Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master QuickFire TK Stealth

05.02.2014 12:07 | 0 Hardver
Test: Cooler Master QuickFire TK Stealth

Cooler Master ubrzano uvećava svoju QuickFire porodicu, a dva prinove su QuickFire XT i QuickFire TK Stealth. Danas ćemo se pozabaviti potonjim modelom koji predstavlja dobro poznatu QuickFire TK mehaničku tastaturu u potpuno novom izdanju. Dobro poznata osnova i funkcionalnost najmanje mehaničke tastature u ponudi Cooler Mastera, ali je tu "kul" izgled, drugi Cherry prekidači, kao i kolorna šema.

Test: Cooler Master QuickFire TK Stealth

Nebojša Todorović

Kompanija je upakovala svoj novi model uobičajenu kutiju kada govorimo o Storm seriji. Atraktivan dizajn sa povećim brojem informacija o samom proizvodu koji se nalazi unutra. Dopada nam se to što Cooler Master jasno naglašava da se radi o tastaturi sa "Cherry MX Brown" tasterima putem nalepnice koja ujedno daje i osnovne karakteristike ovog mehanizma. Na zadnjoj strani se nalaze i karakteristike koje odvajaju QuickFire TK Stealth od ostalih. Tu su "Phantom" tasteri koji nemaju oznake na uobičajenom mestu iz nekoliko razloga o kojima ćemo pričati kasnije, Full NKRO mod putem USB-a, kompaktan dizajn itd.
 


 

Sadržaj pakovanja je prilično skroman, a podrazumeva kvalitetni ojačani USB kabl i alat za vađenje tastera. Tu su i dva kratka uputstva u formi prospekta umesto tipičnih "knjižica", ali toliko malo toga treba da se korisniku da na znanje pre korišćenja da je to lakše izvesti ukratko uz slike. Ovo je standard kada su mehaničke tastature u pitanju, a naravno QuickFire TK Stealth je poslednja, ali i glavna stavka na ovom kratkom spisku. Kao što smo rekli kabl je ojačan kako se ne bi lako oštetio, što je jako bitno s obzirom na to da se jako dobro zna kako gejmeri tretiraju svoje periferije. Zanimljivo je i to da su konektori pozlaćeni, što realno gledano nema neke praktične vrednosti, ali je zanimljiv gest koji govori dosta o pažnji koju Cooler Master ulaže u svoje proizvode.


 

Dopada nam se način na koji je kabl osiguran kako ne bi bio oštećen na konektoru u slučaju naglog trzaja ili pada sa stola. Kroz vođice možete podesiti stranu na kojoj vam najviše odgovara da kabl izađe i time eliminisati potencijalno prelamanje. Činjenica da je kod prvih modela (Trigger) konektor bio na daleko manje zaštićenom mestu, je naterala Cooler Master da unosi inovacije na ovom polju i time konstantno unapređuje svoje proizvode.
 


Gumirane nožice obezbeđuju maksimalno dobro prijanjanje na podlogu, a ostvareno trenje je dovoljno da tastatura ne kliza pod pritiskom. Njena težina takođe pomaže u stabilnosti i konačan rezultat je onakav kakav treba da bude. QuickFire TK je stabilan i zaista su male šanse da čak i u najvećem žaru borbe završi na drugom kraju stola.
 


 

Kao i kod originalnog QuickFire-a TK i glavna karakteristika Stealth-a su dimenzije. Reč je o vrlo maloj tastaturi koja zauzima minimalnu količinu prostora za jednu mehaničku tastaturu. Dugačka je svega 377, a široka 138 milimetara što omogućava da je smestite i na najmanje površine, a da vam to ostavi mesta i za miš sa strane. Takođe, male dimenzije su praktične za nošenje sa sobom, a kako je izrađena od izuzetno kvalitetnih materijala i poseduje čelični okvir u unutrašnjosti mogućnosti habanja su veoma male. Uz svoje "Phantom" tastere, QuickFire TK Stealth će najverovatnije isto izgledati i posle 10 godina. U prilog ovoj tvrdnji ide i naš redakcijski QuickFire TK koji i posle tri godine izgleda kao da je juče kupljen (naravno, nakon malo pedantnijeg čišćenja). 

Naravno, smanjene dimenzije nose sa sobom i određene kompromise koji će verovatno odbiti određenu grupu korisnika. Ipak, manje dimenzije za tastaturu nužno znače da određeni komfor mora da se žrtvuje i tu nema dileme. Mi smo se vrlo brzo navikli na sve to, jer favorizujemo tastature koje ne zauzimaju dve trećine stola i staju u ranac po potrebi. Pre svega, reč je o numeričkom delu koji spaja strelice, "home", "delete", "insert" i sl. tastere, kao i same brojeve u jednu grupu. Ovo za sobom povlači da ćete vrlo često morati da menjate funkciju putem "NumLock" tastera, što će onima koji često posežu za numeričkim delom praviti problem.
 


 

Ukoliko često koristite ove tastere (npr. unošenje brojeva u Excel, kalkulator ili bilo šta slično) i pritom vam same dimenzije nisu broj jedan na listi prioriteta, savetujemo vam da sačekate QuickFire XT prikaz ili pogledajte tekst o nekoj od ranije predstavljenih CM tastatura.
 

 

Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model QuickFire TK
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Ne
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Dodatni tasteri Ne
 • Profili Da
 • Masa 800 grama
 • Dimenzije 377 x 138 x 33 mm
 • Garancija 2 godine
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G103

Test: Cooler Master QuickFire XT

10203
10205
10206
10207
10208
10209