Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Storm Pulse-R

11.10.2013 11:23 | 1 Games
Test: Cooler Master Storm Pulse-R

Kompanija Cooler Master je sa novom Aluminijumskom serijom proizvoda pokrila tri različite sfere periferija. Prvo smo predstavili Reaper miš, nakon čega je na našim stranicama predstavljena i masivna Mech mehanička tastatura. Nakon toga, na red je došao i treći element ove celine, a reč je o Pulse-R headsetu. Ova nova serija pripada Storm porodici, ali se izdvaja po svemu. Od dizajna samih proizvoda pa do načina pakovanja, Aluminium series ima drugačiji imidž

Nebojša Todorović

Kutija je stilizovana tako da se slaže sa ostatkom proizvoda iz iste porodice. Umesto crveno-crne kolorne šeme, aluminijumska seriju karakteriše crno-bela kombinacija. Na pakovanju se nalaze razne informacije vezane za karakteristike headseta. Proizvođač kao adute izdvaja velike 42-milimetarske drajvere, aluminijumske delove koji su laserski obrađeni i još dosta toga. Može se reći da je prisutno sasvim dovoljno informacija o proizvodu, što je svakako pohvalno.Propratni paket praktično ne postoji, ali zbog modularnog dizajna uz Pulse-R stižu odvojeno kablovi i mikrofon. Pored toga, prisutno je i kratko uputstvo koje daje osnovne informacije o headsetu i načinu povezivanja sa računarom.
  

Pulse-R izgleda sjajno u najmanju ruku. Masivan dizajn koji uliva u poverenje čvrstinom i kvalitetom izrade, na isti način na koji to čine njihove mehaničke tastature. Svaki deo je masivan, bio plastičan ili načinjen od metala. Ovom utisku dodatno doprinose nešto oštriji uglovi koji čine da Pulse-R deluje kao deo opreme svemirskog broda iz nekog Sci-Fi filma.
 


 

Na svakom spoju preciznost je fenomenalna, a za aluminijumske ploče se koriste imbus šrafovi koji daju akcenat na industrijskom dizajnu. Sa unutrašnje strane rajfa su iskorišćeni klasični šrafovi, tako da je sve učvršćeno u maksimalnoj meri. Prosto, imali smo utisak da je Pulse-R jedna celina. Aluminijumske ploče su koncipirane tako da mogu da se skinu i ofarbaju. Na ovaj način možete da ih učinite krajnje unikatnim, a nama odmah pada na pamet logo klana za koji igrate, neki umetnički rad sa airbrushom ili jednostavno farbanje putem spreja. Naravno, ne zaboravite prajmer kao osnovu, a na kraju i lak kako ne biste došli do nezgodne situacije da farba počne da se ljuštu.
 

 

Cooler Master Storm Pulse-R - Detaljno

Kao i većina drugih modernih headsetova, slušalice se oslanjaju na "over-ear" sistem, tako da prelaze preko celu ušnu školjku, a na površinu glave naležu crnim kožnim jastučićima . Upravo tu odluku moramo da pohvalimo, jer su kožni jastučići osetno udobniji od sintetičkih. Pritom, kod Asusovog Vulcana i sličnih modela je to potpuno očekivano, jer su na predstavljanju koštali oko 200 evra. Sa druge strane, Pulser-R će na tržištu nastupiti sa gotovo dvostruko manjom cenom i jako nam je drago što je Cooler Master napravio pravi izbor. Zbog toga i pored poveće mase i velike krutosti koja je nastala zbog upotrebe čvrstih i kvalitetnih materija, udobnost je izuzetna. Čak je i unutrašnjost rajfa napravljena od istog materijala, tako da će i posle dugih sesija Pulse-R biti udoban.

 


 

Rajf je napravljen od kombinacije plastike kroz koju prolazi metalna ploča koja zapravo čini Pulse-R ovako neverovatno čvrstim. Kako bi odgovarao svakom, moguće je povećati slušalice izvlačenjem zvučnika. Odličan je sistem sa metalnom šinom koja je osigurana šrafovima. Stoga, nije potrebno mnogo mozgati da bi se zaključilo kako su vrlo male šanse da ih oštetite čak i ukoliko niste posebno nežni. Kvalitet je istinski izuzetno dobar, nevezano za cenovnu klasu kojoj Pulse-R pripada.
 


Slušalice imaju na sebi dva priključka od kojih je jedan microUSB koji služi za prenos signala prema slušalicama i mikrofonu, ali i USB konektoru koji omogućava napajanje. Dodatno napajanje je neophodno zbog LE dioda koje se nalaze iza metalnih ploča na slušalicama. Drugi priključak služi za povezivanje mikrofona.
 


 

Mikrofon izgleda vrlo zanimljivo, jer poseduje čvrsti i fleksibilni deo. Na njemu se nalazi plastična pločica sa Storm logoom, a fleksibilni deo omogućava da ga postavite na poziciju koja vam najviše odgovara. Dopada nam se to što vrh mikrofona svetli u beloj boji kao i ostatak slušalica kada je priključen na računar što je zaista sjajan detalj.
 


 

Cooler Master je već uveliko iskusan na ovom polju, pa je ojačao kako bi izdržao cimanja i nagla povlačenja. Na kablu se nalazi praktičan dodatak putem koga možete pojačavati i smanjivati zvuk, odnosno gasiti i paliti mikrofon. Dopada nam se što za regulaciju intenziteta zvuka nije iskorišćen običan okrugli potenciometar, već "slajder" sistem.
 

