto sam kabl može svojom težinom veoma lako da nakrivi kameru ili je čak obori.
 

Instalacija


 

Instalacija

Prva stvar koju morate da uradite je da povežete kameru sa izvorom struje. Tu dobro dođe ispravljač sa kablom od tri metra koji se dobija u pakovanju, jer kamera onda ne zavisi u toj meri od blizine strujne utičnice. Sledeći korak je povezivanje kamere na računarsku mrežu, koje se može obaviti tako što ćete je LAN kablom povezati sa ruterom/switch-em ili putem wireless-a, ako vaš ruter podržava WPS. Naravno, ako ruter ne podržava WPS, uvek je moguće prvo povezati kameru kablom, odraditi konfigurisanje, pa je onda povezati na WiFi, ali je sa WPS-om cela stvar mnogo jednostavnija i svodi se na pritisak tastera na kameri i ekvivalentnog tastera na ruteru i petnaestak sekundi čekanja da se oni izdogovaraju (za to vreme treperi plava lampica). Odmah posle toga, kamera postaje deo mreže (pali se zelena lampica) i možete krenuti sa instalacijom softvera.
 


 

Kada ubacite CD koji dolazi uz kameru u optički drajv, autostart će vam izbaciti čarobnjaka za instalaciju, gde imate na raspolaganju tri opcije: "laka instalacija sa mydlink-om" (koja je i podrazumevana), "standardna instalacija" i "D-ViewCam".
 


 

Kada pokrenete mydlink instalaciju, ona će vas za početak provesti kroz sve korake povezivanja kamere koje smo već pomenuli u prvom pasusu, za slučaj da niste to već uradili.
 


 


 


 

Zatim će program za instalaciju probati da pronađe kameru na mreži, pa ako u tome uspe, imaćete mogućnost da je izaberete sa spiska ponuđenih (za slučaj da ih ima više).
 


 

Sledeći korak je vrlo bitan, jer tu definišete korisničko ime i lozinku za pristup kameri. Imajte u vidu da neko ko ima pristup vašoj mreži može da pristupi i kameri, pa podesite dovoljno složenu lozinku. U isto vreme, gledajte da je ne zaboravite, jer ćete onda morati da hardverski resetujete kameru i podešavate je ponovo od početka.
 


 

Zatim sledi povezivanje sa mydlink nalogom, kada ćete imati i mogućnost da kreirate novi, ako ga već nemate od ranije.
 


 

Ovime je konfigurisanje kamere završeno, a na poslednjem ekranu ćete dobiti sliku onoga što kamera trenutno vidi, kao i mydlink broj uređaja, korisničko ime i lozinku kamere. Uz to, na desktop-u će se pojaviti izvučena prečica koja će vas odvesti direktno na mydlink stranu.
 


 


 

U slučaju da izaberete standardnu instalaciju bez mydlink-a, proces povezivanja i konfiguracije kamere je identičan, sa tim da ćete na kraju umesto mydlink broja dobiti IP adresu kamere, preko koje možete da pristupite njenom web interfejsu.
 


 

Treća opcija u instalacionom dijalogu, tj. D-ViewCam softver, instalira se izuzetno jednostavno i svodi se na par klikova na "next". Jedino što treba imati na umu da je neophodno prvo kroz neku od prve dve instalacione opcije podesiti lozinku za kameru, inače nećete moći da joj pristupite.
 


 

Kada smo završili sa instalacijom, vreme je da se pozabavimo samim korišćenjem kamere...
 

mydlink


 

mydlink

Mydlink servis vam omogućava da pristupite svim vašim uređajima koji ga podržavaju i koji su registrovani na vaš mydlink nalog sa bilo koje tačke sveta, samo je potrebno da imate pristup Internetu. Prvi korak je odlazak na osnovnu mydlink stranu, gde ćete dobiti mogućnost da unesete svoju email adresu sa kojom ste se registrovali i lozinku koju ste podesili. Treba imati u vidu da je izuzetno bitno da ova lozinka bude dovoljno bezbedna i da je nikome ne dajete, pošto preko nje bilo ko može da pristupi onome što vaša kamera u tom trenutku vidi.
 


 

Kada se ulogujete, sa leve strane ćete imati tab na kojem možete birati neki od uređaja koji su registrovani na vaš nalog. U ovom trenutku to mogu biti neke od podržanih D-Link IP kamera ili rutera. Kada izaberete uređaj, dobićete odmah njegov osnovni tab, što je u slučaju IP kamera slika u realnom vremenu.
 


