Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master MasterSet MS120 (Video)

29.08.2017 10:31 | 2 Hardver
Test: Cooler Master MasterSet MS120 (Video)

Cooler Masterov MasterKeys Lite L combo doneo je sa sobom vrlo primetan pomak na bolje u klasi, uslovno rečeno, jeftinih gaming periferija. Njegovi specijalno dizajnirani mem-hanički svičevi, RGB osvetljenje i vrlo kvalitetan miš postavili su novi standard kvaliteta za ovakvu klasu gaming periferija. I taman kad smo pomislili da se u ovoj klasi gaming periferija ne može dobiti ništa bolje, Cooler Master nas je ponovo razuverio predstavljanjem novog kombo seta koji sada nosi naziv Cooler Master MasterSet MS120.

Vladimir Pejić

Ako krenemo od samog pakovanja i pokušamo da ga uporedimo sa pakovanjem MasterKeys Lite L seta, možemo odmah videti da su spolja gotovo identični, čak toliko da smo i kod ranije testiranog Lite L seta takođe imali nalepnicu za US Layout tastera. Međutim, ono što se takođe odmah primeti je i potpuno novi miš, sa Claw grip dizajnom, koji neodoljivo podseća na Mastermouse MM520 koji smo nedavno testirali (LINK). Na zadnjem delu pakovanja nema previše informacija osim vrlo lepog grafičkog prikaza konstrukcije same tastature.Kada otvorite kutiju, u njoj ćete pronaći samo tastaturu i miš, bez nekih dodataka, aksesoara itd. Dakle vrlo jednostavna prezentacija, što je svakako u skladu sa cenom i klasom ovih periferija, doduše očekivali smo bar neku alatku za demontažu keycap-ova, budući da se proizvođač na pakovanju hvali sa Cherry MX kompatibilnošću, tj. mogućnosti zamene istih sa drugim keycap-ovima namenjenim punokrvnim mehaničkim tastaturama.

 
masterset_ms120_13_s.jpg


Sama tastatura je potpuno identična onoj u MasterKeys L Lite setu, kako po dizajnu tako i po oznakama dodatnih FN funkcija. Tastatura koristi full RGB sistem rasvete, koji dolazi sa devet različitih modova, dok ćete kod miša primetiti tri osvetljene sekcije, ali sa ukupno dve „zone“ osvetljenja.


 masterset_ms120_1_s.jpg


Scroll točkić i rub oko stealth CM logo-a će uvek svetleti istom bojom, koja je inače vezana za vrednost DPI-a, dok se na dnu miša, na samoj ivici nalazi autonomna RGB traka koja lepo prati konturu dizajna i konstantno menja boje, potpuno nezavisno od prve zone. Osim DPI vrednosti koje kontrolišete tasterom na vrhu, miš nema drugih mogućnosti podešavanja. 


 masterset_ms120_5_s.jpg


Kod tastature je slična situacija, osim što vam FN taster dozvoljava izmenu svetlosnih efekata i dodatnu manipulaciju sa brzinom i smerom istih, zatim tu su i Win Lock kao i Keyboard Lock funkcije, multimedijalne kontrole i izmena Repeat vrednosti (x1, x8).


Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model MasterSet MS120
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Ne
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Dodatni tasteri On-the-fly system: Lighting / Multimedia / Win LK / Full Keys LK
 • Profili Do 26 key anti-ghosting
 • Masa 1041.5g
 • Dimenzije 441 x 132.5 x 38mm
 • Dodatno Miš:
  Senzor: Optical AVAGO 3050
  Omron 10M svič
  RGB LED
  On-the-fly sistem: Lighting / DPI
  Dimenzije: 118 x 78,5 x 39,5mm
  Težina 105g


