Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master QuickFire TK Stealth

05.02.2014 12:07 | 1 Hardver
Test: Cooler Master QuickFire TK Stealth

Cooler Master ubrzano uvećava svoju QuickFire porodicu, a dva prinove su QuickFire XT i QuickFire TK Stealth. Danas ćemo se pozabaviti potonjim modelom koji predstavlja dobro poznatu QuickFire TK mehaničku tastaturu u potpuno novom izdanju. Dobro poznata osnova i funkcionalnost najmanje mehaničke tastature u ponudi Cooler Mastera, ali je tu "kul" izgled, drugi Cherry prekidači, kao i kolorna šema.

Nebojša Todorović

Kompanija je upakovala svoj novi model uobičajenu kutiju kada govorimo o Storm seriji. Atraktivan dizajn sa povećim brojem informacija o samom proizvodu koji se nalazi unutra. Dopada nam se to što Cooler Master jasno naglašava da se radi o tastaturi sa "Cherry MX Brown" tasterima putem nalepnice koja ujedno daje i osnovne karakteristike ovog mehanizma. Na zadnjoj strani se nalaze i karakteristike koje odvajaju QuickFire TK Stealth od ostalih. Tu su "Phantom" tasteri koji nemaju oznake na uobičajenom mestu iz nekoliko razloga o kojima ćemo pričati kasnije, Full NKRO mod putem USB-a, kompaktan dizajn itd.
 


 

Sadržaj pakovanja je prilično skroman, a podrazumeva kvalitetni ojačani USB kabl i alat za vađenje tastera. Tu su i dva kratka uputstva u formi prospekta umesto tipičnih "knjižica", ali toliko malo toga treba da se korisniku da na znanje pre korišćenja da je to lakše izvesti ukratko uz slike. Ovo je standard kada su mehaničke tastature u pitanju, a naravno QuickFire TK Stealth je poslednja, ali i glavna stavka na ovom kratkom spisku. Kao što smo rekli kabl je ojačan kako se ne bi lako oštetio, što je jako bitno s obzirom na to da se jako dobro zna kako gejmeri tretiraju svoje periferije. Zanimljivo je i to da su konektori pozlaćeni, što realno gledano nema neke praktične vrednosti, ali je zanimljiv gest koji govori dosta o pažnji koju Cooler Master ulaže u svoje proizvode.


 

Dopada nam se način na koji je kabl osiguran kako ne bi bio oštećen na konektoru u slučaju naglog trzaja ili pada sa stola. Kroz vođice možete podesiti stranu na kojoj vam najviše odgovara da kabl izađe i time eliminisati potencijalno prelamanje. Činjenica da je kod prvih modela (Trigger) konektor bio na daleko manje zaštićenom mestu, je naterala Cooler Master da unosi inovacije na ovom polju i time konstantno unapređuje svoje proizvode.
 


Gumirane nožice obezbeđuju maksimalno dobro prijanjanje na podlogu, a ostvareno trenje je dovoljno da tastatura ne kliza pod pritiskom. Njena težina takođe pomaže u stabilnosti i konačan rezultat je onakav kakav treba da bude. QuickFire TK je stabilan i zaista su male šanse da čak i u najvećem žaru borbe završi na drugom kraju stola.
 


 

Kao i kod originalnog QuickFire-a TK i glavna karakteristika Stealth-a su dimenzije. Reč je o vrlo maloj tastaturi koja zauzima minimalnu količinu prostora za jednu mehaničku tastaturu. Dugačka je svega 377, a široka 138 milimetara što omogućava da je smestite i na najmanje površine, a da vam to ostavi mesta i za miš sa strane. Takođe, male dimenzije su praktične za nošenje sa sobom, a kako je izrađena od izuzetno kvalitetnih materijala i poseduje čelični okvir u unutrašnjosti mogućnosti habanja su veoma male. Uz svoje "Phantom" tastere, QuickFire TK Stealth će najverovatnije isto izgledati i posle 10 godina. U prilog ovoj tvrdnji ide i naš redakcijski QuickFire TK koji i posle tri godine izgleda kao da je juče kupljen (naravno, nakon malo pedantnijeg čišćenja). 

Naravno, smanjene dimenzije nose sa sobom i određene kompromise koji će verovatno odbiti određenu grupu korisnika. Ipak, manje dimenzije za tastaturu nužno znače da određeni komfor mora da se žrtvuje i tu nema dileme. Mi smo se vrlo brzo navikli na sve to, jer favorizujemo tastature koje ne zauzimaju dve trećine stola i staju u ranac po potrebi. Pre svega, reč je o numeričkom delu koji spaja strelice, "home", "delete", "insert" i sl. tastere, kao i same brojeve u jednu grupu. Ovo za sobom povlači da ćete vrlo često morati da menjate funkciju putem "NumLock" tastera, što će onima koji često posežu za numeričkim delom praviti problem.
 


 

Ukoliko često koristite ove tastere (npr. unošenje brojeva u Excel, kalkulator ili bilo šta slično) i pritom vam same dimenzije nisu broj jedan na listi prioriteta, savetujemo vam da sačekate QuickFire XT prikaz ili pogledajte tekst o nekoj od ranije predstavljenih CM tastatura.
 

 

Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model QuickFire TK
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Ne
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Dodatni tasteri Ne
 • Profili Da
 • Masa 800 grama
 • Dimenzije 377 x 138 x 33 mm
 • Garancija 2 godine
 

Nastavak...

