Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Nepton 280L

22.04.2014 13:19 | 1 Hardver
Test: Cooler Master Nepton 280L

Cooler Masterova Seidon serija vodenih hlađenja je postigla odličan rezultat na tržištu zahvaljujući povoljnoj ceni i solidnim performansama. Motivisan uspehom ove linije kulera, Cooler Master se odlučio da nastavi sa predstavljanjem novih modela. Reč je o Nepton porodici vodenih "All-in-one" sistema od kojih se očekuje da nam donesu još bolje performanse u termalnim, ali i akustičnim aspektima. Prvi na testu nam se našao Nepton 280L koji je ujedno i fizički najveći od svih dosadašnjih sistema u ponudi ove kompanije. Da li ovde važi pravilo "veće je bolje" ostaje da saznamo u nastavku

Nebojša Todorović

Nepton 280L je zamišljen kao veliki i napredan "All-in-one" sistem dizajniran sa naglaskom na performansama. Ideja je da se korisnicima obezbede što niže temperature procesora, uz relativno nizak nivo buke koji ruku na srce u ovom slučaju nije apsolutni prioritet. Kao i obično dimenzije hlađenja rastu pomalo sa svakom novom iteracijom ili generacijom, pa je to bio slučaj i ovog puta. Oznaka 280L je nastala upravo iz razloga, jer se ovaj Nepton oslanja na veliki radijator sa dva ventilatora od po 140 mm. Naravno, to se ne može sabrati bukvalno, ali za potrebe označavanja kompanije može da posluži svrsi. 

Cooler Master je više pažnje posvetio dizajnu ovom prilikom, što je sasvim očigledno ukoliko ga uporedite sa prethodnim generacijama. Ovo je bilo neophodno, jer mnoge konkurencijske kompanije imaju svoje modele za ovu godinu koji su takođe vrlo atraktivnog dizajna. Upotrebljeni su novi, redizajnirani, ventilatori, crni radijator veće debljine ne go ranije, kao i vodeni blok/pumpa koji su svedeni u jedno kućište sa osvetljenim okvirom oko logoa kompanije. Jednostavno, ali upečatljivo.
 


 

U kutiji poput onih koje se koriste za patike nam je stigao Nepton 280L. Kutija je veoma informativna, jer na sebi ističe niz karakteristika proizvoda koji su istaknuti različitim simbolima. Tu je i poređenje sa referentnim kulerom za Intelovu platformu, što će ruku na srce biti korisno samo najvećim laicima. Ipak, na bočnoj strani mogu da se pronađu detaljne specifikacije poput onih na zvaničnom sajtu što svakako može da pomogne ukoliko se nađete na licu mesta kada donosite finalnu odluku o kupovini bez prethodnog informisanja.
 


 

Unutar kutije prvo zatičemo kesicu sa velikim brojem šrafova i raznih drugih dodataka zajedno sa kratkim uputstvom koje zaista ne treba da bude duže. Naime, sistem montaže kod vodenih hlađenja je kod Cooler Mastera doveden do savršenstva. Montaža je izuzetno brza i laka, a što je najbitnije veoma čvrsto i sigurno drži blok/pumpu. U ovoj disiplini Cooler Master zaista mnogima može da drži lekcije, a i konkurencija teško može da postane bolja. Samo jednako dobra. Tu jako puno znači to što je blok relativno malih dimenzija u odnosu na nove i sve veće "tower" kulere kojima je sve teže prići u dnu radi montaže na soket.
 


 

Nakon toga, dolazimo i do ventilatora. U pakovanju su isporučena dva komada od 140 mm, a reč je o JetFlo modelima koji na papiru obećavaju prilično dobre performanse. Imaju 4pin konektore za PWM kontrolu, raspon od 800-2000 obrtaja u minuti i specifikovani su na maksimalnih 122 CFM uz dobar pritisak vazduha. Kao kompromis na drugoj strani dolazi povećana deklarisana buka sa minimalnih 21 dBA i maksimalnih 39 dBA pri 2000 obrtaja u minuti. 

Radijator ima prilično velike dimenzije koje iznose 311 x 139 x 30 milimetara. Upravo zahvaljujući tome na njega mogu da se smeste dva ventilatora od 140 mmm. Pritom, korisnik može da doda još dva kako bi napravio "push-pull" konfiguraciju i time dodatno poboljšao performanse. Ne verujemo da će mnogi korisnici ići toliko daleko, jer je reč o AiO sistemu koji i u fabričkoj konfiguraciji pruža odlične performanse. Radijator je izrađen od aluminijuma sa veoma mekanim rebrima uz solidnu završnu obradu. Radijator sa povećanim brojem kanala kojih ima 14 i debljinom od 30 mm dobija bolji toplotni kapacitet od najvećeg Seidona. Dopada nam se to što Cooler Master garantuje da korisnik nema potrebe za bilo kakvim održavanjem u pogledu rashladne tečnosti.
 

