Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Quickfire Rapid-i

22.07.2014 11:36 | 0 Games
Test: Cooler Master Quickfire Rapid-i

Mehaničke tastature su apsolutni hit među igračima i ova "drevna" tehnologija se vratila na velika vrata sa Cherry MX mehanizmima koji su promenili scenu na tržištu tastatura. Cooler Master je rano usvojio novi pravac, pa sada može da se pohvali ogromnim arsenalom različitih modela u svojoj pondi. Novi modeli se redovno pojavljuju, a poslednji novitet nosi naziv QuickFire Rapid-i. Originalni QuickFire Rapid je već dugo vremena na tržištu, a reč je o najmanjoj mehaničkoj tastaturi koju Cooler Master ima u svom asortimanu. Ipak, novi Rapid nije samo kozmetičko osveženje, jer su implementirane i neke nove tehnologije iz Storm kuhinje. Neke su viđene od skora, ali jedna debituje na Rapid-i modelu

Cooler Master Quickfire Rapid-i

Nebojša Todorović

Pakovanje je relativno malo u skladu sa dimenzijama tastature, a izgled je tipičan za pripadnika Storm linije. Napred se nalazi slika tastature, a u desnom ćošku su vizuelno predstavljene stavke za koje proizvođač smatra da ističu njihov proizvod. Konkretno, pomenuti su braon Cherry MX prekidači, potpuno LED osvetljenje, NKRO i još dve mogućnosti vezane za pozadinsko osvetljenje tastature. Pozadi se nalazi nekoliko informacija u tekstualnom obliku, a pokriveno je nekoliko popularnih jezika.
 


 

Propratna oprema je spartanska i zaista nema mnogo toga da se kaže. Uz Rapid-i smo dobili kratka, ali jasna uputstva, alat za skidanje tastera i kabl. Sam kabl na jednom kraju ima klasičan USB priključak punih dimenzija, dok je na drugom kraju upotrebljen mikro-USB konektor koji se povezuje sa tastaturom. Ovo nam se nije previše dopalo. Dok pozdravljamo upotrebu što manjih priključaka na telefonima, tabletima i sličnim uređajima, za mehaničku tastaturu najviše volimo da vidimo veliki USB konektor. Zašto? Prost razlog je to što veliki USB konektor deluje znatno robusnije i otpornije, što je posebno bitno za gejmerske periferije koje se često surovo eksploatišu, barem u odnosu na obične "civilne" periferije. Sam kabl deluje neuništivo, jer ima pletenu zaštitu visokog kvaliteta, kao i same konektore koji su gumirani i ojačani.
 

Rapid-i deli dizajn sa originalnim Rapidom u potpunosti. U prevodu, reč je o omanjoj tastaturi, za standarde mehaničkih modela, koji svoje smanjene dimenzije može da zahvali nedostatku numeričke sekcije. Ovo će za pojedine korisnike svakako biti "dealbreaker", jer korisnici koji se oslanjaju na numerički deo u većoj meri jednostavno ne mogu da ga se odreknu. Sa druge strane ima onih kojima nije bitan, već prednost daju što manjoj površini tastature. Upravo za njih je Rapid-i dizajniran. Kompromisa na ostalim poljima nije bilo. Svaki taster je regularne veličine, ništa nije nepotrebno zbijeno, a jedino će taster "Enter" nekima biti mali. To je posledica toga što Cooler Master na naše tržište plasira isključivo ANSI modele, umesto tastatura sa ISO rasporedom.

 

Kvalitet tastature je na vrhunskom nivou što se lako oseti i pod prstima. Upotrebljena plastika je fenomenalna, a sami tasteri su laserski obeleženi. To znači da oznake neće izbledeti, niti postoji mogućnost da se obrišu. Posebno nam se dopada to što površina tastera ostavlja utisak da se na njima nalazi nekakav gumirani mikronanos. Sve u svemu, u kao i ostale QuickFire tastature i ova je napravljena da traje.
 


 

Nakon što smo uklonili nekoliko "kapica" otkrili smo Cherry MX prekidače braon boje. Brown je negde na pola puta između plavih i crnih tastera, rekli bismo. U praksi, mnogi tvrde da su Brown prekidači idealan balans između kucanja i gejminga. Cherry Brown, za razliku od Black prekidača, imaju mekani, taktilni udar kada se taster pritisne do polovine svog hoda, tako da pružaju određenu povratnu taktilnu informaciju. Ta povratna informacija je blaža (i zaista se manje oseća u praksi) u odnosu na Blue tastere. 

No, usled toga, i dalje postoji određeni nivo buke, viši nego kod Black tastera, ali opet manji nego kod Blue tastera. Kada se otpusti Brown taster, on pravi mekani klik koji se jasno čuje. Sve u svemu, zaista se može reći da su Brown tasteri negde na pola puta između Black i Blue tastera. Osim toga, treba primetiti da Brown tasteri zahtevaju manju aktivacionu silu u odnosu na Black ili Blue tastere. Ne naročito manju, ali opet manju. Ona iznosi 55 cN (centinjutna).
 


Svaki taster je pojedinačno osvetljen belim LE diodama. Postoji nekoliko režima rada, ali je sasvim izvesno da će vas klasično osvetljenje ili samo osvetljenje WASD tastera najviše zanimati. Sa ovim modelom se po prvi put pojavila i ActivLite tehnologija koja predstavlja još jedan novi mod na koji tastatura svetli. Malo je teže objasniti kako tačno ovaj način osvetljenja funkcioniše, nemoguće ga je prikazati na slici, pa je najbolje da ga demonstriramo kroz video klip. Osvetljenje svakog tastera se aktivira tek kada ga već pritisnete, tako da pri kucanju deluje kao da vas prati. Vrlo zanimljiv efekat koji nema preveliku funkcionalnu vrednost, ali zaista deluje interesantno. 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Kingston HyperX Cloud

Test: Cooler Master Storm Resonar

10404
10405
10406
10407
10408
10409