Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master ML360P Silver Edition (Video)

02.12.2019 20:07 | 0 Hardver
Test: Cooler Master ML360P Silver Edition (Video)

ML360P Silver Edition pokušava da unese malo osveženja u svet AiO vodenih hlađenja, koja počinju da liče jedna na druge. Ovaj put Master Liquid u najjačem izdanju dobio je aluminijumski dizajn, veliki 360 mm radijator i orginalno rešenje za ugradnju tri ventilatora od 120mm. Oni se nalaze u jedinstvenom integrisanom okviru koji rešava gužvu sa kablovima...

Centralni procesori postaju sve brži, raspolažu sa sve više jezgara, podiže im se radna frekvencija i sve to ne može da prođe bez određenih posledica. Uprkos činjenici da nova tehnologija izrade tranzistora donekle kompenzuje problem potrošnje i grejanja, novi modeli centralnih procesora zahtevaju sve efikasnije hlađenje. Zbog toga su u današnje vreme, sistemi vodenog hlađenja postali vrlo traženi, posebno oni koji stižu prekonfigurisani od strane proizvođača tzv “All in One” sistemi.

 

Koliko je ovaj tip hlađenja napredovao, govori i činjenica da je AMD za svoj najjači Ryzen 9 3950X preporučio upotrebu upravo jednog ovakvog hlađenja, kako bi procesor bio u optimalnoj radnoj kondiciji i isporučio obećani nivo performansi. 

Cooler Master ML360P Silver Edition - karakteristike

Cooler Master je predstavio svoje viđenje rešenja aktuelnog problema sa grejanjem procesora i ponudio poslednje u nizu AiO modela - Master Liquid ML360P Silver Edition. U pitanju je vodeno hlađenje visokih performansi napravljeno da dobro hladi i u isto vreme izgleda kao ukras u vašem računaru. U tu svrhu je podario novi i atraktivniji izgled glavi vodenog hlađenja koja je izvedena u vidu atraktivnog aluminijumskog finiša sa stilizovanim Cooler Master logoom i aRGB svetlosnim efektima. On koristi dobro poznati patent dvostruke komore radi efikasnije razmene generisane toplote. Osim što se pumpa manje greje u isto vreme se površina bakarnog bloka i samog procesora bolje hlade. 
 
Glava sa pumpom je povezana sa radijatorom preko par fluoropolimerskih creva koja su izdržljiva na savijanje i pri tome vrlo fleksibilna. Obložena su “pancirnom” oblogom od sintetičkog materijala koji daju premijum izgled vašoj konfiguraciji, ali istovremeno štite creva od mehaničkog oštećenja.  
  ML360P_Silve_Edition_1s.jpg
 
Osim na izgledu, Cooler Master je poradio i na boljim performansama. Zbog toga ML360P Silver Edition koristi prilagođeni 360 mm radijator vodenog hlađenja sa većim protokom rashladne tečnosti i boljih karakteristika razmene toplote. Radijator je u potpunosti izrađen od aluminijuma. Njegove dimenzije su 36x12x2.5 cm i definitivno morate imati prostora u kućištu da bi zauzeo svoju radnu poziciju.
 
Da bi radijator što brže oslobodio toplotnu energiju i ubrzao hlađenje tečnosti, dobio je specijalni sistem integrisanih ventilatora. Preciznije rečeno, tri  ventilatora prečnika 120 mm sa adresibilnim RGB svetlosnim efektima se ovde nalaze spojeni u jednom okviru i tako se montiraju na radijator. Vrlo neuobičajeno, ali svakako originalno rešenje. Prednost je u lakšem montiranju i rutiranju mnogobrojnih kablova za napajanje i upravljanje radom RGB efekata. Umesto šest konektora u ovom slučaju imate samo dva. Neupredivo lakše i urednije. 
 
ML360P_Silve_Edition_2s.jpg
 
Radni režim ventilatora se kreće u rasponu od 650 do maksimalnih 1800 obrtaja u minutu. Sposobni su da obezbede protok vazduha od 1.3 kubna metra u minutu.
 
Ipak, ovakvo rešenje nije bez potencijalnih problema na vidiku. Šta će se desiti ako se pokvari jedan od njih? Onda morate i ostale da menjate, jer su svi spojeni u jednu celinu. 
 
