Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master NovaTouch TKL

24.11.2014 21:19 | 2 Hardver
Test: Cooler Master NovaTouch TKL

Mnogi poznavaoci mehaničkih tastatura su veliki ljubitelji Topre prekidača. Ovi prekidači dele sličnosti između klasične "mehanike" i membranskih tastera kombinujući najbolje od oba sveta. Rezultat je specifičan doživljaj koji mnogi iskusni korisnici smatraju nezamenjivim. Cooler Master nije do skoro imao ni jedan model baziran na ovim prekidačima, a konačno, sada je tu NovaTouch TKL. Pogledajmo kako se ovakva tastatura ponaša u praksi...

Nebojša Todorović

Pakovanje u kom NovaTouch TKL stiže je najelegantnije od svih u kome smo imali prilike da dobijemo neku od CM tastatura. Tu je kutija sa debelim zidovima sa primetno kvalitetnijom površinom, tako da odmah možete da zaključite da je reč o elitnom proizvodu. To nažalost u isto vreme daje jasnu sugestiju da nije reč o proizvodu iz cenovno pristupačne kategorije.

cm_novatouch_tkl_001_s.jpg

cm_novatouch_tkl_003_s.jpg

cm_novatouch_tkl_004_s.jpg

cm_novatouch_tkl_006_s.jpg

Otvaranjem kutije dolazimo do udobno smeštene tastature, dok se sva dodatna oprema nalazi ušuškana u dnu. Debeli sunđer u ovom pakovanju jasno ukazuje da gotovo da ne postoji mogućnost od oštećenja u transportu.

Pakovanje u kom NovaTouch TKL stiže je najelegantnije od svih u kome smo imali prilike da dobijemo neku od CM tastatura

Sadržaj kutije je relativno skroman, ali i uobičajen za mehaničke tastature. Prvo na šta nailazimo je krakta dokumentacija, odnosno uputstvo koje ne može biti kraće. Tu je specifično dizajniran alat za skidanje kapica koji funkcioniše nešto drugačije u odnosu na onaj koji se koristi za CherryMX bazirane modele.

 cm_novatouch_tkl_007_s.jpg

cm_novatouch_tkl_008_s.jpg

Takođe, CM isporučuje gumene o-ringove koji služe kao odbojnici za one koji ne vole "bottoming" efekat mehaničkih tastatura. Ne možemo to u potpunosti da razumemo, jer je upravo taj efekat i zvuk koji proizilazi iz njega deo esencijalnog iskustva sa ovim tipom periferija. Ipak, jasno nam je da u krajnjoj liniji mlađi naraštaji koji nisu odrasli uz ovaj zvuk, preferiraju da on bude zamaskiran i buka redukovana.

cm_novatouch_tkl_010_s.jpg

Na kraju, tu je i "microUSB to USB" kabl sa pletenim ojačanjem. Njegova dužina iznosi 1.8 metara, a deluje izuzetno robusno, tako da će sam kabl zasigurno izdržati godine torture. Ipak, javlja nam se određena nelagoda kada pogledamo microUSB konektor koji nam nikada neće delovati pouzdano, ako ništa drugo, barem zbog svojih dimenzija i činjenice da izgleda podložno oštećenjima. Verujemo da je Cooler Master promislio pre nego što se odlučio na ovaj interfejs, ali mi bismo i dalje više voleli da NovaTouch TKL koristi USB konektor punih dimenzija.

cm_novatouch_tkl_009_s.jpg

CM NovaTouch TKL - Tastatura

Sama tastatura deluje na prvi pogled potpuno obično. Naoko, reč je o tipičnoj mehaničkoj tastaturi koja nema numerički deo, pozadinsko osvetljenje, pa čak ni makro tastere. Verovatno ste pomislili da smo upravo negirali postojanje svih gejmerima zanimljivih karakteristika, što je donekle tačno.

cm_novatouch_tkl_011_s.jpg

Konkretno, ovaj model poseduje 1000 Hz "polling rate", N Key Rollover, zaključavanje Windows tastera, pa čak i povećanje "Repeat Rate" vrednosti do 8X putem jednostavne rečice direktno na tastaturi. Pored ovih funckija, pomenuti Topre prekidači su glavni adut ovog modela, a kasnije ćemo mu se detaljnije posvetiti.

