Greška

Došlo je do greške.

Test: Creative PC CAM 300/600

19.03.2002 23:54 | 0 Hardver
Test: Creative PC CAM 300/600

Posle velikog broja ozbiljnih testova matičnih ploča i grafičkih kartica, predstavljamo vam malo manje ozbiljne proizvode koji svakako zaslužuju Vašu pažnju. U pitanju su Web kamere koje mogu fino da posluže i kao digitalni foto aparati ili čak samostalne kamere za snimanje kratkih video fajlova...

MX440 paket, izgled

Creative Blaster MX440 dolazi u kutiji koja je isto dizajnirana kao i prethodna, sa identicnom opremom, osim sto je dodata i igra Incoming Forces. Tu je i vec pomenuti kabal - adapter, a bice Vam potreban i kompozitni ili S-Video kabal da bi karticu povezali sa TV-aparatom.

Sada je red da opisemo karticu, i bili bi mirne savesti kada bi iskopirali taj deo iz testa Microstar GF4MX440 kartice. Zasto? Pogledajte sliku ispod... Secate se one igre iz "Politikinog ili Mikijevog Zabavnika" - pronadjite razliku na slici. Cak su i nalepnice na bios-u iste, redni broj stampane ploce, kvalitet i serijske oznake na svim komponentama. Apsolutno je sve identicno, te smo sigurni da je Microstar bio proizvodjac Creative kartice. Memorija: SGRAM, 5ns, proizvodjac: Samsung, generic GF4MX440 cooler, ovoga puta ofarban "srebrnim" nijansama, sa Creative nalepnicom... sve su to karakteristike "Creative"-ovog MX440 modela.


Ako nam i dalje ne verujete da je u pitanju "ista" kartica, evo i slike koja ce Vas u to ubediti. Preporucujemo da je uvecate i zasta se uverite u to.


Kvalitet slike, utisci

Prikaz 2D programa i ostrina su na zavidnom nivou, zaista se ne moze reci da se razlikuje od onog koji daje Microstar kartica. Kada smo, posle ove kartice ubacili Creative MX440 model, sistem (Windows ME, drajveri, maticna ploca) uopste nije prepoznao da je nesto promenjeno. Nije bilo "new hardware found", niti bilo cega slicnog. Kao da karticu nismo ni zamenili. Creative je radio sa Microstar drajverima, i obrnuto. Jos jedna "sitnica" koja ide u prilog tvrdnji da ju je MSI napravio. Naravno, radi se o prvim primercima. Microstar je potvrdio da ce sledece serije ovih kartica izradjivati na crvenoj stampi, sa drugacijim cooler-om, pa je moguce da ce se i BIOS promeniti, i postati drugaciji od ne-tweakovanog nVidia default-a. U svakom slucaju, ono sto smo rekli za MSI, vazi i za Creative.

Kvalitet igranja i nekoliko komentara


Vec smo pomenuli da je kvalitet 16-bitnog prikaza odlican zahvaljujuci bolje resenom dihtering-u. Naravno, performanse u 16-bita su zbog toga pale za neki procenat, i verujemo da ce postojati revizije drajvera koje ce davati losiji dihter uz vise performanse (nVidia to cesto radi, a onda se poziva na "poboljsanje performansi koje donose drajveri"). nV17 donosi i Accuview sa kojim smo imali problema, i moze se reci da GF4MX kartice nemaju dosta "sirove snage" da ga iznesu uz ocuvanje prihvatljivih performansi.
Isto tako je i sa visokim nivoima Anisotropic filtriranja. Ovaj mod treba posmatrati kao nastavak trilinear moda. Dakle, tu je bilinear filtering, koji zahvata susedne piksele sa dva najbliza mipmap nivoa, a onda radi prosek boja i "omeksavanje". Nesto slicno je i kod resize-a slika u ACDSee-u ili Photoshopu, gde mozete izabrati nacin menjanja velicine: nearest neighbour, bilinear, bicubic/trilinear itd... Sledeci, napredniji oblik je Trilinear mod, koji se obavlja uz obavezan mipmaping, i koji obezbedjuje prirodniji prelaz izmedju njihovih nivoa, jer ne kalkulise odgovarajuce piksele samo od susednih, vec i od sledecih susednih nivoa. Prvi 3D akcelerator koji je ovu kalkulaciju radio u single pass ciklusu je bio Voodoo 3, jedini u to vreme, kome ova funkcija nije oduzimala mnogo od brzine rendering-a. Anisotropic filter sa danasnjim akceleratorima, radi iz vise prolaza, i zbog toga im, u manjoj ili visoj meri, oduzima dosta od performansi, ali uz drasticno bolji kvalitet tekstura. Gore potpisani nije mogao da veruje koliko se ostro prikazuju teksture u jednom obicnom Quake-u 3, pri Anisotropic 64-tap (Level 8). Teksture su tada mnogo bolje definisane - kao kada bi postojao jos jedan visi nivo kvaliteta istih, u samoj igri ! Naravno, performanse padaju za cak 40-50% procenata pri 64-tap, 30% pri 32-tap (Level 4) i 15-20% pri 16-tap anisotropic modu, kod GeForce 3 kartica. Posto se ove kalkulacije oslanjaju na sirovu snagu procesora, brza kartica znaci i manji procentualni pad performansi, a nVidia je, jos pre nekoliko meseci, kao jednu od najbitnijih funkcija nV3x procesora, naglasila mogucnost Anisotropic metoda iz single-pass-a ! Ovo ce dodatno poboljsati kvalitet prikaza i u starim igrama, a verujemo da ce se ponoviti prica slicna onoj koja se pricala kada je 3dfx promovisao FSAA. Isto tako, i Anisotropic moze da se izvrsava na pametniji nacin, bez vise prolaza, jer ne vidimo kako bi drugacije mogao da se izvrsava "in hardware", osim preko nekog algoritma.

