Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Silencio S600 (Video)

24.09.2019 14:03 | 9 Hardver
Test: Cooler Master Silencio S600 (Video)

Bučna kućišta sa jakim ventilatorima su svakodnevica, ali šta se dešava kada neko poželi tiho i dobro rashlađeno kućište? Ima li rešenja? Svakako... tako bar tvrde u Cooler Master-u koji već godinama u svom asortimanu nude specijalnu Silencio seriju. Danas prikazujemo najnoviji S600 model iz Silencio serije, kućište razvijeno u saradnji sa jednom od najpoznatijih firmi koja se bavi problemom i merenjem buke...

Cooler Master Silencio 600 je kućište koje svoje korisnike traži u segmentu klasičnih midi tower modela, ciljajući posebno one koji cene tih rad računara, pa logično tome je “Silencio” našao svoje mesto u oznaci ovog modela. Naravno, ovo kućište ne žrtvuje ostale bitne karakteristike jednog kvalitetnog midi tower modela, pa ga možemo u najkraćem opisati kao zanimljivu kombinaciju: termo karakteristika, dobre vrednosti za uloženi novac i nadprosečnih akustičikih osobina. To je u najkraćem novi Cooler Master Silencio S600.

Prvo što primećujete jesu asketski izgled i dizajn velikih ravnih, skoro monolitno crnih površina. Minimalistički dizajn, ravne površine i skraćena bočna stranica do visine tunela za napajanja, podsećaju na neke novije trendove u ovoj klasi “midi tower-a” koje prate i drugi premijum brendovi.

 

Međitim, za razliku od njih Silencio S600 se obraća manje iskusnim i korisnicima sa umerenim iskustvom u sklapanju PC računara natprosečno dobrih akustičkih karakteristika. Ova tvrdnja proizilazi iz startno dobre konfiguracije kućišta, čim otvorite pakovanje. Oni zahtevniji biće zadovoljni prisustvom modularnih panela i opcija u vidu mrežastih filtera, a sve u cilju konfigurisanja računara visokih performansi.

Ipak, najvažnija karakteristika novog Silencio S600 jeste njegov mali akustički odjek i izuzetno nizak nivo buke koju emituje tokom rada. Kako bi postigao takve osobine, Cooler Master je prilikom dizajna Silencio S600 modela blisko i intezivno sarađivao sa kompanijom Sorama, ekspertskom firmom u oblasti zvuka i buke. Zadatak nije bio nimalo lak jer je trebalo projektovati pristupačno i u pogledu redukcije buke natprosečno dobro kućište, a koje će u isto vreme svojim sveukupno visokim nivoom performansi, suprostaviti konkurenciji u višoj cenovnoj klasi.

Cooler Master Silencio S600 - karakteristike

Bez suvišnog uvijanja i rasprave, možemo zaključiti da je cilj svakog korisnika koji sastavlja idealan računar, bez obzira da li je on gejming, kancelarijski, kućni ili profi radna stanica, jeste da radi tiho i da bude hladan. To je lakše reći nego postići u stvarnosti, a podrzumeva bezbroj sati i testova sa različitim materijalima i dizajnom interne strukture kućišta. Da bi postao tiši u radu Silencio S600 koristi veliki površine obložene materijalom za apsorpciju zvuka, kombinujući to sa laganom konstrukcijom glavne strukture kućišta.

CM_Silencio_S600_1s.jpg 

Dosta pažnje je posvećeno detaljima poput pozicija za montiranje uređaja koje ne zahtevaju dodatne delove i upotrebu alata za montiranje, kao i specijalne amortizujuće nosače hardverskih komponenti koji eliminišu sitne zvuke i rezonance nastale prilikom rada sistema. Istovremeno ovakva rešenja olakšavaju sastavljane računara i čitave PC konfiguracije.

U svojoj baznoj konfiguraciji Silencio S600 stiže sa zatvorenom bočnom stranicom. Ravna crna površina, pravilnih linija prosto upija svetlost i zvuk svojom monolitom pojavom. U verziji sa zatvorenim stranicama redukcija zvuka koji dopire iz unutrašnjosti računara tokom rada je maksimalna. Međutim, Cooler Master je mislio i na one koji žele balans tihog i lepog pa je kao opciju ponudio i prozirnu staklenu bočnu stranicu od kaljenog stakla koja pruža pogled u unutrašnjost vaše PC konfiguracije. Radi se o  providnom bočnom panelu  koji pokriva  ¾ bočne površine kućišta.