cm_novatouch_tkl_012_s.jpg 

Naoko, reč je o tipičnoj mehaničkoj tastaturi koja nema numerički deo, pozadinsko osvetljenje, pa čak ni makro tastere

Dakle, ispred sebe imamo kvalitetnu tastaturu koja je izrađena izuzetno čvrsto, od materijala koji odaju utisak izdržljivosti baš kao i ostali Cooler Master proizvodi iz ove kategorije. Ova tastatura ne poseduje "NumPad", što je odato još u sufiksu TKL koji je nastao kao skraćenica od izraza "TenKeyLess".

 cm_novatouch_tkl_013_s.jpg

cm_novatouch_tkl_016_s.jpg

Da li je ovo dobro ili loše zavisi samo od vaših potreba i vizije kako jedna tastatura treba da izgleda. U slučaju da želite da vam miš bude bliže zbog igre ili posla, numerički deo je višak. Isto važi i za one koji ga jednostavno ne koriste, a pritom nemaju preterano mnogo mesta na radnom stolu. Sa druge strane, ukoliko vršite pretežno unos upravo ovim putem, onda je "NumPad" imperativ i tastatura bez njega nije opcija. U svakom slučaju, ovo se može posmatrati kao prednost ili mana isključivo u zavisnosti od vas i vaših potreba.

Ova tastatura ne poseduje "NumPad", što je dodato još u sufiksu TKL koji je nastao kao skraćenica od izraza "TenKeyLess"

MicroUSB konektor je lociran na zadnju stranu i postavljen je pod uglom od 90 stepeni. Ne znamo koliko je pametno izveden ceo ovaj aspekt tastature. Pre svega, nismo fanovi minijaturnog USB konkektora koji je izložen uz priključak na kablu koji je postavljen pod uglom od 90 stepeni bez mogućnosti da promenite stranu. Čudno rešenje i nismo sigurni da nam se dopada.

 cm_novatouch_tkl_021_s.jpg

cm_novatouch_tkl_023_s.jpg

Stopice su odlično odrađene iako imaju samo jedan položaj. On je podešen pod uglom od nekih 15-ak stepeni, a pritom su stopice kvalitetno gumirane i tastatura ne kliza ni na jednoj ravnoj podlozi.

 cm_novatouch_tkl_018_s.jpg

cm_novatouch_tkl_019_s.jpg

CM NovaTouch TKL - Topre 45G

Sa ovom tastaturom smo imali veliku sreću da se upoznamo na jako duge staze i preliminarni primerak nam je bio dostupan još pre gotovo dva meseca. Ovo je imalo jako velikog uticaja na stav prema ovom modelu, jer smo imali prilike da se kvalitetno upoznamo sa njim i da prođemo sve faze, od prvog kontakta, preko privikavanja, do potpune spoznaje svih kvaliteta i nedostataka što nije uvek (najčešće) slučaj.

 cm_novatouch_tkl_017_s.jpg

Kvalitet samih kapica i tastera je na vrlo visokom nivou i u skladu sa onim na šta nas je proizvođač navikao. Sa druge strane, ukoliko vam iz bilo kog razloga ne odgovaraju kod većine Topre baziranih prekidača mogli biste samo da očajavate posebno ukoliko ste ograničeni na naše tržite. Naime, kapice koje Topre modeli poseduju su specifične i nisu kompatibilne sa CherryMX kapicama.

cm_novatouch_tkl_028_s.jpg

Sa jedne strane imate mekoću bez frikcije koju ima mehanika, a sa druge izdržljivost od 60+ miliona aktivacija, zvuk i taj mehanički osećaj koji imate kod mehaničkih tastera

Cooler Master je predupredio ovaj problem, pa je redizajnirao Topre prekidače omogućavajući im da koriste klasični CherryMX modele. Ovo drastično povećava funkcionalnost NovaTouch TKL tastature u odnosu na ostale modele koji koriste isti mehanizam. Ovo je upravo razlog zašto CM navodi svoje prekidače kao "Hibridne kapacitivne" umesto da jednostavno kažu Topre.