Test setup, rezultati

Test Setup

Testiranje smo vrsili na sledecoj konfiguraciji:

Procesor
AMD Athlon 1400 MHz (133*10.5)
Maticna ploca
Abit KT7A RAID (4-Way Interleaving, Turbo memorijska setovanja , AGP 4x, Fastwrites, total performance setting ) software VIA 4in1 ver. 4.37v
- powered by Samsung 300W
Memorija
512MB PC133 NCP SDRAM (2x256MB) CAS 2
Hard Disk
30GB Quantum Fireball AS, 7200rpm, 2MB cache, ATA100
Video Karte
Creative GeForce MX420 64MB SDR - Detonator 27.30
Creative GeForce 4 MX440 - 64MB DDR - Detonator 27.30
GeForce 2/3Ti - 64MB DDR - Detonator 21.83
Monitor
Samsung SyncMaster 900NF
Cooling
cooled by Thermaltake
DVD uredjaj
Pioneer 116 DVD-ROM
Operativni sistem
Windows Millenium Edition
Igre/Bench programi
Quake 3 Arena v1.17; Demo 001 i q3crush
Serious Sam - v1.1; Memphis Suburbs
MadOnion.com 3DMark 2001 pr
PowerVR's VillageMark
Return To Castle Wolfenstein (Flashpoint Demo)

Ovoga puta cemo kartice uporediti sa GeForce 2 Ti serijom i GeForce 3 Ti karticama Naravno, GF3Ti500 nije konkurentan model jer je daleko skuplji, ali smo ga ubacili jer se sa vecinom GF3Ti200 modela, pri overklokovanju, mogu dobiti slicni rezultati.

Quake III Arena

Max Quality Setting:Teksture na najvisem nivou
Geometrija na najvisem nivou
Primenjeni: r_subdivisions 1 i r_lodError 0
High Quality Sky
Ejecting Bras: ukljucen
Sync Every frame iskljucen
Lightmap lights
Force Player Models iskljucen
Dynamic Lights ukljucen
Marks On Walls ukljucen
Sound Quality low

Naravno, u 16-bita, konkurenti - GF2Ti, GF3Ti200 i GF4MX440 su u jednoj manje zahtevnoj igri, poprilicno izjednaceni. Koliko MX420 zaostaje za "zlatnom trojkom u sredini", toliko GF3Ti200 prednjaci, barem ovako, "grubo" gledano.


U 32-bita, u visim rezolucijama, nV17 pocinje da zaostaje zbog cinjenice da ima samo dva rendering pipeline-a, bez obzira sto radi na 95MHz visem taktu nego GF3Ti200. Imajte u vidu i performanse GF3Ti500 jer se one lako mogu dostici sa vecinom GF3Ti200 modela. Raduje to sto je GF4MX440 svuda brzi od GF2Ti modela, a moze i solidno da se overklokuje, sto cete videti na kraju ovog testa. MX420 zaostaje u nizim rezolucijama, ali se dobro drzi sve do 1024*768.


Crusher naravno pokazuje T&L moc neke jedinice, pa je GF4MX440 zaostao za GF2Ti bas zbog toga sto mu nedostaju ona dva pipeline-a. Nije pomogao ni poboljsani memorijski kontroler, ni novi visibility subsystem - ovo je high poly test, GF2Ti je "tukao" i GF3Ti200 - ali samo zbog toga sto radi na daleko visem radnom taktu.

Rad sa teksturama ipak dolazi do izrazaja u 32-bita, ali samo u malo vecoj meri, ipak dovoljnoj da MX440 "za dlaku" pobedi u visim grafickim modovima.

