Greška

Došlo je do greške.

Test: CoolPad Modena 2 (Video)

24.10.2016 09:20 | 0 Mobile
Test: CoolPad Modena 2 (Video)

Kako smo to nedavno primetili u testu CoolPad Torino telefona, kompanija CoolPad imala je jedno vreme na tržištu svojevrsnu "rupu" u ponudi, i to između modela mahom manjih dijagonala sa po 1 GB radne memorije (uz izuzetak Torino S modela, koji je imao 2 GB) i modela Max, koji je sa ekranom 5.5 i čitavih 4 GB RAM-a predstavljao praktično drugu dimenziju spram pomenutih. Upravo tu dolazi model sa današnjeg testa, Modena 2.

Miroslav Nikolić

Imajući u vidu da su modeli u tom "praznom" prostoru možda i najpopularniji, CoolPad je popunio prazninu modelima Torino i Modena 2, držeći se većih dijagonala ekrana, čija popularnost raste iz godine u godinu. Premda je jasno već po samim specifikacijama da je Torino model koji je pozicioniran tik ispod flegšipa kompanije, Max-a, Modena 2 nas je svojom pojavom zbunila odmah u startu. Promo-fotografije telefona i prvi utisak po otvaranju kutije dovodili su nas u poziciju da pomislimo kako se radi o telefonu koji bi mogao biti i flegšip kompanije, a opet - njegova cena tvrdila je da on to svakako nije.Istina je negde između. Modena 2 ima svojih prednosti i neuobičajenih detalja, koje proizvođači mnogo češće ostavljaju za skuplje modele. Kao i svi uređaji u svom cenovnom rangu, ima i strana kojima se uklapa u prosek. U svakom slučaju, krenimo od samog cepanja celofana na kutiji i prvog kontakta sa telefonom...


Raspakivanje i dizajn

Za razliku od Torino modela, Modena 2 dolazi u 2 boje: zlatnoj i crnoj. Po slikama koje smo mogli da vidimo još pre nego što je telefon dospeo u naše ruke, delovalo je kao da se radi o kućistima od aluminijuma, sa metalnim ramom. Ispostavilo se da nam se mišljenje nije promenilo čak ni kada smo telefon izvadili iz kutije i uzeli u ruke! Doduše, još uvek je bio u folijama, i tek po njihovom skidanju, ostasmo u čudu, ali uvereni da je materijal kojim je izrađen ipak (samo) plastika.


coolpad_modena_2_1_s.jpg


Uglavnom se pokušaji proizvođača da uređaje od pristupačnijih materijala učine da izgledaju kao oni iz premium segmenta završe dosta neslavno... Ovaj put, međutim, CoolPad je bar donekle u tome uspeo. Rekli bismo da su boja (uređaj na testu bio je zlatni) i tekstura materijala najviše uticale na to. Pre svega, boja zaista nekako ima metalnu nijansu, i nije šljaštavo zlatna, da ne kažemo kičasta. S druge strane, matirana, na dodir prijatna površina odaje prirodu materijala, ali odsjajem, sa propisne udaljenosti, zapravo skriva koliko se skriti može.


coolpad_modena_2_2_s.jpg


Ozbiljnom i poželjnom izgledu i utisku kumuje i dobar kvalitet izrade. Telefon zaista deluje čvrsto u ruci, plastični ram verovatno nema jačinu i izdržljivost metalnog, ali nekako je utegnuto povezan sa ostalim elementima kućišta i opšti utisak ne ostavlja mesta razočarenjima. Jedini komentar na temu materijala i kvaliteta izrade vezan je za stražnji "komad" plastike: prilikom jačeg pritiska na srednji deo površi, dolazi do blažeg ugibanja. Kako takva radnja baš i ne spada u uobičajeno korišćenje jednog telefona, ne bismo to uzeli za nedostatak.


coolpad_modena_2_3_s.jpg


Bezeli sa prednje strane, doduše, ipak jesu za kritiku. Iako vizuelno i ne izgledaju strašno, činjenice ne lažu, i sa čitavih 154.4 x 76.5 x 7.9 mm, telefon je baš glomazan, čak i za 5.5 displej, i baratanje njime jednom rukom na ivici je nemogućeg u većini situacija. Čak ni relativno tanak profil i mala težina (svega 143g na ove dimenzije) ne mogu da poprave epilog, posebno zbog osobito velike širine... Dodatni razlog za čuđenje povodom tolikih bezela predstavlja činjenica da sa donje strane ekrana nema ni hardverskih ni kapacitivnih dugmića (telefon ima softverske on-screen navigacione tastere) - u tom delu telefona prisutan je samo logo, dok je iznad ekrana zvučnik, u društvu prednje kamere i senzora.