 cm_novatouch_tkl_027_s.jpg

U suštini se radi o Topre 45G svičevima. S obzirom da ih ranije nismo sretali, moramo priznati da su nam doneli potpuno novo iskustvo u kucanju. Jednako kao kada smo prvi put prešli sa membrane na mehaniku. Razlog za to je to što donose najbolje od oba sveta. Sa jedne strane imate mekoću bez frikcije koju ima mehanika, a sa druge izdržljivost od 60+ miliona aktivacija, zvuk i taj mehanički osećaj koji imate kod mehaničkih tastera.

 cm_novatouch_tkl_024_s.jpg

Cooler Master naglašava da je ovo ujedno i jedna od najbržih dostupnih tastatura zbog brzine aktivacije koje tri puda veća od CherryMX prekidača

Kako bismo vam što bolje dočarali, Topre prekidači se nalaze negde između Cherry MX RED i BROWN modela. Hod je isti i iznosi 4mm, a aktivacija se dešava kada sferna membrana praktično implodira što se dešava posle 1mm hoda. Posle toga otpor je linearan i podseća najviše na Cherry MX RED.

 cm_novatouch_tkl_025_s.jpg

Cooler Master naglašava da je ovo ujedno i jedna od najbržih dostupnih tastatura. Brzina aktivacije je tri puta veća od CherryMX prekidača. Ovo je teško proveriti na neki egzaktni način, ali kao što je u kucanju NovaTouch TKL izuzetno responsivna, isto važi i za igre. U ovom smislu, profesionalni gejmeri bi trebali da budu dodatno rasterećni zbog odličnog odziva tastature, ali najiskrenije mislimo da će ovo samo profesionalni igrači da detektuju, jer nema "mehanike" koja nije dovoljno brza za igre.

cm_novatouch_tkl_026_s.jpg

Zaključak

Za naše pojmove ovo je najudobnija tastatura koju smo imali prilike da koristimo. Do sada smo se susreli sa gotovo svim CherryMX rešenjima i mnogim ergonomskim tastaturama, ali kako god okrenemo NovaTouch TKL je posebna. Manje grešaka, veći broj reči u minuti, manje zamora i mnogo drugih dobitaka u odnosu na dosadašnje tastature sa kojima smo se sretali.

 cm_novatouch_tkl_016_s.jpg

Nema dileme da je reč o skupoj tastaturi i očekivana cena od nekih 170 evra zaista nije mala. Oni koji se vode trendovima će prebaciti na račun nedostatka LED osvetljenja, numeričkog dela i drugih "sitnica".

NovaTouch TKL pruža beskompromisno iskustvo u korišćenju koje nije uporedivo sa bilo kojom drugom tastaturom koju smo imali prilike da koristimo

Kažemo sitnica, jer treba napomenuti da je ovo jedna od najpovoljnih Topre baziranih tastatura na tržištu, a koja pritom pruža beskompromisno iskustvo u korišćenju koje nije uporedivo sa bilo kojom drugom tastaturom koju smo imali prilike da koristimo. Nakon što se priviknete i imate maratonske sesije kucanja shvatićete zašto je cena visoka i sve će imati mnogo smisla. Pritom, ne govorimo kao neko ko je prešao sa "obične" tastature na NovaTouch TKL, već smo napravili korak sa ozbiljnog modela koji ima CherryMX Red svičeve. Čak i pored svega toga, skok u udobnosti i doživljaju je neverovatno veliki.

 award_cm_novatouch_tkl_s.JPG

Stoga, svako kome tastatura predstavlja alat u smislu zarađivanja za život od kucanja ili usled potreba u vidu gejminga, NovaTouch TKL će biti veliko unapređenje koje će opravdati i poslednji uloženi dinar. Zglobovi i šake će vam zahvaliti, a užitak i/ili performanse, u čemu god je koristite, će biti na primetno višem nivou.


Prednosti:

- Najbolji doživljaj pri kucanju koji smo ikada imali
- Topre prekidači sa podrškom za CherryMX kapice
- Kvalitet izrade
- Praktične dimenzije

Nedostaci:
- MicroUSB konekcija ne deluje previše robusno
- Pozadinsko osvetljenje bi dobro došlo


Tastaturu na test ustupio Cooler Master Balkan.

3MaJ Član postova: 283
Постоји ли место у Србији где тастатура може да се проба, или је ово самo paper launch?

Test: CM Storm Mizar i Alcor

Test: Rapoo bežične tastature

10203
10205
10206
10207
10208
10209