CM_Silencio_S600_2s.jpg 

Ravni prednji panel zapravo ima fujnkciju vrata na magnetni mehanizam. Izrađen je od duplog lima koji je u središnjem delu ima rezonanntnu šupljinu ispunjenu penastim materijalom koji prigušuje buku koja dopire iz računara. Vrata se otvaraju mehanizmom šarki i kriju prednji panel od mrežastog materijala iza koga se nalaze pozicije za dva prednja 120/140 mm ventilatora. Pravo iznenađenje za nas je bilo prisustvo otvora za ugradnju 5,25” optičkog (DVD) uređaja. Što se tiče gornje ili top pozicije kako to mi volimo da kažemo, ponuđena je opcija tišeg rada ili boljeg provetravanja. U prvoj, na poziciji dva 120/140 mm ventilatora se nalazi adapter od punog materijala, ali tik ispod njega  na glavnoj konstrukciji je postavljena pozicija izduvnih ventilatora izrađena od perforiranog lima sa otvorima koji služe za bolju internu cirkulaciju vazduha i stvaranje efekta “dimnjaka” radi efikasnije eliminacije toplog vazduha principom prirodne cirkulacije vazduha. Ukoliko vam je na umu bolje hlađenje komponenti, na raspolaganju vam je panel od mrežastog materijala koji se u predviđeni otvor montira mehanizmom magneta.

Na gornjem, top panelu se nalazi i deo sa priključcima koji su integrisani u masku kućišta. Takozvani I/O panel sadrži stilizovani heksagonalni logo Cooler Mastera sa LED oivičenjem, zatim reset taster sa integrisanom LED didom koja ujedno pokazuje aktivnost sistema diskova, par klasičnih USB 3.0 portova, jedan četvoropolni 3.5 mm džek za slušalice i mikrofon, te konačno integrisani čitač SD memorijskih kartica. Navedeni konektori su poređani “u kolonu”  što je sada već ”potpis” na CM kućištima.

CM_Silencio_S600_3s.jpg 

Inače Silencio S600 fabrički stiže sa dva ugrađena 120 mm ventilatora. Jedan se nalazi na centralnoj poziciji prednjeg panela i ubacuje svež vazduh u unutrašnjost, dok se drugi nalazi pozadi na standardnoj poziciji iza CPU ležišta i uloga mu je da iz dotične zone izvede zagrejani vazduh. Upotrebljeni su Cooler Master Silencio FP 120 PWM ventilatori koji su karakteristični po specifičnom srpasto zakrivljenom obliku širokih propelera, a veoma su tihi u radu i pri tome stvaraju zonu visokog vazdušnog pritiska. Troše malo električne energije i krakteristični su po tome što poseduju IPX6 specifikaciju zaštite motora od uticaja prašine tokom eksploatacije. Motor i ležajevi su u potpunosti zaptiveni i poseduju sistem samopodmazivanja koji koristi žljeb van ležaja, pomoću koga se vrši dotok ulja prilikom okretanja osovine.Ventilatori su montirani na kućište uz pomoć gumenih prigušivača vibracija i ono što je karakteristično imaju prilično dugačak 4-žilni kabal za PWM kontrolu rada.

Kada je u pitanju unutrašnji prostor glavne ćelije, ona je pravilna četvorougaona forma osim što nas je iznenadilo prisustvo kaveza za montiranje 5.25” uređaja, koji se na sreću može lako ukloniti. Ovaj potez je i obavezan ukoliko želite da montirate rezervoar sa rashladnom tečnošću vodenog hlađenja ili par 140 mm ventilatora. Slobodan prostor na prednjoj strani, predviđen za montiranje 240/380 mm velikih radijatora i pratećih ventilatora, iznosi 8 cm. Na top poziciji je manje prostora, tačnije 3.5 cm. Konačno, ukoliko se opredelite za vazdušni CPU hladnjak, možete montirati onaj sa telom visokim maksimalno 167 mm. Prostor za grafičku kartu prima one sa dužinom do 40 cm, dok depo za napajanje obezbeđuje poziciju za modele sa dužinom od 180mm.

CM_Silencio_S600_4s.jpg 

Silencio S600 u prostoru tunela za napajanje bliže prednjem delu raspolaže namenskim kavezom u koji se mogu smestiti tri (3) klasična 3.5” hard disk uređaja, dok se na vrhu tunela napajanja nalaze pozicije za montiranje tri (3) 2.5” SSD diska. Dodatno se na leđima nosača matične ploče nalaze pozicije za prihvat jednog 3.5” HDD i dva 2.5” SSD diska. Ne zaboravimo i kavez za prihvat arhaičnog 5.25” DVD uređaja.

Na zadnjem delu iza nosača matične ploče je ostavljen prostor za kabliranje i skrivanje kablova koji će svakako pozdraviti oni koji se detaljno bave sklapanjem računara i eliminacijom kablova iz vidokruga znatiželjnih pogleda koji ne praštaju estetske greške prilikom sklapanja PC konfiguracija.

Dimenzije kućišta su 466 x 209 x 460.5mm, dok zapremina iznosi skoro 45 litara. Kučište je teško 8.9 kilograma.