coolpad_modena_2_4_s.jpg


Drugi logo kompanije nalazi se tik iznad zvučnika, koji je pri dnu poleđine telefona, dok je pri vrhu kamera (njen modul blago je izdignut u odnosu na ostatak kućišta), iznad koje je mikrofon za eliminaciju šuma, a ispod LED-blic. Sa gornje strane uređaja je samo 3.5mm ulaz za slušalice, a sa donje zatičemo micro-USB i glavni mikrofon. Volume tasteri su sa leve strane kućišta. Kombo-slot za dve SIM kartice, ili samo jednu, ali u pratnji micro-SD kartice, nalazi se sa desne strane uređaja, odmah iznad Power dugmeta. Za otvaranje slota za kartice koristi se iglica koja dolazi u paketu sa telefonom, koje pored nje sadrži i uputstva za korišćenje telefona, adapter za struju i USB-kabl, kao i slušalice.


coolpad_modena_2_9_s.jpg


Pojedina poređenja Modena 2 modela sa Torinom, sestrinskim uređajem CoolPad kompanije, logično će da uslede, posebno zbog povećeg broja sličnosti, pre svega u domenu izgleda i dimenzija. Možemo reći da na ovom polju, iako je pristupačniji model, Modena 2 odnosi blagu pobedu. Oba telefona prilično su glomazna čak i u okvirima telefona ekrana 5.5, ali nešto tanji profil dolazi do izražaja kod Modene 2, dok smo Torino koristili pritom i sa plastičnim kejsom, koji je dodatno "pojačavao" gabarite uređaja.


coolpad_modena_2_6_s.jpg


Bilo kako bilo, korisnicima koji nisu naviknuti na velike telefone, verovatno će trebati par dana privikavanja na njene dimenzije, ali u tom procesu, Modena 2 će ih, ako ništa, nagrađivati dizajnom kao iz više kategorije, i pritom baš zato privlačiti pitanja znatiželjnika...

Hardver i utisci u radu

Specifikacije nedvosmisleno otkrivaju da je hardver Modena 2 uređaja pre svega osmišljen kao štedljiv i efikasan, ne bi li se postigao korektan nivo performansi koji ne narušava lagodnost u svakodnevnim radnjama, ali uz maksimalno podizanje trajanja baterije. O tome koliko je to imalo efekta sa samu bateriju, pisaćemo u zasebnom odeljku, a pre toga možemo se osvrnuti na interne komponente telefona.

Specifikacije
 • Proizvođač Coolpad
 • Model Modena 2
 • Predstavljen Septembar 2016.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS 6.0.1 Marshmallow + CoolUI 8.0
 • Tip ekrana IPS LCD
 • Rezolucija ekrana 1280 x 720
 • Gustina ekrana 267 ppi
 • Kamera 8 MP
 • Video 720p
 • Prednja kamera 8 MP, F/2.2
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.5 inča
 • WiFi Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, v4.1
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Osvetljenja, acelerometar, udaljenosti, kompas
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Quad-core 1.0 GHz Cortex-A53
 • Memorija telefona 16 GB
 • RAM 2 GB
 • GPU Mali-T720MP2
 • Chipset MediaTek MT6735P
 • Dimenzije 154.5 x 76.5 x 7.9 mm
 • Masa 143g
 • Baterija 2.500 mAh
 • Prenos podataka Quad-band 2G, Penta-band 3G, LTE 1, 3, 7, 8, 20

MediaTek-ov MT6735P čipset zapravo je ništa drugo do underclock-ovani MT6735, u cilju pozitivnog uticaja na potrošnju energije. Stoga, Quad-core procesor je radne frekvencije od tek 1 GHz, dok Mali-T720MP2 grafika nije kadra za ozbiljnije grafičke zadatke - o igranju novijih naslova sa višim podešavanjima svakako nema ni govora. Ipak, one najučestalije radnje, svojstvene za preko 90% korisnika smartfona (društvene mreže, četovanje, mejl-nalozi, lagano surfovanje internetom...) biće obavljane bez mnogo muke, čemu pomažu 2 GB radne memorije, čineći da multitasking ne ostane samo u sferi zamisli.


