Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MM731 i MM730 (Video)

23.10.2021 12:34 | 0 Hardver
Test: Cooler Master MM731 i MM730 (Video)

Dobar miš je definitivno neophodan alat u arsenalu svakog ozbiljnog gamera, a Cooler Master kroz svoje MM730 i MM731 modele donosi kombinaciju male težine, modernih senzora i mobilnosti sa ciljem podizanja performansi igrača na naredni nivo.

Iako vam na našem kanalu redovno predstavljamo nove modele gaming monitora, prošlo je sada već prilično vremena od kada smo poslednji put testirali neki gaming miš.
 
 
Ruku na srce, miševi i nisu kategorija uređaja u kojoj se baš često dešavaju neke tektonske promene, pa dobar deo modela ume da bude samo blago osvežavanje ponude i da donese neke blage varijacije na već viđeno.Od onoga što možemo nazvati revolucionarnim unapređenjima u ovom domenu, tu je najpre pojava modernih senzora bez akceleracije koji su odavno postali standard, kao i modernih wireless sistema komunikacije koji su bežičnim miševima omogućili brzinu veze koja se ne razlikuje od one sa kablom, pa samim tim i bolju mobilnost bez ometanja.
 
No, u proteklih godinu dve, dešava se još jedan bitan trend koji na prvi pogled i ne deluje tako bitno, ali od koga u praksi zapravo ima realne koristi. U pitanju je tendencija smanjivanja težine miša, kako bi on pri brzim pokretima pružao što manje otpora i omogućio brže reakcije, ali i manje zamaranje šake pri dugom igranju.
 
Pred nama su ovog puta dva modela kompanije Cooler Master koji prate ovaj trend i objedinjuju praktično sve najbitnije što je neophodno za takmičarski gaming i one koji žele najbolje performanse u ne obavezno najskupljoj izvedbi. MM730 i njegova bežična varijanta MM731 su miševi koji u relativno jednostavnom formatu donose maksimalnu mobilnost i performanse i koji su nam se, možemo odmah reći, dopali više nego što smo to očekivali.
 
Pa hajde da vidimo šta to oni nude i kako rade.

Dizajn i karakteristike

Krenućemo od MM730 modela koji je naizgled potpuno klasičan miš sa kablom i na prvi pogled ne ukazuje na to da je po bilo čemu poseban u odnosu na mnoge druge modele na tržištu.
 
U pitanju je miš srednje veličine koji će odgovarati većini korisnika, makar onih desnorukih kojima je oblik ipak prilagođeniji, iako relativna simetrija omogućuje i korišćenje levom rukom. Naravno, desnorukim korisnicima će na raspolaganju biti blago udubljenje za palac sa leve, kao i isto tako blago proširenje sa desne strane za mali prst.
 
cmcm1s_1.jpg
 
Zakrivljenje gornje površine je vrlo dobro odmereno, ni previše ravno, niti sa prevelikim lukom, pa najizbočeniji deo miša baš lepo leži u sredini šake ukoliko koristite palm grip.
Ono što ovaj model izdvaja u odnosu na mnoge na tržištu je ukupna težina od svega 48g, što miš čini vrlo lakim za pomeranje po podlozi. Poređenja radi, bazični i čak nešto manji Logitech G203 je težak 85g, pa je jasno koliko je Cooler Master uspeo da redukuje težinu ovog modela. Cooler Master je i pre ovoga imao lagane modele poput MM710, 711 i 720, ali je ovog puta umesto heksagonalnih rupica radi olakšanja miš potpuno zatvoren, zapravo sa izuzetkom donje strane koja jeste rupičasta, ali prekrivena nalepnicom, a gde je verovatno ostvarena i najveća ušteda u težini. Ovo je ujedno i jedini deo miša koji je da tako kažemo “mekan”, jer je ostatak kućišta miša potpuno čvrst i kvalitetan, bez krckanja ili uleganja i savijanja, pa je očigledno u pitanju neka moderna plastika koja i pored male mase pruža odličnu čvrstinu i stabilnost.
 
Površina miša je relativno glatka, a za one koji preferiraju gumirane miševe, Cooler Master je u pakovanju obezbedio i skrojene dodatke koje je po potrebi moguće zalepiti na miša i koje će obezbediti manje klizanje ukoliko vam ruke postaju znojave tokom igranja.
 
cmcm2s_1.jpg
 
Lagano kućište ovog modela nije jedino unapređenje po pitanju mobilnosti, jer su tu i podloške i kabl koji zaokružuju ceo paket. Ultralagani kabl zapravo više podseća na neku pertlu nego kabl i izuzetno je mekan i savitljiv, pa čak i bez Mouse Bungee-a omogućuje praktično neometano kretanje po podlozi, nešto što je sigurno jedna od stvari koje često umeju da nerviraju gamere koji koriste miš sa kablom. Takođe, sa donje strane miša se nalaze četiri stopice od teflona čistine preko 95%, što obezbeđuje minimalan otpor pri klizanju po podlozi. Stopice su vrlo velike površine, što je iz nekog našeg iskustva daleko trajnije i pouzdanije rešenje.
 
