Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Trigger Z

27.03.2014 09:10 | 2 Hardver
Test: Cooler Master Trigger Z

Cooler Masterova Trigger tastatura je prisutna na tržištu više od dve godine i bilo je samo pitanje vremena kada će dobiti naslednika. Taj momenat je došao, a novi model nosi oznaku Trigger Z. Podsetimo se Trigger modeli su namenjeni korisnicima bez potrebe da štede na prostoru i pritom ne planiraju da "prenose" svoju tastaturu preterano često. Predstavlja ujedno i najkomforniju mehaničku tastaturu u ponudi kompanije, izuzev Mecha koji je praktično baziran na istoj platformi, ali pripada Alu seriji

Nebojša Todorović

Pakovanje je veliko i teško, što odmah daje do znanja da nije reč o mehaničkoj tastaturi kod koje je fokus bio na uštedi prostora. Trigger Z je težak preko kilogram i po što je zaista puno čak i u kategoriji teškaša. Na prednjoj stranici kutije su naznačene mnoge karakteristike tastature, od kojih su istaknuti 32-bitni procesor koji radi na taktu od 72 MHz radi što boljeg odziva makro tastera, Cherry MX prekidači sa LED osvetljenjem i veliki stepen programibilnosti makro tastera i kombinacija kroz profile. Sve u svemu, vrlo obećavajuće.
 

U desnom ćošku su predstavljene mnoge specijalne mogućnosti Triggera Z, koje osim pomenutih gore podrazumevaju i NKRO od 64 tastera što je drastično više u odnosu na prethodnika, makro tastere, ojačani USB kabl, RAPID-Fire Engine i još nekoliko stvari. Zadnja strana otkriva mišljenje poznatog gejmera i jednog od poznatih timova.
 


 

Spisak dodatne opreme nije dugačak, ali podrazumeva svu neophodnu opremu. Proizvođač isporučuje kratka uputstva, ojačani USB kabl, alat za vađenje tastera i odmorište za dlanove koje je presvučeno tankim nanosom koji podseća na veoma finu gumu.Odmorište za dlanove poseduje ukupno osam stopica, pa će pri montaži igrati veliku ulogu u stabilnosti tastature. USB kabl poseduje pozlaćene konektore i izveden je sa pletenim ojačanjem koji mu daje čvrstinu i otpornost na habanje. Cooler Master je poznat po kvalitetu izrade tastatura i zaista nema potrebe da se izdržljivost novog Triggera dovodi u pitanje.
 


 

Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model Trigger Z
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Da
 • Broj makro tastera 15 u svakom profilu
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Dodatni tasteri Da
 • Profili 5
 • Masa 1516 grama
 • Dimenzije 476 x 253 x 38 mm
 • Garancija 2 godine
 

Nastavak

Tastatura je izuzetno velika i bez odmorišta za dlanove. Površina koju zauzima je veća od svih ostalih modela u ponudi izuzev Mecha koji je posebna priča zbog svog oblika i ručke. U svakom slučaju spremite dosta prostora na stolu na kom planirate da je držište. Ukoliko imate dodatak za tastaturu koji se izvlači poput fioke u okviru stola, obavezno proverite da li vam obezbeđuje dovoljno prostora. Ipak, "deja vu" je neminovan, jer je Trigger Z vizuelno gotovo identičan originalnom Triggeru u aspektu dimenzija, rasporeda tastera, pa čak i oblika.
 


 

Kako ima veliku površinu, svaki deo je odvojen dovoljno da predstavlja jasnu celinu, što znači da nije bilo nikakvih kompromisa u pogledu rasporeda tastera. Numerički deo, makro tasteri, centralni deo sa strelicama i DEL, Insert, PgUP i ostalim tasterima su odvojeni u logične sektore. Stoga, oni koji su navikli na klasične tastature će uživati da koriste Trigger Z. Tasteri su veliki, a razmak između njih je pristojan, pa se ne dešava da pritisnete dva odjednom što je takođe bitno. Oni koji kucaju duge tekstove će jednako ceniti Trigger Z, kao i okoreli gejmeri. 

Treba imati u vidu da nije reč o nasledniku koji samo donosi novo, već je ideja da se nepotrebno izbaci kako bi se dobila atraktivnija cena. Primera radi, originalni Trigger je posedovao svetleći Storm logo u gornjem levom ćošku koji sada izostaje. Jednostavno, proizvođač je oslobodio Trigger Z dodataka koji su uvećavali cenu, a nisu uticali na funkcionalnost. Izostao je i USB hub koji je postojao ranije, a sada se može pronaći samo jedan USB konektor za vezu sa PC-em. Iskreno, nama ništa od toga ne nedostaje, jer nam više znači bolji NKRO, novi Macro procesor i niža cena. Takođe, jako nam se dopada nova tehnologija izrade koju je Cooler Master upotrebio. Taktilni osećaj kod Triggera Z je zaista besprekoran.
 


 

"F1-F12" tasteri osim svoje osnovne funkcije imaju i alternativnu službu koja je vezana za kontrolu pozadinskog osvetljenja, multimedijalne kontrole i Win-Lock taster koji je poslednji u nizu. Da bi se ove funkcije aktivirale odmah do "CTRL" tastera je smešten i "Fn" kao što se to sreže na laptopovima.
 

