Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Mech

12.09.2013 20:52 | 1 Games
Test: Cooler Master Mech

Mehaničke tastature su veliki hit među igračima, a kompanija Cooler Master je to na vreme uvidela, pa u svojoj ponudi ima samo modele sa Cherry MX tasterima. Novi model koji ćemo vam ovom prilikom predstaviti dolazi iz takozvane "Aluminium Gaming" serije proizvoda. Njih karakteriše mogućnost "prilagođavanja" na jedan specifičan način, a o čemu tačno govorimo saznaćete u nastavku. Upoznajmo se sa vrlo zanimljivom i po mnogo čemu specifičnom Cooler Master Mech tastaturom...

Nebojša Todorović

Tastatura nam je stigla u veoma velikoj kutiji, koja je u isto vreme bila izuzetno masivna. Ovo nam je jasno dalo do znanja da se unutra ne nalazi neka minijatura kao što je to QuickFire TK. Na pakovanju su naznačene mnoge karakteristike tastature, od kojih su istaknuti Cherry MX Blue tasteri, aluminijumski poklopac koji može da se ukloni radi čišćenja i procesor koji radi na taktu od 72 MHz radi odziva makro tastera. Sve u svemu, vrlo obećavajuće.
 


 

Tastatura je ogromna i dok smo smatrali da QuickFire Trigger ima gigantske dimenzije, sada su nam standardi pomereni za jedan stepenik iznad. Dakle, ukoliko dođete do ove tastature pripremite se da napravite mesta na stolu. Raspored tastera je odličan. Sve je potpuno funkcionalno i logično raspoređeno, bez previše dodatnih tastera i funkcija. Štaviše, raspored i tip tastara nam je već bio poznat, pa nam se javio "deja vu" efekat. Razlog za to je zapravo vrlo logičan, jer je platforma identična kao kod Triggera. Dimenzije tastera su iste, raspored, pa čak i međusobni razmaci. Ovo je zapravo odlična vest, jer Trigger kotiramo izuzetno visoko.Dopada nam se dizajn, posebno u delu odmorišta za dlanove koje nije ravno već je podljeno u različitoj meri. Jednako je funkcionalno, ali deluje atraktivnije.
 


 

Od detalja u pogledu tastera trebamo pomenuti mali "Enter" koji se neće svakome dopasti, dok je u svakom drugom smislu sve na svom mestu. Numerički deo je prostran, zahvaljujući velikom prostoru koji tastatura obebeđuje. Tu je i pet makroa, koji se nalaze na uobičajenoj krajnje levoj strani. Njima možete zadati kombinacije koje vam odgovaraju i memorisati u memoriju same tastature. Naravno, veću fleksibilnost dobijate instalacijom odgovarajućeg softvera.
 

 

 

Mech detaljno

Što se tastera tiče, upotrebljeni su Cherry MX Blue mehanizmi. Reč je o mehaničkim tasterima koji su fantastični u radu. Zvuk ima distinktivan klik karakterističan za plave Cherry mehanizme. Svaki taster je posebno osvetljen belim LE diodama. Pored odličnog taktilnog doživljaja, ovi mehanizmi imaju izuzetno dug očekivani vek trajanja. Pored plavih, ovaj model će na lokalnom tržištu biti dostupan i sa braon mehanizmima koji se nama ne dopadaju naročito. U svakom ostalom smislu Mech je fantastičan, a posebno nam se dopadaju plavi Cherry MX tasteri. Do sada je naš favorit bio crveni mehanizam, ali je distinktivni klik i blago povećan otpor ipak prevagnuo. Tako da nam redom idu plavi, crveni, crni i na kraju braon. Dok je tokom igranja iskustvo vrlo slično sa crvenim, tokom kucanja tekstova smo imali daleko manje grešaka i manje slučajno otkucanih slova.

 


 

Svi tasteri su napravljeni od jako kvalitetne plastike, a ujedno su laserski gravirani, tako da nema bojazni od brisanja oznaka. Najbolja potvrda je to što imamo u redakciji QuickFire TK koji intenzivno koristimo gotovo godinu dana, a koji izgleda kao da je juče otpakovan iz kutije po prvi put.
 


 

Cooler Master je vrlo interesantno rešio indikaciju rada Caps / Num / Scroll lock tastera tako što je smestio bele LED-ove na donji desni ugao tako da se nalaze ispod aluminijumskog poklopca. Osim što izgleda drugačije i zanimljivo, ovo je funkcionalno jer se odmah do ovih indikatora nalazi dugačko osvetljenje koje praktično pretstavlja granicu između odmorišta za dlanove i same tastature.
 


