Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Storm Resonar

16.07.2014 22:18 | 2 Games
Test: Cooler Master Storm Resonar

Prvi pokušaj kompanije Cooler Master da uvede in-ear slušalice za gejmere nije prošao baš najbolje. Storm Pitch je izgledao vrlo atraktivno, ali zvuk koji je reprodukovao nije bio izbalansiran baš najbolje, kao ni završna obrada. Ipak, kako je reč o prvom pokušaju kompanije na ovom polju nije bilo realno očekivati da nam isporuče besprekoran proizvod od samog starta. Sa druge strane, Resonar je potpuno druga priča, jer je Cooler Master mudro ispravio sve nedostatke prethodnika i pritom postaje daleko više od običnog gejming headseta

Nebojša Todorović

U odnosu na prethodni model, Resonar stiže u još bolje isplaniranom i realizovanom pakovanju. Iako je tada kutija u kojoj je došao CM Strom Pitch delovala pristojno, sada tek možemo jasno da vidimo koliko je CM to mogao da izvede bolje. Nova kutija iako minijaturna, sasvim opušteno može da stane rame uz rame sa ostalim modelima iz Storm porodice.
 


 

Svuda mogu da se nađu različite informacije za Resonar na pakovanju, tako da će potencijalni kupac moći dosta da se informiše u slučaju da prethodno nije posetio zvaničnu stranicu proizvođača. Sudeći prema onome što CM obećava, novi model ima daleko bolji frekventni opseg i pritom nudi znatno kvalitetniji zvuk. Povrh svega, tu je i BassFX tehnologija, koja vam omogućava da regulišete prisutnost niskih tonova, odnosno basa direktno na samim bubicama. Zanimljivo rešenje koje do sada nismo imali prilike da sretnemo kod nekog sličnog proizvoda.
 


 

U relativno maloj kutiji se našlo dosta dodatne opreme zahvaljujući dobro isplaniranom smeštanju elementata. Pored samih slušalica tu je i uputstvo, kartica sa servisnim informacijama, audio adapter, dva para dodatnih gelova i kutijica za smeštanje Resonara i dodatne opreme prilikom transporta. Uputstvo se svodi na dve strane i ujedno vrlo lako objašnjava sistem upotrebe BassFX tehnologije, što je i jedina stvar za koju će vam biti potrebno objašnjenje.
 


 

Kao što smo rekli, tu je i adapter koji 3.5-milimetarski priključak samih slušalica razdvaja na dva sa posebnom funkcijom. Prvi služi za mikrofon, a drugi za slušalice, a oba su jasno označena kako logoom, tako i bojom (zelena i roze) na samom konektoru. Na ovaj način se umesto putem telefona ili plejera, Resonar može povezati sa računarom što mu je i glavna namena, jer je zamišljen ipak kao PC headset na prvom mestu. Dopada nam se što su konektori kompletno izrađeni od metala, osim nešto fleksibilnijeg dela iz kog izlazi kabl, koji je logično izrađen od mešavine gume i plastike.
 


 

Futrola, odnosno kutijica je daleko bolja od vrećice koja se dobijala sa Storm Pitch modelom, jer ima više mesta, a organizacija je lakša. Ujedno, zbog svoje čvstine slušalice će biti znatno bolje zaštićene prilikom nošenja u džepu, torbi i sl. Unutrašnjost je postavljena materijalom koji podseća na mikrofiber, pa se metalni delovi neće izgrebati što j e još jedan plus.
 


 

Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model SGH-2090-KKTI1
 • Sistem 2.0
 • Mikrofon Da
 • Daljinski na kablu Da
 • Veličina drajvera (mm) Φ8
 • Frekventni opseg 20Hz - 20.000Hz
 • Osetljivost Mikrofon: -44 ± 4dB (0dB = 1V/pa.1KHz)
 • Impedansa 20 Ω
 • Interfejs 3.5 mm
 • Dužina kabla 1,3 m
 • Masa 138.4 g

Utisci u radu i zaključak

Same slušalice koriste isti konektor i kabl poput prethodnika. Pljosnati kabl se daleko manje mrsi, a ujedno je i lagan za organizaciju. Deluje dovoljno izdržljivo i za korišćenje na duže staze, a sam konektor je pozlaćen i veoma dobro zaštićen metalnim telom koje se završava sa gumenim krajem. Sve ovo odaje utisak da se proizvođač potrudio da Resonar bude sa svojim vlasnikom duže od garantnog roka. Za organizaciju kabla se isporučuje vezica sa čičak trakom. Iako je ona odlična za ove potrebe, posebno zbog veće širine, smatramo da je CM trebao da onemogući njeno potpuno skidanje, jer je sasvim izvesno da će se zagubiti u nekom momentu.Na kablu koji dolazi iz leve slušalice se nalazi kontroler za javljanje na telefon, na kom se ujedno nalazi i omnidirekcioni mikrofon. Iako se za potrebe igračkih headset-ova koriste nešto usmereniji mikrofoni, Cooler Master je napravio dobar izbor, jer će ovaj mikrofon koji se nalazi na Resonaru, i koji je najverovatnije isti kao i kod Pitcha, obaviti odlično dve funkcije. Komunikaciju u igrama, ali i putem telefona kada ste na ulici i u oba slučaja će pružiti veoma dobar kvalitet prijema.
 


