Greška

Došlo je do greške.

Test: D-Link DCS-930 i DCS-932

24.06.2011 10:04 | 1 Hardver
Test: D-Link DCS-930 i DCS-932

Svojevremeno su kamere za nadgledanje bile privilegija bogatih, gde su u pitanju bile glomazne naprave koje su slale sliku do TV uređaja i čiji snimci su se beležili na video trakama. Dosta toga se promenilo u međuvremenu, a prvo obične digitalne, a sada IP kamere, koje su zapravo nezavisni mrežni uređaji, istisnule su analogne mastodonte i uvukle se i u naše domove kao vrlo jednostavno i funkcionalno rešenje za nadzor prostora. D-Link je na ovo


Bojan Dančuo

D-Link DCS-930 i DCS-932

Kako smo ove dve kamere dobili u isto vreme, a u pitanju su praktično identični uređaji i po hardveru i funkcionalno, sa jedinom razlikom u tome što je DCS-932 opremljen i infracrvenim izvorom svetla za snimanje u mraku, opisaćemo ih zajedno u jednom tekstu. Obe D-Link kamere su opremljene senzorom koji daje VGA rezoluciju snimka, LAN interfejsom, kao i Wi-Fi modulom koji radi po 802.11n standardu na frekvenci od 2,4 GHz i uz to podržava WPS način povezivanja na postojeću mrežu. Uz obe se dobija i prilično moćan D-View Cam softver za nadgledanje sa profesionalnim mogućnostima, koji ćemo detaljnije analizirati kasnije. Za početak se naravno moramo osvrnuti na sam koncept IP kamera, čemu one služe i kako rade.Za razliku od klasičnih kamera koje šalju samo sirovi audio/video signal u analognom ili digitalnom obliku, IP (Internet Protocol) kamere sadrže integrisan procesor, neki vid internog operativnog sistema, kao i mrežni interfejs koji im omogućava da budu ravnopravni članovi bilo koje računarske mreže koja koristi IP protokol. To zauzvrat znači da svi računari u mreži imaju pristup funkcijama nadgledanja bez potrebe za dodatnim hardverom, već samo iz uobičajenog ili specijalizovanog softvera. Pod uobičajenim softverom se uglavnom podrazumeva web browser, a specijalizovani softver pravi i održava proizvođač kamere ili neka firma sa kojom proizvođač kamere sklopi ugovor i on skoro uvek omogućava više funkcija u odnosu na browser interfejs koji je ograničen tehničkim limitima browser okruženja./p>


Pored toga što je pristup IP kameri omogućen računarima i drugim uređajima u lokalnoj mreži, kao direktna posledica upotrebe IP protokola taj pristup uopšte ne mora biti ograničen na nivo LAN-a. Uz odgovarajuća bezbednosna podešavanja i propuštanje neophodnih servisa kroz ruter/firewall, IP kameri i njenim servisima je moguće pristupiti sa bilo koje tačke na svetu koja ima vezu sa Internetom. To uključuje i mogućnost praćenja onoga što kamera nadgleda putem mobilnih uređaja kao što su bilo koji smartfon, tablet, netbuk ili neki sličan. Moguće je takođe i podesiti snimanje materijala na udaljeni server, obaveštavanje mail-om u slučaju detektovanja nečeg sumnjivog, kao i daljinsku kontrolu svih interaktivnih funkcija kamere. Pogledajmo sada kako je D-Link to realizovao na konkretnim modelima na testu.Uređaji na testu


DCS-930

U kutiji se dobija sama kamera, strujni adapter, LAN kabl i uputstvo sa pratećim CD-om na kojem se nalazi softver za upravljenje kamerom.
 


Kamera sa prednje strane ima sočivo, mikrofon i signalni LED po čijoj boji ćete znati kakav je status kamere.Sa zadne strane se nalaze: konektor za napajanje, LAN konektor, reset taster i dugme za povezivanje na Wi-Fi mrežu preko WPS protokola, kao i signalni LED koji vas obaveštava kada je WPS aktivan.
DCS-932

Kao i kod prethodnog modela i ovde u kutiji nalazimo samu kameru, strujni adapter, LAN kabl i uputstvo sa pratećim CD-om na kojem se nalazi softver za upravljenje kamerom.
Kamera sa prednje strane ima sočivo, mikrofon i signalni LED po čijoj boji ćete znati kakav je status kamere. Ono po čemu se razlikuje od DCS-930 modela su IC LED-ovi raspoređeni oko sočiva, koji osvetljavaju prostor ispred kamere infracrvenim svetlom i omogućavaju snimanje čak i u potpunom mraku.Sa zadne strane se nalaze: konektor za napajanje, LAN konektor, reset taster i dugme za povezivanje na Wi-Fi mrežu preko WPS protokola, kao i signalni LED koji vas obaveštava kada je WPS aktivan.Povezivanje, Softver, Utisci u radu


Povezivanje

Kako je proces povezivanja praktično identičan za obe kamere, ovaj deo teksta se odnosi i na DCS-930 i na DCS-932.

Da biste počeli da koristite IP kameru, morate je naravno dodati na postojeću Ethernet mrežu. Samo povezivanje je u ovom slučaju izuzetno lako, pod uslovom da posedujete bilo kakav ruter u mreži. Dovoljno se samo da ubodete mrežni kabl u kameru i pustite da softver sa CD-a odradi svoje.U slučaju da posedujete ruter sa WPS (Wi-Fi Protected Setup) mogućnošću povezivanja, kabl vam nije ni potreban, već će pritiskom na WPS dugme na ruteru i na kameri, ona automatski dobiti pristup Wi-Fi mreži. Ako nemate Wi-Fi ruter sa WPS podrškom, početno konfigurisanje morate obaviti preko kabla, mada naknadno naravno možete kameru povezati i na Wi-Fi mrežu pošto joj podesite parametre.Pošto prođete kroz ostatak koraka za povezivanje i podesite lozinku za pristup, kamera je spremna!