CM_Silencio_S600_5s.jpg

Cooler Master Silencio S600 - utisci u radu

U radu se Silencio S600 pokazao odlično. Čim počnete sa radom i uklanjanjem bočnih stranica jasno je kako se radi o midi tower modelu nove generacije. Raspored elemenata, njihova modularna priroda, sve je logično raspoređeno kako bi se sklapanje računara pretvorilo u pravo uživanje. Različiti podsistemi računara su logično odvojeni u celine, tako da im lako pristupate, a kablove do njih sa lakoćom rutirate i uz pomoć par vezica ih sklanjate iz vidokruga koji pruža staklena providna stranica.

Ukoliko želite prevashodno tihu “mašinu” savetujemo da u tom slučaju koristite i adekvatnu konfiguraciju komponenti koja isključuje one trenutno najjače koje se po pravilu i najviše greju, jer u toj konfiguraciji  sa prisustvom dva osnovna ventilatora strujanje u unutrašnjosti je tek toliko da obezbedi onaj osnovni nivo provetravanja. Ukoliko vam je na umu ugradnja moćnijih komponenti, “otvorite” vazdušne otvore i ugradite maksimalan broj ventilatora, provetravanje će biti efikasnije, ali i buka koju emituje računar će se neznatno povećati.

CM_Silencio_S600_6s.jpg 

Izmerene temperature su u granicama onog što ostvaruju premijum midi tower konkurentski modeli u kombinaciji sa referentnim AMD kulerom: 39-75 stepeni Celzijusa. U tzv tihoj konfiguraciji su nešto veće (790), ali je sa druge strane računar je veoma tih u radu. Mi smo standardno koristili AMD Wraith Prism koji nije baš tiho rešenje, zapravo je reprezentativni primerak komponente koja ne pristaje Silencio S600 kućištu jer zbog slabijeg toplotnog kapaciteta tela hladnjaka, ventilator pokušava većim brojem obrataja da kompezuje dotični nedostatak, zbog čega pri intezivnom procesorskom zauzeću pravi priličnu buku i vrlo neprijatnu rezonancu koju čak ni prisutni zvučni damperi ne mogu da neutrališu. Otuda su i naši izmerenih 43.6 dB u stanju mirovanja i 51 dB pri CPU opterećenju osetno veći od onoga što očekujete pod pojmom tišine u radu. Da su stranice Silencio S600 efikasne u redukciji buke govori i podatak da se skidanjem stranice buka koja dopire iz unutrašnjosti, povećava za 5dB.

Topao vazduh iz unutrašnjosti se izbacuje radom 12 cm ventilatora sa zadnje strane koji stvara strujanje brzine 1.7 m/s, pri čemu izmerena temperatura toplog vazduha iznosi 33 stepena Celzijusa.  

CM_Silencio_S600_7s.jpg 

Cooler Master Silencio S600 - performanse

Test konfiguracija:

CPU: AMD Ryzen 7 3700X
MB: Gigabyte Aorus X470 Gaming 7 WiFi
Cooling: Amd Wraith Prism
RAM: 2x8GB HyperX Predator RGB - 2933MHz
VGA: MSI RTX 2060 GAMING X 6G
SSD: ADATA Gammix SX11 Pro
PSU: Cooler Master V1200

Buka ( PC aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master Silencio S600
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)
Temperatura ( GPU aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master Silencio S600
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Temperatura ( CPU aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master Silencio S600
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
 

Cooler Master Silencio S600 - zaključak

Zaključujemo da je CM uspeo da sa Silencio S600 modelom pomiri naizgled suprostavljene zahteve tihog rada i dobrog provetravanja. Još bolja stvar je što vam brojne prisutne opcije dozvoljavaju da u hodu i prema trenutnim potrebama konfiguracije, prilagodite karakter ovog kućišta i što je najvažnije to zaista funkcioniše u radu. Radi se o jednom od najkompletnijih midi tower modela koji pruža fleksibilnost korisniku u pogledu izbora između dobrih performansi hlađenja ili tišine u radu. Pri tome je adut i cena od 89.99€ za ovakvu full ATX verziju, odnosno 79.99 za S400 u mikro ATX formatu. Ukoliko želite prozirnu bočnu stranicu od stakla, treba izdvojiti dodatnih 10€.
 
 
 
Prednosti:
- Dobar kvalitet izrade
- Logično projektovana unutrašnjost
- Odlična zvučna izolacija
- Skrivene pozicije za 3.5” HDD
- Izrez na nosaču matične ploče za montiranje H20 blokova
- Otvori zaštićeni mrežicama
 
Nedostaci:
- Prisustvo kaveza za 5.25” smatramo nepotrebnim
 
CENA: 89.99€ za Silencio S600 i 79.99€ za Silencio S400

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master Master Box Q500L (Video)

Test: NZXT H510i Elite (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209