Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Sentinel III

02.12.2015 14:15 | 3 Games
Test: Cooler Master Sentinel III

Prošlo je gotovo šest godina od kada je Cooler Master ušao u svet igračkih periferija. Možemo da kažemo da je na ovom polju kompanija izuzetno uspešna i da ne čudi to što već neko vreme deluje kao da je upravo najviše fokusirana na ovaj segment tržišta. Jedan od pionira u Cooler Master ponudi je Sentinel miš, koji sada prolazi kroz treću etapu svoje evolucije.

Kada pogledate Cooler Master Sentinel III miš, deluje da se malo toga promenilo u odnosu na prethodnike. Istina, oblik je zadržan u potpunosti, što je i očekivano, jer je odziv publike na linije ovog miša oduvek bio mahom pozitivan. Za ljubitelje "palm" hvata ovaj miš zaista predstavlja odličan izbor što se tiče oblika i dimenzija. Kako spada uveće miševe i ima dizajn fokusiran na specifičan grip, oni koji imaju male šake ili preferiraju "claw" ili "fingertip" grip nemaju mnogo razloga da razmatraju Sentinel III.

cm_storm_sentinel_iii_008_s.jpg

cm_storm_sentinel_iii_010_s.jpg

Kao što smo rekli, oblik je praktično isti kao i kod prethodnika, međutim Cooler Master je slušao svoje korisnike i unapredio kvalitet izrade i završnu obradu. Umesto "gumiranih" površina sada je nanet "UV Nano coating" kako se miš ne bi skidale boje i mikronanosi koji se nalaze na površini kućišta, a što je bila jedna od primedbi za prethodnika. Rekli bismo da je kompanija u tome uspela, sada pod rukom deluje bolje i finije od prethodnika.

cm_storm_sentinel_iii_015_s.jpg

Levi i desni klik su i dalje presvučeni drugačijim nanosom od ostatka miša. Reč je o nešto hrapavijem nanosu koji omogućava bolji taktilni osećaj. S obzirom na to da je statak miša vrlo gladak, zaista smatramo da je pametna odluka da ne učini isto i sa levim i desnim klikom, jer bi prsti po ovoj površini neprekidno klizali. Dobra vest je da su ugrađeni najnoviji Omron svičevi koji su testirani na 20 miliona klikova što garantuje dugovečnost levog i desnog klika.

cm_storm_sentinel_iii_014_s.jpg

Kada smo već kod klikova, na središnjem nelu se nalaze tri zasebna tastera, kao i prijatni gumirani točkić koji je potpuno nečujan, a u isto vreme poseduje distinktivne "klikove" prilikom okretanja koje osećate pod prstom. Točkić ne poseduje horizontalni skrol, već samo vertikalni, ali je jako prijatan pod prstom. Ostala tri tastera imaju funkciju promene DPI-a, kao i profila koji je aktivan. Svaka promena će biti registrovana i prikazana preko integrisanog OLED ekrana uz promenu boje za svaki profil i stepen DPI-a.

cm_storm_sentinel_iii_012_s.jpg

Ekran prikazuje aktuelna DPI podešavanja, ali ispisuje i koji je profil aktivan prilikom promene, logo Cooler Mastera koji možete da zamenite logoom svog tima, klana, firme... Iako će ga mnogi odbaciti kao nepotreban "gimick", ovaj ekran je zapravo vrlo koristan i pritom nudi dosta informacija uz "cool" faktor, jer je reč o jednom od retkih miševa sa posebnim OLED ekranom.

cm_storm_sentinel_iii_025_s.jpg

cm_storm_sentinel_iii_027_s.jpg

Na levoj bočnoj strani pronalazimo "forward" i "back" tastere. S tim što je "back" dugme poput supermena. Tokom regularnog korišćenja je obični "back" taster, a kada zatreba postaje Storm TX aktivator alternativne funkcije ostalih tastera. Konkretno, kada uključite Storm TX funkciju, "back" dugme postaje poput "Fn" prekidača na laptopovima i aktivira alternativnu funkciju svih ostalih tastera. Na ovaj način Cooler Master je udvostručio broj funkcija bez potrebe za "trpanjem" dodatnih tastera.