Gumirane nožice obezbeđuju maksimalno dobro prijanjanje na podlogu, a ostvareno trenje je dovoljno da tastatura ne kliza pod pritiskom. Njena težina takođe pomaže u stabilnosti i konačan rezultat je onakav kakav treba da bude. Trigger Z je stabilan i zaista su male šanse da čak i u najvećem žaru borbe završi na drugom kraju stola. Dopada nam se logo u boji koji je svakako pozitivan detalj.
 


 

Nakon vađenja tastera otkrivamo pomenute Cherry MX Brown mehanizme koje karakteriše srednji otpor, dok su u ostalim aspektima veoma slični Red verziji. Konkretno, mnogima će se Brown više dopasti od crvenih, jer vam se nikada neće desiti da se sami aktiviraju pod težinom prsta koja je dovoljna da "probudi" Cherry MX Red mehanizme. Što se zvuka tiče, on se javlja usled udara na dnu, a mnogu će reći da ovaj mehanizam poseduje i mali klik u odnosu na Red modele. Iako je to u teoriji tačno, u praksi je taj prelaz mehanizma koji stvara klik toliko lagan, da je praktično neprimetan za 90% korisnika. Konkretno, nama se dopada, kao što nam se dopada i Red verzija, s tim da sa Brown tasterima zaista imamo manje slučajnih pritisaka. Tasteri su laserski obeleženi i neće se javiti standardan problem koji muči svakog korisnika koji puno eksploatišu tastaturu, a to je brisanje oznaka. Ovo je odlična vest za sve koji preferiraju da im uređaj koji kupe nov ne izgleda izlizano već posle nekoliko meseci.
 


 

Sami tasteri su besprekorno kvalitetni i osim odličnog materijala Cooler Master je odabrao i lasersko obeležavanje tako da možete da računate na to da vam se oznake nikada neće obrisati..
 


 

Kada se sklopi, Trigger Z zaista postaje titanski velika tastatura koja će impresionirati svakoga ko voli ovaj tip periferija. Osvetljenje sa po jednom LE diodom na svakom tasteru daje uniformno i jednako osvetljenje na celoj njenoj površini. Takođe, možete birati između tri moda osvetljenja od kojih je osnovni ovaj koji vidite. Alternativno, osvetljenje može da pulsira ili da se upali samo iza WASD, Macro i kursorskih tastera.
 

 

Softver

Prva stvar koju smo uradili jeste nadogradnja firmvera novijom verzijom, putem aplikacije koju možete preuzeti na zvaničnoj web stranci. Nakon toga smo instalirali i drajvere koji "teže" oko 28 MB. Tada se dobija potpuno kontrola nad svim aspektima tastature koji su podložni dodatnim podešavanjima. Aplikacija je podeljena u tri celine, kako to obično biva kod Cooler Mastera. Na prvom se podešavaju funckije tastera, dok se na drugom podešavaju profili. Tastatura ima sopstvenu memoriju za ukupno pet profila, a uvek možete podesiti još memorisanjem na lokalni PC. Treći deo je takozvani "Macro Studio" gde snimate makroe i birate kako će se izvoditi. Vrlo jasno, intuitivno i jednostavno.

 

Zaključak

Cooler Master Trigger Z je ozbiljna mehanička gejmerska tastatura koja fantastično radi svoj posao. Za razliku od manjih modela poput TX, PRO i sl. Trigger Z nudi ogroman komfor zahvaljujući velikim dimenzijama. Dlanove ćete imati gde da smestite i uvek će sve biti prijatno. Barem dok je ne ponesete, jer je izuzetno masivna. U svakom slučaju, ovo je jedan od onih modela koji kada ga smestite ne treba da menja prečesto svoje mesto. 

Novi Trigger ima nekoliko novih mogućnosti poput 64 NKRO i procesora od 72 MHz koji ga čine ponovo atraktivnim. Takođe, izrada je i ranije bila sjajna, ali nam se izuzetno dopada kompletan "gumirani" finiš koji taktillni osećaj čini vrhunskim. Istina, nedostaje pomenuti USB hub u odnosu na prošli model, ali verujemo da će ga većina vrlo lako "preboleti".
 


 

 

Zaključak

Kada se sve sabere, dolazi se do jasnog zaključka da je Trigger Z sjajan proizvod i da svako ko želi mehaničku tastaturu u svom punom izdanju treba da uzme Trigger Z u razmatranje, jer svojim kvalitetom apsolutno zaslužuje da se u najmanju ruku nađe u najužem izboru prilikom donošenja finalne odluke.
 


Prednosti:

- 64 N key rollover
- Svi tasteri su Cherry MX
- Kvalitetan kabl
- Kvalitet i izrada
- 72 MHz procesor za bolji odziv Macroa
- Svaki taster je posebno osvetljen

Nedostaci:

- Dimenzije i masa
- Visoka cena

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech m560

Vrste miševa

10203
10205
10206
10207
10208
10209