Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Silencio 450

03.10.2012 10:00 | 1 Hardver
Test: Cooler Master Silencio 450

Zvučna izolacija kod kućišta je izuzetno bitan faktor mnogim korisnicima. Oni koji prednost daju maksimalnom smanjenju emisija buke koju hardver neminovno stvara će uvek dati prednost dobroj zvučnoj izolaciji, naspram kog stepena gore-dole. Upravo za njih je kompanija Cooler Master predstavila Silencio seriju kućišta. Silencio 550 i njegov mlađi i skuplji brat sa oznakom 650 se jako dobro kotiraju kod nas. Ipak, nije svako u mogućnosti da odvoji 8000 ili čak 15000 koliko košta skuplji model i to samo za kućište bez napajanja. Jasno, u priču je trebalo uključiti i pristupačnu verziju koja bi odgovarala skromnijim korisnicima kao i prodavcima gotovih konfiguracija kako bi Silencio našao put do što više korisnika

Nebojša Todorović

Nama je na test stigao vrlo interesantan komplet koji podrazumeva kućište i napajanje, po vrlo povoljnoj ceni od oko 8000 dinara. Dakle, po ceni jednog Silencio 550 modela uz koji ne dobijate napajanje, kao alternativu možete izabrati kombinaciju Silencia 450 i jako dobro napajanje od 500W koje ćemo pogledati kasnije. Ovo na prvi pogled deluje kao odlična ponuda. Kutija je dimenzija koje su nam jasno nagovestile da su dimenzije kućišta adekvatne midi-tower specifikaciji.
 


 

Na zadnjoj strani kutije Cooler Master je naveo "jače strane" ovog kućišta, a pominju se stvari poput prednjeg panela sa konekcijama, mogućnost jednostavnog "kabliranja", montaža optičke jedinice bez potrebe za alatom i slično. Na prvi pogled, zaista nema mnogo jasnih razlika između Silencia 450 i 550, ali kako bi se u to uverili u praksi, ostaje da se bacimo na otpakivanje.
 


 

Silencio 450 je izrađen u potpunosti od čelika, osim plastičnih detalja kojih nema previše. Farba i završna obrada su dobro odrađeni i u skladu su sa renomeom ovog proizvođača. Prednja stranica ovog kućišta je izrađena od mat plastike koja je prilično otporna na tragove prstiju, a sam kvalitet je nešto ispod standarda na koji nas je navikao Cooler Master. To nije veliki problem, ali prosto razlika u odnosu na druga dva Silencia postoji, jer se oseća nešto tanji profil vratanca, ali je jasno da su manji kompromisi bili neophodni, kako bi krajnja cena bila povoljna. Iza maske je smešten ventilator od 120mm ispred kog je postavljen filter za prašinu, dok su otvori vrlo mali i verujemo da smanjuju protok vazduha.
 


 

Nakon što smo otvorili vratanca, vrlo postalo je jasno da ovo kućište pripada Silencio porodici. Prvi znak su bila sunđerom postavljena vratanca koja su se prilično čvrsto zatvarala što nam se dopalo. Debljina sunđera je ista kao i kod novije verzije sa oznakom 650, dakle i sada je sunđer generalno tanji, ali deluje kao da je "kompresovan" i nije previše mekan. Verujemo da je ovo bolje rešenje od onog koje smo videli kod 550-ice.
 


 

Na gornjem frontalnom delu lociran je prekidač za paljenje i gašenje računara i apsolutno ništa više. Može se reći da su svi ostali bitni detalji locirani na sredini prednje stranice gde se nalazi dosta toga.
 


 

Pre svega, mislimo na po jedan USB 3.0 i USB 2.0 port između kojih su smeštena dva audio priključka za mikrofon i slušalice. Zanimljiv je dodatak čitača memorijskih kartica, koji podržava Secure Digital standard. Iako je praktično podržan samo jedan standard i njegove varijacije ukoliko poseduje adekvatan adapter, ovo je više nego koristan dodatak, jer velika većina korisnika poseduje barem jedan uređaj sa SD karticom u nekom od svojih oblika.
 