 

Dok smo imali primedbe na završnu obradu koja je karakterisala Storm Pitch, sada možemo da izjavimo samo da je Cooler Master napravio besprekoran posao na ovom polju. Kućište svake bubice je izrađeno od kvalitetnog materijala, svaki deo je precizno obrađen i ovaj model deluje kao da je barem iz jedne klase iznad. Gelovi su udobni, i dok su nama odgovarali srednji u najvećoj meri, tu su alternativno veći i manji za različite potrebe korisnika. Unutar ovog kućišta se nalazi zvučnik sa membranom prečnika 8 milimetara sa frekventnim odzivom od 20 do 20.000 Hz, uz impedansu od 20 oma koja je nešto veća od uobičajene. Treba primetiti da bas varira između 94 i 100 dB (+/- 3 dB) u zavisnosti od podešavanja na samim slušalicama.
 


 

Kao što smo pomenuli slušalice na sebi sa spoljne strane imaju plastični potenciometar koji reguliše jačinu niskih tonova i u zavisnosti od toga zavisi da li ćete imati zvuk koji je manje ili više zasićen basevima. Teoretski, putem ovog potenciometra možete da ih štelujete u rasponu od 94 do 100 dB, ali u praksi ćete koristiti samo krajnje vrednosti. Iako možda tako ne izgleda, potenciometar se okreće za svega nekih 15-ak stepeni, tako da čini podešavanje prilično nepreciznim, a uz to, jako je teško podesiti i levu i desnu bubicu na istu vrednost ukoliko one nisu na samom kraju spektra. Mnogi će možda pomisliti da razlike neće biti, ali je zapravo ima i to u primetnoj meri. Nama se najviše dopao bass pojačan do kraja, jer tada slušalice imaju, po našem mišljnju, optimalne performanse.
 


 


 

Zvuk - Gejming

Daleko bolji i snažniji zvuk nego ranije u kombinaciji sa već dokazanim unidirekcionim mikrofonom daju znatno bolji rezultat nego što je to bio slučaj sa Storm Pitch headsetom. Resonar možda nema toliko naglašene visoke tonove, ali zato ima daleko bolje balansiran zvuk i zaista pruža odlično iskustvo tokom igranja. Sada je glas jasan, ali isto tako i eksplozije. Sve u svemu, veliki napredak na ovom polju.
 

Zvuk - Muzika

Ovo je bila jako slaba strana Pitcha i drago nam je da se na tom polju jako puno uradilo. Storm Resonar je odličan partner za vaš iPod ili neki drugi muzički plejer. Većina numera zvuči odlično i u klasi audio slušalica koje se cenovno nalaze u istom rangu. Pojačavanjem niskih tonova do maksimuma se dobija topao zvuk, a dobra vest je da to ne znači da će na taj način nestati srednji spektar. Možda ne mogu da se mere sa najpoznatijim brendovima, ali Resonar zvuči i dalje neosporno odlično.
 

Zvuk - Razgovor

Ništa se ne menja na ovom polju, jer odličan mikrofon u kombinaciji sa sjajnim slušalicama ne može da pruži loš rezultat. U ovom slučaju bismo samo preporučili da smanjite jačinu baseva na minimum kako bi glas zvučao prirodnije i čistije i to je to.
 

 

Zaključak

Cooler Master je sa Storm Resonarom korisnicima pružio krajnje kvalitetan proizvod za sve one kojima su potrebne in-ear gejming slušalice sa mikrofonom. Pored toga, Resonar ćete rado upariti sa svojim telefonom kako biste razgovarali, a odličan je i za slušanje muzike putem bilo kog uređaja. Stoga, Resonar predstavlja veoma bitan korak napred u odnosu na Pitch, jer predstavlja daleko univerzalniji i praktičniji proizvod po ceni koja neće biti znatno veća. Sa tim u vidu, topla preporuka ne može da izostane.


 

Prednosti:

- Veliki napredak u odnosu na Pitch
- Dobar mikrofon
- Moguće korišćenje sa telefonima
- Kvalitet izrade
- Svestranost


Nedostaci:

- Preciznost potenciometra za niske tonove

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master Quickfire Rapid-i

Test: Asus Strix Claw

10404
10405
10406
10407
10408
10409