 

Pumpa poseduje poprilično bolje specifikacije od one koju smo sretali kod Seidona. Cooler Master obećava 35% veći protok u odnosu na prethodnika uz zadržavanje relativno niskog nivoa buke koji bi trebao da bude manji od 25 dBA. Čak je i samo kućište masivnije i veće od prethodnika što sugeriše da je ono što CM navodi istinito. Takođe upotrebljena su i podugačka FEP creva koja imaju manji stepen disipacije tečnosti, zahvaljujući svom dizajnu i debelim zidovima. Upotreba dužih creva olakšava i montažu unutar kućišta zahvaljujući većoj fleksibilnosti, a veći promer bolji protok. Blok je izrađen od bakra i vrlo je masivan. Kontaktnoj površini nije posvećeno baš previše paženje u završnoj obradi, ali je i dalje sve na očekivanom nivou.
 


 

 

Specifikacije
  • Proizvođač Cooler Master
  • Model Nepton 280L
  • Tip Vodeni
  • Kompatibilnost Intel LGA 2011, 1366, 1150,1155, 1156, 775
    AMD Socket FM2, FM1, AM3+, AM3, AM2
  • Ventilator 140mm
  • Brzina ventilatora 800~2000 RPM (PWM) ± 10%
  • Maksimalan protok vazduha 54~122.5 CFM ± 10%
  • Dimenzije 75 x 69.8 x 49.1 mm
 

 

 

Rezultati testova

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 2500K @ 4500 MHz,
Matična ploča: ASUS P8Z77-V (Intel PZ77),
RAM: 2x4GB AMD Memory Entertainment Edition 1600MHz DDR3
HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB
Napajanje: PC Power & Cooling Silencer Mk III 750 W
Drajveri:  NVIDIA ForceWare 337.50


Za potrebe testiranja koristili smo našu standardnu test konfiguraciju, a poređenje smo izvršili sa dva kvalitetna vazdušna kulera. Prvi je iz iste kuće, a reč je o nedavno testiranom Cooler Master V8 GT modelu, dok je drugi pouzdani redakcijski NH-U14S potpisan od strane Noctue. Oba ova kulera predstavljaju "performace" kulere koji se veoma lako nose sa kontrolisanjem temperatura koje disipira Core i5 2500K podešen na 4.5 GHz pri naponu od 1.345 V. Ipak, vodeno hlađenje je korak napred u odnosu na oba, posebno kada se uzme u obzir koliko se Nepton manje "napreže" da bi postigao nižu temperaturu.


Stock - Nepton 280L vs V8 GTS

Stock - Nepton 280L vs Noctua NH-U14S

Overklok - Nepton 280L vs V8 GTS

Overklok - Nepton 280L vs Noctua NH-U14S

 

 

Zaključak testa

Nepton 280L se tokom testiranja pokazao odlično i zaista je reč o hlađenju kakvo bismo voleli da vidimo na našem stolu. Cooler Master je napravio veliki napredak u odnosu na Seidon seriju time što je povećao prečnik creva, upotrebio snažniju pumpu, pa na kraju i veći radijator. To se može zaključiti i na osnovu činjenice da se "oseća" da prilično lako izlazi na kraj sa našim overklokovanim procesorom. 

Istina, nije nikako reč o najtišem vodenom hlađenju, jer dok je pumpa i dalje veoma tiha, JetFlo 140 ventilatori nisu nikako u kategoriji tihih. Oni su tu da naprave veliki protok vazduha uz veliki pritisak i jednostavno nisu dizajnirani kao tiho rešenje. Naravno, uz neoverklokovan sistem koji ne zahteva veliku investiciju u smislu broja obrtaja, Nepton 280L će biti dovoljno tih da neće biti onih koji se žale. Ipak, u slučaju da ga koristite zbog velikog potencijala domenu hlađenja uz neki ozbiljniji i overklokovan procesor, ekstremne performanse ćete platiti nešto većim stepenom buke. Naravno, mi pričamo iz ugla korisnika sa otvorenom platformom, tako da verujemo da će oni sa kvalitetnim i dobro zvučno izolovanim kućištem imati malo razloga za brigu.
 


 

Kada se sve sabere i oduzme, Nepton 280L je fenomenalno "All-in-one" rešenje za svakoga ko ne želi da pravi sopstveni vodeni sistem od nule. Cooler Master je napravio unapređenja tamo gde su bila najpotrebnija i rezultat su izuzetno niske temperature, kvalitetna izrada i pouzdan rad. Mi bismo ga rado menjali za vazdušno hlađenje koje trenutno koristimo.


Prednosti:

- Odlične performanse
- Fleksibilnost
- Veliki napredak u odnosu na Seidon


Nedostaci:

- JetFlo 140 venitlatori malo bučniji u višim obrtajima


Kuler na testiranje ustupio Cooler Master.

Komentari

0 Dodaj komentar

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine kućišta

Uporedni test: kućišta od 60 do 100 evra

10203
10205
10206
10207
10208
10209