 

Pozadina kućišta je takođe ofarbana u crnu boju, što je jako lepo videti na jeftinijem modelu. Osim standardnih otvora, tu su i dve rupe sa gumenom zaštitom kroz koje možete provući creva za vodeno hlađenje u slučaju da imate veliki radijator koji verovatno neće stati u unutrašnjost Silencia.
 

Unutrašnjost kućišta

Nakon što smo otvorili bočnu stranu uočili smo zvučnu izolaciju preko cele njene površine. Sunđer je identičan onom sa Silencia 650 i u ovom delu što je dobra vest, jer je očigledno da Cooler Master nije želeo da ugrozi akustične performanse ovog kućišta ni po koju cenu.
 


 

Nažalost, "plafon" kućišta je ogoljen i na njega nije postavljena izolacija što je šteta, prvenstveno zbog činjenice da na gornjoj stranici ne postoji nikakav predviđen otvor za montažu ventilatora. Na unutrašnjoj strani je smešten jedan ventilator prečnika 120 milimetara, kako bi izbacivao topao vazduh van kućišta. Ovaj kuler je prilično tih i vrti se na niskih 800 obrtaja u minuti te je u skladu sa ostatkom "teme" ovog modela.
 


Unutrašnjost Silencio 450-ice je crne boje, a prisutan je veliki broj rešenja koja smo videli u skupljim modelima. Pre svega, tu je veliki otvor za kulere sa backplate-om kako ne biste bili primorani da svaki put skidate matičnu ploču kako biste demontirali kuler. Ostavljeni su i gumirani otvori za kabliranje, ali treba biti oprezan, jer je zbog sunđera sa unutrašnje strane smanjen prostor i razmak je svega nekih 6-7 milimetara. Ne treba zaboraviti ni mogućnost demontiranja kompletnog kaveza za hard diskove čime se omogućava ubacivanje velikih grafičkih karti. Da, čak i u ovog mališana je moguće smestiti veliku grafičku kartu kao što je Radeon HD 6990 ili nadolazeći Radeon HD 7990!
 


Kao što smo već pomenuli uz naš primerak sa testa je stiglo i napajanje od 500W. Na naše iznenađenje, nije reč o bilo kom modelu već je isporučen GX Lite model koji poseduje prilično dobre specifikacije. Kao i sve druge GX modele, karakteriše ga je jedna +12V grana  sa 36A što je više nego dovoljno za većinu konfiguracija koju mi možemo da zamislimo uz ovaj Silencio.


 

Zaključak

Sa Silenciom 450, kompanija Cooler Master je ponudila "tišinu za male pare" i zaista smatramo da je ovaj koncept prilično uspešan. Istina, ima prostora za manja unapređenja koja bismo voleli da vidimo na nekom sledećem modelu. Pre svega, tu je jednostavna montaža za više od jednog optičkog drajva, kao i zvučna izolacija na "plafonu" kućišta. Čak ni ovo nisu zaista ozbiljne zamerke, jer je i ovako Silencio 450 odličan izbor za svoju cenu.
 


 

Sa cenom od oko 5500 dinara bez napajanja je prilično dobar izbor, pogotovo kada uzmete u obzir da je u današnje vreme to manje od 50 evra. Ipak, smatramo da je varijanta sa napajanjem koja je stigla do nas na test još bolja iz prostog razloga, što za svega 2500 dinara dobijate i kvalitetno napajanje koje biste morali da platite oko 5000 dinara u slučaju da ga kupujete odvojeno. U tom svetlu, smatramo da je ovaj kombo izuzetno isplativ i da je jedno od boljih ponuda koje možete naći na tržištu. Istina, ovako ne birate pojedinačno komponente što će možda nekom smetati, ali mi bismo vrlo rado izabrali ovakav paket, jer zaista za uložen novac dobijate izuzetno puno.

Prednosti:

- Zvučna izolacija
- Cena
- Napajanje

Nedostaci:

- Poneki plastični detalji
- Izostanak sunđera na gornjoj stranici


Kućište za potrebe prikaza ustupio DirectLink.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master HAF XB

Test: Cooler Master TPC 800

10203
10205
10206
10207
10208
10209