Return To Castle Wolfenstein

RtCW je Quake III engine based igra koja koristi noviji, Team Arena build ove masine, kome su dodati novi particle sistemi, terrain engine i opcije za matematicki izmenjene teksture (procedural sub.) kao i poboljsani skeletal animation. Uz veliki broj poligona, igra je znatno zahtevnija od jednog Quake-a III , cak i od Team Arena verzije. Demo koji smo koristili je Flashpoint i izvrsava se samo u multiplayer delu igre. Evo jos ovaj put screenshotova koji pokazuju kako smo podesili graficke detalje:
Nazalost, nemamo rezultate sa starijim GeForce karticama, iz ovog testa, ali se dobro vidi koliko je SDR memorija velika kocnica u 32-bita. Ipak, i sa GF4MX420 karticom, na procesoru kao sto je Athlon na 1400MHz i 512MB memorije, sigurno cete igrati i RtCW bez problema, u gotovo svim rezolucijama.

Serious Sam

Serious Sam testiramo prema "Maximum Quality" inf fajlu koji se moze naci u Serious Sam benchscript-ovima na sajtu www.Beyond3D.com. Ovo je maksimalan nivo detalja u ovoj inace poly-intenzivnoj igri. Sve sto je bilo moguce ukljuciti od grafickih funkcija - ukljuceno je, i to na maksimum. Kartice smo postedeli funkcije "Anisotropic filtering" jer ih neki drajveri i dalje ne implementiraju kako treba i daju ogromno usporenje, bez ikakvih razloga. Neki drajveri ih prijavljuju, ali ne primenjuju tako da bi za te kartice zakljucili da radi "Anisotropic" bez usporenja, a ona ih, u stvari, ne izvrsava. Za detaljnije informacije o nacinu testiranja pogledajte nas prvi GeForce 3 test.


Brzo jezgro sa 4 pipeline-a kod GF2Ti kartice, preovladjuje do 1280*1024 kada je prestignut cak i GF3Ti200 model. Medjutim, vec u 1280*1024, stvari dolaze "na svoje mesto". Voleli bi smo ipak, kada bi GF4MX440 prestigao GF2Ti koji takodje moze solidno da se ubrza iznad specifikacija.

Dosta slozenih efekata u igri Serious Sam, daju prednost GF3Ti karticama. Ipak, treba paziti i na GF2Ti koji se odlicno drzi.

Rezultati II deo, komentar testa

VillageMark

VillageMark je dobar test funkcionalnosti HiOcclusion detekcije i njenog "Culling-a". VillageMark test je razvijen od strane PowerVR-a koji je zeleo da demonstrira TileBased Rendering sistem kod svojih Kyro kartica, koje sve vise padaju u zaborav. Nedavno promovisani Kyro II Ultra, nema sta da trazi sa konkurencijom, cak ni u tom cenovnom rangu. Pogledajmo rezultate sa testa nVidia kartica.


Nesumnjivo je da je kod ovoga testa preovladao poboljsani Visibility Subsystem kod GF4 kartica. Cak se i sporih 166MHz na MX420 modelu, priblizilo 400 megahertznom DDR-u na GF2Ti kartici. Treba pomenuti da i GF4MX kartice rade troslojne multiteksture iz dva prolaza, kao i GF2Ti model. Jedina prednost kod GF3 kartica je u tome sto se multitexturing radi u jednom prolazu, ali njih koci nesto slabije resen HiOcclusion Culling u poredjenju sa GF4 modelima. Rezultati su bas onakvi kakve smo i ocekivali.

3DMark 2001

O MadOnion-ovom benchmark-u zaista nemamo mnogo toga da dodamo osim da se tehnologija iz Nature demoa, kao i Game Demoa (voznja kamioneta po razrusenom futuristickom krajoliku), jos dugo nece naci u igrama za PC sisteme. Evo i tabela sa rezultatima:


U 16-bita, GF4MX440 i GF2Ti kartice su izjednacene. GF2Ti vodi u visim, a GF4MX440 u nizim modovima. Naravno, GF3 modeli se osecaju "kao kod kuce" i to samo zbog tri reci: Pixel, Vertex i Shaders.

GeForce 4MX odnosi pobedu u odnosu na GF2Ti. Lepo je videti da se i najslabiji i najjevtiniji model (MX420) odlicno drzi u visokim rezolucijama.

Overclocking

Zanimalo nas je da li se Creative-ov model podnosi overclocking u istoj meri kao i Microstar-ov. Upravo tako, postigli smo 310MHz za core i 480MHz za memoriju, kada je kartica radila maksimalno stabilno. U pocetku, memorija ce raditi i na nesto visim frekvencijama, ali moramo priznati da je i 80 efektivnih megahertza vise od predvidjenog takta, sasvim dovoljan overclock.