modena2_antutu_s.jpg

modena2_geekbench_s.jpg


Da  i pored skromnog hardvera korisničko iskustvo bude više nego zadovoljavajuće, brine se softver. Uostalom, priloženi rezultati izvršavanja sintetičkih testova potvrđuju da teško da su se zasluge za to i mogle pripisati čipsetu... Nedavno druženje sa CoolPad Torino modelom donelo nam je inicijalno upoznavanje sa poslednjom iteracijom CoolUI korisničkog interfejsa kompanije CoolPad, koje je potvrdilo da se radi o solidno optimizovanom sistemu. Stoga, nismo se iznenadili što i Modena 2 radi baš lepo, čak i ako je njen hardver za lestvicu ispod onog koji zatekosmo u Torinu. OK, situacije poput usporenih animacija, nešto dužih čekanja na odziv nekih komandi i slične se sporadično dešavaju, ali ne radi se o pojavi koja narušava opšte impresije.


modena2_softver1_s.jpg


Modena 2 ne poseduje hit-opciju skupljih modela kompanije iz koje dolazi - nema čitača otiska prsta, pa samim tim nema ni Private Space-a! Možda ovo zvuči pomalo razočaravajuće za potencijalne korisnike, ali razgraničenje je moralo biti negde postavljeno, a sa druge strane, CoolUI na ovom modelu poseduje "za uzvrat" neke prilično jedinstvene softverske elemente - i to kad je ceo Android ekosistem u pitanju!


modena2_softver2_s.jpg


Naime, Quick Settings navikli smo da "prizovemo" dodatnim povlačenjem prsta na dole, nakon što smo već spustili Notification Bar. Kod Modena 2 modela, do prečica za brza podešavanja dolazi se povlačenjem prsta na gore, sa Navigation Bar-a, tačnije sa prostora među softverskim tasterima Back, Home i Recents. Istina, ne radi se ni o čemu spektakularnom, ali posle par dana navikavanja, mogli smo zaključiti da je ovakva postavka čak i logičnija - do brzih podešavanja ovako ipak brže dođemo nego sa dva vezana "svajpa". Pritom, moguće ih je podesiti za čitave dve strane, i naravno - sve je konfigurabilno.


modena2_softver3_s.jpg


Smart Control odeljak podešavanja omogućuje uvođenje nekoliko različitih komandi za kompletniju kontrolu nad ponašanjem uređaja. Moguće je definisati okidanje Screenshot-a pomoću tri prsta, zatim DoubleTapToWake opciju (i njoj slične), Floating Button, kao i promenu pozicija softverskih tastera. Takođe, moguće je ograničavati i pokretanje određenih aplikacija po paljenju uređaja, kao i njihove opšte permisije, na način nešto sveobuhvatniji nego u stock Androidu. Inače, propustili smo da pomenemo, CoolUI 8.0 nalazi se "preko" 6.0 Marshmallow verzije Google-ovog popularnog operativnog sistema.


modena2_softver4_s.jpg


Ono što nam se, naravno, ne sviđa u CoolUI sistemu je - bloatware. Nema ga mnogo, aplikacije poput Cool Manager, Clean, Rock Wallpaper, Sort Out i sličnih možda i jesu korisne, ali svakako ih ne treba nametati korisniku, a posebno ako ce to dovesti do smanjivanja interne memorije sa 16 na svega 7 gigabajta! Srećom, pojedine aplikacije je moguće obrisati, dok se i sam izgled interfejsa može izmeniti promenom teme, tako da je CoolPad zaista ostavio prostora korisniku za visok nivo kontrole. Iskombinujmo to sa korektnim ponašanjem u radu, i eto razloga za povoljan opšti utisak.


modena2_softver5_s.jpg

modena2_softver6_s.jpg

 

 

Utisci, nastavak

Ekran

Kada u specifikacijama vidimo HD rezoluciju na ovolikom ekranu, već se spremimo za kritičko ophođenje prema njemu, imajući u vidu da smo relativno zahtevni na polju kvaliteta displeja jednog smartfona u 2016. godini. Pa ipak, i CoolPad Torino je došao sa istim ekranom po pitanju specifikacija (verovatno i generalno potpuno istim), spremajući nas da ga pošteno iznapadamo, samo da bi sve ispalo ipak dosta bolje od očekivanog. Slična je priča i sada.