Sa leve strane se nalazi i ručka koju možete koristiti za prenošenej Mecha, a s obzirom da je prilično masivna, ovaj dodatak će vam itekako biti koristan.
 


 

Kao i kod većine drugih gejmerskih tastatura svi konektori su locirani na zadnjoj strani. Kako bi korisnicima bilo olakšano "pogađanje" konektora, svi su obeleženi na aluminijumskom oklopu. Ovo uveliko olakšava kada treba priključiti headset preko USB ili klasičnih audio konektora.
 


 

Kada smo već kod konekcija, Mech koristi USB 3.0 interfejs i ujedno ovo je prva tastatura sa podrškom za moderni standard koju smo imali priliku da testiramo. To znači da dodatna dva USB-a imaju mogućnost brzog trasfera podataka, što je veliki plus u našim očima. Pored toga, tu su i dva audio konektora za mikrofon i slušalice. Naime, Mech poseduje audio čip za koji nije potrebno istalirati drajver, ali dobijate veće mogućnosti podešvanja. Iako proizvođač nije pominjao o kom čipu se radi, pretpostavljamo da je reč o nekom od C-Media rešenja. Pored pomenutih priključaka, tu je i jedan mini-USB koji omogućava punjenje različitih uređaja, kao što su telefoni, tableti, mp3 plejeri i sl.
 


 

Dolazimo i do specifičnosti koja karakteriše apsolutno sve proizvode iz Aluminium serije, bez obzira na to da li pričamo o mišu, tastaturi ili headsetu. Reč je o mogućnosti da se ukloni aluminijumski deo radi čišćenja, ali i opcionog farbanja površina kako biste proizvod učinili ličnijim. Naravno, trebaće vam prajmer, boja i lak za kraj, jer vam ne savetujemo da direktno nanosite farbu u spreju kako se ne bi ubrzano oljuštila. U slučaju Mecha, aluminijumski oklop se uklanja putem imbusa, za šta je i isporučen odgovarajući alat u pakovanju.
 

 

 

Softver i zaključak

Nakon instalacije drajvera i odgovarajućeg softvera, primetili smo da nam je firmware tastature zastareo. Naš model je stigao sa verzijom 1.06, dok je aktuelni model 1.07. Nadogradnja je protekla brzo, a procedura je vrlo jednostavna. Nakon toga se tastatura još jednom restartovala, nakon čega smo pristupili interfejsu za podešavanje Mecha. Na prvom ekranu možete podesiti i dodati funkcije različitim tasterima, a sve se izvodi vrlo jednostavno. Drugi ekran se bavi profilima, a kako Mech ima svoj procesor od 75 MHz i 128 KB lokalne memorije, možete podesiti ukupno šest profila na samu tasataturu.

Kada ih tako memorišete, nije bitno da li tastaturu povežete sa drugim računarom, niti da li on ima instalirane drajvere, tako da je ova opcija sjajna za gejmere koji nose svoju tastaturu. Naravno, pored šest internih, imate mogućnost memorisanja neograničenog broja profila na svoj PC. Na kraju, tu je i Macro Studio gde memorišete funkcije M1, M2, M3... tastera.
 


 

Sa belim pozadiniskim osvetljenjem, atraktivnim dizajnom i fenomenalnom izradom, Cooler Master Mech predstavlja idealan izbor za sve gejmere dubokog džepa. Cooler Master nudi korisnicima prilagođavanje tastature dalje od uobičajenih mogućnosti, kroz aluminijumski poklopac koji je moguće ofarbati. Iako je upitno koliko će ljudi želeti da "šara" po svojoj tastaturi ukoliko planira da je proda u jednom momentu, pošto će farbanje Mecha definitivno negativno uticati na cenu.
 


 

Na kraju ostaje samo da kažemo da će cena biti velika prepreka na putu do kupaca, jer je očekivana cena Mech tastature nemalih 160 evra. Istina, dobija se izuzetno kvalitetan proizvod sa svim karakteristikama koji mogu biti bitni jednom igraču. Ipak, sa Triggerom koji je gotovo istih specifikacija uz manje ekskluzivnosti možete proći 60 evra jeftinije.


Prednosti:

- Kvalitet izrade
- Mogućnost skidanja aluminijumske ploče
- Cherry MX tasteri
- Ručka za nošenje
- Mogućnost "customizacije"

Nedostaci:

- Cena

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: SteelSeries Kana

Uporedni test: Troboj gejming tastatura

10404
10405
10406
10407
10408
10409