Greška

Došlo je do greške.

Test: D-Link DCS-942L

21.08.2012 15:28 | 0 Hardver
Test: D-Link DCS-942L

Većini nas se desilo da iz nekog razloga poželimo da vidimo šta se u nekom trenutku događa kod kuće, bilo da je u pitanju kućni ljubimac koji možda gricka kablove, malo dete koje spava ili samo provera da li je sve bezbedno dok smo na odmoru. Za ovakve situacije, IP kamere su fantastično rešenje, pogotovo kada se ukombinuju sa noćnim snimanjem, lakim web pristupom i mobilnom aplikacijom koja omogućava nadgledanje čak i sa telefona

Test: D-Link DCS-942L

Bojan Dančuo

D-Link DCS-942L


IP kamere iz D-Link-a nisu nov gost u redakciji Benchmark-a, pa smo ranije već imali test DCS-930, DCS-932 i DCS-930L kamera, gde ovo "L" na kraju označava podršku za mydlink cloud servis. DCS-942L IP kamera o kojoj sada pričamo je najnoviji i najjači model iz ove porodice, pa poseduje sve mogućnosti koje smo videli u prethodnim kamerama, a naravno dodaje i neke nove funkcionalnosti. Za početak je potrebno reći nešto malo o samoj tehnologiji IP kamera, za one čitaoce koji se do sada nisu susretali sa ovom vrstom uređaja, kao i naglasiti da IP kamere nisu web kamere, niti se mogu koristiti umesto njih u aplikacijama koje ih traže.
 

D-Link DCS-942L
 

Za razliku od klasičnih kamera za video nadzor koje šalju samo sirovi audio/video signal u analognom ili digitalnom obliku, IP (Internet Protocol) kamere sadrže integrisan procesor, neki vid internog operativnog sistema, kao i mrežni interfejs koji im omogućava da budu ravnopravni članovi bilo koje računarske mreže koja koristi IP protokol. To zauzvrat znači da svi računari u mreži imaju pristup funkcijama nadgledanja bez potrebe za dodatnim hardverom, već samo iz softvera koji može biti običan web pretraživač ili neki vid specijalizovanog softvera. Taj specijalizivani softver pravi i održava proizvođač kamere ili neka firma sa kojom proizvođač kamere sklopi ugovor i skoro uvek omogućava više funkcija u odnosu na interfejs u pretraživaču koji je ograničen tehničkim limitima web okruženja.

Ono što je relativna novost u svetu IP kamera je cloud sistem pristupa koji čak i potpunim laicima omogućava da sa bilo koje tačke na svetu (sa barem osnovnom Internet konekcijom) vide ono što i kamera vidi i čak pristupe svim podešavanjima kamere, kao da se nalaze u lokalnoj mreži. Ovo je zapravo "džoker" na koji D-Link igra sa aktuelnom generacijom IP kamera i nešto što ih zaista izdvaja i čini primamljivijim kućnim korisnicima. Kada se na to doda i podrška za mobilne telefone u vidu Android i iOS aplikacija, ceo koncept je pun pogodak za današnje vreme kada je normalno da stalno imamo potrebu za informacijama u pokretu.
 


 

Povezivanje kamere na mrežu je moguće putem LAN kabla, kao i bežičnim putem. Podržani su WiFi 802.11n, g i b standardi na 2,4 GHz, do brzine od 150 Mbps, a zbog lakšeg dodavanja na mrežu, kamera podržava WPS protokol za uparivanje sa ruterom i razmenu ključeva za enkripciju.

Sve ovo naravno ne bi imalo mnogo smisla da kamra ne obavlja dobro svoju osnovnu funkciju, što je naravno snimanje prostora. D-Link je u ovom slučaju kameru opremio CMOS senzorom VGA rezolucije, što omogućava video snimanje u 30 frejmova u sekundi u 640x480 piksela, a tu su i četiri infracrvene diode koje daju mogućnost snimanja u potpunom mraku do razdaljine od pet metara. Osim toga, postoji i zaseban senzor za detekciju pokreta, kao i microSD slot koji prima kartice do 32 GB (uz kameru dolazi kartica od 16 GB, što je dovoljno za oko nedelju dana snimanja).

Ispod možete pogledati pune specifikacije, a na sledećoj strani ćemo se malo detaljnije pozabaviti hardverom kamere.
 


 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: D-Link DIR-605L Cloud Router

Test: D-Link DIR-505

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209