 Softver

Prateći softver je takođe identičan za obe kamere i uključuje mogućnost podešavanja putem web interfejsa, kao i D-ViewCam softver za video nadgledanje, koji poseduje neke veoma napredne mogućnosti.


Web interfejs je u standardnom D-Link maniru za mrežne uređaje, a pored osnovnih podešavanja vezanih za IP adresu, Wi-Fi pristup i dinamički DNS servis (ako vam je potreban), moguće je podesiti automatsko slanje obaveštenja na email adresu, automatski upload slika na udaljeni FTP server, kao i kvalitet videa i slike, kao i delove kadra koji reaguju na pokret i iniciraju neku akciju.D-ViewCam softver koji dolazi uz ove kamere je zapravo namenjen i mnogo moćnijim sistemima za nadgledanje, pa poseduje mnoštvo opcija koje čak i mogu da vas u prvom trenutku odbiju i zbune. Softver podržava praćenje do 32 kamere istovremeno, a u slučaju da neka kamera ima motor za pokretanje, iz ovog softvera možete njom daljinski upravljati. Tu je naravno podrška za stalno snimanje, snimanje u određeno vreme, kao i snimanje u slučaju detekcije pokreta. Za detaljniju analizu D-ViewCam bio bi nam potreban još jedan ceo pozamašan tekst, tako da se ovde nećemo više zadržavati na njemu.
Utisci u radu

Priključivanje i podešavanje ovih kamera je zaista izuzetno jednostavno. Pošto smo imali Wi-Fi ruter sa WPS podrškom nismo čak morali ni da koristimo LAN kabl, već smo samo bocnuli kamere u struju, pritisnuli WPS dugme, ubacili CD i prošli kroz korake wizard-a i kamere su već radile.Zglob kamere je vrlo fleksibilan, pošto u njemu nema nikakvog kabla, pa je slobodan za okretanje u svim pravcima. Baza kamere sa donje strane ima predviđena mesta preko kojih može da se prikači na tiplove, pa kameru možete montirati i na zid ili plafon.VGA rezolucija koja je maksimum za ove kamere, nije preterano visoka, ali je sasvim dovoljna za sistem nadgledanja. Osetljivost senzora je dobra, a DCS-932 uz pomoć IR LED-ova može da snima prostor i u potpunom mraku. Ne znamo tačno koliki je domet ovih IR LED-ova, ali u zatvorenom prostoru koji smo imali na raspolaganju, nije bilo nikakvih problema da kamera u mrklom mraku snimi i najudaljeniji deo prostorije.D-ViewCam softver nas je u početku zbunio obiljem opcija, ali kada pohvatate neke osnove, vrlo brzo možete da počnete ozbiljno da ga koristite. Na kraju nam je čak bilo i krivo što imamo samo dve kamere na raspolaganju.

Na slikama ispod možete videti kako se kamere pod identičnim uslovima prilagođavaju opadanju osvetljenja na sceni. Na drugoj slici se vidi kako se DCS-930 prilagođava, dok se DCS-932 već prebacio na IR mod, dok na trećoj, koja je u potpunom mraku, DCS-930 više ne vidi ništa, dok DCS-932 normalno funkcioniše u IR modu.
Zaključak


Zaključak

DCS serija D-Link IP kamera je očigledno prilagođena kućnim korisnicima i prilagođena je što lakšem korišćenju. WPS Wi-Fi povezivanje je još jedan plus i omogućava vam da na bilo kojoj tački koja je pokrivena vašim kućnim Wi-Fi ruterom priključite jednu ovakvu kameru na električnu mrežu i osposobite je u roku od par minuta. 

Rezolucija snimaka i slika koje ove kamere daju nije HD kvaliteta, ali ova vrsta kamera nije tome ni namenjena. Osnovni pristup slici koju kamere daju je vrlo jednostavan, bilo putem web interfejsa ili preko D-ViewCam softvera. Za one korisnike koji žele da zavire u naprednije mogućnosti, one su naravno na raspolaganju, pa možete recimo podesiti automatsko reagovanje na pokret, kada kamera može sama da šalje email sa obaveštenjem ili da pošalje slike na udaljeni FTP server.

D-ViewCam softver koji dolazi uz ove kamere je izuzetno moćan i u rangu je sa rešenjima koja su se do skoro prodavala po basnoslovnim cenama, a činjenica da ga D-Link daje besplatno uz ove kamere nikako nije zanemarljiva.
 


Ako ste razmatrali neko rešenje za nadgledanje vašeg životnog ili poslovnog prostora, a niste spremni da ulažete novac u robusnu profesionalnu opremu, ove D-Link kamere će vam sasvim zadovoljavajuće obaviti posao i pružiti mnogo mogućnosti koje možda niste ni očekivali u ovom cenovnom rangu.prednosti:

- Izuzetno lako podešavanje i puštanje u rad
- Wi-Fi podrška eliminiše potrebu za razvlačenjem LAN kablova
- Napredan D-ViewCam softvermane:

- Bez bitnih nedostataka
Uređaje na test ustupio D-Link.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS DSL-N10 i RT-N56U

Test: D-Link DCS-930L

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209