Model MX420 je bio takodje vrlo solidan, mada su Hynix moduli od 5ns raspolozeni da rade samo do frekvencija za koje su namenjeni - 200MHz, i ni makac dalje. Jezgro je, bez dodatnog hladjenja islo do 300MHz, kada je cooler bio vreo, posle nekog vremena. Stabilni oc sa pasivnim hladjenjem na nasem primerku iznosio je 280MHz, a dostigli smo i stabilnih 305MHz uz montazu 486 hladnjaka :).


Zakljucak

Creative je odradio dobar posao kada je zaduzio Microstara kao svog OEM proizvodjaca. Nismo sigurni ko je proizveo slabiji model, ali ni sa njim nije napravljen neki veci propust. U pitanju su odlicno napravljene kartice, a best buy etiketa koju nosi MSI model ide samo zbog toga sto je u pitanju value bundle sa dosta softvera i u lepom pakovanju, koje je, pored svega i za 15-20 Eura jevtinije od Creative varijante. Cene su trenutno takve kod nasih distributera, ali je i na stranom trzistu slicna situacija. Bilo bi fino kada bi Creative malo korigovao svoje cene, sto ce nadamo se i uciniti, jer je iznos od 155 EU (bez poreza) pomalo visok ako znamo cene ostalih modela (koje se krecu od 135 do 148 EU (bez p.p.)). Ovo su informacije koje smo u toku testiranja dobili od maloprodajnih salona domacih uvoznika. Naravno, potrebno je proveriti ih ponovo jer prodavci cesto mogu da ih koriguju po svojoj zelji i nahodjenju.

U svakom slucaju, MX440 ostaje odlican izbor za korisnike koji tek sada razmisljaju o GeForce 2Ti modelu, makar zbog odlicnog nView softvera i TV-outa koji je zaista sjajan. Iz istih razloga, preporucili bismo i model MX420, ali je njegova cena tek nepunih 20 Eura niza od skupljeg modela, ali ni performanse nisu bitno nize.

Kartice na test ustupila firma ComputerLand

Test: Creative PC CAM 300/600

Branko Maksimovic

Svima je jasno da vec zivimo u tehnoloski naprednom vremenu kada nas vise gotovo nista ne moze iznenaditi. Svakim danom, svedoci smo sve veceg napretka tehnologije i to u skoro svim domenima. Tempo napretka je sve brzi - cak je i poznati Muroov zakon (broj tranzistora u procesorima se udvostruci jednom godisnje) prestao da vazi. Intel je najavio procesore od preko 100 miliona tranzistora, nVidia jevtine graficke cipove koje ce sa lakocom renderovati i 10 puta kompleksnije scene od onih vidjenim u filmu Final Fantasy. Vesti sa poznatih web stranica sve vise pricaju o bezicnom prenosu energije na daljinu (nas Tesla je to jos odavno mogao...:)), leteci automobil a-la-back to the future za koju godinu bice realnost... Jedan potpuno automatizovan, digitalni svet za jednu novu generaciju. Samo da ne bude kao u poznatim cyberpunk pricama: "sve je palo u pogresne ruke" ili "masine su postale pametne i preuzele svet", i stvari mozda i ne ispadnu toliko lose po covecanstvo.

karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije

Gledajuci sve ovo, ne znamo ko bi mogao biti odusevljen digitalnom kamerom. Spravom sa kojom cete slike sa vecerasnje zurke poslati na e-mail svim drugovima koji je se (zbog ovih ili onih razloga) mozda nece setiti do detalja. Slika je daleko bolja od one koje dobijate sa obicnim "idiot" aparatima koji kostaju "pet eura", ne morate da placate ogroman novac za razvijanje filmova i pravljenje slika koje mozda nisu bas uspele, ili su na njima ljudi koje mozda vise necete ni videti. Slika na kompjuteru ima daleko manju "vrednost". Zauzima jako malo prostora, mozete je, a i ne morate sacuvati. Isto tako, digitalne slike mozete uraditi na isti nacin kao i obicne, a pre toga ih mozete obraditi po svojoj zelji.

Iako je kvalitet skupih digitalnih aparata od nekoliko megapiksela danas veoma visok, analogni aparati iz iste (cenovne) klase i dalje daju prirodnije boje. Upravo zato je najavljena nova generacija CCD cipova koji bi trebali da poboljsaju konacnu sliku kod digitalnih aparata i ako ne dostignu, onda barem priblize vernost slika analognim rodjacima. Naravno, prednost digitalnih uredjaja je svima jasna te gotovo svi profesionalni fotografi danas koriste upravo aparate ovog tipa. Uostalom, boje ili bilo sta drugo se uvek mogu "srediti" uz pomoc softvera.