coolpad_modena_2_8_s.jpg


Iako 1280x720 piksela na 5.5 dijagonali rezultuju sa tek 267 ppi, prikaz slike razumno je oštar i sa normalne razdaljine gledano, pikselizacija se nije dala primetiti. Naravno, viđali smo i oštrije ekrane, ali ne možemo da kažemo da je to ovde primetan problem. S druge strane, osvetljenje ekrana je sasvim dobro, pre svega maksimalno, omogućavajući korišćenje telefona i napolju, dok je minimalno moglo biti i niže - noću telefon ume da zasmeta korisniku prosto prejakim isijavanjem. Boje su prilično dobro kalibrisane, uz napomenu da je crna pri jačem osvetljenju pomalo bleda. Bela je, sa druge strane, prilično izbalansirana, i možda začudo, ne vuče ka plavičastim nijansama, što je često karakteristika panela na povoljnijim modelima.


coolpad_modena_2_5_s.jpg


Za razliku od bratskog Torino modela, kod Modene 2 nismo primetili probleme sa automatskim osvetljenjem. Uglovi gledanja su vrlo dobri, i color-shifting javlja se tek pri posmatranju displeja iz neprirodnog ugla. Stoga, ako pogledamo sve kvalitete, ali i zamerke na displej Modene 2, da on dolazi u FHD rezoluciji, verovatno na njega ne bi bilo nekog posebnog osvrta. Ovako, ostaje da je rezolucija ekrana jedna od većih zamerki na ovaj model, te bi treći model u seriji mogao da se pozabavi tim pitanjem.


Baterija

Možda smo malo i dosadni sa povlačenjem paralela sa Torino modelom, ali one posebno imaju smisla kada su baterije u pitanju: oba telefona imaju kapacitet od 2.500 miliamperčasova, iste dijagonale ekrana uz iste rezolucije, pa čak i vrlo sličan hardver. Štaviše, računali smo da je ovaj u Modeni 2 možda donekle i štedljiviji, ali da li on, da li optimizacija softvera - tek, "neko" je kriv sto je nešto bolju autonomiju prikazao skuplji model. No, to ne znači da je Modena 2 podbacila. Nije, ni najmanje.


modena2_baterija_s.jpg


Kao što vidimo, skupivši između 4.5 i 5h korišćenja ekrana na nekih 15ak sati ukupne upotrebe telefona, Modena 2 je svakako prebacila očekivanja, imajući u vidu da kapacitet baterije spram njenog ekrana ne deluje kao dovoljan. No, i Torino i ovaj model potvrđuju još jednom u praksi značaj dobre softverske optimizacije smartfona, između ostalog i na polju efikasnosti, ali i pokazuju da se vrlo dobre autonomije mogu naći i na telefonima iz pristupačnijih kategorija. Kako od CoolPad-a očekujemo još noviteta u mesecima koji dolaze, nadamo se i modelu koji će pored ispeglanog i efikasnog softvera, doneti i bateriju velikog (što da ne i monstruoznog) kapaciteta, koja bi mogla da uzrokuje i prilično suludu autonomiju...

 

 

Kamera

Zanimljiva situacija može se sresti kod Modena 2 smartfona: prednja i zadnja kamera istih su rezolucija, kao i otvora blende. Kako se ne radi o selficentričnom telefonu (mislim da smo upravo smislili novi izraz...) kod kojih se tako nešto i dešava, ova postavka nas je blago začudila. No, dok ne dođemo do samih fotografija i razrešenja misterije o tome da nije slučajno prednja kamera bolja, osvrnućemo se na kratko na samu aplikaciju kamere.


modena2_kamera1_s.jpg

modena2_kamera2_s.jpg


Uz okidač fotografija, pored prečica do galerije i filtera, nalazimo izbor radnog režima kamere: foto, video, ulepšavanje, noćni ili pro mod, za koji nam, iskreno, nije jasno otkud tu... Bilo kako bilo, na glavnom ekranu se još, sa gornje strane, nalaze i prečice do prednje kamere, prekidač za HDR i blic, kao i opcija za odabir dodatnih modova (GIF, Panorama, Sound&Shot), odakle se stiže i do opštih podešavanja. Jasna je želja CoolPad-a da unifikuje aplikaciju za što više modela iz ponude, no, postavlja se pitanje opravdanosti takvog poteza, imajući u vidu da nemaju sve kamere iste mogućnosti, pa ne moraju imati ni iste stavke u aplikaciji.


