Greška

Došlo je do greške.

Test: Coolpad Porto S (video)

10.05.2016 16:01 | 4 Mobile
Test: Coolpad Porto S (video)

Kompanija Coolpad ustupila nam je smartfon čija je jedna od glavnih odlika, između ostalog, pristupačna cena. Porto S je 5-inčni smartfon koji pripada budžetnoj klasi telefona, a samim tim donosi i odgovarajuće specifikacije. Među odlikama ovog modela ističe se njegova debljina, tačnije tanak bok od svega 7.6mm, što ga postavlja među najtanje smartfone na tržištu. Pomenuli bismo i IPS ekran, kao i Lollipop 5.1 verziju Androida sa kojom dolazi...

Coolpad Porto S


Dragoljub Radovanović

Coolpad je proizvođač koji se praktično već odomaćio na našem tržištu, prisutan je na istom nešto manje od godinu dana, a do ovog trenutka u ponudi ima tri smartfona, Coolpad Porto i Modena koje smo testirali, kao i model kojim se bavimo ovom prilikom. Takođe, tu je i četvrti telefon koji je nedavno postao dostupan u maloprodajama i kod operatera, Torino S, kojim ćemo se pozabaviti u narednom periodu.


Napomenuli bismo da postoji još jedan uređaj kineskog proizvođača pored pomenutih smartfona u domaćoj ponudi, a to je vrlo dobra Bigboy eksterna baterija kapaciteta 10000 mAh. Nastavimo ipak da se bavimo ključnom stvari u ovom tekstu, modelom koji je pozicioniran u niskom cenovnom rangu - Coolpad Porto S.


coolpad_porto_s_s.jpg


Dizajn

U današnje vreme popularni su telefoni sa velikim dijagonalama ekranama, Coolpad sa svojim Porto S modelom takoreći pogađa neku sredinu sa dijagonalom od 5 inča. Radi se o relativno kompaktnom telefonu za svoju veličinu ekrana, pre svega dosta tankom i laganom. Pakovanje u kojem dolazi Porto S je minimalističko po pitanju boje i dizajna, jednostavna bela kutija sa srebrnim Coolpad logoom. Unutra zatičemo uobičajeni sadržaj: punjač, microUSB kabl i klasičan stariji tip slušalica. Ističemo da Porto S dolazi u dve boje - tamno sivoj u kojoj je stigao naš primerak, a postoji i bela varijanta telefona.


coolpad_porto_s_1_s.jpg


coolpad_porto_s_2_s.jpg


coolpad_porto_s_3_s.jpg


Kada je izgled sa prednje strane u pitanju, ne može se reći da postoji neki specifičan element po kojem se ističe, jer je barem u našoj sivoj varijanti prednji deo dosta mračan i neupadljiv. Mada, istakli bismo dodatnu sjajno-crnu lajsnu na obodima koja se prostire van postojećih crnih površina oko ekrana. Iznad je kraća slušalica za razgovor, standarni senzori i 2MP prednja kamera. Na levom boku je dvodelno dugme za jačinu zvuka, na dnu klasični microUSB port, dok je desno power taster i slot u kojem se smeštaju ili dve Sim kartice, ili kombinacija microSD + Sim.


coolpad_porto_s_4_s.jpg


coolpad_porto_s_5_s.jpg

Ostaje nam 3.5mm priključak za slušalice na vrhu, a istakli bismo šaru na bokovima koja podseća na finu šmirglu, ali samo izgledom, ne i konturom. Ista tamno siva šara je i na poleđini telefona, a pozadi zatičemo i 8MP kameru, Dual LED blic i na samom dnu poleđine tu su prorezi iza kojih je smešten zvučnik. Ističemo da je telefon izrađen u unibody stilu, tako da je onemogućen pristup bateriji.


coolpad_porto_s_6_s.jpg


coolpad_porto_s_7_s.jpg


coolpad_porto_s_8_s.jpgDemos Neregistrovan korisnik
Telefon je uzeo moj otac u Handy, rekli su mu da radi na dve kartice. Uredjaj NE RADI na dve kartice, posalje u ovlasceni servis odakle mu stigne odgovor da je uredjaj ispravan i da radi samo sa jednom karticom. Telefon uzet preko Vip mreze. Isti takav telefon u Telenoru radi sa dve kartice. Obavezno ovo treba imati na umu jer nije predoceno u ovoj recenziji.
docleano Neregistrovan korisnik
Coolpad Porto S, ne radi dobro... Prilikom telefoniranja, već posle nekoliko minuta razgovora telefon se izuzetno greje, kako površina ekrana, blizu uha, tako i poleđina uređaja, naročito u gornjoj polovini, kod kamere. Temperatura ide i preko 50 stepeni Celzijusa (mereno digitalnim multimetrom) tako da je telefoniranje vrlo neprijatno. Kapacitet baterije brzo pada sa 100% na 25% i to za manje od 12 sati u Standby režimu. Uređaj koristim najviše za Viber (50%), SMS (30%) i telefoniranje (20%). Napominjem da se na telefonu ne pokreću nikakve grafički zahtevne aplikacije niti igrice. Uređaj radi sporo i često "laguje", ne odaziva se touch, a koči čak i prilikom slanja SMS-ova. Telefon se neobično greje i prilikom punjenja.
Pre ovog Coolpada sam koristio Alcatel Idol 2 Mini. Neverovatno, ali Alcatel je radio znatno brže, iako (nominalno) ima slabije hardverske karakteristike od Coolpad-a. Alcatel nije "lagovao", niti se grejao, čak ni pri dužem telefoniranju, a i baterija mu je trajala dosta duže. Nisam imao prilike da probam neki drugi primerak Coolpad-a, pa ne znam da li je u pitanju kvar na samo ovom komadu, ili je model Porto S – generalno problematičan?
Dusan Nestorov Član postova: 198
Smesan je. Kupite Xiaomi Note 3, pa cete videti dokle se stiglo sa performansama i mogucnostima smartphona. Ima najbolji odnos cena-kvalitet. Best buy.
duleguru Neregistrovan korisnik
Smesan je. Kupite Xiaomi Note 3 PRO, pa cete saznati koliko se daleko stiglo po pitanju performansi i mogucnosti. Najbolji odnos cena-kvalitet. XIAOMI best buy.

Test: Apple iPhone SE 16 GB (video)

Test: CAT S60 (video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109