Kada pricamo o ljudima koji i dalje koriste analogne aparate, ili cak o velikoj vecini apsolutnih amatera koji cak na letovanja i zimovanja nose "aparate" kupljene na "tezgi", recimo da se njihovo vidjenje i interesovanje za digitalne aparate moze svesti na komentar: "mogu daleko pametnije da potrosim 2500 eura, nego da kupujem neki digitalni aparat". Nazalost, u pitanju je samo neobavestenost. Solidni digitalni aparat, sa CCD-om od preko 2 Mpixel-a (1900*1200), LCD ekranom, zoom opcijom i podrskom za memorijske kartice kosta cak 10 puta manje ! To su aparati sa ozbiljnom, japanskom optikom, proizvedeni za aktuelni period od kraja 2001. do kraja 2002. godine od strane renomiranih firmi kao sto je Fuji, Canon ili Hewlet-Packard i predstavljaju najjevtiniju, "entry level" kategoriju u ponudi. To nikako ne znaci da su ovi aparati losi - naprotiv. Oni ce dati daleko bolju fotografiju nego sto bi fotograf amater mogao da postigne i sa daleko skupljim analognim aparatima, i to pre svega zbog svoje jednostavnosti. Potrebno je, uz pomoc najjednostavnijeg "user-friendly" softvera, eventualno ukloniti red eye efekat, uraditi auto-levels, auto-contrast i, ako je potrebno, jedan "sharpen" filter. U 90% slucajeva, slika ce biti za "divljenje", a vasi ukucani ce konacno shvatiti zasto ste "dali 250 eura za glupost kada ste lepo mogli da kupite odlican Onyx televizor uz koji besplatno dobijate i mini liniju".

Mnogi ce mozda i na ovu pricu dodati i komentar da je jevtinije uzeti bolji analogni aparat renormirane firme za nekih 100€, dok ce, za razliku do 250€ moci "ceo zivot" da razvijaju slike. U redu, ali time i dalje ne dobijamo sve prethodno nabrojane "blagodeti" digitalnih aparata. Uostalom, ako bas puno volite da se slikate, vec sa 25 godina (posle brojnih ekskurzija iz osnovne i srednje skole, velikih i malih matura, letovanja i zimovanja), vasa soba moze da pocne da lici na skladiste foto albuma medju kojima se ne mozete snaci. Da ne pricamo o onome sto kasnije ide - vencanje, deca, prvi osmeh, prvi korak... Znate li da na jedan CD staje i do 15000 slika visoke rezolucije u malo kompresovanom jpeg formatu? Licno bih se zabrinuo i kupio skener ili digitalni aparat (ili oba uredjaja).

karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije

Ako je i cena od 250 evropskih jedinica visoka za jedan tako slozen uredjaj, zasto ne bismo potrazili jos jevtinije solucije - sigurno da ih ima. Jedan vid resenja moze da predstavlja i Creative-ova ponuda jevtinih aparata i web kamera u jednom a mi smo upravo testirali dva ovakva uredjaja.

PC CAM 300

PC Cam 300

karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije
karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije

Ovo je slabiji model sa oznakom 300 i stize u lepo dizajniranoj kutiji, standardnoj za Creative proizvode. U pakovanju cete dobiti samu kameru, postolje, USB kabal, CD sa softverom, uputstvo i cetiri alkalne AAA baterije. Sama kamera se instalira na standardan nacin. Prvo instalirate drajvere sa CD-a (pokrenete setup.exe iz root-a), a onda tek prikljucite uredjaj. Ako ovo uradite dok je racunar ukljucen, istog trenutka ce se pokrenuti new hardware found wizard koji ce zatim instalirati potrebne drajvere.

Izgled i karakteristike

karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije

Kamera je izradjena od kvalitetne plastike i dosta je veca i teza od svih web kamera koje smo do sada videli, dok su gabariti za jedan digitalni aparat sasvim prosecni. Ako pogledate koliko mesta zauzimaju cetiri AAA baterije, shvaticete da je prostor u kome su smesteni CCD (ako je uopste promenjen 640*480 CMOS senzor kakav smo videli u Creative WebCam uredjajima) i 8MB memorije, jos manji.

karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije
karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije

Kamera ima ugradjen blic i jako mali, statusni LCD displej. Dakle, nista od veceg kolor ekrana koji bi sluzio za pregled slika. Za trazenje objekta koji bi bio uslikan, ugradjen je standardni viewfinder. Na gornjem delu smesten je jedan dugacki taster koji sluzi za "slikanje" odnosno "capture" kada uredjaj radi kao web kamera. Iznad displeja je i "power" dugme, a mod i flash tasteri, kao i mikrofon su smesteni ispod. Nazalost, opcija za prosirivanje memorije nije dostupna.

Sa prednje strane, vidljiv je i mali objektiv - sva optika je smestena iza plastike i ne moze se utvrditi njen proizvodjac. Iznad je smesten prednji deo viewfinder-a i solidan blic.