 

Na kraju, sami konektori su odlično obeleženi, a kabl se razdvaja pri kraju tako da je najvećim delom izveden izjedna što olakšava njegovu organizaciju. Jedina zamerka koju imamo jeste činjenica da je Cooler Master uz Pulse-R mogao ponuditi i alternativni kabl samo sa 3.5mm ulazom koji bi poslužio korisnicima koji žele da slušaju muziku u pokretu. Jednostavno, Pulse-R bi na ovaj način postao daleko praktičniji, a verujemo da konačna cena ne bi bila znatno veća.
 


 

Utisci u radu

Jako bitna specifikacija za igrački headset je jako bitna "disciplina" u kojoj se Pulse-R pokazao izuzetno dobro. Kvalitetni debeli kožni jastučići čine da ovaj headset ima jednu od najboljih pasivnih izolacija koju smo imali prilike da iskusimo. Ukoliko ste i u bučnijem okruženju, Pulse-R će neutralizovati najveći deo spektra, pa ćete se osećati prilično odvojeno od ostatka sveta.Mikrofon

Cooler Master poseduje mikrofon koji se lako prilagođava zahvaljujući svojoj fleksibilnosti. Takođe, može da se pohvali i solidnim kvalitetom. Omni direkcioni tip mikrofona čini da hvata i zvuk iz okoline, ali je implementirana "noise-canceling" tehnologija koja dosta pomaže u eleminaciji ostalih izvora zvuka. Sagovornici su naš govor okarakterisali kao jasan i glasan, tako da nismo imali nikakvih poteškoća u komunikaciji. Ipak, u odnosu na usmerena rešenja postoji malo više pozadinskog odnosno statičkog šuma. Ukoliko vas zanima, ispod možete naći snimak ovog teksta, pročitan od strane autora kako biste mogli sami da procenite njegov kvalitet. Zvuk nije naknadno obrađen, već se pred vama nalazi u izvornom obliku, snimljen putem Realteka ALC 892 koji je integrisan na ASUS matičnu ploču.
 

 

Zvuk - Gejming

Pulse-R se pokazao odlično na domaćem terenu, jer je za ovu namenu i pravljen. Snažni 42-milimetarski neodiumski drajveri pružaju sjajan zvuk za gejming. Uvući će vas u igru bez ikakvih problema, a uz malo naglašeniji niski spektar tonova pruža odlično iskustvo tokom eksplozija. Visoki tonovi su dovoljno izdvojeni da i dalje možete bez problema da pozicionirate protivnika, a govor aktera u igrama je razgovetan i jasan.
 


 

 

Zvuk - Razgovor

Kombinacija dobrog mikrofona i izraženog visokog spektra tonova osigurava odličnu komunikaciju. Stoga, upotreba Skype-a i sličnih programa za audio komunikaciju će predstavljati sjajno iskustvo. Kao konferencijski headset Pulse-R zvuči sjajno, tako da ćete u ovom aspektu dobiti odličan proizvod.Zvuk - Muzika

Dok su igrački headsetovi ovde dali razočaravajuće performanse, Pulse-R je i u ovom aspektu nastavio da briljira. Jednostavno, kombinacija balansiranih visokih tonova i srednjih tonova koji su prisutni u solidnoj meri, čini da instrumentalne i numere sa velikim brojem instrumenata zvuči jako dobro. Pritom, snažni i precizni niski tonovi će obradovati svakoga ko voli snažan bas koji ipak ne "pojede" kompletno ostali spektar tonova. Istina, Pulse-R nije moguće porediti specifično naštelovane igračke slušalice sa recimo Sennhieserom, AKG-om i sličnim brendovima.

Ipak, imajući u vidu u koliko drugih aspekata je Pulse-R kompetentniji i pritom nema posebno visoku cenu. Kako god okrenemo, kvalitet mu u domenu kvaliteta audio kvaliteta za slušanje muzike znatno odskače od ostalih headsetova koje smo testirali do sada. Ipak, upravo zbog ovog razloga moramo da se požalimo zbog jedne stvari. U pitanju je kabl koji na sebi ima integrisane sve konektore koje nije moguće ukloniti. Cooler Master je mogao da isporuči klasičan audio kabl kada korisnicima Pulse-R-a zatreba za slušanje muzike.
 

 

Zaključak

Pulse-R je nedvosmisleno jedan od boljih headsetova na tržištu. Kada se uzmu u obzir visok kvalitet izrade, odličan izbor materijala, kvalitetan zvuk u svim aspektima i na kraju mikrofon koji svoj posao odrađuje na nivou, dolazimo do zaključka da je Pulse-R izuzetan i svestran proizvod. Pritom ima i cenu koja ga smešta u cenovni rang ispod onog kome bi realno trebao da pripada. Moramo priznati da smo se teško rastali od ovog sjajnog headseta i da će nam jako nedostajati u narednim gejming sesijama. Čim je uspeo da izazove ovaj osećaj, jasno je da zaslužuje toplu preporuku, a Best Buy nagrada je logičan izbor.
 

 

Prednosti:

- Dizajn
- Kvalitet izrade
- Udobnost
- Odličan mikrofon
- Jako dobar zvuk
- LED osvetljenje
- Cena

Nedostaci:

- Malo naglašeniji niski tonovi


Uređaj na test ustupio ComputerLand.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: CM Storm Reaper

Test: Logitech G100s

10404
10405
10406
10407
10408
10409