masterset_ms120_3_s.jpg

masterset_ms120_4_s.jpg

masterset_ms120_48_s.jpg

Korišćenje

Tastatura

Ono što je kod tastature u MasterSetu MS120 potpuno drugačije u odnosu na MasterKeys Lite L je svakako mehanizam samih MEM-HANIČKIH svičeva. Kao što možete videti i u dijagramu na slici ispod, došlo je do potpunog redizajna. Iako dizajn novih svičeva nije toliko kompleksan kao kod pravih mehaničkih Cherry MX varijanti, primetne su određene sličnosti, najveća svakako je korišćenje metalne opruge. Upravo zbog nje ovi tasteri imaju ukupni „hod“ od 3.6mm i aktuacionu tačku na 1.2mm, što obezbeđuje vrlo brz odziv u igrama. Takođe, metalna opruga drastično produžava zivotni vek ovim tasterima, a Cooler Master ga za MS120 set deklariše na preko 50 miliona klikova. Podsećamo da Masterkeys Lite L ima životni vek tastera od 12 miliona klikova.

 
svicevi_s.jpg


U poslednjih par godina na tržištu se pojavilo i dosta tzv. mehaničkih klonova i gledajući njihov dizajn, svičevi u MasterSet MS120 tastaturi neodoljivo podsećaju upravo na takvo rešenje. Zvuk same aktuacije je vrlo glasan i jasno definisan, sami tasteri pružaju vrlo lep otpor zbog metalne opruge i osećaj korišćenja u praksi potpuno odgovara onim jeftinim mehaničkim tastaturama koje koriste npr. Kailh svičeve. Cooler Master ih u ovoj tastaturi naziva Mem-Chanical Clicky svičevima pošto su u osnovi ovo i dalje membranski svičevi.


masterset_ms120_15_s.jpg

masterset_ms120_25_s.jpg


Osvetljenje je priča za sebe. Primetno je da Cooler Master koristi neku vrstu bele silikonske podloge koja okružuje same tastere i u ovom slučaju zbog providnih nosača na tasterima omogućava kvalitetnije širenje svetlosti koja ih obasjava.  Ovo vam u Full RGB modovima omogućava još „šareniji“ izgled same tastature. Za aktivaciju samog osvetljenja, njegovih devet modova, promene smera i brzine koristićete kombinaciju Fn + F1 - F7 tastera, na kojima je jasno naznačeno kakvu ulogu imaju.


masterset_ms120_22_s.jpg


Softver za ovo ne postoji, ali nam Cooler Master daje sasvim dovoljno opcija i mogućnosti da svako pronađe mod koji njemu odgovara. Pa tako imate standardne RGB „talase“, efekte „disanja“ i prelamanja iz jedne boje u drugu, kao i modove gde se svetlosni efekti aktiviraju nakon dodira tastera. Tasteri F9 i F10 donose promenu Repeat Rate-a, dok sa F11 možete zaključati kompletnu tastaturu, a sa F12 samo Start taster koji ovde nosi Cooler Masterov logo. Tastatura ima vrlo kvalitetne noge na dnu za podešavanje nagiba, a gumirani bumperi sprečavaju bilo kakvo neželjeno pomeranje u toku korišćenja.


masterset_ms120_35_s.jpg

masterset_ms120_45_s.jpg


Miš

Novi miš koji dobijate sa MasterSet MS120 je pomalo diskutabilan izbor po pitanju dizajna, jer su reakcije na njega uglavnom 50-50. Raniji setovi su dolazili sa simetričnim miševima, dok se ovde koristi CM specifičan Claw grip sa vrlo izraženim odmorištem za srednji/domali prst. Osobe kojima se dopada ovakav dizajn će ga naravno uzdizati do neba, dok će drugima baš ovo odmorište praviti problem kod korišćenja desnog klika.