cm_storm_sentinel_iii_009_s.jpg

Sa donje strane imamo situaciju koja će nekoga obradovati, a nekoga ne. Sentinel III je prešao u tabor "optičkih miševa", jer je Avago 9800 senzor zamenjen novim Avago 3988. Reč je o optičkom senzoru koji ima maksimalni DPI od 6400 DPI-a. Iako, ima manji maksimalni DPI, ovaj senzor je fantastičan i ukoliko vam nije neophodan maksimalan DPI, možemo reći da je u svim ostalim podešavanjima bolji od Logitecha G500s i Cooler Master Reapera koje smo imali pri ruci. Senzor je veoma precizan, nema "jittera" niti bilo kakvih drugih anomalija pri radu, bilo da koristite miš za rad ili igru.

cm_storm_sentinel_iii_018_s.jpg

Pored senzora, tu je i poklopac ispod koga se krije pet tegića od po 4.5 grama. Osnovna težina miša bez tegića je 155 grama, a ukoliko ih ubacite svih pet ona skače na 177.5 grama. Ovde bismo primetili da bi bilo lepo da je proizvođač isporučio nekakvu kutijicu u kojoj bismo mogli da čuvamo tegiće, jer će ovako mnogi ostaviti sve u mišu samo da ih ne bi izgubili.

cm_storm_sentinel_iii_020_s.jpg

cm_storm_sentinel_iii_021_s.jpg

cm_storm_sentinel_iii_022_s.jpg

Kako bi mogao da reaguje instant na svaki zadatak u vidu promene profila, DPI-a, osvetljenja i slično, ugrađen je potpuno novi Sonix ARM Cortex-M0. Ne znamo njegove specifikacije, ali možemo reći da radi svoj posao odlično.

cm_storm_sentinel_iii_016_s.jpg

Što se kabla tiče, on je produžen sa 1.5 metara, na 1.8 m. Kao i kod svag gejming miša koji drži do sebe, kabl ima pleteno ojačanje koji sprečava da se lako prelomi. Konektor deluje robusno i ima pozlatu tako da je sve na nivou na kakav nas je Cooler Master navikao.


cm_storm_sentinel_iii_023_s.jpg

 

cm_storm_sentinel_iii_024_s.jpg

Softver

Propratni softver za Sentinel III možete da preuzmete na zvaničnoj stranici posvećenoj ovom modelu. On omogučava da dobijete punu kontrolu nad mišem, iako je Cooler Master fantastično rešio aktiviranje mnogih opcija bez ikakve potrebe za drajverima i softverskim alatom.


cm_storm_sentinel_iii_software_001.jpg


Na glavnom prozoru programa za kontrolu Sentinela III možete da podešavate funkcije osam ugrađenih tastera. Pored toga, tu možete da vidite pet profila koje kada snimite ostaju u samoj memoriji miša. Takođe, kompletan "Main Control" tab ima dodatnih pet podtabova od kojih prvi koji vidite je označen kao "Key Assignment".

cm_storm_sentinel_iii_software_002.jpg


Sledeći podtab otkriva stavku Storm TX. Reč je o modifikovanoj funkciji "Back" tastera o kojoj smo pričali na prethodnoj strani. Kada aktivirate Storm TX funciju, "Back" taster postaje praktično modifikator funkcije ostalih tastera. U praksi, to funkcioniše kao "Fn" taster na laptopu. Dok držite Storm TX dugme, ostalih sedam tastera ima alternativne funkcije i na taj način se udvostručuje broj funkcija bez potrebe za povećanjem broja fizičkih prekidača što bi samo izazvalo nepotrebnu konfuziju.


cm_storm_sentinel_iii_software_003.jpg


Nakon toga dolazimo i do LED podešavanja. Naravno, ovde je cilj da prilagodite Sentinel III svojim ličnim željama. Možete da dodeljujete boje određenim DPI vrednostima ili profilima, uz opciju podešavanja nijanse u celom RGB spektru što je unapređenje u odnosu na prethodnika koji je imao 7 fiksnih boja. Podešavanje se vrši putem RGB slajdera gde imate vrednost za svaku od primarnih boja u rasponu od 0 do 255. Takođe, jedino podešavanje za OLED displej je učitavanje sopstvenog logoa. Sličica mora da bude dimenzija 32x32 piksela u BMP formatu, a kako ovaj monohromatski displej nema mogućnost nikakvih gradijenata, samo 2D logoi imaju smisla, a mi smo kao primer učitali logo Benchmarka.


