Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Storm Pitch Pro

01.09.2015 21:38 | 0 Games
Test: Cooler Master Storm Pitch Pro

Kada se prvi put pojavio, Storm Pitch je delovao kao ambiciozan pokušaj kome je manjkala malo kvalitetnija realizacija. Ideja "in-ear" slušalica koje ćete da koristite pri gejmingu, slušanju muzike, razgovoru preko Skype-a ili kao hands-free za telefon zvuči odlično. Nažalost, originalni Pitch je imao nedostataka na polju kvaliteta zvuka, završne obrade i posvećenosti detaljima. Sada je tu Pitch Pro, sa samo jednim ciljem - da sve to ispravi.

Nebojša Todorović

Od samog starta se vidi da je Cooler Master rešio da preokrene priču. Stoga, pakovanje je kvalitetno kao i kod bilo kog drugog pripadnika Storm serije. Faktički, upravo obrnuto od pomalo neugledne kutijice u kojoj je stizao originalni Pitch. Ilustrovani su dodaci iz propratnog pakovanja, prisutne su sve informacije o slušalicama, kao i detaljne specifikacije.

cm_storm_pitch_pro_001_s.jpg 

cm_storm_pitch_pro_002_s.jpg

cm_storm_pitch_pro_003_s.jpg

Izdvojili bismo jedan detalj koji je vrlo bitan, a reč je o izmenjenim drajverima. Naime, proizvođač ističe da je ispravio najveću boljku originalnog modela. Govorimo o veoma slabim niskim tonovima, odnosno potpunom nedostatku basa. Sada, konačno ne bi trebalo da brinemo o tome, što ćemo i proveriti, a kompaniji je ovo unapređenje bilo toliko bitno da se nalazi ceo grafikon rada novih drajvera direktno upoređen sa starim Pitch modelom. Tu možemo da vidimo vrlo sličnu krivu rada u svim segmentima, osim u niskom i delu srednjeg spektra gde je Pitch Pro, barem na papiru, znatno bolji.

cm_storm_pitch_pro_004_s.jpg

Izdvojili bismo jedan detalj koji je vrlo bitan, a reč je o izmenjenim drajverima

Sadržaj je veoma bogat i očigledno je da se proizvođač potrudio da i sa ovim modelom stavi korisnicima do znanja da su kupili proizvod iz njihove prestižne Storm game. Dodatna oprema podrazumeva rezervne gelove, adapter koji odvaja konektor za mikrofon i slušalice, vrećicu za odlaganje i karticu sa uslovima garancije. Pogledajmo detaljnije elemente propratnog paketa.
 

cm_storm_pitch_pro_005_s.jpg

cm_storm_pitch_pro_007_s.jpg

Iako spisak nije drugačiji od Pitch modela, Pro verziji je drastično više posvećeno pažnje kada su detalji u pitanju. Pre svega, vrećica sada izgleda ekskluzivnije sa crnim teksturisanim "Storm" logoom. Gelovi su primetno kvalitetniji i bolje dizajnirani, a dolaze u istoj konfiguraciji kao i ranije. Mali, srednji i veliki dolaze u pakovanju, a dobar odabir garantuje kvalitetnu izolaciju buke iz okoline, što će biti izuzetno bitno posebno kada ovaj headset koristite u situacijama kao što su igraonice, lan party i sl.
  cm_storm_pitch_pro_006_s.jpg

Dolazimo i do samih slušalica, koje deluju veoma atraktivno. Kolorna šema jasno govori da je reč o modelu iz Storm linije. Pitch Pro zaista lepo uklapa crvene detalje koji se odnose na kabl i logo sa crnim i ljubičastim elementima. Kućište slušalica je izrađeno od određene legure metala koja je prilično lagana, jer je masa bubica svega 13 grama, što je drastično manje od naših urbeats koji imaju 3-4 grama više. Ne izgleda mnogo, ali kada ih imate u ušima, razlika je itekako osetna. To će se dopasti svima koji planiraju da koriste Pitch u dužim intervalima. Na vrhu kućišta možete naći oznake "L" i "R" koje indikuju dali se radi o levoj ili desnoj slušalici.

cm_storm_pitch_pro_008_s.jpg

Moramo izraziti zadovoljstvo kada je i kabl dužine 1.2 metra u pitanju, jer je pljosnat i kao takav nije sklon umršavanju kada slušalice samo spustite usputno u džep. Ovo itekako zna da nervira kod mnogih slušalica sa klasičnim kablom, tako da nam je drago što je Pitch izbegao ovu neugodnost.
  cm_storm_pitch_pro_009_s.jpg

Moramo da pohvalimo Cooler Master na činjenici da je konačno posvetio dužnu pažnju najmanjim Storm slušalicama. Sada može da se kaže da je reč o punokrvnom pripadniku Storm familije. Svaki spoj je na mestu, nema nikakvih nepravilnosti u sklopu, a uz mnogo bolje gelove ove slušalice izgledaju daleko skuplje nego prethodni model.

