Greška

Došlo je do greške.

Test: CoolPad Torino (Video)

18.10.2016 22:17 | 3 Mobile
Test: CoolPad Torino (Video)

CoolPad je kao relativno mlad brend, kako globalno, tako i na našem tržištu, polako gradio imidž kod kupaca, sa pristupačnom cenom kao osnovnom vodiljom, na način koji isključuje "zakidanje" kvaliteta. Još kada su pre par godina neki od naših poznanika (u to doba) prilično hrabro poručivali CoolPad telefone iz Kine, znali smo da bi bilo dobro da ih vidimo i u našim radnjama. Danas se samo potvrđuje da nas osećaj nije prevario.

CoolPad Torino

Nakon pojave CoolPad Max modela na tržištu, u ponudi CoolPad-a postojala je poveća praznina: između nekoliko modela uglavnom manjih ekrana sa po 1 GB radne memorije i Torina S, koji je ima 2 GB, nije bilo modela sve do Max-a, koji je sa ekranom od 5.5 inča i čak 4 GB RAM-a bio prilično „udaljen“ od pomenutih. Pojavom Torino i Modena 2 modela, ovaj prostor je popunjen, pa je portfolio CoolPad-a kvalitetno pokrio dobar deo segmenata tržišta, posebno onih popularnih u Srbiji, imajući u vidu naš (skroman) kupovni potencijal.Torino je, stoga, u dobroj poziciji da nađe put do mnogih kupaca, među kojima možda i do nekih koje zanimaju "mutne" radnje... Nećemo baš da konstatujemo da bi se Torino mogao okarakterisati kao “švalerski” telefon, ali prisustvo Private Space aplikacije svakako može svašta da sugeriše... Bilo kako bilo, želimo da verujemo da će privatnost ličnih informacija biti osnovni uzrok upotrebe ove softverske stavke, imajući u vidu njihov rastući značaj. Srećemo se i sa mnogo drugih obeležja ovog telefona, a koja otvaraju razne mogućnosti, te ćemo stoga pokušati da opišemo o čemu se to sve radi. Pominjane radnje ćemo ipak preskočiti...


Raspakivanje i dizajn

Pakovanje CoolPad Torino telefona sadrži nešto više elemenata no što smo inicijalno očekivali. Konkretno, pored uputstava, iglice za otvaranje SIM slota, adaptera za struju i USB-kabla, koji su nekako neophodni, u kutiji zatičemo i slušalice, često rezervisane samo za skuplje telefone, ali i prozirnu, matiranu, plastičnu zaštitu za leđa telefona. Pored činjenice da, logično, savršeno naleže na telefon, ona ima i sasvim prijatan osećaj za ruku, prilikom držanja (možda i bolji od samog telefona), a pritom ne „sakuplja“ ni ostatke prstiju (što je još jedno polje gde se pokazala bolje od telefona). Stoga, verujemo da će je većina korisnika ovog uređaja rado koristiti.


coolpad_torino_2016_2_s.jpg

coolpad_torino_2016_3_s.jpg


No, ako se neko i ne odluči na to, verovatno će to biti zbog samog utiska koji ostavlja kućište telefona. Ram uređaja, iako deluje metalno, plastičan je kao i sve ostalo, ali srećom radi se o kvalitetnoj, čvrstoj plastici, koja u kombinaciji sa vrlo dobrim kvalitetom izrade (nema razmaka u spojevima, „cvrčaka“ prilikom jačih pritisaka, niti ičega sličnog) odaje utisak izdržljivosti i trajnosti. Istina, mogli bismo poželeti nešto prestižnije materijale, ali imajući u vidu cenu ovog telefona, svesni smo da se negde moralo uštedeti, a kako je izrada više nego korektna, nemamo realnih zamerki na ovom polju.


coolpad_torino_2016_7_s.jpg


Dizajn telefona je još jedno polje na kom se određeni komentari mogu uputiti, ali generalno nema prostora za veće nezadovoljstvo. Konkretno, primerak sa testa (kako stvari stoje, za sad i jedini u ponudi) je bele boje, sa zlatnim okvirom i detaljima oko kamere i senzora otiska prsta, i ova kombinacija deluje nam prilično dopadljivom, kao i osobito ženskim osobama u našoj okolini. Ipak, jedini crni deo kućišta prisutan je u vidu „okvira“ oko ekrana, koji se ne uklapa preterano oku ugodno sa belim bezelima ispod i iznad njega...


coolpad_torino_2016_4_s.jpg


Pritom, ni na ergonomiju ne utiče osobito dobro, imajući u vidu da povećava dimenzije telefona bez očitog razloga. A kada njih pominjemo, upravo i moramo zaključiti da je telefon malo povelik za veličinu ekrana koji poseduje (5.5), pa kad se na to doda i pominjani kejs koji smo koristili – jasno je da je za baratanje Torinom potrebno uposliti obe ruke, u velikoj većini slučajeva. Ako nam 154mm dužine i nije toliko smetalo, kao ni 8.7mm debljine – 76.5mm širine svakako su prepreka lagodnom korišćenju.


coolpad_torino_2016_5_s.jpg

coolpad_torino_2016_6_s.jpg


S prednje strane, iznad ekrana je samo zvučnik za razgovore, „okružen“ selfi-kamerom i senzorima, dok su ispod, s leva na desno, Recents, Home i Back kapacitivni tasteri. Pozadi, zvučnik se nalazi blizu donje ivice, a tik iznad njega je CoolPad logo. Znatno iznad njega je čitač otiska prsta, koji leži ispod kamere, sa čije je desne strane LED-blic. Tu u blizini je i jedan od mikrofona. Modul same kamere blago strči u odnosu na ostatak telefona (ne i sa plastičnim kejsom), dok je senzor otiska prsta blago upušten u kućište.


coolpad_torino_2016_8_s.jpg


Sa leve strane telefona su samo Volume dugmići, dok je desno isključivo Power Button. Dole se nalaze mikrofon i micro-USB ulaz, dok je gore i 3.5mm ulaz za slušalice, kao i SIM-slot, koji je zapravo kombo-slot: može da primi ili 2 sim kartice, ili jednu, praćenu memorijskom karticom – situacija koju srećemo vrlo često u poslednje vreme. Neko će, ipak, ovo uzeti kao još jednu zamerku CoolPad Torinu, mada ako se zadržimo na polju dizajna i ergonomije, i pored nekoliko ne-preterano-pohvalnih komentara, generalni utisak o telefonu ostaje pozitivan.

Stajic Zoran Neregistrovan korisnik
Zanima me da li je ekran ovog telefona zasticen nekom verzijom gorilla glass zastite, tj da li je i koliko otporan na grebanje i slicno? Hvala unapred.
Nenad Neregistrovan korisnik
Interesuje me da li je izašao upgrade na Marshmallow pošto planiram da uzmem ovaj telefon
i hteo sam da kažem da mi je žao što devojka nije položila ispit

Test: Apple iPhone 7 i 7 Plus (video)

Test: CoolPad Modena 2 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109