Mogucnosti

Kada je kablom povezan na racunar, PC Cam se moze koristiti kao regularna web kamera. Medjutim, kada radi samostalno, prica je sasvim drugacija. Na statusnom LCD-u, moguce je podesiti nekoliko stanja:

Digitalni aparat:

High: Slike su u rezoluciji 1024*768 u jpg formatu.
Low: Mod koji daje slike u rezoluciji 640*480 u jpg formatu.
5 in 1: ovaj mod daje slike u rezoluciji 640*480 koje su ustvari interpolirane iz 320*240. Aparat u roku od dve sekunde slika pet uzastopnih fotografija koje izgledaju kao slide show. Korisno za animirane gifove.

Video: Ova opcija pretvara PC-Cam u mini kamericu. U 8MB staje nesto vise od 2 minuta video materijala, sto moze da zvuci malo, ali kada je vec bonus, ne moze da bude lose. Dobija se MPEG 1 fajl u rezoluciji 320*240.

Diktafon: Mod u kome se uredjaj pokazao najlosije. Istina je da mozete snimiti jako mnogo materijala jer se pravi mp3 fajl niskog bitrate-a, ali je mikrofon nedovoljno kvalitetan i smesten na pogresnoj strani. Ove opcije cemo ponovo razmotriti kasnije.

Blic takodje ima nekoliko opcija: "automatski" - kada kamera sama "odlucuje" da li je potreban, zatim
"uvek ukljucen", "red-eye reducition" (nekoliko uzastopnih bliceva neposredno pre konacnog blica koji ide pri slikanju) i iskljucen. Red-eye opcija radi zaista dobro, samo je naravno, veoma zahtevna kada je potrosnja baterija u pitanju.

Softver

Kao sto smo i navikli od Creative-a, prilozeni CD je krcat softverom. Pored standardnih besplatnih programa kao sto su Acrobat Reader i InternetExplorer, tu su i Ulead-ovi programi za obradu slika i videa, o kojima smo vec pisali. Najbitniji od svih je, svakako PC-Cam Center koji je zapravo, softverska nadogradnja same kamere bez koga uredjaj ne bi mogao da funkcionise. Kao i sve kada je u pitanju ovaj proizvod, vrlo je jednostavan. Sastoji se iz tri dela:

karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije

My Album:
deo programa koji sluzi za manipulaciju i pregled snimljenog materijala. Opcija za pregled materijala radi jako dobro te Vam ACDSee i Media Player u ovom slucaju zaista nisu potrebni. Uz sve to, postoji i deo gde sliku mozete doterati: brightness, contrast, hue, gamma, lightness, auto-levels itd.

karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije

Digital Camera:
kada smo rekli "softverska nadogradnja" najvise smo mislili na ovaj deo programa. U njemu mozete "zaviriti" u sadrzaj kamere i pristupati fajlovima direktno i po sistemu: "photos, audio, video ili all". Naravno, ako zelite da vidite slike ili video, ili cujete audio snimke, nije ih potrebno prebacivati na racunar, mada je to pozeljno odmah uciniti. Iz ovog dela je moguce i obrisati sadrzaj memorije, i to samo "sve odjednom". Ispod prozora je vidljiv status - koliko je memorija trenutno popunjena.

karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije

Live Video:
je posebno interesantan i kao sto mu ime kaze, sluzi za prikaz trenutno "snimljenog" videa, direktno kroz USB. Podrzane su rezolucije od 160*100 do 640*480 pri cemu se isti framerate postize u svim rezolucijama (!!!), sto je apsolutno neverovatno. Dakle, u nizim rezolucijama 320*200 i 160*100, ova web kamera je sasvim prosecna ili losija od najboljih, dok je u 640*480, framerate od 12-14fps iznad svega sto smo do sada videli. Naravno, ovo se moze objasniti na samo jedan nacin. Ostale web kamere za svaku rezoluciju imaju poseban mod snimanja, dok PC Cam 300 radi sve inicijalno u 320*240 a interpolacija se vrsi za svaku rezoluciju posebno.

Poseban taster je predvidjen za capture slika i na kameri i u LiveVideo delu Cam Center softvera, kao i taster na ciji ce pritisak poceti capture video materijala u posebno odabranoj rezoluciji, na Vas hard disk.

