Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master QuickFire XT

11.02.2014 20:35 | 1 Hardver
Test: Cooler Master QuickFire XT

Nakon nedavno predstavljene QuickFire TK Stealth na red je došla i druga nova mehanička tastatura iz Cooler Master kuhinje. Kompanija uporno niže odlične proizvode u ovom domenu, a QuickFire XT je tu da zadovolji potrebe korisnika koji su navikli na tradicionalnu tastaturu u svakom smislu. Naime, ideja je da se ne odstupa od dizajna na koji je većina korisnika navikla, a da se u priču dodaju kvalitet i taktilni osećaj "stare dobre mehanike".

Nebojša Todorović

Odmah se može videti prema samim kutijama da je QuickFire XT primetno veći od TK tastature što sugeriše da nije bilo potrebe za bilo kakvim kompromisima na polju organizacije tastera. Kompanija je upakovala svoj novi model uobičajenu kutiju kada govorimo o Storm seriji. Atraktivan dizajn sa povećim brojem informacija o samom proizvodu koji se nalazi unutra. Dopada nam se to što Cooler Master jasno naglašava da se radi o tastaturi sa "Cherry MX Blue" tasterima putem nalepnice koja ujedno daje i osnovne karakteristike ovog mehanizma.
 


Na zadnjoj strani se nalaze i karakteristike koje odvajaju QuickFire XT od ostalih. Izdržljivost mehaničkih tastera je prednosnost za koju valjda već svi znamo, ali vredi ponoviti da je ovaj tip prekidača deklarisan na 50 miliona aktivacija. Čelična ploča koja se nalazi unutar samog kućišta je takođe razlog za čvrstinu i trajnost svakog QuickFirea, a tu su i karakteristike kao što je Command Key Rate prilagođavanje i Full NKRO putem PS/2 interfejsa. Naravno, spisak se ne završava tu, jer QuickFire XT ima još dosta toga čime može da se pohvali. 

Sadržaj pakovanja je prilično bogat, barem kada su u pitanju druge tastature iz Storm porodice. Prisutno je kratko uputstva u formi prospekta umesto tipične "knjižice", ali toliko malo toga treba da se korisniku da na znanje pre korišćenja da je to lakše izvesti ukratko i uz propratne ilustracije. Tu su još i dodatni tasteri, alat za njihovo vađenje prilikom zamene, ojačani USB kabl i konvertor sa USB na PS/2 interfejs.Dodatni tasteri služe da zamene generičke i da daju jači naglasak na to da je reč o igračkoj tastaturi. Tu su crveni WASD koji praktično menjaju slova za strelice, a pored njih tu su i zamenski tasteri za "Windows" komande koji imaju Storm i Cooler Master logoe. Verujemo da će svaki igrač upravo ove "kapice" da iskoristi odmah nakon kupovine kako bi učinio izgled QuickFirea zanimljivijim.
 


 

Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model QuickFire XT
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Ne
 • Pozadinsko osvetljenje Ne
 • Dodatni tasteri Da
 • Profili Da
 • Masa 1100 grama
 • Dimenzije 440 x 132 x 29 mm
 • Garancija 2 godine
 

Nastavak

Ojačani kabl je sada još bolji nego kod ranijih modela. Deluje otpornije i čvršće, tako da je gotovo sigurno i robusniji u praksi, što je za posledicu imalo malo veću krutost. Zbog toga će vam trebati malo više vremena da ga "iskontrolišete", ali smatramo da je ovo unapređenje svakako dobrodošlo. Konektori su pozlaćeni u tradicionalnom maniru QuickFire tastatura, a isporučen je i PS/2 adapter koji omogućava da imate Full NKRO i podešavanje Key Command Ratea.
 


 

Veza se kod ove tastature obavlja preko konektora koji je smešten sa zadnje, umesto donje strane. Dopada nam se ova odluka, jer konektor čini pristupačnijim, a kako je reč o USB-u punih dimenzija, nema bojazni od habanja i ispadanja konektora kao što je to bilo u slučaju starijih modela gde se koristio mini-USB priključak na istom mestu. Iako možda ne deluje kao velika razlika, u praksi se pokazalo da je mini-USB dosta osetljiviji i upravo zbog toga ćete ga kod QuickFire TK naći sa donje strane gde je zaštićen kanalicama za kabl.
 


Gumirane nožice obezbeđuju maksimalno dobro prijanjanje na podlogu, a ostvareno trenje je dovoljno da tastatura ne kliza pod pritiskom. Njena težina takođe pomaže u stabilnosti i konačan rezultat je onakav kakav treba da bude. QuickFire XT je stabilan i zaista su male šanse da čak i u najvećem žaru borbe završi na drugom kraju stola. Dopada nam se logo u boji koji je svakako pozitivan detalj.
 