Konačno, tu je aRGB i to adresibilini za bolje i upečatljivije efekte. LED efekte nalazimo kako na samoj glavi pumpe vodenog hlađenja, tako i na ventilatorima. Ipak, zbog metalik boje aluminijuma, glava pumpe je veoma upečatljiva i svakako privlači najveću pažnju. Svetlosna predstava se kontroliše bez potrebe povezivanja odgovarajućim kablovima za matičnu ploču, već se u tu svrhu koristi namenski aRGB kontroler koji se isporučuje u pakovanju ovog hlađenja, baš kao i sva dodatna oprema u vidu adaptera, kablova, vijaka i ostalog pomoćnog materijala za ugradnju.
 ML360P_Silve_Edition_3s.jpg

Cooler Master ML360P Silver Edition - utisci u radu

ML360P Silver Edition se lako instalira. Ovo važi samo pod uslovom da imate dovoljno veliko kućište koje prima 360 mm radijatore. Mi smo u našem slučaju koristili Cooler Master H500M. Kućište je projektovano tako da nudi opciju
montiranja 360 mm radijatora na prednjem nosaču iza frontalnog panela ili na gornjem delu stranice tik iznad dela u kome se nalaze ležište procesora i modul za napajanje na ploči.
 
Prva, olakšavajuća činjenica je da se okvir sa ventilatorima veoma jednostavno montira jer nemate tri posebna dela i na svakom od njih dupli par kablova, već čitav panel montirate odjednom, pri čemu su pozicije za montiranje obložene gumiranim podlogama koje pomažu da lakše centrirate rupe za zavrtnje. Nakon toga ih možete pritegnuti i rukom jer imaju zgodnu glavu. Povezujete ih sa samo dva kabla jedan za napajanje i jedan za kontrolu aRGB osvetljenja. 
 ML360P_Silve_Edition_4s.jpg
 
Druga olakšavajuća okolnost se odnosi na korisnike AMD AM4 platforme tj sve popularnije Ryzen procesore. Tiče se mehanizma za montiranje glave pumpe. Nije potrebno demontirati fabrički AM4 mehanizam jer se glava montira sa par adaptera koji koriste standardne AM4 jezičke sa svake strane. Traži malo pažnje kako bi glava i blok pravilno zauzeli poziciju prilikom pričvrščivanja glave sa pumpom. Instalacija je manje komplikovana od sličnih AiO modela koji koriste poseban mehanizam. Detalj zbog koga rado koristimo CM Nepton 280L.
 
Pohvaljujemo i pravilno odmerenu dužinu creva, niti su prekratka niti predugačka - taman. Napajanje glave sa pumpom se povezuje direktno na CPU konektor, dok se za ventilatore može koristiti opcioni CPU priključak na matičnoj ploči.
  ML360P_Silve_Edition_5s.jpg
 
RGB signal se povezuje sa zasebnim kontrolerom koji ima magnetni mehanizam kačenja kako bi bio što fleksibilniji prema poziciji kablova. Zahteva SATA napajanje, a ima i micro USB vezu preko koje se spaja sa matičnom pločom. Kontrola svetla se obavlja preko tastera na samom kontroleru, ali to je skoro nemoguće rešenje jednom kada zatvorite stranice kućišta. Tada na scenu stupa softver - Master Plus. Traži malo učenja i prilagođavanja, ali je u suštini vrlo jednostavan a što se ne bi reklo za njegov grafički interfejs.
 
Tražimo pogledom, ali ne nailazimo na željene podatke o temperaturi rashladne tečnosti, broja obrtaja propelera na pumpi ili ventilatora - tih podataka jednostavno nema, ali bismo ih svakako voleli da vidimo u sledećoj evoluciji softvera jer su nam neophodno potrebni. Takođe, osim aRGB svetlosnih efekata, u softveru s ene može podešavati ništa drugo, čak ni pojedinačni mod LED dioda. Ovaj AiO sistem, definitivno zaslužuje bolji softver kako zbog korisnika tako i sve jače konkurencije.
 ML360P_Silve_Edition_6s.jpg
 
U radu je veoma tiho. Muči nas ta jednosmernost informacija sa ograničenom mogućnošću reakcije korinsika. Sa podešavanjem radnog režima ventilatora ste zapravo usmereni na BIOS i alate koji stižu uz matičnu ploču.
 
Što se tiče samog rada u praksi testirali smo ga na X470 ploči u kombinaciji sa Ryzen 7 3800X modelom. Pumpa radi na fiksnom broju obrtaja od 2450 rpm i na to ne možete uticati, bez obzira da li je u sistem  stanju mirovanja ili opterećenja, tek pumpa ima svoj radni režim na koji ne možete uticati. Ovo svakako nije za pohvalu jer konkurencija u ovom cenovnom rangu nudi bolje opcije podešavanja i manuelne regulacije rada. 
 ML360P_Silve_Edition_7g.jpg
 
Ventilatore smo stavili u inicijalni režim tihog rada i PWM kontrolu koja prati rad centralnog procesora, kada tokom mirovanja rade na nekih 35-40% opterećenaj tj 900 rpm. Temperatura u tim trenucima iznosi oko 34 stepeni Celzijusa. Rendering scene u Blenderu pokazuje tendenciju naglog rasta temperature ovog osmojezgarnog procesora sa 16 “tredova”, dostižući maksimum na 71. podeoku Celzijusove skale. 
 
