Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Quickfire Rapid-i

22.07.2014 11:36 | 1 Games
Test: Cooler Master Quickfire Rapid-i

Mehaničke tastature su apsolutni hit među igračima i ova "drevna" tehnologija se vratila na velika vrata sa Cherry MX mehanizmima koji su promenili scenu na tržištu tastatura. Cooler Master je rano usvojio novi pravac, pa sada može da se pohvali ogromnim arsenalom različitih modela u svojoj pondi. Novi modeli se redovno pojavljuju, a poslednji novitet nosi naziv QuickFire Rapid-i. Originalni QuickFire Rapid je već dugo vremena na tržištu, a reč je o najmanjoj mehaničkoj tastaturi koju Cooler Master ima u svom asortimanu. Ipak, novi Rapid nije samo kozmetičko osveženje, jer su implementirane i neke nove tehnologije iz Storm kuhinje. Neke su viđene od skora, ali jedna debituje na Rapid-i modelu

Nebojša Todorović

Pakovanje je relativno malo u skladu sa dimenzijama tastature, a izgled je tipičan za pripadnika Storm linije. Napred se nalazi slika tastature, a u desnom ćošku su vizuelno predstavljene stavke za koje proizvođač smatra da ističu njihov proizvod. Konkretno, pomenuti su braon Cherry MX prekidači, potpuno LED osvetljenje, NKRO i još dve mogućnosti vezane za pozadinsko osvetljenje tastature. Pozadi se nalazi nekoliko informacija u tekstualnom obliku, a pokriveno je nekoliko popularnih jezika.
 


 

Propratna oprema je spartanska i zaista nema mnogo toga da se kaže. Uz Rapid-i smo dobili kratka, ali jasna uputstva, alat za skidanje tastera i kabl. Sam kabl na jednom kraju ima klasičan USB priključak punih dimenzija, dok je na drugom kraju upotrebljen mikro-USB konektor koji se povezuje sa tastaturom. Ovo nam se nije previše dopalo. Dok pozdravljamo upotrebu što manjih priključaka na telefonima, tabletima i sličnim uređajima, za mehaničku tastaturu najviše volimo da vidimo veliki USB konektor. Zašto? Prost razlog je to što veliki USB konektor deluje znatno robusnije i otpornije, što je posebno bitno za gejmerske periferije koje se često surovo eksploatišu, barem u odnosu na obične "civilne" periferije. Sam kabl deluje neuništivo, jer ima pletenu zaštitu visokog kvaliteta, kao i same konektore koji su gumirani i ojačani.
 

Rapid-i deli dizajn sa originalnim Rapidom u potpunosti. U prevodu, reč je o omanjoj tastaturi, za standarde mehaničkih modela, koji svoje smanjene dimenzije može da zahvali nedostatku numeričke sekcije. Ovo će za pojedine korisnike svakako biti "dealbreaker", jer korisnici koji se oslanjaju na numerički deo u većoj meri jednostavno ne mogu da ga se odreknu. Sa druge strane ima onih kojima nije bitan, već prednost daju što manjoj površini tastature. Upravo za njih je Rapid-i dizajniran. Kompromisa na ostalim poljima nije bilo. Svaki taster je regularne veličine, ništa nije nepotrebno zbijeno, a jedino će taster "Enter" nekima biti mali. To je posledica toga što Cooler Master na naše tržište plasira isključivo ANSI modele, umesto tastatura sa ISO rasporedom.

 

Kvalitet tastature je na vrhunskom nivou što se lako oseti i pod prstima. Upotrebljena plastika je fenomenalna, a sami tasteri su laserski obeleženi. To znači da oznake neće izbledeti, niti postoji mogućnost da se obrišu. Posebno nam se dopada to što površina tastera ostavlja utisak da se na njima nalazi nekakav gumirani mikronanos. Sve u svemu, u kao i ostale QuickFire tastature i ova je napravljena da traje.
 


 

Nakon što smo uklonili nekoliko "kapica" otkrili smo Cherry MX prekidače braon boje. Brown je negde na pola puta između plavih i crnih tastera, rekli bismo. U praksi, mnogi tvrde da su Brown prekidači idealan balans između kucanja i gejminga. Cherry Brown, za razliku od Black prekidača, imaju mekani, taktilni udar kada se taster pritisne do polovine svog hoda, tako da pružaju određenu povratnu taktilnu informaciju. Ta povratna informacija je blaža (i zaista se manje oseća u praksi) u odnosu na Blue tastere. 

No, usled toga, i dalje postoji određeni nivo buke, viši nego kod Black tastera, ali opet manji nego kod Blue tastera. Kada se otpusti Brown taster, on pravi mekani klik koji se jasno čuje. Sve u svemu, zaista se može reći da su Brown tasteri negde na pola puta između Black i Blue tastera. Osim toga, treba primetiti da Brown tasteri zahtevaju manju aktivacionu silu u odnosu na Black ili Blue tastere. Ne naročito manju, ali opet manju. Ona iznosi 55 cN (centinjutna).
 