 

Drugi tab vam pruža pristup podešavanjima kamere, gde ne možete direktno uraditi mnogo toga (mada možete promeniti korisničko ime i lozinku za pristup kameri), ali zato možete kliknuti na "Advanced Settings", što će vas odvesti do web interfejsa kamere koji vam omogućava mnogo više kontrole (o njemu malo više kasnije).
 


 

Zgodna mogućnost mydlink-a, koju smo primetili kada smo sada za potrebe testa povezali stariju DCS-930L kameru, koju nismo neko vreme koristili, jeste mogućnost automatskog ažuriranja firmware-a kamere preko sajta. Kako se u međuvremenu pojavio novi firmware za DCS-930L, mydlink nam je ponudio upgrade i par klikova i minuta kasnije, kamera se resetovala i ponovo se aktivirala sa novim firmware-om. Vrlo jednostavna operacija i vrlo korisna mogućnost (napomena: u opisu procesa update-a piše da je potrebno povezati kameru LAN kablom, ali se ispostavilo da je update sasvim nomalno prošao i preko WiFi-a).
 


 

Još jedna izuzetno interesantna mydlink opcija je mogućnost pristupa uređaju putem mobilnog uređaja, a trenutno postoje verzije aplikacije za Android i iOS operativne sisteme. Aplikacija postoji u mydlink Lite i mydlink+ varijanti, gde mydlink+ omogućava istovremeni pregled više kamera i primarno je namenjen tabletima, dok mydlink Lite istovremeno može da prikaže samo jednu kameru.
 


 

Mydlink Lite možete preuzeti potpuno besplatno, dok mydlink+ košta simboličnih 0,99 $, što može predstavljati problem kod nas, jer kupovina mobilnih aplikacija nažalost još uvek ne funkcioniše kako treba.
 


 

Mobilna aplikacija inače funkcioniše jako dobro, a u njoj možete čak čuti i zvuk koji kamera snima, kao i snimiti sliku sa kamere direktno u telefon/tablet.
 


 


 


 


 


 

Web interfejs


 

Web interfejs

Web interfejs je zapravo mesto gde možete uraditi najviše toga vezanog za kameru, a do njega možete doći ili preko "Advanced Settings" dugmeta na mydlink sajtu ili tako što ćete ukucati IP adresu kamere direktno u web pretraživač. Vizuelno, interfejs je potpuno u stilu na koji smo već navikli na ostalim D-Link mrežnim uređajima, a pošto se ulogujete na njega (korisničkim imenom i lozinkom koje ste podesili za kameru tokom instalacije), prvi ekran koji će vas sačekati je live prikaz kamere, gde imate i mogućnost da snimite sliku ili video na disk lokalnog računara.
 


 

Ikonice u donjem levom uglu vam omogućavaju da birate jedan od četiri video profila, koji se zatim koriste i za live prikaz i za snimanje videa. Na slici Ispod možete videti kako izgledaju unapred podešeni video profili, koji imaju maksimalnu rezoluciju od 640x480 piksela, maksimalnih 30 frejmova u sekundi i mogu biti MJPEG, MPEG4 ili H264 enkodirani.
 


 

Da biste koristili live prikaz i video snimanje u bilo kom drugom formatu osim MJPEG-a, neophodno je da instalirate VLC plugin za web pretraživač koji koristite. Na sreću, to se uglavnom svodi na instaliranje VLC plejer instalacionog paketa, koji je besplatan i može se bez problema naći i skinuti sa Interneta. U video modovima koji koriste VLC dobijate onda i mogućnost prebacivanja u full screen prikaz.
 


 


 

"Setup" tab je mesto gde imate pristup najvećem broju podešavanja. Tako ovde možete pronaći podešavanja vezana za mrežu i WiFi, pa ako vaš ruter ne podržava WPS, možete uneti parametre za povezivanje na wireless. Možete takođe uključiti UPnP i Bonjour, što olakšava pronalaženje kamere u mreži, kao i podesiti Dynamic DNS, koji vam može omogućiti pristup kameri sa Interneta, čak i ako se odlučite da ne koristite mydlink.
 


 


 

Tu su naravno podešavanja vezana za samu sliku koju kamera snima (kontrast, boje, osvetljenje, ekspozicija...) i definisanje video profila.
 


