Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Silencio 650 Pure

06.08.2013 13:45 | 1 Hardver
Test: Cooler Master Silencio 650 Pure

Kada smo pre nešto više od godinu dana prikazivali kućište Silencio 650, konstatovali smo da se radi o sjajnom proizvodu koji predstavlja odlično unapređenje u odnosu na Silencio 550. Danas, imamo priliku da se upoznamo sa modelom koji nosi isto ime, ali i sufiks "Pure", koji sugeriše da se radi o varijanti koja je pristupačnija, a koja žrtvuje minimum funkcionalnosti zarad povoljnije cene. Verujemo da će upravo zbog toga biti interesantna onima koji su merkali Silencio 650, ali im je falilo malo da bi ga zaista i kupili. Dakle, pitanje je sledeće: Da li Silencio 650 Pure predstavlja dobar kompromis?

Nebojša Todorović

Pakovanje u kome stiže novi Silencio je jednostavno, sa nekoliko informacija koje bi vam mogle biti od koristi. U pakovanju je isporučena solidna količina propratne opreme. Tu je kratko uputstvo, a isporučene su vezice za kablove, šrafovi i čak deset dodatnih šina za montažu hard diskova. Među šrafovima smo našli i biper koji možete povezati sa matičnom pločom, kao i osigurač koji služi da "zaključa" periferije za kućište. 

Dve će vam biti dovoljne za montažu jednog HDD-a bez potrebe za dodatnim šrafovima, a ukoliko imate SSD, prisutan je i adapter za iste, s tim da će vam biti neophodni šrafovi koji će ih učvrstiti sa donje strane.
 


 

Kada biste stavili originalnu i Pure verziju Silencia 650, ne biste bili u stanju da primetite bilo kakvu razliku. To i ne čudi, jer su kućišta identična u svojoj osnovi, a razlike se svode tek na nekoliko detalja. Doduše, nije reč o nebitnim detaljima, jer će isti nekome itekako opravdati dodatno ulaganje za punu verziju. Sa druge strane. verujemo da će čak većina korisnika smatrati da su ovih par funkcionalnosti mali kompromis za nižu cenu.
 


 

Kao i kod originalnog modela, crna boja je dominantna, a tek jedna srebrna "lajsna" kvari monotoniju. Ipak, složićete se, Silencio 650 je veoma elegantno kućište, koje se oslanja na minimalistički dizajn kao adut. Realno gledano, ova gama kućišta je definitivno jedina u ponudi Cooler Mastera koja se vodi tom idejom. Nama se, kao takva, veoma dopada, jer ćete Silencio lako uklopiti čak i u najozbiljnije prostorije kao što su kancelarije, a pritom će verovatno čak i privući pažnju, ali ne na način na koji biste to uradili sa gejming kućište ukrašenim neonkama.
 


 

Kao i pre, vratanca su fantastično izrađena i ujedno jedan od najboljih detalja Silencio 650 Pure. Sa unutrašnje strane je postavljen sunđer kako bi se buka što efikasnije izolovala. Naravno, kako to implicira da sa prednje strane ventilatori ne mogu da usisavaju vazduh, sa strane su ostavljeni mali otvori koji liče na "škrge" kako bi se napravila alternativna putanja. Dopada nam se što je prednja ploča, kao i celo kućište matirano, jer je zbog toga drastično manje podložno habanju, ali i otiscima prstiju koji narušavaju izgled. Stoga, možemo da konstatujemo da je Silencio 650 Pure veoma zahvalan za održavanje.Prednja vratanca nemaju nikakvu bravicu, već se drže na prilično jakim magnetima koji su gumirani tako da je zvuk prilikom zatvaranje prigušen. Kada se otvore, otkrivaju se maske za 5,25" uređaje, a ovde dolazimo i do prvog kompromisa. Naime, originalni Silencio 650 je posedovao X-Dock, koji je služio za ubacivanje hard diska sa spoljnje strane. Pure je uskraćen za ovu mogućnost, tako da to treba imati u vidu prilikom kupovine. Ukoliko koristite eksterni hard disk ili USB fleš kao primarni način za prenos podataka, a ne "goli" HDD, onda vam X-Dock neće nedostajati.Ispod se nalazi filter za vazduh, koji se uklanja putem jednostavnog mehanizma. Ispod filtera smo zatekli dva ventilatora prečnika 120mm koji su se pokazali kao veoma tihi sami po sebi, a uz izolaciju kućišta se može reći da su nečujni. Iako smo očekivali da nećemo naći pomenuta dva ventilatora napred, prijatno iznenađenje je što su bili tu i kod Pure izvedbe.Na gornjoj ivici se mogu primetiti dva klizna zatvarača koji kriju različite stvari. Prednji štiti panel sa velikim brojem prekidača i konektora. Očekivano, ovde smo zatekli po dva USB 3.0 i USB 2.0 porta, a između njih su smešteni audio priključci. Nije izostavljen i SD čitač kartica koji će svako poslužiti onima koji koriste ovaj standard u nekom od svojih uređaja. Dva klizača je imaju funkciju kontrole ventilatora. Prvi reguliše broj obrtaja, dok drugi pali i gasi ventilatore. Ukoliko se sećate originalnog Silencia 650, primetićete da nema OS prekidača koji je služio za promenu hard diska sa koga će računar izvršiti "boot" sekvencu. Zamenio ga je daleko manje kompleksni prekidač za paljenje, odnosno gašenje ventilatora i ovo je druga ušteda na koju smo naleteli od početka.
 