Svaki taster je pojedinačno osvetljen belim LE diodama. Postoji nekoliko režima rada, ali je sasvim izvesno da će vas klasično osvetljenje ili samo osvetljenje WASD tastera najviše zanimati. Sa ovim modelom se po prvi put pojavila i ActivLite tehnologija koja predstavlja još jedan novi mod na koji tastatura svetli. Malo je teže objasniti kako tačno ovaj način osvetljenja funkcioniše, nemoguće ga je prikazati na slici, pa je najbolje da ga demonstriramo kroz video klip. Osvetljenje svakog tastera se aktivira tek kada ga već pritisnete, tako da pri kucanju deluje kao da vas prati. Vrlo zanimljiv efekat koji nema preveliku funkcionalnu vrednost, ali zaista deluje interesantno. 

Nastavak...

QuickFire Rapid-i možda deluje kao potpuno bazična tastatura, ali ima nekoliko prečica koje su definisane kao alternativna funkcija F1-F12 tastera. Prva četiri su tu za kontrolu pozadinskog osvetljenja tastera, F5 do F8 služe za povećanje "Repeat Rate-a" i to od 1X do 8X. U suštini, reč je o funkciji nalik na turbo kod džojpeda. Nakon toga, od F9 do F12 alternativne funkcije ovih tastera služe kao prečice do macro profila koji se smeštaju unutar same tastature koja ima svoju memoriju od 128 KB. Treba pomenuti to da su čak i multimedijalni tasteri dostupni kao alternativna funkcija tastera "Insert", "Home", "End", "Delete", itd.

 


 

Što se hardverskih karakteristika Rapid-i tiče, on je unapređen kao i ostali novi modeli iz Storm linije. To konkretno podrazumeva novi 32-bitni procesor koji se zasniva na ARM arhitekturi. Njegova funkcija je da učini što brže izvođenje macroa, mada je bitna zbog toga što novi modeli mehaničkih tastatura imaju polling rate od 1000 ms, kao i full NKRO koji omogućava pritiskanje svih tastera istovremeno.
 


 

Sa zadnje strane Rapid-i tastature se nalazi CM Storm logo na jednom, odnosno mikro-USB priključak na drugom kraju. Smatramo da bi bilo bolje da je konektor lociran negde ispod same tastature, kao što je to učinjeno kod QuickFire TK, jer bi na taj način bio bolje zaštićen i bila bi manja šansa da se izvuče ukoliko slučajno cimnete tastaturu.
 


 

Sa donje strane se nalaze gumene stopice dovoljne površine i mekoće da mogu da naprave jako trenje. Imajući u vidu da Rapid-i teži gotovo ceo jedan kilogram, male su šanse da vam i u najvećem žaru borbe iskliza sa podloge. Za potrebe postavljanja pod ugao, tu su dve nožice čiji su vrhovi takođe gumirani.
 

 

Utisci u radu i zaključak

U praksi, ova tastatura će biti idealna za sve koji žele mehaničku tastaturu koja je kvalitetno izrađena, ima fenomenalno belo LED osvetljenje i pritom ne podrazumeva nijedan kompromis osim uklonjenog numeričkog dela. Za sve kojima je numerički deo obavezan i nemaju razloga da štede na prostoru, tu je niz alternativa u okviru Cooler Masterove ponude. Autor ovih redova preferira gotovo isključivo gejming tastatura manjeg formata, jer ne voli da mu ista zauzima veći deo radnog stola, a za potrebe igranja mu numerički deo tastature ne predstavlja nikakav faktor.
 


Na kraju, udobnost korišćenja je na visokom nivou, a jedino što nedostaje svim manjim modelima je odmorište za dlanove, pa to imajte u vidu prilikom donošenja odluke. U svakom drugom smislu korisničko iskustvo na Rapid-i tastaturi je odlično. Belo osvetljenje zaista izgleda jako atraktivno, posebno u kombinaciji sa ActivLite tehnologijom. Naravno, ovaj mod će verovatno biti isključivo korišćen kada vam neko dođe u goste i želite da ga impresionirate, a u suprotnom ćete koristiti tradicionalno puno osvetljenje što je i logično. Za one koji su preskočili deo teksta gde smo pisali o ActivLite-u, ovde ćemo još jednom prikazati video koji demonstrira kako ova tehnologija radi.
 


Sve u svemu, ukoliko cena novog Rapida ne bude znatno veća nego ona koja je karakterisala prethodnika, nema dileme da je osveženje idealan izbor za sve one koji traže mehaničku tastaturu malog formata.


Prednosti:

- Full N key rollover
- Svi tasteri su Cherry MX
- Kvalitet izrade
- Svi tasteri osvetljeni pojedinačno
- ActivLite tehnologija izgleda simpatično

Mane:

- Nema odmorište za dlanove
- Nema numerički deo


Tastaturu na test ustupio Cooler Master

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Kingston HyperX Cloud

Test: Cooler Master Storm Resonar

10404
10405
10406
10407
10408
10409