U praksi

Kao digitalni aparat, PC Cam 300 nije posebno odusevio, ali bolje rezultate za ulozeni novac nismo ni ocekivali. Mod 640*480 bi trebalo najvise koristiti jer je CCD / CMOS senzor u ovoj rezoluciji, dok se mod 1024*768 postize softverskom bicubic interpolacijom. Blic ima domet od oko dva do dva i po metra, sto je zaista nedovoljno, te bi ovo trebalo imati u vidu pri nocnom slikanju. Dobijene slike, a kasnije cete videti i primere, imaju veoma zasicene boje, pogotovo kada je slikanje unutar objekata pri vestackom osvetljenju u pitanju. Ostrina je prihvatljiva samo u 640*480, sto je daleko od dovoljnog za izradu fotografija i u najmanjem (8*13) formatu, ali dovoljno za web primene. 5 in 1 mod je nesto bolji od ocekivanog, iako se slika bez upotrebe blica. Zbog automatskog softverskog povecanja gamme slike(a) u ovom modu, preovladjuju braonkasti tonovi sto nije pohvalno, ali moze da izgleda zanimljivo.
Kada radi kao web kamera, Cam 300 moze da se okarakterise kao najbolji uredjaj u klasi. Ostrina je na zavidnom nivou, slika upotrebljiva i pri minimalnom osvetljenju, a znamo da je rad sa slabijim osvetljenjem najveca boljka vecine web kamera. U ovom pravcu joj mozemo uputiti samo reci hvale.
Snimanje zvuka nije nesto cime bi se vlasnik ovog uredjaja pohvalio - zvuk je dobar samo ako je izvor jako blizu i ako se snima u zatvorenoj prostoriji. Vise zvucnih izvora u isto vreme je prevelik zalogaj za integrisani mikrofon.
Opcija za snimanje video materijala je zaista korektno realizovana. U pitanju je klasicni VCD kvalitet, osim sto bi slika mogla biti nesto svetlija a boje manje izrazene, sto je opet vezano za sam CCD / CMOS senzor. Naravno, iole ozbiljnija upotreba zahteva barem 20 puta vise memorije...

PC CAM 600

PC Cam 600

karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije

Odmah posto smo testirali PC Cam 300, na red je stigao i jaci model koga karakterisu visa cena, duplo veca kolicina memorije i, nadamo se, nesto bolji kvalitet slike.

karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije
karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije

Izgled i karakteristike Izgled modela sa oznakom 600 se gotovo ne razlikuje od jevtinijeg rodjaka. Plastika je sada metalik boje i sam uredjaj deluje malo "skuplje". Prateca oprema i softver, kao i nacin instalacije su identicni.

karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije

Mogucnosti

Takodje, kada je povezan na racunar, Cam 600 radi kao regularna web kamera. U samostalnom radu, na statusnom LCD moguce cete moci da promenite nekoliko stanja:

High: Slike su u rezoluciji 1280*1024 u jpg formatu.
Medium: mod je aktiviran kada upalite uredjaj i prepoznatljiv je tako sto nema Hi ili Lo oznake u kvadraticu. Daje rezoluciju od 1024*768.
Low: Mod koji daje slike u rezoluciji 640*480 u jpg formatu.
5 in 1: Isto kao i kod slabijeg modela, u pitanju je mod koji daje slike u rezoluciji 640*480 koje su ustvari interpolirane iz 320*240.

Video: Opcija koja pretvara PC-Cam u malu video kameru. U 16MB staje skoro 5 minuta video materijala, sto je dovoljno da uhvatite nekoliko dobrih koraka zgodne devojke koja igra u diskoteci, na primer. Rezolucija je takodje 320*240 a format MPEG1 ili VCD.

Diktafon: je mod u kome se i jaci model pokazao najlosije. Pravi se mp3 fajl niskog bitrate-a, ali je mikrofon nedovoljno kvalitetan i lose pozicioniran.

Svi modovi rada blica su takodje prisutni, a ugradjeni flasher je identicnog kvaliteta (i dometa).

Prilozeni softver je, kao sto smo rekli, isti kao i kod vec opisanog modela.

U cemu je bolji ?

Verovatno mnoge zanima da li rezolucija 1280*980 nudi neka poboljsanja. Nazalost, moramo primetiti da su ona, ako ih i ima, minimalna. Iako se model "300" reklamira kao max. 1.1Mpixel-ni a model "600" kao max. 1.3Mpixel-ni aparat, te tvrdnje su istinite kao i nalepnica "1000W PMPO" na aktivnim zvucnicima od 20 Eura. Mozda pomalo preterujemo, ali pokusajte neku kvalitetnu sliku rezolucije od 800*600 da zasitite bojama za 30-ak procenata i interpolirate (Photoshop, Image/Image Size) do 1280*960. Uopste nije za pohvalu, zar ne? Blic i kvalitet optike su i dalje na istom nivou, dok je rezolucija 1280*960 na granici da da korektne rezultate kada se izradjuje u foto radnji u formatu 13*8 (ne govorimo o ink-jet stampanju). Naravno, sve ovo je vise nego dobro za web primene, a i za neko "neozbiljno" koristenje. Prednost ovih kamera je u tome sto u memoriju staje od 100 do preko 250 slika, zavisno od rezolucije i sto je sve maksimalno pojednostavljeno, i vrlo simpaticno (npr. kamere ispustaju zvucni efekat "skljocanja analogne kamere" svaki put kada nesto slikate). Prednost je takodje u mogucnosti snimanja kratkih video snimaka, pa i zvucnih zapisa. I na kraju, lepa osobina je svakako i web cam "opcija" koju najvise pohvaljujemo. Mod 5 in 1 je takodje karakteristican po "braonkastim tonovima", a kvalitet snimljenog videa se ne razlikuje od PC Cam 300 modela.