Temperatura raste polako, ne tako naglo i skokovito kao kod vazdušnih modela poput onog malo boljeg, fabričkog Wraith Prism. Razlika na prvi pogled ne deluje impresivno, ali u praksi ML360P Silver Edition, omogućava XFR2 mehanizmu da zadrži procesor tokom dužeg vremena u području viših radnih frekvencija.
 
Procesor se ponaša tako što u rasponu od 66-68 stepeni Celzijusa radi na 4300 MHz, kako temperatura raste, frekvencija se smanjuje pa na 70 stepeni iznosi 4249MHz, a dalji rastom pada u intervalu od 4249-4199-4174 u zavisnosti od stepena zauzeća jezgara. 
 
Prilikom direktnog poređenja sa fabričkim Wraith Prism modelom, Ryzen 7 3800X renderuje Blender scenu na 150 MHz većoj radnoj frekvenciji kada ga hladi ML360P Silver Edition. U praksi je to 30 sekundi manje prilikom renderinga jednog kadra od 18 minuta. Pomnožite to sa brojem kadrova u animaciji i videćete da ušteda u vremenu kao posledica upotrebe boljeg hlađenja, nije nimalo naivna.
  ML360P_Silve_Edition_8g.jpg
 
Rad sa aRGB kontrolerom je u najmanju ruku očekivano jednostavan. Omogućuje da ga kaskadno vežete sa kontrolerom kućišta i da ih zajednički kontrolišete, odnosno sinhronizujete rad aRGB ventilatora na kućištu. Samo vam skrećemo pažnju da obavezno obratite pažnju na softver jer bez njega Windows 10 uporno odbija da identifikuje USB kontrolere.
 
Jednom kada smo učitali Master Plus softver, aplikacija ih je identifikovala i ponudila ažuriranje firmvera nakon čega je sve proradilo u najboljem redu. Dakle malo muke za puno zadovoljstva, oni koji ne vole aRGB efekte mogu ih u potpunosti isključiti i uživati u metalik srebrnom izgledu ML360P Silver Edition izdanja.

Cooler Master ML360P Silver Edition - performanse

ML360P_Silve_Edition_9g.jpg

 

Test konfiguracija:

CPU:

AMD Ryzen 7 3800X

MB: Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
Cooling:

Cooler Master MasterLiquid ML360P Silver Edition

RAM: 2x8 GB HyperX PREDATOR RGB DDR4-2933
VGA: AMD Radeon RX VEGA 64
Case Cooler Master Master Case H500M
SSD: Kingston A500 M.2 500 GB SATA
PSU: Cooler Master V1200 Platinum

Temperature ( fabrička podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master ML360P Silver Edition
0 25 50 75 100
manje je bolje (C)
Buka ( fabrička podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
Cooler Master ML360P Silver Edition
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)
Blender 2.80 ( 4K Frame Rendering )
vreme izvršenja
Cooler Master ML360P Silver Edition
0 5 10 15 20
manje je bolje (min.)

Cooler Master ML360P Silver Edition - zaključak

Na kraju sumiramo utiske. Zadovoljni smo viđenim, ali ne i oduševljeni. Naročito zbog činjencie da Master Liquid ML360P Silver Edition gađa premijum korisnike. Što se tiče izrade nemamo zamerki. Sistem montaže ventilatora je originalan, ali kritikujemo nemogućnost podešavanja radnog režima pumpe i oskudnost softvera koji bi morao da donese mnogo više od pukog podešavanja osnovnih svetlosnih efekata. 
 
 
ML360P Silver Edition je solidno, ali svakako ne najbolje AiO prekonfigurisano hlađenje. Svoju osnovnu misiju hlađenja obavlja dobro, ali za premijum cenu koju plaćate jednostavno mora više. Vizuelno je gotovo savršeno za korisnike koji vole blještavilo adresibilnih RGB efekata. 
 
Cena od 250€ svakako nije mala. Cooler Master-u ostaje da još dotera softver i performanse glave sa pumpom, pa će imati svakkao jedan od najboljih proizvoda ove vrste na tržištu, a do tada vredi malo potražiti i uporediti mogućnosti konkurentskih 360 mm  modela.

 
Prednosti:
- Atraktivan izgled RGB efekata,
- Solidne performanse
- Laka ugradnja
- Ubrzanje sistema u odnosu na slabije vazdušne modele
 
Nedostaci:
- Nedovoljno podataka o radu sistema u pratećem softveru,
- Nemogućnost štelovanja rada pumpe i ventilatora iz softvera,
- Skup
 
Cena oko 250€

Test: Cooler Master MasterBox NR400 (Video)

Test: MasterAir MA620M (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209