Pomenuli smo već da je Cooler Master ovim modelima išao na jednostavnost, pa su pored levog i desnog klika i točkića tu još samo dva dodatna tastera sa leve strane, što u doba modela sa po desetak tastera može delovati baš spartanski.
 
cmcm3s_1.jpg
 
Sami tasteri takođe nisu baš obični, već se Cooler Master umesto klasičnih mehaničkih prekidača odlučio za optičke, koji nude nekoliko prednosti. Najpre, dugotrajnost, jer se kontakt ostvaruje putem prekidanja snopa svetla umesto mehaničkim dodirom, pa nema bojazni od toga da će miš nakon nekog vremena razviti dupli klik što sam do sada viđali na brojnim modelima posle par godina korišćenja. Druga prednost je odsustvo takozanog de-bounce delay-a, odnosno vremena potrebnog da se mehanički prekidač stabilizuje i ostvari kontakt nakon pritiska, pa optički prekidači nude i dosta brži i konzistentniji odziv - kako kažu iz Cooler Mastera, oko 3x brži.
 
Što se točkića tiče, on je čista klasika, sa taktilnim korakom prilikom okretanja i ne baš idealnom ali sasvim solidnom preciznošću. Dakle, nije baš MX Master, ali je za da tako kažemo “običan” točkić više nego okej.
 
Senzor koji koristi MM730 je potpisan od strane Pixart-a, a iako nije naveden tačan model senzora, najverovatnije je u pitanju PAW3370. Ovaj senzor dolazi sa rezolucijom od 19.000 DPI i brzinom praćenja od 400 inča u sekundi, a nudi veoma dobre performanse po svim relevantnim parametrima, kao i naravno potpuno odsustvo akceleracije. Zanimljivo je da je senzor izmešten malo ka gornjoj ivici miša, što može biti i prednost, pogotovo kod gejmera koji koriste fingertip ili claw grip.
 
cmcm5s_1.jpg
 
E sad, ako vam se sve ovo do sada dopalo, Cooler Master MM731, odnosno bežična varijanta MM730 na to dodaje još par vrlo korisnih stvari koje ga čine jednim od miševa koje bismo za sebe kupili bez razmišljanja.
 
U pitanju je vizuelno praktično identičan miš, istog oblika i dizajna, pri čemu je jedina vizuelna razlika sa gornje strane to što za razliku od MM730 točkić nije osvetljen, već samo Cooler Master logotip. Osvetljenje je naravno RGB i moguće ga je podešavati u Master Plus softveru, koji ujedno na oba modela dozvoljava i programiranje macro-a i funkcija tastera, podešavanje performansi, pravljenje profila i sl.
 
Umesto fiksnog kabla na MM730, uz MM731 dolazi isti savitljivi kabl, ali odvojiv i sa USB Type-C konektorom, a koji može služiti kako za vezu sa računarom, tako i za punjenje integrisane baterije od 500mAh koja pruža i do 72h rada, zavisno od moda korišćenja. Umesto kabla ovaj model može koristiti i Bluetooth vezu, kao i Wireless putem USB adaptera koji se dobija uz miša, pri čemu je Wireless svakako najbolja opcija za gaming, dok Bluetooth koristi smanjen polling rate, ali nudi i bolje trajanje baterije i mogućnost povezivanja sa raznim uređajima.
 
cmcm6s_1.jpg
 
Putem prekidača na donjoj površini miša je moguće izabrati vrstu konekcije i prebacivati se između više uređaja, a na donjoj strani se nalaze i taster za uparivanje, taster za promenu DPI-a i mesto za čuvanje USB adaptera.
 
MM731 naravno koristi identičan senzor kao i MM730, ali su u ovom slučaju potencijalne gaming performanse ipak nešto veće usled potpunog odsustva kabla i neometane glatkoće kretanja miša po podlozi. Usled prisustva punjive baterije, MM731 jeste nešto teži od MM730, 59g, ali opet bitno lakši od npr. 99g na Logitech G305.
 
U ovom slučaju velike teflonske stopice, bežična veza i mala masa su zaista dobitna kombinacija, pa je osećaj pri igranju sjajan i miš praktično prestaje da bude prepreka pokretima koje ste zamislili. 

Finalni utisci

Ukupno, oba modela ostavljaju odličan utisak kao miševi visokih performansi i jednostavnog dizajna bez nepotrebnih dodataka. Na nas je MM731 ostavio naročito dobar utisak, pa da u ovom trenutku biramo bežični gaming miš, bez dileme bismo izabrali njega, makar sa stanovišta udobnosti korišćenja i performansi. Faktor je naravno i cena, a ona je u ovom slučaju 11.199 dinara odnosno oko 95€ za verziju sa kablom i 15.490 dinara, t.j. 131€ za bežičnu varijantu.
 
 
U ovoj cenovnoj klasi je dostupno puno dobrih modela, ali Cooler Master svakako ima svojih aduta.
 
Naravno, zanima nas da čujemo i vaše mišljenje - kako vam se dopadaju ovi modeli i koji miš biste vi odabrali bez obzira na cenu i zašto?

Test: Razer Level Up komplet (Video)

Test: Logitech G413 SE i G413 TKL SE (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209