 


 

U "Video Clip" i "Snapshot" delovima menija, možete podesiti kada će kamera snimati/slikati (stalno, u određenom predefinisanom vremenskom periodu ili kada detektuje pokret), kao i da li će snimljeni materijal slati na neki FTP server ili mail-om. Tu je i deo posvećen podešavanjima snimanja na microSD karticu, a možete i pogledati šta se na kartici već nalazi snimljeno i eventualno obrisati neke fajlove koji vam ne trebaju.
 


 


 


 

Poseban deo je posvećen definisanju zone slike koja je osetljiva na pokret, kako bi se precizno odredilo kada će kamera početi da snima (ako je podešen Motion kao okidač).
 


 

U Maintenance tab-u možete promeniti lozinku, dodati nove korisničke naloge, restartovati kameru, kao i uraditi upgrade firmware-a.
 


 

Status tab vam daje informacije o kameri, njenoj IP adresi i ostalim parametrima, a Log deo sadrži spisak aktivnosti koje je kamera izvršavala od poslednjeg uključenja.
 


 

U okviru Help taba imate objašnjenja za sve opcije, a izuzetno je zgodno to što je on uvek aktivan, pa dok gledate neku stavku u meniju, sa leve strane uvek imate odmah detaljan opis toga šta ona radi.

Web interfejs je "meso" ove IP kamere i svaki korisnik koji želi da malo detaljnije pročačka neke opcije moraće da zaviri u njega. Prilično je funkcionalan i pregledan, tako da smatramo da je D-Link napravio dobar posao prilikom njegovog projektovanja.
 

D-ViewCam i utisci u radu


 

D-ViewCam i utisci u radu

Uz D-Link-ove IP kamere se isporučuje i izuzetno moćan D-ViewCam softver za video nadgledanje. D-Link je očigledno ovaj softver licencirao za svoju seriju kućnih kamera od kompanije koja inače radi softver za mnogo ozbiljnije sisteme. Kako je u pitanju kompleksan program za koje dobijate PDF uputstvo od 170 strana(!), nećemo se ovde previše detaljno baviti njime jer izlazi van okvira ovog teksta, već ćemo samo pomenuti osnovne mogućnosti.
 


 

Pošto se ulogujete u D-ViewCam, sačekaće vas osnovni ekran koji će biti poznat svakome ko je ikada imao kontakta sa softverom za video nadgledanje.

(Napomena: Vrlo je bitno da ne zaboravite lozinku koju ste podesili prilikom instalacije softvera, jer ne postoji način da je regularno resetujete kasnije, pa čak ni reinstalacija ne pomaže. Srećom, moguće je obrisati određeni ključ u registry-u i dobiti ponovo mogućnost definisanja lozinke, ali bolje je da se ne nađete u toj situaciji.)
 


 

U sredini se nalazi "mreža" sa slikama kamera, koju je moguće konfigurisati izborom jedne od ponuđenih opcija sa desne strane ekrana. Ozbiljnost ovog softvera je očigledna i iz toga što postoji cela grupa kontrola koje služe za pomeranje kamere (koja u tom slučaju mora imati motor) i definisanje putanja za pomeranje kamere, što je naravno u ovom slučaju opcija koja nam nije na raspolaganju.
 


 

Raspored snimanja je moguće definisati po satima i danima u nedelji, za svaku kameru posebno. Moguće je izabrati disk na koji će se video sa kamera snimati, kao i koliko će se snimaka čuvati (vremenski ili u zavisnosti od preostalog prostora na disku).
 


 

Dodavanje novih IP kamera je jednostavno. Softver će ih sam pronaći u mreži i samo je neophodno znati korisničko ime i lozinku za njih. D-ViewCam podržava rad sa 32 kamere istovremeno, tako da je moguće na njemu bazirati i celokupan bezbednosni sistem u kući, koji možete bez problema sami povezati i administrirati.
 


 


Utisci u radu

Kao što smo već rekli, nećemo se dublje upuštati u analizu D-ViewCam softvera, već ćemo sada pomenuti neka naša iskustva tokom korišćenja kamere.

DCS-942L kameru je zaista izuzetno jednostavno povezati i podesiti, a instalacija sa pratećeg CD-a vas bukvalno vodi korak po korak, tako da nema šanse da nešto uradite pogrešno. Ako koristite LAN kabl za povezivanje na mrežu, a ne WiFi, možete imati problema sa pozicioniranjem kamere, pošto je dovoljno lagana da je kabl vuče i krivi na "svoju" stranu.
 