cm_storm_pitch_pro_012_s.jpg  
Kako je reč o headsetu tu je i mikrofon koji bi trebao biti adut Pitcha Pro modela. Nalazi se na odličnom razmaku od samih slušalica na kablu i na njemu je montiran i taster za javljanje na telefon. U pitanju je omni-direkcionalni mikrofon koji skuplja zvuk iz svih pravaca, pa je u stanju da pokupi vaš glas čak i kada nije savršeno pozicioniran. U praksi se mikrofon pokazao odlično. Prenos glasa je veoma čist čak i kada postoje pozadinski izvori buke. Bilo da govorimo o razgovoru telefonom, putem Skype-a ili TeamSpeak-a komunikacija se obavljala bez ikakvih poteškoća, bez obzira na uslove. Naravno, ne govorimo o ekstremima već o situacijama gde smo bili izloženi umerenoj količini okolne buke.
 

cm_storm_pitch_pro_010_s.jpg

Utisci, zaključak

Zvuk - Gejming

Kako je primarna namena ovog headseta korišćenje u igrama odatle ćemo i početi. Sa pretežno istaknutim visokim tonovima, kvalitet zvuka je posebno za FPS-ove sasvim dobar. Većina gejming headsetova ima drajvere koji su podešeni tako da naglase visoke tonove, a ni Pitch nije izuzetak. Zbog toga je vrlo zahvalan za pozicioniranje protivnika i pored činjenice da je reč o stereo slušalicama. Uz odličan mikrofon, rezultat je u ovoj disciplini prilično povoljan. Naravno, treba imati u vidu ograničenja in-ear slušalica i njihove prednosti, pa pre svega postaviti pitanje da li vam neki veći model poput Siriusa, Ceresa ili Sonuza ne odgovara zbog dimenzija. Ukoliko ste ograničeni veličinom headseta, onda je Pitch Pro odličan izbor sa minimumom kompromisa. Posebno sada kada je dobio i pristojno jake baseve tako da će i eksplozije i ostali efekti tog tipa zvučati odlično.

cm_storm_pitch_pro_008_s.jpg


Zvuk - Muzika

Nakon malo dužeg testiranja moramo zaključili smo da Pitch Pro ne samo da zvuči dosta bolje od svog prethodnika, sada zapravo predstavlja prilično dobro in-ear slušalice, posebno kada uzmemo u obzir da je prvenstveno namenjen za gejming. Naravno, u cenovnoj klasi ćete verovatno naći bolje specijalizovane audio slušalice, ali svestranost je glavni adut Storma. Bas je primetno snažniji iako CM nije otišao u krajnost i time ugrozio ukupnu zvučnu sliku. Sa Pitch Pro modelom možete lepo da uživate u svim žanrovima. Opet ponavljamo, ne očekujte HiFi performanse nekog Senhiesera iste cene, jer ovaj model ima daleko više namena.
  cm_storm_pitch_pro_011_s.jpg


Zvuk - Razgovor

Za razgovor, Storm Pitch je jako dobar, jer kao što smo već pomenuli ima blago izražene visoke tonove, a zbog odličnog mikrofona i sagovornik se nikada neće požaliti niti vam tražiti da ponovite šta ste poslednje rekli. Bez obzira na medijum preko koga obavljate konverzaciju, ona će biti laka i udobna. Taster za telefon takođe je koristan detalj, jer ćete moći da ga koristite uz vaš telefon, a pritom će izgledati odlično.
 

cm_storm_pitch_pro_009_s.jpg

 

Zaključak

Cooler Master Storm Pitch Pro je velika nadogradnja na osnovni model koji nam nije posebno prirastao za srce. Sa druge strane, novi model je potpuno druga priča, jer se vidi da je Cooler Master sa daleko više pažnje ušao u celu priču i to se vidi na svakom koraku. Od trenutka kada uzmete kutiju u ruku, do momenta kada slušalice stavite u uši svaki korak je propraćen primetnim napretkom. 


cm_storm_pitch_pro_012_s.jpg


Imajući u vidu da se cena neće bitno menjati i da ostaje u kategoriji od 4.000 RSD možemo da kažemo da Storm Pitch Pro ima našu apsolutnu preporuku kao headset za svaki dan. Resonar je i dalje glavni kada su in-ear gejming slušalice u pitanju, ali je skuplji za gotovo 50% i ima cenu sa kojom mnogi mogu da razmišljaju o pravim HiFi modelima.


Prednosti:

- Dobar mikrofon
- Moguće korišćenje sa telefonima
- Kvalitet izrade
- Dizajn
- Kvalitet zvuka

Nedostaci:
- Srednji tonovi i dalje nedefinisani


Slušalice na test ustupio Cooler Master.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G910 Orion Spark

Test: Cooler Master QuickFire XTi

10404
10405
10406
10407
10408
10409