 

Kao što smo rekli, dodatne kapice za tastere se menjaju putem isporučenog alata koji odlično obavlja svoj posao. Kada smo ih skinuli, otkrili smo plave mehanizme kao što je i bilo označeno na pakovanju. Podsetimo se, ovi tasteri nisu za one koji preferiraju nizak nivo buke. Pre svega, ovaj mehanizam se oslanja na sistem koji ima jasan klik kada je aktiviran negde na pola puta. Pored toga, zbog malog otpora sličnog onom koji ima Cherry MX Red javlja se i dodatna buka prilikom udarca kapice o dno što praktično stvara dvostruku zvuk. Iako se nama izuzetno dopada, savetujemo vam da obavezno proverite u praksi kako vam se čine Cherry MX Blue mehanizmi. Takođe se posavetujte sa ukućanima ukoliko vam je PC u dnevnoj sobi, jer bi vrlo lako moglo da im zasmeta vaša duga sesija u Wordu ili nekom drugom tekst procesoru.
 


 

Zamenom kapica dobijate nešto agresivniji izgled, jer je uobičajeno za gejming tastature da imaju kombinaciju crne boje sa crvenim detaljima. Što se samih kapica tiče, ponadali smo se da će biti presvučene gumom kako bi recimo manje klizale pod prstima ili da će makar imati drugačiju površinu od ostalih kako biste ih napipali u mraku, ali je ta prilika propuštena. Da QuickFire XT ima sve osvetljene tastere to ne bi imalo nikakvu težinu, ali ovako moramo da primetimo da je propuštena očigledna prilika.
 

 

Zaključak

Iako je u pitanju tastatura koja nije imala za cilj minijaturizaciju, QuickFire XT je vrlo mala tastatura koja zauzima minimalnu količinu prostora imajući u vidu da nije imala nikakvih kompromisa kada je raspored u pitanju. Dugačka je svega 477, a široka 132 milimetara što omogućava da je smestite i na najmanje površine, a da vam to ostavi mesta i za miš sa strane. Konsturkcija je takva da nema nikakvih dodataka u vidu odmorišta za dlanove niti ima predviđene pozicije za njihovu ugradnju. Ovaj "old school" izgled će svakako nekima prijati, dok će oni koji su navikli na sve moderne udobnosti itekako umeti da prebace na račun ovog dizajna. Nama, recimo, ovo u potpunosti odgovara i autor ovog teksta upravo zbog toga koristi QuickFire TK, jer preferira minimalno zauzeće prostora na stolu. 

Što se tiče osvetljenja, ono je u potpunosti odsutno i jedino što ćete videti da svetli su "Num", "Caps" i "Scroll Lock" indikatori za koje su upotrebljene crvene LE diode. Takođe, na isti način je osvetljen i "F9" koji kao alternativnu funkciju ima zaključavanje "Windows" tastera i dok je ista u toku. Ostali funkcijski tasteri imaju multimedijalne komande što je svojevrsni standard kod QuickFire modela.
 


 

Numerički i centralni deo kod QuickFire XT-a nisu doživeli nikakvu reorganizaciju, jer za to nije bilo potrebe. Kao rezultat, dobili smo standardnu tastaturu koja će privući svakoga kome se recimo QuickFire TK (Stealth) recimo dopao, ali mu je smetao "sabijeni" numerički deo. Pristupanje je lako, a jedina dodatna funkcija je postavljena kod prvog reda tastera kojima birate "Repeat Rate" tastera u slučaju da ste povezali tastaturu putem PS/2 konektora sa matičnom pločom.
 

 

Zaključak

QuickFire TK sa sobom u velikoj meri donosi utisak vraćanja u prošlost, zbog veoma jednostavnog dizajna koji je identičan sa tastaturama iz prošlog veka. Nema nepotrebnih dodataka, žmureći možete da pogodite svaki taster i nema nikakvih iznenađenja i to će se starijim korisnicima svakako dopasti. Čak i zvuk tastera koji bude sećanja na tastature sa "telefonskim kablom" iz prošlog veka. Sa druge strane, praktično sve što moderne tehnologije donose sa sobom u vidu kvalitetnih Cherry MX Blue tastera, ojačanog kabla, punog NKRO moda, Repeat Rate sa podešavanjem i još mnogo toga je tu.
 


 

Sve to čini QuickFire XT specifičnim proizvodom koji će mnoge privući upravo gore pomenutim karakteristikama. Beskompromisni kvalitet uz dizajn koji se vraća korenima i svodi tastaturu na svoju esencijalnu funkciju, bez nepotrebnih dodataka koji su se godinama nagomilavali. Svako ko prepozna ovu vrednost neće mnogo razmišljati prilikom donošenja odluke.
 


Prednosti:

- Full N key rollover
- Repeat Rate podešavanje
- Svi tasteri su Cherry MX
- Kvalitetan kabl
- Kvalitet i izrada
- Sitni dodaci
- Razumne dimenzije iako je reč o mehaničkoj tastaturi

Nedostaci:

- Tasteri nisu osvetljeni
- Bez macro tastera

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master QuickFire TK Stealth

Test: Logitech m560

10203
10205
10206
10207
10208
10209