 

Kao i svaka Cooler Masterova mehanička tastatura i ova ima mogućnost vađenja i zamene tastera za šta dolazi i odgovarajući alat u paketu. Jednostavan sistem vađenja omogućava da se ova radnja obavi brzo i bez imalo muke. Sve što je potrebno jeste da zavučete dva držača iza tastera i pomoću prstena ga izvadite. Najbolje od svega je to što se tasteri vade bez ikakvog otpora, a još lakše se i vraćaju na svoje mesto. Čak i ukoliko izgubite ovaj dodatak, relativno jednostavno je sve moguće uraditi i prstima.


Nakon vađenja tastera otkrivamo pomenute Cherry MX Brown mehanizme koje karakteriše srednji otpor, dok su u ostalim aspektima veoma slični Red verziji. Konkretno, mnogima će se Brown više dopasti od crvenih, jer vam se nikada neće desiti da se sami aktiviraju pod težinom prsta koja je dovoljna da "probudi" Cherry MX Red mehanizme. Što se zvuka tiče, on se javlja usled udara na dnu, a mnogu će reći da ovaj mehanizam poseduje i mali klik u odnosu na Red modele. Iako je to u teoriji tačno, u praksi je taj prelaz mehanizma koji stvara klik toliko lagan, da je praktično neprimetan za 90% korisnika. Konkretno, nama se dopada, kao što nam se dopada i Red verzija, s tim da sa Brown tasterima zaista imamo manje slučajnih pritisaka. Tasteri su laserski obeleženi i neće se javiti standardan problem koji muči svakog korisnika koji puno eksploatišu tastaturu, a to je brisanje oznaka. Ovo je odlična vest za sve koji preferiraju da im uređaj koji kupe nov ne izgleda izlizano već posle nekoliko meseci.
 


 

Za razliku od originalnog QuickFire TK, Stealth ne poseduje osvetljenje iza svakog tastera kako bi opravdao svoje ime. Samo par tastera je osvetljeno i to tamo gde je "najproblematičnije", a reč je o NumPad-u. Osvetljen je i "Fn" taster koji će vam takođe biti potreban u mraku, dok ostali tasteri nemaju svoje osvetljenje. Mi bismo voleli da vidimo i neki beli LED koji bi osvetlio samo okvir tastature, što bi pomoglo u boljem pozicioniranju šake na slepo. Tu su i belo osvetljene indikacije za NumLock, CapsLock i ScrollLock funkcije.
 

Iako su mnogi mislili da će Stealth biti rasterećen bilo kakvih oznaka to nije tačno, iako gornja površina tastera nije obeležena, oznake su pozicionirane tako da korisnik vidi sve sasvim jasno. Ostali će imati problem, jer već neko ko stoji do vas neće moći lako da prepozna koje tastere pritiskate. Naravno, ko bude lociran na suprotnoj strani tastature neće videti apsolutno ništa.


 

Ne smemo da zaboravimo ni N key roll over iliti mogućnost tastature da omogući da sve tastere možete pritisnuti odjednom i da ih računar registruje. Većina standardnih tastatura je ograničena na tri ili četiri pritisnuta tastera odjednom. Ukoliko vam iz bilo kog razloga ovo ne odgovara, postoji mogućnost da se NKRO promeni na šest. U praksi mi nismo našli razlog za ograničenje, jer zaista nema nekih realnih razloga za to.
 


 

Iako izgleda potpuno bazično QuickFire TK Stealth poseduje i multimedijalne tastere koji se aktiviraju putem funkcijskog tastera, a tu je i mogućnost zaključavanja "Windows" dugmeta što je karakteristika svake igračke tastature.
 

 

Utisci u radu i zaključak

Kada imate u vidu da je QuickFire TK Stealth namenjen određenoj grupi korisnika sa specifičnim potrebama teško je smisliti kritiku za ovu tastaturu. Istina, neko će se javiti da mu ne odgovara to što je numerički deo komplikovaniji u odnosu na tastature punih dimenzija. Istina, ali to bi bilo kao da kritikujete pikap zato što ima samo dva sedišta. Ukoliko vam tako nešto smeta, onda u startu ovaj model nije za vas. Male dimenzije i kompletan komfor u rasporedu tastera bi mogao da se dobije samo fizičkim smanjenjem tastera, što bi bio daleko gori kompromis od malo slabije organizovanog numeričkog dela. Isto važi i za osvetljenje, ukoliko vam ne odgovara kako je rešeno kod Stealth-a, tu je klasičan QuickFire TK.
 


 

Sve ostalo je, kao i kod, QuickFire TK-a na svom mestu i kao minijaturna tastatura koja treba da posluži u velikom broju situacija kao što su malo mesta na stolu, nošenje sa sobom i igranje na mestima van kuće, QuickFire TK Stealth je besprekoran. Poseduje kvalitet izrade koji mnoge druge proizvođače može da smesti u drugu ligu, kao i sve neophodne funkcije koje možete poželeti. Kada se sve sabere, dobija se sjajan proizvod koji će svima sa manjkom mesta omogućiti da osete čari mehaničke tastature uz prilično unikatan dizajn.
 

 

Prednosti:

- Full N key rollover
- Svi tasteri su Cherry MX
- Kabliranje
- Kvalitet i izrada
- Skrivene oznake

Nedostaci:

- Nisu svi tasteri osvetljeni (uslovno)
- Bez macro tastera
- Organizacija Numpada je trpela radi manjih dimenzija

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G103

Test: Cooler Master QuickFire XT

10203
10205
10206
10207
10208
10209