Test, utisci...

Test slike

Pre nego donesemo konacni zakljucak, prikazacemo vam po jednu sliku iz svakog moda, od oba prikazana modela. Posto ovo nije test digitalnih aparata, prikazane slike nece obuhvatiti kategorije tipa: "slikanje pri dnevnom svetlu, u zatvorenom prostoru, slikanje portreta, landscape-a itd", vec samo slike pri najcescim uslovima
-unutar objekta, pri ukljucenom osvetljenju i uz koristenje blica. Nijedna slika nije obradjivana i treba znati da se nesto prihvatljiviji snimci dobijaju pri koristenju preko dana, uz kasniju doradu (sharpen, auto-levels/contrast i desaturation za 10-20%):

karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije
karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije

640*480: primetna je visoka zasicenost boja i nesto slabija ostrina. Fokus je, umesto u centralnom delu slike, pomeren gore, desno. Sum, ako ga je uopste moguce primetiti pri ovoj rezoluciji, vrlo nizak.
1024*768: Interpolacija, ali ne kao da smo je izvrsili u Photoshopu. Ipak je prisutna neka bolja (softverska) tehnika, pa je slika zadrzala (koliko je to moguce) pristojnu ostrinu.

PC Cam 600

Isti uslovi, u isto vreme...

karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije
karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije

640*480: PC Cam 600 ima primetno manje zasicenje boja, sto je pohvalno. Ipak, kvalitet nije bolji od jevtinijeg modela. I dalje je prisutan pomereni fokus (ovoga puta vise prema gornjem delu) i nesto slabija ostrina. Imali smo i malih problema sa viewfinder-om, zbog cega smo morali da ponavljamo fotografisanja vise puta

1024*768: Specifikacija kaze da je zizna daljina sociva od 0.4 metara do beskonacnosti, sto smo takodje hteli da proverimo slikajuci sa rastojanja od jednog metra. Fokus je opet bio pomeren, a minimalna prihvatljiva zizna daljina je ipak oko 1.2 metra, sto treba imati u vidu pri slikanju. Ovo vazi i za PC Cam 300.

karakteristike, statistike, creative pc cam 300-600 periferije

1280*960: U "najvisoj rezoluciji", interpolacija je toliko izrazajna da se ne moze odrediti gde je fokus. Suma nema jer je sve jako mutno i ne pomaze ni sharpen filter. I dalje zadrzani svi "kvaliteti" koje smo primetili i u ostalim rezolucijama.

Nekoliko reci o viewfinder-u

Treba napomenuti i da su viewfinderi na obe kamere pomalo neprecizni i da je konacna slika dosta sira od onoga sto se kasnije vidi na slici. To bi bilo i prihvatljivo da u slucaju PC Cam 300, viewfinder nije dodatno "pomeren" gore, levo a kod PC Cam 600 na dole. Bojimo se i da je ova mana individualna za svaki primerak ponaosob. Ipak, "pomeraj" nije umanjio upotrebnu vrednost kamere, jer nije posebno izrazen, a ciljna grupa kupaca su ipak apsolutni pocetnici i deca.

Zakljucak

Creative je, ipak, odradio solidan posao sa ova dva proizvoda. To je smeo pokusaj da se web kamera, "diktafon", mini kamerica i digitalni aparat za web primene ukomponuju u isti proizvod i prodaju po jako pristupacnoj ceni. Svemu je dodat veoma lep i jednostavan Creative softver, odlicna podrska (stalni update-ovi i zanimljivi web sajtovi sa raznim takmicenjima i nagradama). Skuplji model je dosta jevtiniji od najpristupacnijeg digitalnog aparata (oko 170 EU), dok jevtiniji ima jos atraktivniju cenu (90 EU). To zaista nije mnogo za odlicnu web kameru, amaterski web foto aparat, i diktafon, zasto da ne. Nije svima potreban vrhunski kvalitet zvuka. Uostalom, i samo diktafoni kostaju vise od ovih uredjaja, koji su, iako ne najbolji u svemu, ipak solidno odmereni i zanimljivi uredjaji.

PC Cam 300 / 600 uredjaje na test ustupila firma ComputerLand kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo

Test: Uporedni test gamepad-ova

Test: Logitech MX300, MX500 i MX700

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209