masterset_ms120_34_s.jpg


Miš inače koristi kvalitetan Pixartov Avago 3050 senzor sa maksimalnom osetljivošću od 3500dpi. Za izmenu ovih vrednosti koristi se DPI taster iza točkića na vrhu miša, a na raspolaganju su vam četiri vrednosti, od kojih je svaka predstavljena drugačijom bojom. Crvena boja je vezana za osnovnih 500dpi, plava aktivira 750dpi, ljubičasta vam donosi 1500dpi a bela 3500dpi režim rada. Maksimalna native vrednost ovog senzora je 2500dpi, pa će 3500dpi mod sa sobom doneti i blagu interpolaciju. Miš je oko 15 grama teži od prethodnog modela i sada broji 105g, ali i dalje deluje vrlo lagano u ruci.


masterset_ms120_29_s.jpg


Zanimljivo je da MasterMouse MM520 sa svojih 135g deluje dosta ozbiljnije po tom pitanju, iako manje-više dele identičan dizajn spolja. Bočni Back i Forward tasteri su veliki i odlično pozicionirani, a treba istaći i da glavni tasteri koriste Omron svičeve deklarisane na 10 miliona klikova. Sve u svemu vrlo impresivno, kada je kompletan Masterset MS120 u pitanju.

 masterset_ms120_30_s.jpg

masterset_ms120_32_s.jpg

 

Zaključak

Ako pripadate grupi "casual gejmera" sa budžetom koji je nedovoljan za nabavku punokrvne mehaničke tastature i zasebnog gaming miša, a pritom želite i što verniji osećaj mehaničkog sviča pod prstima, onda je Cooler Master Masterset MS120 gotovo savršena kupovina. Preporučena cena od 89€ nije uopšte niska, ali za taj novac u isto vreme dobijate dve vrlo kvalitetne periferije, sa jednom od najlepših RGB prezentacija u ovoj klasi. Standardne Cherry MX tastature počinju sa ciframa dosta višim od ove, a o RGB verzijama istih da i ne pričamo.Ipak očekivali smo da ovolika razlika u ceni u odnosu na MasterKeys Lite L bude dodatno opravdana i nekom dodatnom opremom. Alatka za demontažu keycap-ova, zamenski direkcioni ili W, A, S, D keycap-ovi, rezervne teflonske podloge za miš ... bilo šta od ovoga bi bilo poželjno videti u ovakvom, sada već ozbiljnijem gaming kompletu.


masterset_ms120_41_s.jpg


Međutim, i pored toga naši utisci su veoma pozitivni, a subjektivni osećaj koji sama tastatura ostavlja ne razlikuje se od osećaja prilikom rada sa pravim mehaničkim tastaturama. Mogućnost promene Repeat Rate-a nije nova na ovom modelu, budući da je ima i već pomenuti Masterkeys Lite L, ali je prilikom kucanja teksta vrlo korisna ako naravno brzo kucate, što vam ova tastatura takođe omogućava zahvaljujući brzoj aktuaciji. Tako da realno nije sve ni u gaming mogućnostima, jer se čak i kod unosa teksta ova tastatura ponaša drugačije od standardnih membranskih.

award_ms120_s.jpg

Sam miš je izrađen neverovatno kvalitetno, koristi sjajan senzor i odlične Omron mikro svičeve, dok ogromne teflonske podloge na dnu osiguravaju vrlo glatko kretanje. Sve u svemu, cena možda na prvi pogled deluje visoko, ali je Cooler Master ovde opravdava izvanrednim kvalitetom i mogućnostima. Zbog toga Masterset MS120 osvaja „Benchmark Approved“ nagradu.


Prednosti

- Novi Mem-Chanical Clicky svičevi
- RGB osvetljenje na mišu i tastaturi
- Vrhunska završna obrada


Nedostaci

- Cena (uslovno)
- Dizajn miša (uslovno)
- Nedostatak dodatne opreme


Cena: oko 90 evra


Uređaj na test ustupio Cooler Master.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech M590 Multi-Device Silent

Test: Logitech MX Ergo Multi Device

10203
10205
10206
10207
10208
10209