 

Slika koju ćete dobiti ovom IP kamerom nije na nivou novih HD web kamera, ali je sasvim dovoljne rezolucije za njenu namenu (640x480) i ne troši previše protoka niti zauzima mnogo mesta kao snimljeni materijal, što može biti bitno ako se slika ili video fajlovi šalju preko neta.
 


 

Svaka slika ili video snimljeni ovom kamerom automatski imaju timestamp na vrhu, što je izuzetno bitno kako za ličnu evidenciju, tako i za eventualno korišćenje na sudu (za dokazivanje vremena provale i slično). Snimanje u mraku funkcioniše odlično i iz našeg iskustva deklarisanih pet metara dometa za IR snimanje je u potpunosti ispoštovano, pa možete vrlo jasno videti sadržaj velikih prostorija u potpunom mraku.
 


 

Kamera se u roku od par sekundi prilagođava promeni osvetljenja u prostoriji, pa mada možda malo prerano prelazi u IR mod snimanja, u svakom trenutku se veoma dobro vidi ono što je ispred kamere (što možete videti u video semplu ispod).
 


 

Sve u svemu, vrlo smo zadovoljni ponašanjem kamere i nemamo neke prave zamerke na nju. Nedostaju eventualno mogućnost lake montaže na zidove ili plafon, ali tome ova kamera nije ni namenjena.
 

Zaključak


Zaključak

DCS-942L je trenutno najjači model IP kamere za kućnu upotrebu u ponudi D-Link-a i stvarno odlično obavlja svoj posao. Nije uopšte zanemarljiva činjenica da ovom kamerom možete bilo koju prostoriju u stanu ili kući da u potpunosti pokrijete čak i u potpunom mraku, a lakoća instalacije i mobilnost koju ima zahvaljujući bežičnoj vezi omogućava vam izuzetnu slobodu prilikom odabira lokacije za snimanje, kao i eventualnog repozicioniranja.

Tu su sve standardne mogućnosti snimanja, kao što je kontinuirano snimanje, snimanje u određeno vreme ili snimanje po detekciji pokreta, a snimljeni materijal može da se čuva na disku računara, microSD kartici u kameri (16 GB u paketu, dovoljno za nedelju dana kontinuiranog snimanja), kao i da se automatski upload-uje na FTP server ili pošalje mail-om.
 


 

Naravno, mydlink cloud servis je izuzetno bitna stavka koja vam omogućava da veoma lako vidite ono što kamera snima u tom trenutku sa bilo koje lokacije na kojoj imate pristup Internetu. Podrška za Android i iOS uređaje kroz mydlink aplikacije je isto veliki plus i možda će nekim korisnicima baš to biti odlučujući faktor da kupe ovakvu kameru. Moramo doduše istaći da je mydlink podrška u isto vreme i prilično veliki bezbednosni rizik, jer uz vašu email adresu (koju je vrlo lako saznati) i lozinku, bukvalno bilo ko može da zaviri u vašu kuću i vidi ono što kamera vidi. Smatramo da bi D-Link trebalo da poradi malo na dodatnim sistemima zaštite mydlink servisa, mada je naravno korisnik tu uvek najodgovorniji i od sigurnosti lozinke koju izabere zavisi celokupna bezbednost sistema.

D-ViewCam softver koji se dobija uz kameru je izuzetno moćan i zapravo je neka vrsta bonusa korisnicima D-Link IP kamera, pošto je očigledno namenjen mnogo ozbiljnijim sistemima. Uz nekoliko IP kamera i ovaj softver (koji podržava do 32 kamere) možete jako lako u sopstvenoj režiji napraviti sistem za nadgledanje kuće, za koji bi vam neka firma verovatno uzela mnogo više novca.

Sve ove mogućnosti ne dolaze baš jeftino, pa tako po našim informacijama ova kamera u maloprodaji košta oko 200 evra, ali smatramo da je cena u potpunosti primerena onome što dobijate.


Prednosti:

- Snimanje u potpunom mraku do 5 metara udaljenosti
- Mydlink cloud servis za pristup kameri sa Interneta i mobilnih uređaja
- Izuzetno moćan D-ViewCam softver koji se dobija u paketu sa kamerom
- U paketu se dobija microSD kartica od 16 GB na koju staje oko nedelju dana video materijala


Mane:

- LAN kabl vuče kameru u stranu i teško ju je fiksirati u položaju koji želite
- Mydlink servis je potencijalni bezbednosni rizik


Uređaj na test ustupio D-Link.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: D-Link DIR-605L Cloud Router

Test: D-Link DIR-505

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209