modena2_IMG_20161004_122417_s.jpg

modena2_IMG_20161004_124216_s.jpg


Sam kvalitet fotografija je...nepredvidiv. Pojedine fotografije "ispadnu" sasvim lepo, a pojedine prilično promašeno, što govori da autofokus ne funkcioniše u svim situacijama perfektno. Ono što je zajedničko svim fotografijama je ponizak nivo detalja i prilično slaba zasićenost boja. Shodno tome, slike deluju prilično bledo i ponekad nekako nedorađeno. Pritom, kako nebo ponekad bude potpuno preeksponirano (praktično skoro belo), a detalji u senkama potpuno tamni, preporučujemo upotrebu HDR moda, čak i u svim situacijama, jer se njime ne gubi na detaljima, rendering boja deluje zrelije, i generalno je uočljiv konzistentniji "nastup" sa ovom opcijom odabranom.


modena2_IMG_20161004_124148_s.jpg

modena2_IMG_20161004_124156_s.jpg


Selfi kamera nije bolja od zadnje. Misterija rešena. Zašto je tačno CoolPad stavio senzor od takođe 8 MP i u prednju kameru ostaje nejasno, tek ona pruža prilično slabe rezultate, te je preporučujemo praktično samo u "selfie-emergency" situacijama... Iako ni glavna kamera ne blista na tom polju, kontrast i balans bele na slikama s prednje kamere daleko su od dobrih, dok tek poneka slika iznenadi i "ispadne" solidno, čak nekad uključujući i pozadinski deo kadra.


modena2_IMG_20161004_124111_1_s.jpg

modena2_IMG_20161004_124137_s.jpg


Video snimci idu maksimalno do rezolucije ekrana, i možemo reći da su tu da ne bude da jedan savremeni smartfon nema opciju snimanja videa. Prosto, detalja ima vrlo malo, stabilizacija je baš slaba, ni zvuk nije za pohvalu, te iako je dinamika slike solidna i nema gubitka frejmova, ne možemo da pohvalimo ove snimke, niti preporučimo generalno korišćenje kamere Modene 2 u ovu svrhu.


modena2_IMG_20161004_124336_s.jpg


Naš opšti utisak o smartfonu sa testa generalno je dobar, a kako je njegova cena prilično primamljiva spram onoga što nudi, očekivali smo da će morati da postoje oblasti na kojima se uštedelo, a sve u ime snižavanja ukupnih troškova. Kod najvećeg broja telefona ovakva akcija najpre i "pogodi" kameru uređaja, pa nas ne čudi da i ovde biva tako. Ipak, kako su pojedine slike sa obeju kamera ispale sasvim korektno, ostaje nam da se nadamo da će eventualno nadogradnjom biti dodatno adresirano i pitanje kamere, kojoj bi tako mogla biti udahnuta "druga mladost", čime bi i telefon kao celina postao, logično, konkurentniji.

 

 

Zaključak

Upravo na reči iz prethodnog pasusa možemo da se nadovežemo i sumirajući utiske posle nekoliko dana sa CoolPad Modena 2 uređajem: radi se o prilično temeljno osmišljenom smartfonu, što potvrđuju pozitivni utisci na mnogo polja, tek donekle uzdrmani nedostacima koji nekako deluju kao kombinacija želje za uštedom, i softverski neispeglanih detalja. CoolUI generalno nudi dosta, korisničko iskustvo je na nivou i dobrog broja skupljih uređaja, ali se korekcijama tu-i-tamo može doći i do još zanimljivijeg i solidnijeg uređaja.


coolpad_modena_2_10_s.jpg


Detalj koji će se pobrinuti da Modena 2 ipak, po našem mišljenju, dospe "do naroda" je - cena. Prosto, smartfon nudi prilično za svoj cenovni rang. Izgleda primamljivo i kvalitetno je izrađen, iako samo zavarava da ga i neki metali sačinjavaju, dok je sam rad sa njim oslobođen od frustracija i većih poteškoća - ovo će sigurno značiti mnogim (potencijalnim) korisnicima.Kao i uvek, pustićemo tržištu da kaže svoje... Ipak, ako se setimo gde je pre ne mnogo godina bio CoolPad, a gde je sad, i sa kojom ozbiljnošću pristupa nastojanju da unapredi svoju ponudu, moramo da uzmemo u obzir dalji napredak ovog brenda. Stoga, pažljivo ćemo pratiti njihove novitete, budući da se redovno dešava da budemo prijatno iznenađeni. 


Prednosti:

- Dizajn
- Interesantna softverska rešenja
- Fluidno korisničko iskustvo (u okviru klase)
- Odlična autonomija baterije


Nedostaci:

- Niska rezolucija ekrana
- Malo interne memorije (sistem zauzima previše)
- Kamera


Telefon za potrebe testa ustupio CoolPad.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: CoolPad Torino (Video)

Test: Samsung Galaxy J7 (2016)

10104
10105
10106
10107
10108
10109