cm_storm_sentinel_iii_software_004.jpg

cm_storm_sentinel_iii_027_s.jpg


Sledeća podkategorija "Main Control" taba se odnosi na podešavanje senzora. Postoje četiri nivoa osetljivosti, a omogućeno je podešavanje DPI vrednosti za X i Y osu odvojeno, mada uvek mogu da se sinhronizuju što će za većinu biti primarni izbor. Ovde možete da odaberete vrednost za LOD i Angle Snapping, kao i skeniranje podloge kako bi se senzor prilagodio površini na kojoj se nalazi.


cm_storm_sentinel_iii_software_005.jpg


Na kraju, tu je podešavanje osetljivosti samog OS-a. Možete da ostavite ove vrednosti neizmenjene, ali isto tako možete i da se igrate sa podešavanjima različitih vrednosti. Očekivano, tu se nalazi i mogućnost izmene USB "polling rate" vrednosti.


cm_storm_sentinel_iii_software_006.jpg


Druga dva glavna tabova se odnose na podešavanje macro funkcija, kao i njihovo snimanje u "biblioteku". Macro kombinacije koje napravite, a ne koristite i ne želite da budu trenutno u memoriji samog miša, možete snimiti u PC i naknadno ih učitati što je vrlo praktično rešenje da se ove kombinacije ne snimaju stalno iznova.


cm_storm_sentinel_iii_software_007.jpg

cm_storm_sentinel_iii_software_008.jpg


Poslednja kartica je "support" i tu možete da odete na sajt proizvođača, proverite verziju softvera i zatražite podršku od strane proizvođača.


cm_storm_sentinel_iii_software_009.jpg

Pakovanje i oprema

Kutija je dizajnirana u stilu svih novijih modela. To znači da je potpuno crna, dok prednja strana otkriva miša. S obzirom na to da ima preklop, kada "otvorite" prednju stranu sa desne strane se otkriva miš iza providne plastike, a sa leve se nalazi solidan broj informacija. Zadnja strana je takođe opremljena kratkim informacijama i specifikacijama.

 

cm_storm_sentinel_iii_001_s.jpg

cm_storm_sentinel_iii_002_s.jpg

cm_storm_sentinel_iii_003_s.jpg

cm_storm_sentinel_iii_004_s.jpg

cm_storm_sentinel_iii_006_s.jpg

Oprema koja dolazi uz Sentinel III je spartanska, odnosno ne stiže ništa osim kratke propratne dokumentacije koja se sastoji od par strana informacija o mogućnostima miša i kako se te funkcije mogu aktivirati.

cm_storm_sentinel_iii_007_s.jpg

 

 

Utisci u radu, zaključak

Cooler Master Sentinel III je izuzetno dobar miš, koji karakteriše udoban oblik za sve ljubitelje palm gripa. Unapređenja u odnosu na prethodnika na prvi pogled se mogu okarakterisati kao suptilna, ali u svakodnevnom radu prave veliku razliku. Dok je ergonomija ostala neizmenjena, kvalitetnija završna obrada itekako ostavlja osmeh na licu. Senzor je fantastičan, a novi softver i prečice na samom mišu su praktično osmišljene tako da ćete se brzo navići na neke stvari koje ranije niste koristili.


cm_storm_sentinel_iii_008_s.jpg


Sa cenom od oko 60 EUR-a, Sentinel III je prilično povoljan imajući u vidu da mnogi konkurentski modeli nude manje po istoj ili čak većoj ceni. Pritom, Sentinel III nudi izuzetno dobro iskustvo tokom korišćenja i više od jednog rešenja koje je gotovo unikatno kako u klasi i van nje. Kada se sve to sabere, reč je o mišu koji bismo vrlo rado koristili na svakodnevnoj bazi i koji bi nam bio primarni miš na stolu.


cm_storm_sentinel_iii_award_s.JPG


Prednosti:

- Kvalitet izrade
- Završna obrada
- RGB osvetljenje
- OLED ekran
- Odličan senzor

Nedostaci:
- Dobro bi došla kutijica za tegove


Miša na test ustupio Cooler Master.

daresd Neregistrovan korisnik
Nema ga na trzistu. Hoce li ga biti uskoro? (zanemarimo Gi..tron, mislio sam na ozbiljnije firme)
dr.freeman Neregistrovan korisnik
Hm, ne vidim da je nešto opravdano skuplji od CM Storm Mizar a opet je par hiljada skuplji, eventualno to što ima tegiće.

Test: Asus Strix 2.0

Test: Logitech G633 Artemis Spectrum

10404
10405
10406
10407
10408
10409