 

Ispod drugih kliznih vratanca se nalazi saće koje štiti ventilator od krupnijih nečistoća. Ipak, kao i ranije, ovo je prostor za opcionalni ventilator koji možete sami da montirate. U svakom slučaju, jako nam se dopada ovo rešenje, jer ukoliko se ventilator ne koristi, ovaj otvor neće propuštati prašinu u unutrašnjost kućišta. Osim ukoliko nije neophodno naš je savet ni ne dodajete ventilator na ovom mestu, jer sumnjamo da će mnogo promeniti situaciju, a kućište je jednostavno efikasnije u svojoj funkciji suzbijanja buke što je više zatvoreno.
 

Specifikacije
  • Proizvođač Cooler Master
  • Model RC-650L-KKN1
  • Format Midi Tower
  • Dimenzije (mm) 207 x 479 x 525.6
  • Masa (Kg) 13
  • USB 2.0 2
  • USB 3.0 2
  • Audio 2
  • Ostalo SD Card Reader, Podešavanje intenziteta ventilatora, Paljenje i gašenje ventilatora
  • Broj ventilatora (u paketu) 3
 

Nastavak

Enterijer Silencio game je oduvek predstavljala veoma bitan faktor, jer jer je odlično izvedena sa jasnom namenom. Zvučna izolacija je glavni adut koji Cooler Master želi da istakne kada je u pitanju Silencio linija. Jako nam se dopada to što u ovom smislu Pure nije doživeo nikakve izmene. Prosto rečeno, unutra je potpuno isti kao nešto skuplji model. U pogledu prostranosti ništa ne manjka, tako da je ostavljen otvor za kulere sa backplate-om, a oko otvora za kabliranje je smeštena guma. 

Unutrašnjost je obložena sunđerastom penom, koja služi kao izolator i postavljena je gde god je to bilo moguće. Iako solidno radi svoj posao, smatramo da bi u sledećoj generaciji proizvođač trebao da implementira neke naprednije materijale kao zvučni izolator.
 


 

Od još par detalja treba pomenuti i još jedan izduvni ventilator na zadnjost strani, tako da ih ukupno dobijate tri. Kao i ostali i ovaj ima prečnik od 120 milimetara i solidno je tih, što i ne čudi s obzirom na namenu kućišta.Ukoliko ste ikad videli neko od malo kvalitetnijih kućišta iz Cooler Mastera, onda ste upoznati sa njihovim mehanizmom za montažu optičkih 5.25" uređaja. Provereni sistem je jednostavan i efikasan, pa iako ga već dugo ne menjaju, realno gledano za to i nema nekog konkretnog razloga. Isti ovaj sistem smo videli i kod Centuriona 6, Scout II modela predstavljenog protekle nedelje i još mnogih drugih.
 


 

Kao kod većine modernih kućišta na dnu ćete pronaći mesto predviđeno za napajanje koje poseduje sopstveni filter za prašinu. On se vadi sa spoljašnje strane. Cooler Master je smestio i kvalitetne gumene odbojnike za napajanje koji će ublažiti neželjene vibracije i buku što je za svaku pohvalu.
 


 

Stopice na kojima kućište stoji su izrađene od vrlo tvrde gume koja gotovo da odaje utisak plastike. U skladu sa tim, trenje nije preterano veliko i na glatkoj površini može da se desi da kućište prokliza.
 


 

Zaključak testa

Silencio 650 Pure predstavlja kućište koje se ne razlikuje mnogo od originalnog modela, a trebalo bi da bude jeftinije za nekih 20 do 25 evra od njega. Uštedom tog novca odričete se X-Dock funkcije, kao i OS prekidača. Iako mogu biti korisne, ne verujemo da će većini korisnika ove dve tehnologije biti presudne. Primera radi, autoru ovih redova, dve pomenute mogućnosti apsolutno ne bi nedostajale, niti bi primetio da ih nema. S tim u vidu, Silencio 650 Pure nije izgubio ništa od svoje privlačne osnove, a samo su odstranjene dve najmanje bitne stvari.
 


 

S tim u vidu, Silencio 650 je odličan izbor za sve koji smatraju da imaju veće aspiracije od Silencia 550, a ipak nisu imali novca za regularni 650. Barem dok tržište ne ojača i ponudi se priključe drugi proizvođači sa svojim ultra tihim rešenjima. Do tada, Silencio 650 Pure bez mnogo dileme predstavlja veoma dobar izbor za sve korisnike koji žele tih računar.
 

 

Prednosti:

- Dizajn i kvalitet izrade
- USB 3.0
- Prostranost
- Mogućnosti za kabliranje i praktičnost uopšte

Nedostaci:

- Bez posebnih nedostataka

Komentari

0 Dodaj komentar

Cooler Master V series

Test: Cooler Master Seidon vodena hlađenja

10203
10205
10206
10207
10208
10209